Férfi egyetemi bajnokság: BME-parádé a Közgáz otthonában
07
Mar
2021
Férfi egyetemi bajnokság: BME-parádé a Közgáz otthonában
2021. március 7.  |  12:14
A keleti csoportban mindössze két, "nyugaton" viszont egy halasztott összecsapással együtt nem kevesebb, mint 5 találkozót rendeztek a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Előbbiben az Eger kemény meccset nyert meg az ELTE-BEAC otthonában, a Miskolc pedig újabb rangadót megnyerve a Nyíregyháza otthonában is megőrizte veretlenségét. A nyugati csoportban a Szombathely oda-vissza biztosan verte a Veszprémet, a SMAFC pedig alaposan megnehezítette a pécsiek dolgát. Ugyanez nem sikerült az NKE együttesének a Mosonmagyaróvár ellen. A végére hagytuk a csattanót, a játékhét meglepetését: a BME okosan, pontosan és jól kosarazva fölényes győzelmet aratott az erősen tartalékos, görcsösen, kapkodva játszó Közgáz otthonában.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 14. forduló
 
ELTE-BEAC - EKE Eger 53-70 (15-24, 14-15, 17-12, 7-19)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Hervay, Simon.
 
ELTE-BEAC: Molnár 4, Ipacs 3/3, TÍMÁR 14/9, JÓNÁS 11, Somogyi. Csere: Csányi K. 6/3, Borsos B. 8, Gombos M. 7. Edző: Csányi Zoltán.
 
EKE Eger: SZABÓ M. 5/3, PAPP 17/9, Ungi 9, Illés 6, SZICSÁK 14. Csere: POMÁZI 17/12, Bíró 2, Kátai, Sárosi. Edző: Váczi Zoltán.
 
Időnként szikrázóan kemény, harcias játék jellemezte a mérkőzést, amelyet elsősorban a nyitó és a záró etapban nyújtott pontosabb játéka révén az egri legények kézben tartottak. Bár az ELTE diákjai mindent megtettek azért, hogy győzzenek, a játék képe alapján erre nem sok esélyük volt. A különbség elsősorban az összeszokottságban, erőnlétben mutatkozott meg a két csapat között az Eger javára. Időnként ugyan a hazai lelkesedés és akarat eredményben közel hozta a két csapatot egymáshoz, de a kritikus pillanatokban a 14 pontos, 16 lepattanós (7 támadó) dupla-dupláig jutó Szicsák Bence vezette egriek mindig tudtak újítani, így végül 17 ponttal nyertek.
 
Csányi Zoltán: - Nehéz mérkőzés volt, aminek a végén két dolognak tudtam örülni. Egyrészt annak, hogy srácaink mindent megtettek azért, hogy sikeresek legyenek, akarat és lelkesedés tekintetében talán jobbak is voltak az ellenfelüknél. A másik dolog pedig az, hogy sérülés nélkül megúsztuk. Ennek leginkább azért örülök, mert a csapat másik fele betegséggel küzd, a jelenlévők viszont nem kímélve magukat küzdöttek, ameddig bírták, amiért hatalmas gratuláció jár nekik! Természetesen jár a gratuláció az Eger csapatának is, jó képességű srácok alkotják csapatukat!
 
Váczi Péter: - Kemény, harcos mérkőzésen vagyunk túl, amit szerencsére győzelemmel tudtunk befejezni. Ennek nagyon örülök és gratulálok a játékosaimnak, ugyanakkor gratulálok az ELTE csapatának is, hiszen idén markáns, karakán csapattá fejlődtek, és reméljük, ezt jövőre is megtartják!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE – Miskolci Egyetem 77-91 (17-22, 27-26, 14-16, 19-27)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Sallai, Gergely.
 
Nyíregyháza: TISZA 11, VASKÓ 23/6, Demeter 6/3, Kovács 2, MOKÁNSZKI 19. Csere: Jánkfalvi 2, GERŐCS 10, Kovács 2. Edző: Bus Iván.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki M. 4/3, Kozák M., KOZÁK B. 16, SZEKERES 12/6, LIPPAI 17. Csere: ORLICZKI B. 12, Szőke 8, Sándor 8, MOLNÁR B. 11/3. Edző: Szollár Gergő.
 
