Rajtol a Killik László Női K&H Magyar Kupa - Íme a negyeddöntők beharangozói!
23
Feb
2021
Rajtol a Killik László Női K&H Magyar Kupa - Íme a negyeddöntők beharangozói!
2021. február 23.  |  20:00

Szerdán 13:00-kor elrajtol az idei Killik László Női K&H Magyar Kupa a budapesti Gabányi László Sportcsarnokban. Lássuk a negyeddöntők felvezetőit!

 

VBW CEKK Cegléd - PEAC-Pécs  2021. február 24. szerda                         13:00

Uni Győr MÉLY-ÚT - Aluinvent DVTK       2021. február 24. szerda              15:30

TFSE-MTK - Atomerőmű KSC Szekszárd 2021. február 24. szerda              18:00

Ludovika-FCSM Csata - Sopron Basket    2021. február 24. szerda              20:30

 

 

VBW CEKK Cegléd - PEAC-Pécs

 

Talán a legkiegyenlítettebb párharcra van kilátás rögtön az első negyeddöntőben, a 10-10-es mérleggel hatodik helyezett PEAC a tabella 9. helyén álló, 8 győzelme mellé 12 vereséget begyűjtő Cegléddel mérkőzik a négybe jutásért.

A palánk alatt sok minden eldőlhet, az utóbbi időben a dupla-duplákat sorra szállító Kiss Virágot a Tinara Moore – Bozóki Bettina kettősnek kellene limitálnia. Ez nem lesz kis feladat, tekintve, hogy a pécsiek válogatott centere éppen a Cegléd ellen hozta idei legjobb meccsét: a december közepén lejátszott találkozón 26 pontja és 16 lepattanója mellett 9 faultot harcolt ki, közelről mind a tíz (!) kísérletét értékesítette, és végül 46-os VAL értékkel zárt a 68-58-as pécsi győzelemmel végződött derbin. Kiss top 3-as magyar pontszerző, a bajnokságban csak Bernáth Réka és Lelik Réka átlagol több pontot nála a honi kosarasok közül – a top 20-ban csak ők hárman vannak magyarok, a többi helyen légiósok találhatóak ezen a listán.

A felek első összecsapására még október közepén került sor – itt meg tudták oldani Kiss semlegesítését a sárga-kékek, 7 ponttal és 10 lepattanóval zárt a center. Akkor is megállt 58 dobott pontnál a Cegléd, de ez elég is volt a győzelemhez (58-53) - a két derbi végeredményéből kitűnik, hogy valószínűleg ezúttal sem számíthatunk komoly pontzuhatagra. A PEAC a mezőny második legkevesebb pontját kapja, csak a Sopron előzi őket ebben a szegmensben – igaz, dobott pontok tekintetében csak a két sereghajtót, a PINKK-et és a ZTE-t előzik a mecsekaljaiak.  

Mezőnyben Wentzel Nóra a pécsiek motorja, a sokoldalú hátvéd 20 esztedős korát meghazudtoló érett játékot mutat. Bár 40% alatti hatékonysággal céloz mezőnyből, már most is jó 1-1-ező, remek megoldásai vannak, és lát is a pályán, nem rest helyzetbe hozni társait. Kiss Virághoz hasonlóan ő is a Cegléd ellen dobta szezoncsúcsát (19 pontot), és kelleni is fognak tőle a kosarak, ha komolyan gondolja a négy közé jutást a baranyai gárda. A két meghatározó magyar mellett két légióst küldhet csatába Csirke mester: Paula Strautmane meccsenként négy kísérletből 41%-os triplázásával véteti észre magát, Tijana Andusic pedig a palánk alatti birkózásból veheti ki a részét (1.37-es blokkátlaga a 4. legjobb a honi mezőnyben). A nemrég érkezett Nikola Dudasovára betegség miatt nem számíthat a szakmai stáb, így szűkebb rotációra lehet számítani pécsi oldalon, Szücs Rékára nagyobb teher hárul játékszervezés terén. Bár a kupára nem érvényes a „fiatalszabály”, megeshet, hogy a Habling Lara – Milica Popovic duó valamely tagját is beveti Csirke mester. Kaposi Pálma centerben, a rutinos Sarok Nikolett mezőnyben dobhat az összjátékon.  

