Férfi egyetemi bajnokság: Kétpontos pécsi sikerével a Közgázé a harmadik hely nyugaton
31
Mar
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Kétpontos pécsi sikerével a Közgázé a harmadik hely nyugaton
2021. március 31.  |  12:02
Négy halasztott mérkőzést játszottak le a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban a DEAC a debreceni derbin visszavágott múlt heti vereségéért a DMSE együttesének. A nyugati csoportban a harmadik hely volt a tét a PTE-PEAC - Közgáz összecsapáson, s a fordulatos, hullámzó találkozót izgalmas végjátékban a fővárosiak nyerték. A Szombathely az NKE, a SMAFC pedig a Veszprém együttesét verte simán.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, a 7. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
DEAC - DMSE 106-69 (23-18, 18-13, 34-22, 31-16)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Fülöp, Kisházi.
 
DEAC: SÓLYOM 2, POLLÁK 12, SIPOS 21/12, BERZI 18/9, FÁBIÁN 26. Csere: Molnár 12, Vas 5/3, FÜLÖP 8, Mászlé 2. Edző: Varga Katalin.
 
DMSE: HEGYI 23/6, Cseh 5/3, NÁDASI 12/9, NYÍRI 27/9, Szilágyi. Csere: Győri 2. Edző: Kovács István.
 
Míg a hazai csapat a két debreceni gárda múlt heti összecsapásához képest jóval komolyabb játékoskerettel tudott kiállni, a vendég medikusok több meghatározó játékosuk nélkül voltak kénytelenek kiállni a debreceni derbi visszavágójára. Ennek ellenére Hegyi Ákos, valamint a két dupla-duplát elérő játékosuk, Nádasi Norman (12-12 pont és lepattanó) és Nyíri Péter (27 pont, 10 lepattanó) jóvoltából az első félidőben még jól tartották magukat. Szünet után már fokozatosan nyílt az olló a két csapat között: a hosszabb paddal rendelkező DEAC egyre magabiztosabbá vált, a 6 játékossal kiálló DMSE pedig fáradni kezdett. A DEAC csapatából Pollák Balázs tripla-duplát (12-12 pont és lepattanó, 11 gólpassz) ért el, Sipos Timót (21 pont, 14 lepattanó) és Berzi András (18 pont, 15 lepattanó) dupla-duplával zárta a derbit, Fábián Szabolcs pedig ettől egyetlen lepattanóval maradt el.
 
Varga Katalin: - Egy hosszú és fárasztó sorozat zárult le ezzel a mérkőzéssel. Sok nehézségünk akadt év közben, azonban ezeket jelentős részben sikerült megoldanunk. Köszönöm a srácok éves munkáját és hozzáállását, az ellenfélnek pedig sok sikert a továbbiakban!
 
Kovács István: - Először is kitartást kívánok Velkey Lőrinc és Malkócs Zsolt játékosaimnak, akik ma a mérkőzés helyett igyekeztek életeket menteni. Nagyon tartalékosak voltunk, de mindent kihoztunk a mérkőzésből. Külön köszönöm a DEAC csapatának hozzáállását a mérkőzéshez! Természetesen köszönöm a játékosaim egész éves munkáját is!
 
 
 
 
Nyugati csoport, a 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
NKE SE - Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület 49-111 (17-29, 9-29, 10-26, 13-27)
Budapest, Ludovika aréna, zárt kapuk mögött. V.: Gaál, Lázár.
 
NKE SE: Pilinszki 14, Obermann 14/3, BOLYKI 11/3, Póczos S. 4, Józsa 4. Csere: Hajdú 2, Mitiner. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Szombathelyi ESE: HORVÁTH CS. 13/3, KISS M. 12, Bojkovszky 13, OROSZI 30/6, WERNER 12. Csere: NÉMETH M. 12/3, NOVÁK 9/3, Gombkötő 8/3, Frisnyák 2. Edző: Kéri Péter.
 
Bár az erőviszonyok egyértelműek voltak, a hazaiak nem feltett kézzel mentek ki a pályára. A találkozó elején felváltva estek a kosarak: a vendégek a szokásos agresszív védekezésükre és gyors ellenakcióikra építettek, míg az NKE inkább jó egy-egy elleni megoldásokkal tartotta magát. A tudásbeli különbség inkább a második negyedben jött ki, ekkor még egy fokozattal feljebb kapcsolt - és már a szünetre jelentős előny szerzett - Kéri Péter csapata. A játék képe fordulás után sem változott: az NKE hibáit könyörtelenül kihasználta a Szombathely, és könnyű ziccerekkel növelte a különbséget. A hazaiak támadásban is sokat hibáztak, a két középső negyedben összesen 19 pontot tudtak összeszorgoskodni. A záró negyedben is tudta még növelni előnyét a vendég csapat, amely a 30 pontig jutó Oroszi Viktor vezérletével könnyedén győzött.
 
ifj. Paulik Tamás: - 2-0-ra még mi vezettünk, talán ha akkor lefújják... Viccet félretéve gratulálok a szombathelyieknek, akik ma is bebizonyították, hogy miért nyerték meg a nyugati csoportot! Tavalyhoz képest fejlődtünk, hiszen akkor még ennél is többel kaptunk ki tőlük, viszont pár mozzanaton kívül nem sok pozitívum volt a meccsben. Védekezésünk átjáróház volt, fájdalmasan könnyű kosarakat kaptunk, és a 2/22-es triplamutatóhoz sem kell kommentár. A szezon számunkra véget ért, a jövővel kapcsolatban pedig még egyeztetnünk kell. Remélem, hogy a következő szezonban egy ütőképesebb csapatot tudunk kiállítani.
 