Nagy lendülettel kezdték a csapatok a mérkőzést. A nyíregyháziak gyenge dobóteljesítményük miatt hátrányba kerültek az összeszokott miskolciak ellen. A folytatásban a két csapathoz méltó, színvonalas, kiegyenlített volt a játék. A második negyed nagy dobópárbajt hozott, a harmadik pedig kemény, küzdelmes játékot, parázs palánk alatti csatákkal fűszerezve. Egy sajnálatos sérülés a harmadik negyed közepéhez közeledve megtörte a Nyíregyháza lendületét: talán a legjobbjukat, a szűk két és fél negyed alatt is dupla-dupláig (19 pont, 11 lepattanó) jutó Mokánszki Mátét elvesztették a hazaiak. Ezt követően a végül szintén dupla-duplát elérő Orliczki Bence (12 pont, 13 lepattanó) vezérletével a palánkok alatt fölénybe kerültek a vendég miskolciak. A vendégek a hajrában 10 pont fölé növelve előnyület Nyíregyházáról is győztesen térhettek haza, tovább őrizve veretlenségüket. 
 
Bus Iván: - Gratulálok a miskolci csapatnak! Sok kihagyott helyzetünk volt, és a sérülés is visszafogott minket.
 
Szollár Gergő: - Köszönjük a mérkőzést a Nyíregyházának! Nagyon szépen játszottak. Bízom benne, Mokánszkinak nem súlyos a sérülése, és minél hamarabb felépül belőle. Remélem, hogy a bajnokság végjátékában is találkozunk majd a nyíregyháziakkal. Nagyon szimpatikus csapat, sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
DMSE — Debreceni Egyetem, 2021.03.22
 
 
 
Nyugati csoport, 14. forduló: 
 
SMAFC - PTE-PEAC 70-82 (14-19, 15-16, 24-33, 17-14)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Földesi, Káli.
 
SMAFC: Hipságh, HEISZENBERGER 12, SZEGEDI 21/15, RÉTI 20, BARCZA 13. Csere: Janzsó 4, Nichter, Erdős, Fekete, Gáspár. Edző: Farkas Dávid.
 
PTE-PEAC: NAGY K. 6/21, SCHUJ 14/6, Griszháber 5/3, Gerőházi 4, KIS M. 13. Csere: Gergely 6, Major 2, Lajos 4, SZIRÁKI 8. Mb. edző: Moósz Milán.
 
Tapogatózva kezdett mindkét csapat, öt perc után 4-6 állt az eredményjelzőn. Az volt a kérdés, melyik csapat nyugszik meg előbb, ám erre az első negyed nem adott választ. A második negyedben úgy tűnt, a rutinosabb játékosokkal rendelkező vendég együttes a maga javára fordítja és el is dönti a mérkőzést. A félidő végén azonban egy nagy hajrával a hazaiak újra nyílttá tudták tenni a mérkőzést, hisz csak 6 pontos volt a pécsi előny. A harmadik negyedben mindkét gárda a támadásokra helyezte a hangsúlyt: szinte egy negyed alatt dobott annyi pontot mindkét csapat, mint amennyit az egész első félidőben. Ebből a "dobóversenyből" a vendégek jöttek ki jobban, és 15 pontosra növelték előnyüket. Ekkor azonban a lelkes hazaiak még egy utolsó hajrát indítva a 10 pontos lélektani határon belülre kerültek. A végén azért lett több "tízen túli" a különbség, mert Nagy Kevin az utolsó támadásból beemelte saját 7., csapata 10. tripláját. A találkozót a rutinosabb és jobb erőkből álló vendég alakulat nyerte, de a lelkes hazai egyetemista csapat ezzel a teljesítménnyel még megnehezítheti a nagyok dolgát a hátralevő három fordulóban. Nagy Keviné mellett több kiemelkedő egyéni teljesítmény is született a találkozón. Hazai részről Heiszenberger Norbert 12 pontos, 10 lepattanós, 11 gólpasszos tripla-duplát, Barcza Dániel pedig 13 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát ért el, míg a vendégeknél Kis Milán (13 pont, 12 lepattanó) jutott dupla-dupláig. 
 
Farkas Dávid: - Nagyon büszke vagyok játékosaimra, hiszen egy nálunk sokkal fizikálisabb és jobb szerkezettel rendelkező csapat ellen tudtunk negyven percig jó mérkőzést játszani. Amikor úgy tűnt, hogy bedarálnak minket, akkor mindig volt, aki át tudta lendíteni a csapatot a hullámvölgyön, és új energiát hozni a mérkőzésbe. Hogy egy klasszikust idézzek ebből a csarnokból: „Jó mulatság, férfimunka volt!”
 
Moósz Milán: - Nagyon motiválatlanul, fásultan kezdtük a mérkőzést. Nem igen láttam a csapatban azt az energiát, amit például a legutóbbi mérkőzésünkön a Szombathely ellen. Úgy gondolom, egyedül a győzelemnek örülhetünk! Arra szerettük volna használni ezt a mérkőzést, hogy az NB II-es bajnokságra készüljünk, gyakoroljunk egy új dolgot, de ilyen alacsony energiával nehéz volt.
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - SzoESE 61-103 (15-34, 13-25, 17-23, 16-21)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Szőcs, Sebessi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: SIMON 39/9, Veingartner 13/3, Lukenics, Rehák 7/6, Kovács 2. Edző: Mónus Péter.
 
