Férfi Hepp-kupa: Nyíregyházára került a trófea
14
Feb
2021
Férfi Hepp-kupa: Nyíregyházára került a trófea
2021. február 14.  |  20:55
A Nyíregyháza nyerte az idei férfi Hepp-kupát, miután a döntő nagy részében vezetve 3 ponttal legyőzte a hajrát fölöttébb izgalmassá tevő BKG csapatát. A bronzcsatát az Újpest nyerte.
 
 
 
A 3. helyért
 
Újpest-MT - TF-BP 83-72
 
A csalódott csapatok csatája - némi túlzással persze - Horváth Ákos (30/21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Karosi Gergely (32/12 pont, 7 lepattanó, 3 eladott labda) dobópárbaját hozta. Ezt ugyan a négyesdöntőt rendező TF-BP játékosa nyerte, a mérkőzést viszont jórészt a 28-15-tel "lehozott" második negyednek és 44-31-re megnyert lepattanózásnak köszönhetően az Újpest. Horváthnak Ivosev Tamás (19/3 pont, 17 lepattanó, 8-8 gólpassz és eladott labda), valamint Mészáros Bence (10/6 pont, 4 gólpassz) voltak a leghasznosabb társai, Karosi mellé pedig leginkább Szántó Dániel (14/6 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Kerkai Ákos (11 pont - 13 mezőnykísérlet -, 9 lepattanó, 3-3 gólpassz és eladott labda) nőtt fel.
 
 
 
 
Döntő
 
Hübner-Nyíregyháza Blue Sharks - BKG Príma Akadémia 80-77
 
Tóth Gergely és Nagy Botond pontpárbajával indult a finálé, váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz közepén a meccs 13-13-ra, a Tóth-Nagy párbaj 8-7-re állt. Jött egy röpke grundkosárlabda, majd a BKG-tól a légiós center, Cooper villant. A szakasz hajrájában a szabolcsiak a padról beszálló, s a negyed végét jelző dudaszó pillanatában a saját térfeléről triplát "vágó" Ubilla vezérletével, egy 8-0-s rohammal 6 ponttal elléptek. A második szakasz eléggé "zaklatott" játékkal indult, majd Mohácsi két triplájára építve egy 8-1-gyel 10 pont fölé nőtt a Nyíregyháza előnye. Nem (s)ültek a Nagy-triplák a BKG-nél, így állandósult a 10 pont körüli nyíregyházi vezetés. A félidő hajrájában Mohácsi eladott labda után sportszerűtlen hibát kapott, s egy közeli kosarakra, Szeleczki és Cooper pontjaira épített 7-0-lal 5 pontra feljött a BKG. Ahogy az első, a második negyed végén is Ubilla lépett elő: vezérletével a Nyíregyháza egy 7-2-es rohammal és 10 pontos előnnyel zárta a félidőt.
 
A másodikat viszont 9-3-as rohammal - benne egy Nagy Botond hármassal - kezdte, s 4 pontra feljött a BKG. Két büntetővel és egy duplával megduplázta előnyét a Tóth Gergely (25/3 pont, 4 lepattanó, 3 eladott labda)-Emmanuel Ubilla (19/6 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz)-Mohácsi Máté (13/9 pont, 3 lepattanó)-Bus Iván (13/6 pont, 4 eladott labda, 10 gólpassz) kvartett kosaraira alapozó Nyíregyháza, amely ezt követően tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét, s 8 pontos vezetéssel várhatta a záró szakaszt.
 
Ennek első felében maradt a 6-8 pontos szabolcsi előny, majd a szakasz közepén a szórványosan azért be-betaláló Nagy Botond hármasával ez 5-re csökkent. Időt kért a Nyíregyháza, mégis a BKG pillanatai következtek: Cooper duplájával, s egy újabb Nagy-hármassal egalizált a nagyrészt Nagy Botond (36/21 pont, 3 eladott labda, 4 gólpassz), Davante Cooper (13 pont) és Armaghani Ármin (9-9 pont és lepattanó) eredményességében, valamint Nagy Benedek (7 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) mezőnymunkájában bízó BKG. A szigetszentmiklósiaknak a fordításhoz is volt labdájuk, de nem éltek vele. A rutinos Mohácsi viszont csapata szempontjából a legjobbkor emelt be egy triplát, erre azonban a végére a "fonalat kapó" Nagy Botond felelt az utolsó perc elején, 77-77-re alakítva az állást. Ezt követően már csak Tóth G. dobott pontot - előbb egy duplát, majd két büntetőből egyet. A legvégén az elődöntő végjátékában nagyot alakító Buzás dobhatott hosszabbítást érő triplát, de az kimaradt, így a Nyíregyháza nyerte a trófeát, a BKG csapata pedig - ahogy a hölgyeknél is - ezüstérmes lett.
 
 
 
 
Végeredmény:
 
1. Hübner-Nyíregyháza Blue Sharks
2. BKG Príma Akadémia
3. Újpest-MT
4. TF-BP
 
 
Különdíjasok:
 
A Hepp-kupa négyesdöntőjének All-Star csapata:
 
Nagy Botond (BKG Príma Akadémia)
Emmanuel Ubilla (Hübner-Nyíregyháza BS)
Kerkai Ákos (TF-BP)
Dr. Mohácsi Máté (Hübner-Nyíregyháza BS)
Ivosev Tamás (Újpest-MT)
 
A döntő legértékesebb játékosa:
 
Tóth Gergely (Hübner-Nyíregyháza BS)
 
 
 
Fotó - Nyíregyháza Blue Sharks facebook

Vármegyei szövetségek