Női egyetemi bajnokság: Ha már halasztottak, hosszabbítottak is
28
Jan
2021
Női egyetemi bajnokság: Ha már halasztottak, hosszabbítottak is
2021. január 28.  |  21:30
A keleti csoportban öt halasztott, a nyugatiban viszont egy előrehozott mérkőzést játszottak le a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A címvédő TF mindhárom mérkőzését biztosan nyerte, Szegeden egy jó kis "testvérharc" színesítette találkozóját. Óriási izgalmakat hozott a SOTE-Miskolc összecsapás: hosszabbítás után a borsodi hölgyek örülhettek. Debrecenben a Nyíregyháza egy félidőn át tudta tartani a lépést a DEAC-cal, és az előrehozott nyugati meccsen is hasonló volt a forgatókönyv. Pécsett a PEAC a szünetig egyenrangú ellenfele volt a BME-MAFC csapatának, ám térfélcsere után egyértelműen a fővárosi együttes akarata érvényesült.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, a 8. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem – TFSE 54-77 (20-19, 17-11, 7-17, 10-30)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Vaszi, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: Szegeczki 9/3, Kecskés 5/3, Nagy 3/3, SIKORA 22, KABABIK 9. Csere: Balázs 5, Papp 1. Edző: Lippai Szabolcs.
 
TFSE: HANTI 16/12, Szeitl 4, Dömötör 3/3, Burján 13/9, Király 10/6. Csere: GALLI-HIRLING 14, BOROS 10/6, Kenyeres 7/3, Szabó. Edző: Hegedűs Péter.
 
Ellentétes félidőket hozó mérkőzésen a Miskolci Egyetem nagyon jó iramban kezdett. Bár a veretlen csoportelső TF is vezetett szép támadásokat, Sikora Emőke vezérletével (22 pont, 9 lepattanó) a hazai csapat pontosabban célozott - amikor pedig tévesztettek a miskolciak, játékosai jó néhány lepattanót visszaszereztek a TF palánkja alatt, így 7 pontos előnnyel térhettek pihenőre. Térfélcsere után fokozatosan javult föl, s játszott, valamint dobott is egyre pontosabban a TF. A vendégek már a harmadik negyed végén átvették a vezetést, ráadásul a záró negyedre a hazaiak elfáradtak, sokat hibáztak. Javarészt Galli-Hirling Borbála (14 pont, 12 lepattanó) és Burján Laura (13 pont, 9 lepattanó) jóvoltából lepattanózásban is feljavult a TF, így második esélyből is sok pontot szerzett. A vendégek végül 23 ponttal győztek a remekül kezdő, de fokozatosan elfáradó, s a hajrára az erejével teljesen elkészülő miskolci csapat ellen.
 
Lippai Szabolcs: - Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, és ezt a lendületet a harmadik negyedig tartani is tudtuk. Sajnos állóképességünk miatt nem tudtunk a mérkőzés végén koncentrálni, ezért nagyon sok hibára kényszerítettek minket. Hiányérzetünk lehet a büntetők terén. Ha ebben jobban teljesítettünk volna, még szorosabb mérkőzést tudunk volna játszani, de összességében nagyon jól küzdöttek a lányok. Gratulálok a TFSE csapatának!
 
Hegedűs Péter: - Álmosan kezdtünk, sok ki nem kényszerített, eladott labdánk volt, és a kizárásoknál se voltunk elég harcosak. A szünetben megbeszéltük a lányokkal a kijavítandó dolgokat, amelyeket a záró játékrészre sikerült megvalósítani. Gratulálok a Miskolc csapatának, nagyon ügyesen játszottak és sok szép kosarat dobtak! Sok sikert kívánunk nekik a folytatásra!
 
 
 
A 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
TFSE - Semmelweis Egyetem 113-40 (25-14, 30-8, 24-11, 34-4)
Budapest, MTK-csarnok, zárt kapuk mögött. V.: Káré, Gruber.
 
TFSE: HANTI 13/9, SZABÓ E. 18/9, KENYERES 24/18, HERMAN 14/6, KIRÁLY 11/9. Csere: Szeitl 8, BURJÁN 9/9, GALLI-HIRLING 7, Benke 4, Dömötör 5/3, Bernáth. Edző: Hegedűs Péter.
 
Semmelweis Egyetem: OPITZ 3, Buzinkay 4, Szabó P. 8, Novák 7, Hámory 4. Csere: Jakobszen 5, Kuczik 4, GANGL 5. Edző: Hegyi Hanna.
 
Nagy kedvvel, s végig nagy, sőt a páros negyedekben nyomasztó fölényben játszva aratott fölényes győzelmet a TF. A hazaiak pontjaik több mint a felét hárompontos kosarakból szerezték - játékosai közel 50%-os "találati aránnyal" 45 kísérletből dobtak 22 triplát. A vendégektől a páros negyedekben futotta néhány ügyes felvillanásra.
 
Hegedűs Péter: - A csapat egy-egy apróságot leszámítva végrehajtotta a mérkőzés előtt megbeszélteket, ezért jár nekik a dicséret. Negyvenkét mezőnykosarunkra negyvenegy gólpassz jutott, ami azt jelenti, hogy a lányok szépen, önzetlenül járatták a labdát. Sok mérkőzés vár még ránk a szezon során - ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy a csapattársak szokják egymást és egy picit összecsiszolódjanak. Sok sikert kívánunk a folytatásra a nagyon szimpatikus Semmelweis Egyetem csapatának!
 
Hegyi Hanna: - Ellenfelünk negyvenkilenc százalékos távoli dobás pontosságával nem tudtunk mit kezdeni. Támadásainkban sokszor nem volt elképzelés, távoli helyzeteket nem vállaltunk, a mérkőzés és a TFSE agresszívabb védekezése azonban jó bemelegítés volt számunkra a következő meccsek előtt. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
A 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
Semmelweis Egyetem - Miskolci Egyetem 69-73 h.u. (18-16, 14-19, 13-8, 20-22, 4-8)
Budapest, SOTE csarnok. V.: Gyurka, Pohánka.
 
SOTE: OPITZ 25, GANGL 17/3, Novák 3, Jakobszen 4, HÁMORY 8. Csere: Szabó 4, Buzinkay, Kuczik 2, Beneda, Pálmai 6. Edző: Hegyi Hanna.
 
Miskolc: KECSKÉS 10/9, Nagy 4, Balázs 8, SIKORA 12, Kababik 5. Csere: SZEGECZKI 15/3, TAKÁCS 9/9, Papp 10. Edző: Lippai Szabolcs.
 
A Semmelweis Egyetem kezdte jobban a mérkőzést (10-4), és néhány pontos vezetését egészen az első félidő utolsó percéig tartotta. A félidő hajrájában Takács Anna (9 pont, 8 lepattanó) hárompontosával átvette a vezetést a miskolci csapat - a vendégek 3 pontos előnnyel mehettek a szünetre. A harmadik negyedben egészen a 4. percig kellett várni az első kosárra: Szegeczki Nóra (15/3 pont, 6 lepattanó) talált be és növelte a miskolciak előnyét. Ezután egy 9-0-ás SOTE-roham következett Opitz Kitti (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Gangl Kinga (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) vezetésével. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az izgalmas, szoros negyedik negyedben néhány ponttal szinte végig a Miskolc vezetett. A hajrában fordult a kocka: a 39. percben beérte ellenfelét a budapesti csapat és 3 pontos előnyre tett szert. Ismét jött Takács Anna, aki egy újabb hárompontossal hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban a miskolciak maradtak higgadtabbak, így övék lett a győzelem a rendkívül izgalmas és színvonalas találkozón.
 
A miskolci csapatból Sikora E. (12 pont, 11 lepattanó), Papp Szonja (10 pont, 5 lepattanó) és Kecskés Karina (10 pont, 2-2 lepattanó, gólpassz és szerzett labda) érte még el a 10 pontot és játszott hasznosan. A SOTE csapatából Hámory Eszter (8 pont, 7 lepattanó) védekezése és Beneda Piroska (4 lepattanó, 7 gólpassz és 5 labda szerzés) szervező játéka emelhető ki.
 
Hegyi Hanna: - Egyre jobban vesszük fel a ritmust ellenfeleinkkel, egyre határozottabb támadásaink vannak. Végre elkezdtünk távolról is többet vállalkozni. Sajnos a hosszabbítást a miskolciak bírták jobban, de örülök, hogy sikerült megnehezíteni a dolgukat. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Lippai Szabolcs: - Nagyon lassan kezdtük a mérkőzést, beragadtunk a startnál. Fokozatosan tudtunk felpörögni a meccs ritmusához. A végjáték nagyon szorosra sikerült és majdnem kicsúszott a kezeink közül, de szerencsére Takács Anna hárompontosával sikerült egyenlíteni. A hosszabbításban nagyon fegyelmezettek voltak a lányok és sikerült nyerni. További sok sikert kívánok a SOTE csapatának.
 
 
 
Az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
Szegedi RSC - TFSE 60-89 (10-32, 16-18, 13-20, 21-19)
Szeged, Topolya sori sportcsarnok. V.: Márkus, Utasi.
 
Szegedi RSC: Nyilas, Kendl 4, LOVRITY 16, Liska 4, Fodor 10. Csere: BURJÁN B. 18/6, Finsztál 2, Ódry, Szabó 6, Vizes. Edző: Földi Alexandra.
 
TFSE: Hanti 9, DÖMÖTÖR 13/9, SZEITL 15/6, BURJÁN L. 17/3, Király 10/6. Csere: SZABÓ E. 25/15. Edző: Hegedűs Péter.
 
A TF magabiztosan kezdte a mérkőzést: a vendégek határozott, gyors, pontos játékkal több mint 20 pontos előnyt szereztek az első negyedben, a szegedi lányok pedig nem igen találták az ellenszert. A második szakaszban a későn ébredő hazai csapat próbált felzárkózni, de a kialakított különbséget szünetig nem tudták csökkenteni. A fordulás után úgy tűnt, a hazaiak összeszedték magukat, lendületesen kezdték a negyedet és a zónával rövid időre meglepték, megzavarták a budapesti csapatot. A TF azonban indításaival és magabiztos hárompontosaival továbbra is uralta a meccset. A záró negyedet bár a Szeged nyerte, de sokkal nem tudott közelebb kerülni a 6 játékossal kiálló, de 40 percig nagy iramot diktáló TF-hez, biztosan győzött a vendégcsapat.
 
A mérkőzés érdekessége a "testvérharc" volt, hiszen a két ellentétes oldalon játszott a két Burján nővér. Mindketten vezéregyéniségei voltak csapatuknak: a hazaiaknál kosarazó Bianka (18 pont, 9 lepattanó) egyetlen pattanóval maradt el a dupla-duplától, a TF színeiben kosarazó Laura pedig 17 ponttal, 5 lepattanóval és 6 szerzett labdával vette ki részét csapata győzelméből. Szabó Evelint mindenképpen ki kell még emelni, a vendégek cserejátékosa ugyanis mint az 5 triplakísérletét értékesítette. 
 
Földi Alexandra: - Ahhoz képest, hogy csapatunk több sebből vérzett, azt gondolom, az első negyed kivételével egy jó iramú, lendületes mérkőzést tudtunk játszani egy rutinosabb és nálunk erősebb TF ellen. Rengeteg eladott labdánk volt, és a védekezésünk is hagyott maga után bőven kívánnivalót, de voltak kifejezetten jó periódusaink. Nagyon hiányoznak az edzések, 5-5 ellen nem tudtunk gyakorolni október óta. Reméljük, minél hamarabb vége lesz a járványügyi helyzetnek, és visszaáll minden a régi helyzetbe. A TF-nek gratulálok, és sok sikert kívánok a továbbiakban!
 
Hegedűs Péter: - A csapat magabiztosan kezdett, jól használtuk ki a szerzett labdákból adódó lehetőségeket. A második félidőre egy picit elfáradtunk, és nem találtuk a ritmust a zóna védekezés ellen, hiába gyakoroltuk sokat. A jövőben ezeken a hibákon javítanunk kell. A nagyon szimpatikus és fiatal szegedi csapatnak sok sikert kívánunk a folytatásra!
 
 
 
Az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
DEAC - Nyíregyházi Egyetem SE 78-43 (15-12, 16-16, 29-7, 18-8)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kokas, Hegedűs.
 
DEAC: Mezei 12, Kapus 5/3, Kernács 16, Holinka-Miklós 2, Ocsenás 13. Csere: Nagy 2, Baczuk 11/3, Cseri 4, Lóczi 2, Király 2, Szabolcsi 2, Ruzsa-Kiss 7/3. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Nyíregyházi Egyetem SE: Lukács 21/12, Karakó 20, Veréb, Alajtner 2, Balogh. Csere: Molnár. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
A MEFOB bajnokság 5. fordulójából elhalasztott mérkőzésének az első negyedében a hárompontosoké volt a főszerep - elsősorban a nyíregyházi Lukács Panna jóvoltából, aki több hárompontost is értékesített, s aki végül 21 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót. A hazaiaknak ezzel szemben nem nagyon mentek a távoli dobások. A második negyed elején felbátorodott a vendég csapat és a másik dupla-duplát elérő játékosa, Karakó Dorina (20 pont, 18 lepattanó) kosaraira építve átvette a vezetést. Szünetig fej-fej mellett haladt a két csapat - nagy harc, mégis sportszerű küzdelem folyt a pályán. A fordulás után összeszedte magát a hazai csapat, amely letámadással labdákat és könnyű kosarakat szerezve elhúzott a fáradó a nyíregyházi lányok ellen. A DEAC a harmadik negyed végére 25 pontra növelte előnyét, ezzel eldőlt a találkozó. Az első félidőben erőn felül, ügyesen és jól játszó nyíregyházi együttes elfáradt a második félidőre, így fölényes debreceni sikerrel zárult a mérkőzés.
 
Kászoni Boglárka: - Csalódott vagyok, nem ezt a játékot vártam a lányoktól! Remélem, hogy jövő héten bebizonyítják, hogy ennél többre képesek!
 
Farkasinszki Orsolya: - Gratulálok az ellenfélnek és köszönöm a sportszerűségüket! A mi szempontunkból jó mérkőzés volt, több játékoson is látszott fejlődés. Voltak kiharcolt faultjaik, lepattanók és büntetők is, ami nagy előrelépés. Elismerés azoknak, akik itt voltak, ügyesen játszottak.
 
 
 
 
Nyugati csoport, a 12. fordulóból előrehozott mérkőzés:
 
PTE-PEAC - BME-MAFC 56-82 (19-17, 16-21, 6-19, 15-25)
Pécs, zárt kapuk mögött. V.: Téczely, Szalóki.
 
PTE-PEAC: Temes 6, Szabó 2, Kóbor 2, Gergely 3, Krikler 6. Csere: Propszt 4, BÁTAI 12, SZOMOR 13/9, Nagy 4, Óliás, Horváth, Mándity 4. Edző: Gyenge Gábor.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 23/6, HIZSNYIK 15/3, HORVÁTH A. 14, Munteán 11, KORONDÁN 15. Csere: Zovits, Máthé 2, Foltin 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
A hazaiak elsősorban a 12 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Bátai Eszter jóvoltából egy félidőn át tartották a lépést a fővárosiakkal. Szünet után a jobban védekező és jobb fizikai állapotban lévő BME-MAFC fokozatosan elhúzott a pécsiektől. A vendégeknek Hizsnyik Dóra (15 pont, 11 lepattanó) és Horváth Anna (14 pont, 10 lepattanó) személyében két "dupla-duplázó"  játékosuk is akadt. A döntő különbség a felek között az eladott labdákban volt: a PEAC kétszer annyit (22) adott el, mint a vendég együttes (11). Ennek is nagy szerepe volt abban, hogy a kiegyenlített első félidő után végül a BME-MAFC közel 30 pontos győzelmet aratott. 
 
Gyenge Gábor: - Nagyon örülünk, hogy az első félidőben szoros mérkőzést tudtunk játszani a jobb erőnléti állapotban lévő MAFC ellen. A második félidőben sajnos elfogyott az erőnk. Dolgozni fogunk az erőnlétünk javításán! Gratulálunk a MAFC csapatának!
 
Gorácz Árpád: - A második félidőre összeállt a védekezésünk, és ennek köszönhetően magabiztos győzelmet arattunk.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek