Tippmix Férfi NB I: Kétszeri hosszabbítás után győzött a ZTE Jászberényben
02
Mar
2021
Tippmix Férfi NB I: Kétszeri hosszabbítás után győzött a ZTE Jászberényben
2021. március 2.  |  21:30
Az előző fordulóban Körmenden az idén az első bajnoki győzelmét megszerző sereghajtó Jászberény látta vendégül az utolsó előtti, 5-15-tel álló Zalaegerszeget. Donovan Donaldson számára különösen érdekes lehetett ez az összecsapás, hiszen az idényt még a hazaiaknál kezdte, majd onnan igazolt a ZTE-be.
 
Primorac és Kinney összjátéka után az első támadásból vezetést szerzett a Jászberény, Duren egyenlített betörésből. Kinney jó meglátásainak és passzainak – négy gólpassz három perc alatt- köszönhetően kezdett meglépni a JKSE (9-2). A festékben jól találta meg az embereit a Zalaegerszeg, amely Vuko és Völgyi kosaraival megállította a hazai futást, sőt, Wiggs révén fordított is (9-10). A negyed második felére kiegyenlítetté vált a meccs, folyamatosan változott a vezető csapat kiléte. Az utolsó két percet nagyon megnyomták a hazaiak, több eladott labdát is kikényszerítettek és látványos kosarakat szereztek a leindításokból. 22-15.
 
Érdemi változást nem hozott a második játékrész első pár perce, kosárra kosár volt a válasz, 29-22-nél jártak a felek tizenhárom perc játék után. Duren a támadóidőt jelző óra lejártával egy időben süllyesztett el egy nagy hármast, majd egy tempót is a helyére küldött, háromra olvadt a Jászberény előnye (30-27). Primorac gondoskodott róla, hogy olyan könnyen ne fordítsa meg az állást a ZTE; egy támadólepattanóra érkezett jó ütemben, de Vuko betörésénél elkésett a védőoldalon, 2+1 lett a “jutalma” (32-30). Coleman eladott labdája után az egyenlítés is meglett a vendégeknek, Patai Benjamin kért időt. A későbbiekben sem változott a játék képe, bár két szerzett labdával minimálisan meglépett a Zalaegerszeg, izgalmas, kiélezett második félidőre volt kilátás. 41-45.
 
Kicsit kapkodóssá vált a játék a nagyszünet után, sok hiba és elszórt labda jellemezte a csapatokat, amiből a hazaiak jöttek ki jobban, másfél perc után egyenlítettek (45-45). Szabó triplája a lehető legjobbkor érkezett zalaegerszegi szempontból, ám Brbaklics remekül látta meg a rést a vendég védelemben (47-48). Wiggs és Szabó is jó perceket produkált, de nem tudta leszakítani az ellenfelét a ZTE, mert mindig volt valaki a Jászberényből, aki fontos kosarat szerezzen (54-55). Coleman triplájával meglett az egyenlítés is a hazaiaknak, de ennél többet nem tudtak kihozni a negyed végéig, két késői kosárral ellépett a Zalaegerszeg. 61-67.
 
Egy gyors adok-kapokkal indult a záró játékrész, előbb Williams, majd Simon talált be a triplavonalon túlról (64-70). Primorac volt sportszerűtlen Vukóval szemben, a kapott lehetőséget pedig ki is használta a Zalagerszeg, a mérkőzésen először kétszámjegyű különbség alakult ki (64-74). Próbált meccsben martadni a Jászberény, viszont ezekben a percekben minden összejött a vendégeknek, akik a lehetetlen helyzetekből is kosárral fejezték be az akcióikat (68-80). Sokáig közte tízzel csordogált a meccs, aztán másfél perccel a vége előtt szinte a semmiből feljött kettőre a JKSE (86-88). Vuko maradt üresen a palánk alatt, míg a túloldalon Coleman büntetőzhetett, jól is célzott (88-90). Egy perc volt már csak vissza. Donaldson triplája lejött, Primorac közelije bement. Wiggs kezében ott volt a lehetőség, de kimaradt, jöhetett a hosszabbítás. 90-90.
 
Egy szép összjáték után Williams révén a hazaiak ragadták magukhoz az előnyt, miközben Donaldson csak az egyiket dobta be a vonal mögül (92-91). Williams extázisban játszott, miközben a védőoldalon is jól teljesítettek a hazaiak, mínusz hatnál kért időt Luca Bechi (97-91). Ezúttal Vuko próbálkozhatott büntetővel, ő is kihagyta az egyiket, ám visszaszedte a támadólepattanót a ZTE. Glennek is meggyűlt a baja a szabaddobásokkal, Garrett pedig egy triplával büntetett (100-92). Glenn négy gyors ponttal javította az előző hibáját, másfél perc volt vissza ekkor (100-96). Eladta a labdát a JKSE, viszont Vuko egy viszonylag könnyű ziccert hibázott el, majd Garrett dobhatott kettőt (102-96). Duren még lopta a távolságot, majd újra eladta a labdát a Jászberény, megint Duren szerzett kettőt (102-100). Tizenöt másodperc volt vissza, természetesen odaütöttek a vendégek, Kinney-nek csak a második ment be (103-100). Újabb fordulat következett, ezúttal a ZTE hagyta el a játékszert, ám Kinney most is csak az egyiket dobta be (104-100). Duren négy másodperccel a vége előtt egy óriási triplával tartotta életben a vendég reményeket (104-103). Ezúttal Filipovic állhatott oda a túloldalon; az első lejött, a második bement, majd Duren szaladt végig a pályán három másodperc alatt, akinek az utolsó másodpercben odaütöttek. Hosszas videózás következett, amely után az irányító higgadt maradt, jöhetett az újabb hosszabbítás. 105-105.
 
A második ráadást is a hazaiak kezdték jobban, előbb Coleman, majd Williams volt eredményes (109-105). Wiggs kétszer is ziccerezhetett, egyenlített a Zalaegerszeg (109-109). Filipovic megint csak 50%-al büntetőzött, miközben Donaldson hibátlan volt (110-111). A bedobó megint hozzátett kettőt, ellépett hárommal a ZTE (110-113). Egy elhibázott támadás után nem maradt több esélye a Jászberénynek, egy roppant izgalmas és fordulatos találkozót húzott be a Zalaegerszeg.
 
Jászberényi KSE - Zalakerámia ZTE KK kétszeri hosszabbítás után 110-117 (22-15, 19-30, 20-22, 29-23, 15-15, 5-12)
 
Bajnokság, 10. forduló
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
V.: Győrffy P. A., dr. Mészáros B., Makrai M.
 
JKSE: Kinney 8, Füzi 7/3, Comelan 25/3, Williams 28/12, Primorac 15. Cserék: Garrett 7/3, Katona -, Brbaklics 6, Filipovic 8, Czirbus -.
 
ZTE: Duren 20/6, Donaldson 14/3, Wiggs 14/6, Völgyi 2, Vuko 19. Cserék: Simon 11/9, Polster -, Bonifert -, Szabó 11/6, Glenn 12.
 
 
 
Fotó - Seres Péter, Zalakerámia ZTE KK facebook

Vármegyei szövetségek