Ceglédi oldalon kevésbé építenek a magyarokra, a gárda húzóemberei egyértelműen a légiósok. A veterán görög Aikaterina Sotiriou az egész mezőny 16. legjobb pontszerzője 14.1 pontos átlagával, és lepattanózásban is hasonló pozíciót foglal el meccsenkénti 6.2 pattanójával. Ő már tavaly is a Pest megyei együttesben játszott, és bár idén csaknem 2 perccel kevesebbet tölt átlagban pályán, pont és VAL átlaga így is minimális növekedést mutat az egy évvel korábbi számokhoz képest. A spanyol Vives Ortiz 13.6 pontja mellé 6.3 gólpasszt tesz a közösbe, amivel a bajnokság harmadik legjobb passzolója, emellett 23.9 VAL-t szorgoskodik össze átlagban, amely a 7. legmagasabb szám a vonatkozó listán. Tinara Moore szintén 13-6 körüli számokat hoz pontból és lepattanóból, Dominique McBryde pedig 7.6 pontja mellé 4.1 lepattanót szed. Gorjanácz  Ágnes a tavalyi, jobban sikerült szezonját követően idén kevésbé kapta el a fonalat, 10.5 pontról 3.6 pontra csökkent az átlaga. Igaz, idén már a padról jön, míg tavaly szinte végig kezdett – az előző szezonban 30, míg idén mindössze 17 percet tölt átlagban a pályán..

 

A mérkőzést követő sajtótájékoztató az alábbi linkre kattintva lesz követhető!

 

 

Uni Győr MÉLY-ÚT - Aluinvent DVTK

 

A mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb csapata az Iványi Dalma által irányított Győr – ez üdítően hathat a gárda szurkolóira, hiszen az elmúlt években nem ez volt az első szó, ami eszünkbe jutott a Rába-parti lányok játéka kapcsán. 17-3-mal állnak a tabella második helyén, a Sopronon kívül mindössze a Csata tudta őket legyőzni még novemberben, de akkor egy hosszabb kihagyást követően léptek pályára a győri hölgyek, döcögött kissé a játékuk. Ezúttal úgy fest, jól találták el a honi kosarasok és a légiósok egyvelegét a zöld-fehérek: fiatal és rutinosabb magyarok mellett két külföldi játékosuk is húzóember, az egész bajnokság legjobbjai között vannak statisztikáikat illetően.

Beatrice Mompremier igazi telitalálat volt Iványi Dalma együttese számára, 15.8 pontot szállít meccsenként 62%-os hatékonysággal, emellett a magyar mezőny 3. legjobb lepattanózója 11.3-es átlaggal, és blokkolt dobások terén is top 3-as játékos (1.6 blokk / meccs). Mompremier honfitársa, az öt éve Győrben egyszer már megforduló Brianna Kiesel szintén remekel eddig idén, 17.9 pontja mellé 6.2 gólpasszt oszt ki a társaknak – ezen kategóriákban, valamint labdaszerzések terén is top 5-ös játékos a bajnokságban. A magyar mag egykori, jelenlegi és jövőbeli válogatottakat egyaránt tartalmaz: Török Ágnes, Weninger Virág, Dombai Réka, Dubei Debóra, Barnai Judit és a veterán Varga Zsófia neve is ismerősen csenghet a női kosárlabdát követők számára. Közülük Török egyértelműen szintet lépett tavalyhoz képest: pontátlagát megduplázta (5-ről 10-re), 16 percről csaknem 30 percre tornázta fel játékidejét is, egyértelműen élvezi Iványi mester bizalmát. Dubei Debóra szintén 10 pont környékén átlagol, távolról pedig 46%-kal céloz, ami páylafutása második legjobb mutatója (tavaly 47%-kal zárt). A 2002-es születsű Dombai Réka a sportág egyik legnagyobb tehetsége, és az egyik legnagyobb hazai legendától tanulhat nap mint nap – rendkívül bő kerettel dolgozik a Győr, de egyelőre úgy fest, Iványi Dalma jól menedzseli a játékperceket.

A 13-8-as mérlegével negyedik helyen álló DVTK hasonló felépítésű csapat benyomását kelti: fiatal magyar tehetségek, rutinos játékosok, valamint produktív légiósok alkotják. A Csatától igazolt Keyona Hayes az egész bajnokság legjobb pontszerzője, csaknem 24-es átlaggal – nem meglepő, hogy a VAL-lista élén is őt találjuk (33.3). Medgyessy Dóra ismét tanárian osztja a gólpasszokat, 8 fölötti átlaggal simán listavezető a kategóriában, a fiatalabb vonalat pedig a tehetséges Kányási Veronika – Kiss Angelika – Aho Nina – Pusztai Petra kvartett fémjelzi Miskolcon. Földi Attila is sokféleképpen keverheti a kártyákat, mint látható, a negyeddöntős ellenfelükhöz hasonlóan a piros-fehérek kerete is mély. Vannak remek védőik (Aho, Kiss, Mokango), ponterős támadóik (Pusztai, Hayes, Kányási), valamint egy rutinos játékmesterük – pazar csatára van kilátás.

Egymás ellen mérkőzéseiket tíz nap alatt „lezavarták” a felek még decemberben: Győrben 73-70-re, Miskolcon viszont jóval simábban, 77-57-re győzött a győri gárda. Csalóka lehet azonban ez a két mérkőzés, hiszen az elsőn három negyeden keresztül inkább a diósgyőriek akarata érvényesült (30-15-ös utolsó negyeddel tudott fordítani Iványi Dalma együttese), míg a visszavágón a félidőben még három ponttal a DVTK tartott előrébb, onnan bukta el 20-43-ra a következő húsz percet Földi Attila hölgykoszorúja. A végjátékok tehát eddig a zöld-fehéreknek kedveztek, meglátjuk, megfordul-e ez a trend a kupában.

 

A mérkőzést követő sajtótájékoztató az alábbi linkre kattintva lesz követhető!

 

 

TFSE-MTK - Atomerőmű KSC Szekszárd

 

Nem túlzás állítani, hogy a magyar mezőny legjobb formban lévő játékosa a TFSE fiatalja, a mindössze 1999-es születésű Bernáth Réka – a Szekszárd elleni párharc pikantériája, hogy az egyik legjobban megszervezett védelem ellen kell ezúttal maradandót alkotnia a fővárosiak hátvédjének. Tavaly a Sopron elleni kupaelődöntőben már láthattuk, hogy képes erre, ezúttal is valami hasonlót vár Magyar Bianka a bajnokság egyik legjobb játékosától. Azt, hogy milyen formában van Bernáth, jól jelzi, hogy legútóbbi három mérkőzésén kerek 29 pontot átlagol csaknem 61%-os triplamutatóval (17/28), ami elképesztő adat. Teljesen egyértelműen első számú emberré lépett elő támadásban, így aki a tavalyi „a két Jenkinst kell levédeni” lemezt rakja fel, sok jóra nem számíthat. Természetesen az említett amerikai duó is vastagon kiveszi a részét a budapestiek sikereiből, amelyek bár nem jönnek olyan gyakorisággal, mint a legutóbbi idényben (9 győzelem mellett 11 vereséget számlál idén a TFSE), semmiképp nem szabad lebecsülni a tavalyi kupa meglepetéscsapatát. Bernáth egyébként utcahosszal a legjobb magyar pontszerző 18.4 pontos átlagával, az egész mezőnyben pedig negyedik – a két Jenkins szintén top 5-ös dobó, az ötből három helyen tehát TFSE-játékos áll. Meccsenként 76.6 pontot dob a fővárosi együttes, ebből 55.5-et ez a trió szór – kérdés, ki tud fellépni melléjük, a Szekszárd ellen ugyanis biztosan szükség lesz egy-két extra teljesítményre.

Zseljko Djokics gárdája rendkívül mély, a cserepadról is egykori válogatottak jönnek – Szabó Fanni, Bálint Réka, Zele Dorina és Theodoreán Alexandra mind rutinos játékosok, de Maja Skoric és Sara Krnjic sem kis név a szakmában. A McCall – Goree palánk alatti páros bárkivel felveszi a versenyt jobb napjain, a karmesteri pálca pedig a nemzeti csapat kezdő irányítójának, Studer Ágnesnek a kezében van. Gyakorlatilag könnyedén forgathat meccsenként akár 10 embert is Djokics mester, hiszen Gereben Lívia, Zala Friskovec és Miklós Melinda is nyugodt szívvel bevethető akármikor.

A két csapat alapszakasz-találkozóit a papírfprmának megfelelően a Szekszárd nyerte: október közepén hazai pályán 81-75-re, két hónappal később pedig idegenben 75-54-re győzött a Tolna megyei együttes. A fentebb „megénekelt” Bernáth Réka felemás formát mutatott a két derbin: az elsőn 21 pontig jutott 6/6-os triplázással, a másodikon viszont megállt 12 egységnél, és öt távoli kísérletéből egy sem akadt be. A Szekszárd egyértelműen több lábon áll, ezért náluk belefér egy-két haloványabb teljesítmény is néhány kulcsembertől, ugyanez nem mondható el Magyar Bianka együttesére. Érdekes csatára van kilátás itt is – az esélyek a 2018-as kupagyőztes mellett szólnak, de a „Bernáth-faktor” akár újabb kupaelődöntőt is eredméynezhet a TFSE-nek.

 

A mérkőzést követő sajtótájékoztató az alábbi linkre kattintva lesz követhető!

 

 

Ludovika-FCSM Csata - Sopron Basket

A játéknap utolsó negyeddöntője ígérkezik a leginkább egyértelműnek – pár hete a bajnokságban találkozott a két együttes, a címvédő pedig kiütéses, 98-33-as sikert aratott. Az október eleji odavágón még szorosabb, 82-62-es soproni győzelem született, ott a harmadik negyed végén még egált mutatott az eredményjelző – a záró etapban azonban robbantott Gáspár Dávid hölgykoszorúja, és 26-6-ra behúzta a negyedet, megnyerve a derbit.

A Sopron Basketet aligha kell bemutatni a női kosárlabda kedvelőinek, a hazai mezőnyben alapelvárás a domináns szereplés a zöld-sárgáktól – ezt eddig hozzák is, 20-0-s mérleggel vezetik, sőt meg is nyerték az alapszakaszt. Emellett az Euroligában is remekelnek, éppen ma jelentették be, hogy újabb EL-negyeddöntős buboréknak adnak otthont – Európai szinten is kiemelkedő erősségű csapatról van szó. Annyira sok lábon állnak, hogy küldön játékosokat nem is érdemes kiemelni közülük – Jelena Brooks, Határ Bernadett, Fegyverneky Zsófia, Gabby Williams vagy Megan Walker is előléphet húzóemberré, ha úgy adódik. A Csatánál Lelik Réka az elsőszámú pontfelelős, a vajkezű hátvéd 16.4 pontos átlagával a 8. legjobb pontdobó a bajnokságban. Bernáth Rékához hasonlóan Lelik is 1999-es születésű, biztató, hogy ők ketten a magyar mezőny legjobb pontszerzői – mint a PEAC – CEKK beharangozóban említettük, a top 20 pontdobóból mindössze hárman magyarok. Lelik mellett Horváth Bernadett, a fiatal kora ellenére máris remek „two-way” játékossá érő Mányoky Réka, az amerikai-ghánai Batabe Zampare, valamint a közelmúltban érkezett James Dejza Ujagar alkotja a csapat gerincét, a padról Angyal Barbara, Hegedűs Janka és Böröndy Vivien tehet hozzá sokat. Tursics Krisztián együttesének a tisztes helytállás lehet a célja, bár ha az első mérkőzés első három negyedében mutatott formát vesszük alapul, nem elképzelhetetlen egy szorosabb eredmény sem.

 

A mérkőzést követő sajtótájékoztató az alábbi linkre kattintva lesz követhető!

 

 

  

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek