Női egyetemi bajnokság: Sereghajtó verte éllovas
25
Feb
2021
Női egyetemi bajnokság: Sereghajtó verte éllovas
2021. február 25.  |  11:18
Egyetlen találkozót leszámítva papírforma-forduló volt a heti a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. Az az egy meglepetés viszont óriási volt: a nyugati csoport eddig nyeretlen sereghajtója, a Ludovika-Csata győzni tudott a találkozó előtt a csoportot még vezető, ám ezúttal nagyon tartalékos felállásban pályára lépő BME-MAFC otthonában.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 13. forduló
 
ELTE-BEAC - Nyíregyházi Egyetemi SE 118-40 (37-18, 28-6, 27-10, 26-6)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Polonkai, Gruber.
 
ELTE-BEAC: VARGA A. 19/15, Kiss A. 9/3, Tarnai 10, STEKLER 14/6, FOLTIN 19. Csere: Simoncsik 4, Fabini 9, Biszák 2, NAGYI 20/6, SIMON 12/6. Edző: Laklóth Anna, Zsoldos András.
 
Nyíregyházi Egyetem: Bíró 7/3, Lukács 16/9, Veréb, Alajtner 2, KARAKÓ 15. Csere: Balogh, Adonyi. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
A hazaiak esélyeshez méltón kezdték meg a pontgyártást, az első negyed második felében viszont a vendég csapat is magára talált és ponterősen kosárlabdázott - különösen Lukács Panna igencsak távoli tripláival igyekeztek tapadni a fővárosiakra. A hazai csapat is kiválóan értékesítette hárompontos dobásait: Varga Anna már az első negyedben elsüllyesztett hármat is. A második negyedtől az ELTE szigorúbb, határozottabb lett, a vendégek pedig pontatlanokká váltak, így a különbség folyamatosan nőtt a két csapat között. A hazaiak távoli kísérletei továbbra is jó százalékkal potyogtak a gyűrűbe, a második negyedben Nagyi Tímea két hármasa is célba talált.
 
Szünet után sem változott a játék képe: a harmadik negyed első öt percében egy 14-0-s futást produkált a budapesti hölgykoszorú. A negyed második felében megtalálták a játékukat a vendégek is, és elsősorban Karakó Dorina közeli kosaraival a negyed második felét hozni is tudták a szabolcsiak. A záró negyed sok izgalmat már nem tartogatott, de mindkét csapatot dicséri, hogy a lefújásig komolyan vették a mérkőzést! A lepattanózást a 19 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Foltin Blanka vezérletével 57-22-re nyerő hazaiak végül magabiztosan hozták a kötelezőt, a nyíregyháziak pedig szépen helytálltak a Tüskecsarnokban.  
 
Laklóth Anna: - Sokkal koncentráltabban érkeztek a lányok erre a meccsre, mint a múlt hetire. Az első negyedben ez még csak a támadójátékban mutatkozott meg, a mérkőzés hátralévő részében a védekezésben is. Köszönöm a lányoknak a mai szép, önzetlen csapatjátékot, ellenfelünknek pedig sok sikert kívánunk a folytatásban!
 
Farkasinszki Orsolya: - Gratulálok az ellenfélnek! Nem volt ellenszerünk a kinti dobásaik ellen, ha pedig kimaradtak, sajnos a lepattanókat nem tudtuk begyűjteni. Volt egy-két támadásunk, ami úgy alakult, ahogy terveztük. Ezeknek örülünk és dolgozunk tovább.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - TFSE 55-81 (16-21, 7-25, 16-22, 16-13)
Budapest, SOTE csarnok, zárt kapuk mögött. V.: Németh, Gyurka.
 
SOTE: Beneda 4, Opitz 4, NOVÁK 10/6, SZABÓ P. 7, Hámory 8. Csere: Jakobszen 6, Buzinkay, Kuczik 2, Nagy 2, Pálmai 12. Edző: Hegyi Hanna.
 
TFSE: Hanti 2, Kenyeres 5/3, Herman 5/3, BURJÁN 13/3, KIRÁLY 16/6. Csere: BENKE 15, GALLI-HIRLING 8, Boros, Szabó 5/3, Dömötör 4, Szeitl 8, Bernáth. Edző: Hegedűs Péter.
 
Nagy energiával kezdték a csapatok a mérkőzést, az első 10 percben a SOTE méltó partnere volt az előzetesen esélyes TF-nek. A második negyedre felkeményítette a védekezését a vendég együttes, és ettől jobb ritmusúak lettek a TF-akciók, ennek eredményeként a nagyszünetre már 23 pontos különbség alakult ki. A fordulást követően a hazai csapat a jelentős hátránya ellenére sem vesztett a lelkesedéséből, remekül tartották a lépést a végső győzelemre is esélyes címvédővel. Sőt, a záró 10 percet meg is nyerték, melyből a jövőben erőt meríthetnek. Ugyanakkor az igazán jól csak a második negyedben játszó TF magabiztos győzelmét pillanatnyi veszély sem fenyegette. 
 
Hegyi Hanna: - Szerencsére hamar sikerült felvennünk a ritmust, ami szinte az egész mérkőzésen kitartott. Kezd összeállni a játékunk, és sok szép megoldást találtunk. Sajnos a TFSE érvényesítette fizikai fölényét, ám nincs okunk elkeseredni. Gratulálok a csapatomnak a küzdéshez, ellenfelünknek pedig a győzelemhez!
 
Hegedűs Péter: - Az egyetemi szezon egyik legenerváltabb játékát nyújtottuk, sok pontatlansággal, fegyelmezetlenséggel. A lányoknak nagyon sűrű a programjuk van, hiszen három bajnokságban jelen vagyunk, azonban kifogásokat nem kereshetünk. Bízom benne, hogy a rájátszásra nagyobb koncentrációt és frissebb lábakat látok majd a pályán. A nagyon lelkes Semmelweis Egyetem csapatának gratulálunk, sok szép kosarat dobtak!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Debreceni Egyetem — Miskolci Egyetem, 2021.03.10.
 
 
 
Nyugati csoport, 13. forduló:
 
Közgáz SC és DSK - PTE-PEAC 83-59 (31-19, 26-14, 16-3, 10-23)
Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött. V.: Hervay, Rózsavölgyi.
 
Közgáz: KATONA 8/6, Pataki 8/6, DOKTOR 14, Szammer 12, PFANDLER 18. Csere: HIDAS 19/15, Gáspár 4, Szanthoffer, Olasz. Edző: Németh Kata.
 
PTE-PEAC: Krikler 6, Mándity 11/3, Szabó 1, KÓBOR 18/9, Gergely 7. Csere: PROPSZT 10/6, Horváth G. 2, Nagy G. 4, Bátai. Edző: Gyenge Gábor.
 
Az első félidőben All-Star gála jellege volt a találkozónak, a védekezésre nem nagyon figyeltek a csapatok. A hazaiak Pfandler Csenge palánk alatti eredményessége mellett elsősorban azért tudtak elhúzni, mert játékosai - jórészt Hidas Réka jóvoltából - szünetig 10 triplakísérletükből hetet beemeltek. A pécsiek a Mándity Mirna-Kóbor Gréta-Propszt Amanda trió ügyes, eredményes játéka révén tartották a lépést a Közgázzal. Szünetben "kihűltek" az első félidőben oly "forró" kezek: több mint 3 percig nem esett kosár a második félidő elején. A 14 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Doktor Anna mezőnymunkája, s a 9 gólpasszig jutó Katona Bianka hatékony szervezőjátéka révén nagy fölényben játszott a Közgáz - a vendégek ekkor nagyon pontatlanul dobtak. A záró szakaszban a pécsi zóna megtörte a hazai csapat lendületét, s a jobb ritmusban támadó vendégek szépen "kozmetikáztak" vereségük mértékén.
 
Németh Kata: - Pozitívum, hogy tudtunk játszani, és örülök a győzelemnek. Gratulálok mind a két csapatnak!
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a győzelemhez a Közgáznak, és örülök annak, hogy a második félidőben sikerült átlépni saját árnyékunkat!
 
 
 
BME-MAFC - Ludovika-Csata 57-65 (13-15, 12-18, 16-19, 16-13)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött.
 
BME-MAFC: Kovács F., Zsolnay 8, Benkő 6, KORONDÁN 22/3, ZOVITS 19. Csere: Hizsnyik, Selmeczy 2, Hajna, Forján, Máthé. Edző: Gorácz Árpád.
 
Ludovika-Csata: GELEI 27/15, KOVÁCS 7/3, MIKULA 5/3, POLGÁRI 20, SÜLE 6. Edző: Bódi Ferenc.
 
Álmosan kezdtek a hazaiak, és a folytatásban sem tudtak felpörögni, erre pedig nem mentség az sem, hogy a kezdőötösük - Hizsnyik kivételével, aki sérülten jelent meg - karantén miatt nem tudott részt venni a mérkőzésen. Az öt játékossal érkező NKE két kiemelkedő egyéni extrával - Gelei Karola (27 pont, 21 lepattanó) és Polgári Melinda (20 pont, 12 lepattanó) - csapatként roppant egységes volt. A vendég alakulat a harmadik negyed végére 10 pont fölötti előnyt alakított ki a Korondán Boglárka (22 pont, 11 lepattanó)-Zovits Dóra (19 pont, 10 lepattanó) dupla-duplázó kettős vezette "műszaki alakulat" ellen. A záró szakaszban mindent egy lapra feltéve nagy hajrába kezdett a BME, amely a hajrában 1 pontra feljött, ez azonban sokat kivett a hazaiakból. A végén a fáradni látszó vendégek új erőre kaptak, így végül a nyeretlen sereghajtó meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet aratott az éllovas BME otthonában.
 
Gorácz Árpád: - Ebben a bajnokságban akkor leptük meg magunkat leginkább, amikor a legkevésbé számítottunk rá - sajnos negatív értelemben.
 
Bódi Ferenc: - Ebben a bajnokságban akkor leptük meg magunkat leginkább, amikor legkevésbé számítottunk rá - nagy örömünkre pozitív értelemben.
 
 
 
SMAFC - SzoESE 50-99 (11-22, 8-26, 14-26, 17-25)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kapusi, Tóth.
 
SMAFC: Pados, Takács, NÉMETH B. 18, DEÁK 19, Czirják 13. Edző: Márkus Tamás, Dr. Czeglédy Tamás.
 
SZOESE: PREISINGER 17/9, PÜSPÖKI 16/3, MEZŐSI 13/3, BALOGH V. 24, PLÓZER 25. Csere: Koltay 4/3. Edző: Kollerics Barnabás.
 
A mérkőzést a SMAFC lányai 5 játékossal tudták vállalni, de a SZOESE csapata is csupán 6 kosaras hölggyel érkezett. A vendég együttes gyors, 11-3-as rohammal kezdett. Dr. Czeglédy Tamás időt kért, melynek meglett az eredménye, mivel új lendületet vettek a SMAFC-lányok és szorossá tették a találkozót. Ekkor a vendég csapat edzője kért időt, és Kollerics Barnabásnak sikerült stabilizálnia övéi játékát, így 11 pontos vendég előnnyel zárult az első negyed. A második negyedben hiába voltak meg a helyzetei a hazaiaknak, a szépen kidolgozott támadásokat nem tudták kosárral befejezni. Ezt a SzoESE könyörtelenül kihasználta. Bár első kísérletre általában ők sem tudták eredményesen befejezni a támadást, nagyon jó százalékkal szerezték vissza a támadó lepattanókat, így jórészt második szándékú kosarakkal szünetre tetemes előnyt szereztek.
 
A harmadik negyed hajrájáig kiegyenlítetté tudta tenni a SMAFC a játékot, de a fizikális és a technikai tudásbeli különbség a negyed végén megmutatkozott a vendégek javára. Az utolsó felvonás során sem adták fel a hazaiak, támadásban nagyon szép dolgokat csináltak, viszont védekezésben nem tudták tartani a lépést a vendégekkel, így végül fölényes szombathelyi siker született. Ennek ellenére a SMAFC ezúttal is megmutatta, hogy ha apró lépésekkel is, de halad előre, fejlődik. A lepattanócsatát 65-33-ra nyerő vendégektől 4 játékos is - Plózer Petra (20 pont, 16 lepattanó), Balogh Viktória (24 pont, 17 lepattanó), a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Püspöki Lotti (16 pont, 12 lepattanó) és Mezősi Anna (13 pont, 10 lepattanó) dupla-duplával zárta az északnyugati derbit. 
 
Dr. Czeglédy Tamás: - Köszönöm a lányok munkáját! Az ötven dobott pont az öt játékostól nem is rossz eredmény. Nyilvánvalóan védekezésben ahogy telt az idő, egyre fáradtabbak voltunk, és voltak hibák, de a lelkesedés végig megvolt. Gratulálok a SZOESE csapatának!
 
Kollerics Barnabás: - Először is gratulálok a vendéglátóknak, mert végig nagyon lelkesen játszottak annak ellenére, hogy a második félidő közepétől kezdett nyílni az olló! A zóna ellen megjöttek a kinti dobásaink, onnan biztos volt a győzelem. Nagyon sajnálom, hogy az egyetemi bajnokságok eljutottak idáig, úgy érzem, a továbbiakban mindenkinek nagyon fontos lesz, hogy ehhez a helyzethez hogyan tud majd alkalmazkodni. Nagyon örülök annak, hogy ezt a mérkőzést mind a két csapat le tudta így játszani, hogy semmilyen nagyobb probléma nem volt. Még egyszer köszönjük a játékot a vendéglátóknak, nagyon lelkesek voltak!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek