Női egyetemi bajnokság: Közgáz-siker a nyugati ezüstrangadón
07
Apr
2021
Női egyetemi bajnokság: Közgáz-siker a nyugati ezüstrangadón
2021. április 7.  |  16:13
A nyugati csoport három halasztott mérkőzésének lejátszásával a hölgyeknél is befejeződött az alapszakasz a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. A csoport második helyéért lejátszott Közgáz-BME találkozón biztos hazai siker született a hosszabb kihagyás után visszatérő "műszaki alakulat" ellen, s az egymás elleni összevetésben is Németh Kata tanítványai bizonyultak jobbaknak. A két másik mérkőzés egyikén a BME-ben Bozsó Katica tripla-duplát, a másikon pedig négy szombathelyi játékos is dupla-duplát ért el az amúgy mindkét találkozón hősiesen küzdő Ludovika-Csata ellen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, Nyugati csoport
 
A 14. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
Közgáz SC és DSK - BME-MAFC 80-54 (23-11, 21-13, 17-10, 19-20)
Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött. V.: Kruk, Káré.
 
Közgáz: KATONA 13/3, HIDAS 14/6, DOKTOR 13/3, MUNKÁCSI 12, Pfandler 9. Csere: Zana 8/6, Szammer 4, Ryan 4, Rontó, Strupka 3/3. Edző: Németh Kata.
 
BME-MAFC: Bozsó 6/3, Hizsnyik 14/3, Kardos 6, KORONDÁN 10, Munteán 11/3. Csere: Nagy A. 5/3, Zovits 2, Benkő. Edző: Gorácz Árpád.
 
A csoport második helyének megszerzése szempontjából döntő fontosságú fővárosi rangadón a harmadik helyen 3 vereséggel álló Közgáz "nekiesett" a találkozóra a második helyen 2 vereséggel érkező BME csapatának. A hazaiak Hidas Réka két gyors triplájára, valamint Katona Bianka pontjaira építve gyorsan elhúztak 14-2-re. Az ősszel saját pályáján 15 ponttal diadalmaskodó BME játékán nagyon érződött a több mint egyhónapos kényszerű kihagyás - több labdát eladtak a vendégek. A negyed közepén a vendégek magukra találtak, s Munteán Lili vezérletével kiegyenlítetté tették a játékot. A második etapot 6-2-vel kezdve már a Közgáz állt jobban a két csapat egymás elleni összevetésében. A BME-t Hizsnyik Dóra tartotta versenyben, az ő kosaraival tartotta a lépést a BME a Közgázzal. Hazai oldalon jobban megoszlottak a terhek, állandósult a 10 pont körüli Közgáz-vezetés. A szakasz közepén egy egységes csapatmunkával bemutatott 9-0-ra alapozva szünetben kerek 20 ponttal vezetett a Közgáz.
 
A második félidő elején váltva estek a kosarak: a Közgáz továbbra is "több lábon állt", a BME csapatából ekkor Korondán Boglárka lépett elő. A szakasz hajrájában egy 7-0-lal közel 30 pontosra növelte előnyét, s a mérkőzés mellett a két csapat egymás elleni összevetését is eldöntötte a maga javára a Közgáz. A nagy dobópárbajt hozó záró etapot ugyan megnyerte a végig lelkesen játszó, az utolsó pillanatig küzdő BME. A sokkal inkább játékban lévő Közgáz - amelyből Munkácsi Enikő 12 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el - magabiztos győzelmét azonban nem tudta kétségessé tenni a vendég együttes, s a két csapat egymás elleni összevetésében is Doktor Annáék a jobbak.
 
Németh Kata: - Sokat számított a jó kezdés és az, hogy az első három negyed mindegyikében volt egy-egy jó időszakunk. Így sikerült nagyobb különbséggel nyernünk, mint amennyivel ősszel kikaptunk a BME otthonában. Köszönjük a játékot, gratulálok mind a két csapatnak!
 
Gorácz Árpád: - Még mindig tartalékosan és emellett sajnos rossz felfogásban is kosárlabdáztunk. Nem tudtunk csapatként funkcionálni, ráadásul szinte mindent mellé dobtunk. Gratulálok a győzelemhez a Közgáznak!
 
 
 
A 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Ludovika-Csata - BME-MAFC 55-62 (19-14, 8-16, 15-13, 13-19)
Budapest, Ludovika Aréna, zárt kapuk mögött. V: Gyurka, Simon.
 
Ludovika-Csata: Polgári 9/3, Mikula 10, Süle 4, KOVÁCS A. 4, JÁNOSI 28/6. Edző: Bódi Ferenc.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 16/3, Zovits 4, Kardos 4, Korondán 18, MUNTEÁN 18/3. Csere: Benkő 2, Máthé. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az alapszakasz 6. fordulójából elhalasztott mérkőzés szoros küzdelmet, hullámzó, fordulatos játékot hozott. A csapatok fej-fej mellett haladtak szinte az egész mérkőzés során. Az utolsó negyed elején a hazaiak játékosa, mikor Süle Gabriella kipontozódott, így az utolsó 8 percet a Ludovika-Csata - cserejátékos híján - kénytelen volt 4 emberrel lejátszani. Ennek ellenére folytatódott a hullámzó játék, 3 ponttal ellépett a BME, majd 4 játékossal is egy 8-2-t "repesztett" az igen mutatós dupla-duplával kirukkoló Jánosi Virág (28 pont, 16 lepattanó) vezette vendéglátó. Három és fél perccel a vég előtt is még 3-mal "ment" a Ludovika-Csata, ám a hajrát jobban bírta a vendég együttes, amely egységes csapatmunkával, egy 10-0-lal a maga javára fordította a találkozót. Bár a végső nagy vendég rohamban nem dobott kosarat, a BME-MAFC sikerében elévülhetetlen érdemei voltak a mérkőzést 16 pontot, 11-11 lepattanót és labdát szerezve tripla-duplát elérő Bozsó Katicának, akinek csupán 2 gólpassz hiányzott a sportágban "fehér holló" ritkaságú quadruple-double-hoz, azaz hogy négy statisztikai mutatóban is két számjegyű értéket érjen el.
 
Bódi Ferenc: - Gratulálok az ellenfélnek! Örülök, hogy ki tudtunk állni, és le tudtuk játszani a mérkőzést. Boldog lettem volna, ha négy emberrel sikerül a végén nyerni, de nem sikerült. Ettől függetlenül büszke vagyok a lányokra!
 
Gorácz Árpád: - Gratulálok a Ludovika csapatának, hogy 5 emberrel, ráadásul a végén 4-gyel is ennyire helyt tudtak állni! Ezzel a széteső támadójátékkal nem bíztam benne, hogy nyerni fogunk, de végül sikerült. A mérkőzés folyamán nyolcvannégyszer dobtunk rá, amiből összesen csupán a harmada, huszonnyolc ment be. Örülök, hogy végig tudtuk csinálni az alapszakaszt kevesebb beteggel.
 
 
 
Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
SZOESE – Ludovika-Csata 87-55 (22-11, 19-16, 27-10, 19-18)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kiss, Kovács.
 
SZOESE: JAKUBOVICS 20/6, Mezősi 17, BALOGH V. 24, SÁNDOR 10, PLÓZER 16. Edző: Kollerics Barnabás.
 
Ludovika-Csata: Kovács 4, Mikula 2, POLGÁRI 17/15, Süle 4, JÁNOSI 28/6. Edző: Bódi Ferenc.
 
Mindkét csapat minimális létszámmal jelent meg a mérkőzésen, ami azt jelentette, csere nélkül játszották le a mérkőzést. Egymásnak esett a két gárda, az első percekben fej-fej mellett haladtak, majd a nyitó negyed második felében egységes csapatmunkával 10 pont fölötti előnyt szerzett a SzoESE. A második negyed kiegyenlített játékot hozott: a hazaiaknál megoszlottak a pontszerzés "édes terhei", míg vendég oldalon Jánosi V. volt elemében, szinte ő tartotta meccsben a vendégeket. A hazai együttes 14 pontos előnnyel mehetett pihenőre, a második félidőre pedig úgy ment fel a pályára, hogy eldöntse a találkozót. Ez sikerült is Kollerics Barnabás tanítványainak, akik közül négyen is - Balogh Viktória (24 pont, 12 lepattanó), Jakubovics Dóra (20 pont, 10 gólpassz), Plózer Petra (16 pont, 15 lepattanó) és Sándor Anna (10 pont, 17 lepattanó) - dupla-duplával vették ki részüket a végül magabiztos szombathelyi diadalból. A vendégeknél a sokat vállaló Jánosi mellé Polgári Melinda is felnőtt, hatékonyan "tüzelt", egymás után szórta a triplákat. Sportszerű mérkőzésen győzött a jobb napot kifogó hazai csapat.
 
Kollerics Barnabás: - Az eredmény magáért beszél, de ennek ellenére egy nehéz mérkőzés volt. Öt játékossal kiállni ebben a nehéz világban nem egy egyszerű dolog. Sajnos Preisinger Boglárka elég komoly sérülést szenvedett nemrég, valószínűleg ő ebben a szezonban már nem tud visszatérni - ezt a győzelmet neki ajánljuk. A jövőben próbálunk olyan dolgokat is gyakorolni, ami esetleg a TFSE ellen eredményes lehet a negyeddöntőben. Szép feladat, szép kihívás, sok szeretettel várjuk a párharcot.
 
Bódi Ferenc: - Elsősorban gratulálok az ellenfélnek! Játszottunk egy nagyon jó mérkőzést a fair play szellemében. Úgy gondolom, az volt a lényeg a mai napban, hogy élvezték a játékot a játékosok a mérkőzés minden percében. Örülök, hogy ki tudtunk állni!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Megyei szövetségek