A piros csoport két élcsapata vívja a Hepp-kupa döntőjét
13
Feb
2021
A piros csoport két élcsapata vívja a Hepp-kupa döntőjét
2021. február 13.  |  21:07
Az idei férfi Hepp-kupa első elődöntőjében, az Újpest-Nyíregyháza összecsapás 35 percig teljesen nyílt volt. A remek mérkőzés hajrájában a piros csoport éllovasa a zöldből a pirosba igyekvő ellenfele fölé kerekedett. A második elődöntő harmadik negyedének közepén biztos győztesnek látszott az akkor 20 ponttal a házigazda TF-BP előtt "járó" BKG. Talán maguk a szigetszentmiklósiak is azt hitték, már megvan a meccs, "leült" a játékuk. A TF-BP viszont nem adta föl, a hajrában 1 pontra felzárkózott, az izgalmas végjátékból azonban végül a BKG jött ki jobban, így az NB I B piros csoportjának két élcsapata vívja a sorozat döntőjét.
 
 
 
Újpest-MT - Hübner-Nyíregyháza Blue Sharks 86-98
 
A nyitó szakasz közepéig fej-fej mellett haladtak a felek - igazi szakmai "csemege" volt Tóth G. és Ivosev párharca a palánkok alatt. A szakasz második felében egy 8-0-lal elléptek a szabolcsiak. Ezt követően egyértelműen a Nyíregyháza akarata érvényesült, amely 15 ponttal "ment" a második negyed közepén. A félidő hajrájára azonban magukra találtak, s elkezdték "szórni" a triplákat a Horváth Kristóf (23/15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Kelemen Balázs (20/9 pont, 3 lepattanó), Ivosev Tamás (19/6 pont, 8 lepattanó), Horváth Ákos (14/6 pont, 5 eladott labda, 7 gólpassz) és Pollák Árpád (10/6 pont) találataira támaszkodó újpestiek, akik egy "őrült", 24-9-es "száguldással" ledolgozták hátrányukat. A félidő végén Ubilla hármasára Horváth Kristóf egy, a félidő végét jelző dudaszóra a félpálya közeléből eleresztett triplával felelt. Mondhatjuk: az első félidőben nem engedtek a 48-ból a csapatok.
 
Szünet után folytatódott a rendkívül színvonalas játék. Mindkét csapat zónázott - ha szűken is, de a nagyrészt Tóth Gergely (27/3 pont, 4 lepattanó), a tripla-dupla közelében járó Bus Iván (23/3 pont, 8 lepattanó, 3 eladott labda, 9 gólpassz), a 19 játékperce alatt 18/18 pontot, valamint 4 lepattanót szerző dr. Mohácsi Máté és Emmanuel Ubilla (13/6 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) ponterős, jó játékára építő Nyíregyháza vezetett. Az Újpest azonban nemcsak tapadt a piros csoport listavezetőjére, a szakasz közepén fordítani is tudott. Gyakran esett meg, hogy triplára tripla volt a válasz - a negyedik negyedet is döntetlen állásról várták a felek.
 
A záró szakaszban fokozódott a feszültség. Az amúgy remekül játszó Kelemen előbb "letaglózta" Tóthot - sportszerűtlen hibáért -, majd sportszerűen felsegítette. A szituációból jól jöttek ki, s a szakasz közepén 6 ponttal elléptek az újpesti palánk alatt ekkor több pattanót visszaszerző szabolcsiak. Az újpestieket ez nem törte meg, visszajöttek 2 pontra. Utána azonban Mohácsi 2 újabb triplájára és Ubilla büntetőire építve egy 12-0-lal eldöntötte a remek mérkőzést a maga javára a Nyíregyháza. Nemcsak mert a Tigrisek csapata játszott a Cápák együttesével volt "állati" a meccs: a színvonalas, 35 percig szoros, fordulatos találkozó a szót pozitív jelzőként használva is megérdemli e minősítést.
 
 
 
 
BKG Príma Akadémia - TF-BP 79-75
 
A két csapat három hete Szigetszentmiklóson csapott össze bajnoki mérkőzésen, s ezen 111-78-ra győzött a BKG. Nagy Botond alaposan "megszórta" Beák Gábor együttesét - a Hepp-kupa elődöntőjében a rendező TF próbált nagyon figyelni a BKG utóbbi hetekben remek formában kosarazó "nehéztüzérére".
 
Ennek ellenére nagyjából úgy kezdtek a felek, ahogy három hete abbahagyták: két és fél perc elteltével 7-0-ra vezetett a BKG. Erre egy 13-4-gyel reagálva a szakasz második felében átvette a vezetést a tripla-duplához közel járó Kerkai Ákos (23/6 pont, 11 lepattanó, 6 eladott labda, 9 gólpassz), Szántó Dániel (15/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), Nagy Szabolcs (14/9 pont, 8 lepattanó) és Karosi Gergely (13/3 pont, 4 lepattanó) kosaraira alapozó TF.  A fordulatos szakasz végén 2 triplával fordított a szigetszentmiklósi együttes. A négyesdöntő rendezője a második etap elején is tapadt ellenfelére. A szakasz közepéhez közeledve, 1 pontos szigetszentmiklósi vezetést követően a "BKG Nagyjai", Simon és a két fivér, Benedek és Botond révén triplákkal "szétlőtték" a TF védőállásait, s egy 22-7-es rohammal szünetre megnyugtató, 15 pontos előnyt szerzett.
 
A második félidő elején hazai oldalon ugyan megvoltak a helyzetek, de azok rendre kimaradtak. A szakasz közepén 20 pontosra nőtt a Nagy Botond (22/15 pont, 4 gólpassz)-Buzás Bence (18/3 pont)-Nagy Benedek (16/12 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz)-Armaghani Ármin (10/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) kvartett vezette szigetszentmiklósi gárda előnye. Ezt követően állandósult egy 15-20 pont közötti BKG-vezetés. A szakasz végén 14-re zárkózott a TF, s a negyedik etap elején folytatta ellenfele megközelítését, miközben a BKG játéka nagyon "leült". A szakasz első felét 14-2-re nyerve 2 pontra feljött a négyesdöntő házigazdája, amelynek játékosai csak azért nem egyenlítettek vagy fordítottak, mert büntetőikből rendre csak egyet-egyet értékesítettek. A végjátékban többször is feljött 1 pontra a TF, de Buzás két 2+1-es akciójával, majd büntetőivel végül a BKG győzött, s jutott a fináléba.
 

Vármegyei szövetségek