Egyetlen ponttal verte az Albát, elődöntőben a kupában a Szolnok
07
Apr
2021
Egyetlen ponttal verte az Albát, elődöntőben a kupában a Szolnok
2021. április 7.  |  15:43
Akár bajnoki döntőnek is beillő mérkőzéssel kezdődött a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa. Az Alba Fehérvár és a Szolnoki Olajbányász két olyan csapat, akiknek akár a végső győzelemre is esélyük volt.
 
Warner a sarokból kezdte a pontgyártást, majd Vojvoda szerzett labdát és dobott kosarat. A Szolnoki Olajbányász ismét eladott egy labdát, Ahmad zsákolás lett a vége. Kovács törte meg a szolnoki gólcsendet, Rudner pedig büntetőzhetett, de csak az egyiket dobta be. Curry triplájával vette vissza a vezetést az Alba. Sokat hibázott mindkét csapat, eladott labdák, rossz tripla- kísérletek. Davis és Badzim kosárváltása után 8-6 volt a táblán négy perccel a negyed vége előtt. Gibson triplájával vette vissza a vezetést az Olaj, Hearst válaszolt rá. A játék képe az első tíz perc végére sem változott, Gillon egyéni akcióinak köszönhetően, Alba előnnyel vonultak a padhoz a csapatok. 17-16.
 
Gyors kosárváltással indult a második negyed, az Olaj végül Cakarun közelijével vette vissza a vezetést. Curry büntetőzött jól, Cakarunk pedig a palánk alatt villant ismét. Szoros, jó mérkőzés volt. Hearst az egyik, Cakarun pedig a másik oldalon talált be, másfél perc alatt dobott hat pontot a Szolnok légiósa. Warner kosarával hárommal "lépett meg" az Olaj, Curry bravúrtriplával egyenlített. Gillon betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a piros-feketék, harmadik ugyanolyan kosarát szerezte. 29-26 volt a táblán, amikor időt kért az Olaj. Curry kapott hatalmas sapkát, Taiwo szerelt remekül, de az Olaj két dobást is elrontott, Vojvoda viszont betalált távolról. Kovács Péter is dobott egy triplát, Omenaka a palánk alól válaszolt. Vojvoda újabb villanása utána héttel vezetett az Alba, 36-29. Taktikai csata volt a végjátékban is, de ebből az Alba jött ki jobban. 38-30.
 
Cakarun kosarával indult a második félidő, de az Alba gyorsan rendezte sorait, Vojvoda Dávidék őrizték az első félidőben megszerzett előnyüket. Subotic triplája azonban úgy tűnt átlendítheti a holtponton az Olajbányászt, 43-39-re zárkóztak. Subotic triplája után pedig már egyre olvadt a fehérváriak előnye. Forray Gábor azonnal időt kért. 10-0-ás roham végén, Badzim duplájával fordított az Olaj. Az Alba gyorsan visszaszerezte a vezetést, de Warner és Badzim kosarait követően ismét időt kellett kérni az Alba mesterének. Hearst szerezte meg első tripláját, 38-38. Davis duplájával indult a negyed utolsó perce, amire Cakarun válaszolt. Több kosár már nem született, az utolsó negyedre maradt a döntés. 50-50.
 
Vojvoda Dávid duplájával indult az utolsó negyed, Juhos azonnal válaszolt rá. Markovics és Zsiros viszont hibázott, maradt az 52-52. Hihetetlen izgalmak voltak a pályán, amikor Gasper Potocnik technikait kapott. Az Alba Davis triplájával vette át a vezetést, Kovás Péter rossz kísérlete után, Gillon hibázott a másik oldalon. Rengeteg volt a hiba, de újabb kosarakat a fehérváriak szereztek, Curry szórt be két büntetőt. Négy pont volt az Alba előnye három perccel a vége előtt. Cakarun büntetőzött jól, míg Pongó remek ziccert dobott. Davis adott el egy labdát, de az Olaj nem tudott élni a lehetőséggel. Ron Curry hatalmas hibája után Cakarun bedobta a másik oldalon. Ahmad támadóhibája pedig eldöntötte a mérkőzést. 66-67.
 
Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 66-67 (17-16, 21-14, 12-20, 16-17)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Budapest, Ludovika Aréna
Győrffy P. A., Balogh Gy., Györfy R.
 
Alba Fehérvár: Curry 12/6, Vojvoda 15/6, Markovics 2, Davis 15/6, Ahmad 3. Cserék: Omenaka 3, Hearst 9/3, Gillon 7.
 
Szolnoki Olajbányász: Warner 9/3, Kovács 5/3, Rudner 1, Subotic 6/6, Cakarun 18. Cserék: Badzim 9, Pongó M. 5/3, Zsiros -, Gibson 8/6, Juhos 5, Taiwo 1.

Vármegyei szövetségek