Kéri Péter: - A szezon utolsó mérkőzését már tét nélkül játszottuk, igyekeztünk élvezni a játékot, illetve védekezésben néhány új dolgot próbáltunk gyakorolni.
 
 
 
A 11. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
PTE-PEAC - Közgáz SC és DSK 72–74 (20-20, 10-22, 22-10-30, 20-22)
Pécs, Ifjúság út 6., zárt kapuk mögött. V.: Téczely, Dr. Danka.
 
PTE-PEAC: Schuj 13/3, NAGY K. 12/6, Sziráki 4/3, MEZEI 19, KIS M. 10. Csere: Gergely, MAJOR 12/12, Griszháber, Lajos 2. Edző: Földi Sándor.
 
Közgáz: Kiss 5/3, FÓTI 4, NÉMETH 20/6, ÚR 7, KOMMA 14. Csere: Hajdú 2, Gőczi 1, Korompai 8, Bartha 6, Kereszty 7/3. Edző: Vladár Csaba.
 
A csoport harmadik helyének a megszerzése volt a tét a roppant hullámzó találkozón. Az első félidőben a Németh Bence és Komma László kosaraira alapozó vendégek 10-12 pontos előnyre tettek szert. Remek harmadik negyedével azonban feljött, a negyedik elején pedig fordított, sőt 7 ponttal el is lépett az elsősorban Major Martin távoli találatai mellett Mezei Máté (19 pont, 11 lepattanó) és Kis Milán (10-10 pont és lepattanó) dupla-dupláira, valamint Nagy Kevin mezőnymunkájára támaszkodó PTE-PEAC. A hajrára magára talált a Közgáz, s az izgalmas végjátékban a hazaiak hibáit kihasználva végül 2 ponttal nyert.
 
Földi Sándor: - Az első félidőben nagyon gyengén védekeztünk, sok támadólepattanót hagytunk az ellenfélnek. A második félidőben beálltunk egy szűkebb védekezésre, csak a labdásra mentünk ki. Ez bejött, átvettük a vezetést mínusz 12-ről. A végén sajnos az eladott labdák és a kihagyott büntetők megbosszulták magukat. Sajnos ezzel a vereséggel a harmadik hely helyett a negyedikre csúsztunk vissza.
 
Vladár Csaba: - Hullámzó volt a játék is meg a teljesítmény is. Ez az eredményből is látszik. Amikor jól védekeztünk, akkor vezetni is tudtunk. A vége szoros lett, és a szerencsén is múlott a mérkőzés. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
A 13. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
SMAFC - Veszprémi Egyetemi SC 103-51 (27-9, 26-14, 23-14, 27-14)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kapusi, Tóth B.
 
SMAFC: Hipságh 11/3, HEISZENBERGER 27/12, SZEGEDI 30/21, RÉTI 17, BARCZA 6. Csere: JANZSÓ 6, Gáspár 4, Erdős 2. Edző: Farkas Dávid.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Veingartner 22/3, Birkás 11/3, Majkó 4, Kovács, BRUDER 9. Csere: Lukenics 2, Rehák 3/3. Edző: Monus Péter.
 
Az első percekben érződött, hogy a SMAFC akarata érvényesül, hiszen a hazaiak percek alatt előbb 10, aztán a negyed végére közel 20 pontos különbséget alakítottak ki. A veszprémi zóna ellen könnyed, pontos támadásokat hajtottak végre, megtalálták a megfelelő helyzeteket és jó dobószázalék is párosult mellé. Szünetig tovább nőtt a különbség: a végül "izmos", ha úgy tetszik "teniszes" dupla-duplát elérő Szegedi Márton (30 pont, 15 lepattanó) saját térfélről eleresztett dudaszós triplájával 53-23 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed első felében kiegyenlített volt a játék. "Beragadt" a hazai alakulat, ám egy időkérés után kimásztak a gödörből, és sikerült még tovább növelni az előnyt.
 
A vendég Veszprém csapata Veingartner Andárs, valamint a dupla-duplától egyetlen ponttal elmaradó Bruder Flórián jóvoltából próbálta tartani a hazaiak sebességét - többször látványos támadások jellemezték játékukat, de nem tudtak közelebb férkőzni a nagy kedvvel játszó SMAFC-hoz. A záró szakasznak egyetlen kérdése maradt, hogy a hazaiaknak sikerül-e megdobni a 100 pontot. Ez 22 másodperccel a vége előtt Hipságh Barna ziccerével sikerült is, de dicséret illeti mindkét együttest, amelyek az évek során sokadik alsóházi rangadójukat játszották - hol soproni, hol veszprémi győzelemmel. A hazaiaktól Szegedi mellett Heiszenberger Norbert (27 pont, 15 gólpassz) és Réti Boldizsár (17 pont, 12 lepattanó) is dupla-dupláig jutott. 
 
Farkas Dávid: - Nagyon boldogok vagyunk, hogy győzelemmel sikerült zárni az alapszakaszt. Megérdemelték a fiúk, amiért az egész szezonban alázatosan tették a dolgukat, és bár létszámkorlát nem volt a vírushelyzet miatt, mi így is minden mérkőzésen legalább 8 emberrel ki tudtunk állni. Köszönöm fiaimnak ezt a szezont, továbbra is nagyon nagy dolog ennek a csapatnak az edzőjének lenni! Győzelmünket a korábbi legendás SMAFC-edző, Vetési Imre bácsi emlékének ajánljuk, aki a mérkőzés napján ünnepelte volna hetvenhatodik születésnapját.
 
Monus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek, saját csapatomnak pedig köszönöm a munkát ebben a nehéz évadban is!
 
 
 
 
Fotó: PTE-PEAC

Vármegyei szövetségek