SZOESE: GUNDINGER 11/9, KISS M. 13/3, VICZE 17/3, Oroszi 8, SCHVEIGHOFFER 19/3. Csere: HÁBEL 21/3, Werner, Németh, Gombkötő 14, Balogh. Edző: Kéri Péter.
 
Az első 5 percben felváltva estek a kosarak, a negyed második felében a védekezésén szigorító vendég szombathelyi együttes labdákat, s könnyű kosarakat szerezve ellépett. A második negyedben tovább növelte előnyét a csapatként egységes Szombathely, hazai részről Simon Márton időnként eléggé magára maradt a pontszerzésben. Szünetig 30 pont fölötti előnyt szereztek a vendégek. A második félidőben is fölényben játszottak a vendégek, akiktől Andrich Habel (21 pont, 12 lepattanó) és Schveighoffer Péter (19 pont, 15 lepattanó) is dupla-dupláig jutott a találkozón, amelyen magabiztos szombathelyi győzelem született.
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek, a támadólepattanókból sajnos sokat engedtünk! Nagyon feszített sok játékosnak a programja, és fáradtak is. Ettől függetlenül gratulálok csapatomnak is, mert ebben a nehéz helyzetben is küzdünk, és egy sportszerű mérkőzést játszottunk!
 
Kéri Péter: - Gratulálok mindkét csapatnak, egy jó iramú meccset játszottunk!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - BME-MAFC 66-99 (12-25, 16-26, 19-22, 19-26)
Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött. V.: Dr. Oláh, Hartai.
 
Közgáz: Laczó 3, FÓTI 13, Limpek 12/3, Kiss B. 12, Bartha 10. Csere: ÚR 12, Gőczi 4, Papp D. Mb. edző: Németh Kata.
 
BME-MAFC: HORVÁTH CS. 28/9, Bór 9, FARKAS 37/21, Csepregi, BEA B. 14. Csere: MOHAMED 10/6, Sebők 1, Grilli. Mb. edző: dr. Bagi Melinda.
 
Zónával kezdett az erősen tartalékos Közgáz, s ezt Farkas Dániel rövid időn belül 4 alkalommal is átdobta triplával. A hazaiak rossz ritmusban, erőlködve, pontatlanul játszottak, ráadásul játékosai a büntetőket is rosszul dobták, így fokozatosan nyílt az olló. 22-5-ös BME-vezetésnél átállt agresszív emberfogásra és kezdett zárkózni a Közgáz. Átmenetileg megtört az ezúttal igen erős összetételben pályára lépő BME lendülete, de a félidő hajrájában Horváth Csanád remek megmozdulásaival újra kezdett "nyílni az olló". A hazaiak siettették a támadások befejezéseit, szinte egy passz után rögtön "tüzeltek", így szünetben 23 ponttal vezetett a sokkal tudatosabb BME. A második félidőt Fóti Kristóf, Bartha Ákos és Úr Mátyás vezérletével 11-2-vel indította a Közgáz, ám ezzel gyakorlatilag ellőtte puskaporát a hazai gárda. Bea Bence, a védelem oszlopa nagy mezőnymunkát végzett a vendégeknél, a csereként pályára lépő Mohamed Számi is néhány szép megoldással vétette észre magát, Horváth és Farkas pedig új erőre kapott. A Közgáz belefáradt a szervezetten és jól játszó ellenfele üldözésébe, így a "műszaki alakulat" fölényes sikerével zárult a találkozó. Érdekes "számszaki" összefüggés, hogy akár azt is mondhatnánk, hogy a két csapat között kialakuló 33 pontos különbséget a triplázás jelentette: amíg a hazaiak csak 1, addig a vendégek 12 hárompontos kosarat szereztek, nagyjából ugyanannyi (1/23, ill. 12/24) kísérletből...
 
Németh Kata: - Erősen tartalékos csapatunk gyengén kezdett és ez meghatározta a mérkőzés menetét. Olykor-olykor ugyan megközelítettük ellenfelünket, de a BME sokkal jobb dobóformát mutatott és megérdemelten nyert, gratulálok nekik! Remélem, legközelebb tudunk javítani, s várjuk vissza a csapat vezetőedzőjét, Vladár Csabát.
 
dr. Bagi Melinda: - Első lépésben győzni szerettünk volna. Annak külön örülök, hogy sikerült nagyobb különbséggel nyerni, mint amennyivel ősszel a Közgáz legyőzött minket nálunk. Azt gondolom, nagyon jó dobóformát fogtunk ki, s ezért sikerült ilyen különbséggel nyerni. Sok sikert kívánok a Közgáznak a folytatásra!
 
 
 
NKE SE - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 58-91 (22-30, 12-24, 8-24, 16-13)
Budapest, Ludovika aréna, zárt kapuk mögött. V.: Bagi, Molnár.
 
NKE SE: Pilinszki 12/6, Pálvölgyi 9/3, Hajdú 8/3, Obermann 7, PÓCZOS M. 14, Csere: Bolyki 6, Ferjancsik 2, Póczos S. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 39/21, FRIEDL 4 BAKON 27/21, HÁGEN 10, Varga 5/3. Csere: Kálmán 4, Pallag 2, Pálinger, Iváncsics. Edző: Laky Tibor.
 
A vendégek kezdtek frissebben, és gyors játékuknak köszönhetően pillanatok alatt 2-14-et mutatott az eredményjelző. Időkérés után rendezte sorait a hazai csapat, így a negyed végére nyolc pontra csökkent a MOGAAC előnye. A második negyedben főként a távoli mosonmagyaróvári kosaraknak köszönhetően nőtt a különbség, a félidőre közel húsz pont volt a differencia. A mérkőzés a harmadik negyedben dőlt el végképp: ekkor az NKE megállt támadásban, és mindössze 8 pontig jutott a játékrészben, míg a Kámán Bálint és Bakon Csanád vezette Mosonmagyaróvár látványos befejezésekkel növelte tovább előnyét. A záró negyedet azért sikerült megnyerniük a hazaiaknak az akkor már a cseresorával játszó vendég együttes ellen. Az NKE részéről Póczos Mátyás (14 pont, 15 lepattanó) ezúttal is szállította a már-már szokásosnak mondható dupla-dupláját - a vendégek részéről a remekül játszó és dobó Kámán (39 pont, 10 lepattanó) mellett Hágen Tamás (10 pont, 11 lepattanó) érte el ugyanezt. 
 
ifj. Paulik Tamás: - Sikerült helyenként jó játékot mutatni, viszont kiemelkedő teljesítmény egy sem volt a csapatban. Az ellenfél a mérkőzés nagy részében magasabb sebességen játszott, és a tizenöt bekapott tripla sem dicséri védekezésünket. Jövő héten igyekszünk a becsületgyőzelmet megszerezni hazai pályán.
 
Laky Tibor: - Időszakosan jó, koncentrált játékkal sikerült hoznunk ezt a győzelmet. Hetek óta kísért minket, hogy sosem azzal a kerettel utazunk, amellyel szeretnénk. Ennek ellenére jó hangulatú mérkőzésen vagyunk túl, az alapszakaszból még két fordulónk van, bízunk a jó folytatásban.
 
 
 
A 7. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
SZOESE - Veszprémi ESC 114-41 (25-17, 25-7, 31-7, 33-11)
Szombathely, ELTE-SEK spotcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Esztergályos, Antoni.
 
SZOESE: HORVÁTH CS. 1/3, GUNDINGER 18/3, VICZE 31/3, SCHVEIGHOFFER 14, Oroszi 7. Csere: Németh 15/3, Novák 5, Gombkötő 13/3, Werner, Balogh. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
Veszprémi ESC: Lukenics 3/3, Majkó 7/3, Nagy 9, KOVÁCS B. 15/3, Bruder 8. Edző: Mónus Péter.
 
Négy napon belül másodszor találkozott a két csapat. A szombathelyiek hétfőn közel 60 ponttal győztek Veszprémben, így könnyed meccsre számítottak. Az első negyedben ennek ellenére nem alakult ki jelentős különbség a csapatok között, jól tartotta magát az ügyesen kombináló Veszprém. Kéri Péter a második negyed előtt próbált rendet tenni játékosai a fejében, és ez hatásosnak bizonyult. A meccs hátralévő részében egyértelműen a Szombathely dominált. A félidőre már jelentős volt a különbség a csapatok között. A fordulás után tovább nőtt a hazai előny, és meg sem állt 70 pont feletti pontkülönbségig. Hazai oldalon a tripla-duplától 2 lepattanóval elmaradó Gundinger Soma alakított kiemelkedőt (18 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz).
 
Kéri Péter: - Könnyed meccset játszottunk a veszprémi csapattal. Az első negyedben nagyon elégedetlen voltam a védekezésünkkel, de a folytatásban ezt sikerült rendezni.
 
Mónus Péter: - Sajnos kevesen érkeztünk, így kondicionálisan hamar nagy fölénybe került a hazai gárda. Gratulálok nekik a győzelemhez!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek