A helyosztókhoz érkezett a Magyar Kupa
28
Feb
2021
A helyosztókhoz érkezett a Magyar Kupa
2021. február 28.  |  12:30

A helyosztókhoz érkezett a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa. A vasárnap 17 órakor kezdődő bronzmérkőzésen a PEAC-Pécs gárdája csap össze az Atomerőmű KSC Szekszárddal, míg a finálét az Aluinvent DVTK és a Sopron Basket vívja. Nézzük a találkozók felvezetőit!

 

PEAC-Pécs – Atomerőmű KSC Szekszárd      17:00

 

A PEAC két roppant szoros kupameccs után érkezik a bronzcsatába, miután a Ceglédet 53-52-re sikerült felülmúlniuk, majd az elődöntőben 50-45-ös vereséget szenvedtek a DVTK-tól. A 49 dobott pontos átlag mutatja, hogy a támadójáték döcög a baranyaiaknál, de a védőoldalon összeszedetten játszanak. Ezen a fronton emberükre akadhatnak a Szekszárdban – a bajnokság második és harmadik legkevesebb kapott pontját ez a két gárda jegyzi.

A Szekszárd előbb hosszabbításban gyűrte le a TFSE-MTK-t 85-79-re, majd 77-56-os vereséget szenvedett a Sopron Baskettől. A fővárosiak ellen 40 pontot jegyzett a Krnjic – Goree - McCall magasember-trió, ám a Sopron ellen mindössze 17 volt ez a szám - McCall pont nélkül zárt az elődöntőben, mindössze két ráádobással.

A védekezés lesz a fókuszban a bronzmeccsen, ez nem is kérdés. Október elején pontgazdag meccset vívtak egymással a felek, ezen a Szekszárd 87-76-ra győzni tudott – a félidőben még 46-46-ot mutatott az eredményjelző, de a harmadik etapban a tolnaiak akarata érvényesült inkább, az ott kialakított hétpontos előny pedig elégnek bizonyult a lefújásig. Főként a magasemberek villogtak a mérkőzésen: Sara Krnjic 15 ponttal, 8 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, míg Cyesha Goree 16 pontja mellé ugyancsak 8 lecsorgót gyűjtött be. A túloldalon főként Tijana Andusic villogott 15 pontjával és 9 lepattanójával, mezőnyből 10-ből 7 kísérlete sikeres volt. Wentzel Nóra is agilisan kosarazott, 17 pontja mellé 10 szabálytalanságot harcolt ki, kreativitására most is nagy szüksége lesz Csirke Ferenc együttesének.

A második mérkőzést a közelmúltban, február 13-án játszották a felek a Lauber Dezső Sportcsarnokban, ezen 54-51.es sikert aratott a szekszárdi alakulat.  Az eredményből kitűnik, hogy itt már inkább a védekezés dominált – az első negyed 20 egysége után a két középső játékrészben összesen 16 pécsi pont született, ezt kihasználva be tudta húzni az egylabdás derbit Zseljko Djokics hölgykoszorúja. A mecsekaljaiaknál Szücs Réka és Kiss Virág egyaránt 14 pontot jegyeztek ezen a meccsen, Wentzel Nórának viszont nem ment, 3 egységig jutott 1/11-es mezőnymutatóval. A túloldalon Erica McCall 16 pontos, 13 pattanós duppla-duplát jegyzett, míg Studer Ágnes 13 pontja mellé 6 gólpasszt osztott ki a társaknak.

Két egymástól eltérő mérkőzést játszottak tehát eddig idén a felek, igaz, az első csaknem fél éve volt már, abból nem igazán lehet kiindulni. Jól összerakott védelmekre szűmíthatunk, nagy palnk alatti csatára, valamint arra, hogy a Szekszárd a mérkőzés előrehaladtával megpróbálja érvényesíteni hosszabb rotációjából adódó előnyét.

 

 

Aluinvent DVTK – Sopron Basket      19:30

A 2016-os kupagyőztes találkozik az elmúlt két kiírás aranyérmesével az idei fináléban. A legutóbbi tíz kupadöntőből hetet a soproniak nyertek meg, és ezúttal is masszív esélyesként érkeznek az újabb trófeáért. Földi Attila DVTK-ja azonban tudja, milyen papíron esélytelenebbként pályára lépni, hiszen a Győr elleni negyeddöntőnek sem a diósgyőriek voltak a favoritjai, mégis sikerült egy koncentrált végjátékkal a maguk javára billenteni a derbit. Az elődöntőben a PEAC-ot kosárszegény meccsen verték 50-45-re, így tulajdonképpen különösebb vesztenivaló nélkül, felszabadultan érkezhetnek a fináléra. A Sopron két magabiztos kupameccsen van túl: a Csatát 88-53-ra, a Szekszárdot pedig 77-56-ra győzték le Határ Bernadették. Bőséggel rotálhatott Gáspár Dávid vezetőedző, mindkét mérkőzést az elejétől a végéig kézben tartották a zöld-sárgák.

Idén eddig egyszer találkoztak a felek a bajnokságban, a második derbi jövő szombaton esedékes. A Sopron 82-62-es sikert aratott a november végén rendezett mérkőzésen, de az akkori keretekhez képest most több fontos változás is van. Egyrészt a címvédőnél már bevethető Határ Bernadett, másrészt a miskolcianál az odavágón 17 pontot szóró Kristine Vitola helyett Keyona Hayes érkezett a csapathoz.

A Hayes – Mokango pároson nagyon sok fog múlni most is, a DVTK hátsó alakzatának két legfontosabb szereplőjéről van szó. Hayes a bajnokság legjobb pontszerzője, a kupában pedig sem a PEAC, sem a Győr nem tudta megállítani – 49 pontot szerzett a két találkozón. Tőle most is sok kell elöl, de Mokango védekezése éppen olyan fontos lesz – a center kiválóan dolgozott Kiss Virágon az elődöntőben, most viszont még nagyobb feladat előtt áll, hiszen a Határ – Krajsnik duót kell limitálnia. Medgyessy Dóra passzai is sokat nyomhatnak a latba, ha sikerült üres dobóhelyzetben megtalálni társait, az rengeteget érhet a miskolci együttesnek.

Ezzel együtt természetesen a Sopron az esélyes, az amerikai légiósok dinamikájával nem csak itthon, hanem Euroliga-szinten is meggyűlik az ellenfelek baja. Gabby Williams, Briann January és Megan Walker nem csak sebességben, de döntéshozatalban is topjátékosok itthon, a Brooks – Krajsnik – Határ – Fegyverneky négyes pedig szintén nagyon erős sor.   

Vármegyei szövetségek