Európai körkép: Jó formában külföldön játszó válogatottjaink
25
Jan
2021
Európai körkép: Jó formában külföldön játszó válogatottjaink
2021. január 25.  |  17:30
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona a múlt héten két mérkőzést is megnyert. Előbb az Euroligában diadalmaskodtak a gránátvörös-kékek a crvena Zvezda otthonában (60-72), így 14-6-tal továbbra is másodikok a tabellán. Hétvégén aztán 42 pontos, kiütéses sikert aratott a katalán alakulat (68-110), amely így 16-3-mal a spanyol élvonalban is a második pozícióban áll. Hanga Ádám hét közben a mezőnymunkából vette ki a részét, a bajnokin pedig 12 perc alatt 6 pontot szerzett.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro három negyedig uralta a Cantú elleni összecsapást, így még a végén kicsit kiengedve is nagyon könnyed sikert aratott (107-83). Filipovity Márkó természetesen most is a legjobbak között volt 16 pontjával és 5 lepattanójával, a Pesaro pedig 8-8-as mérlegével a hatodik a tabellán. Az is nyilvános lett a mai napon, hogy Filipovityék február 12-én a Banco di Sardegna Sassarival találkoznak majd az olasz kupa nyolcasdöntőjében - a tornát február 11. és 14. között rendezik meg Milánóban.
 
Hosszú idő után újra pályára lépett az FC Nürnberg Falcons a német másodosztályban, de továbbra sem megy az együttesnek: az Artland Dragons az utolsó percre még hátránnyal fordult, végül azonban 82-79-re győzött Nürnbergben. Pongó Marcell nagyszerűen teljesített 16 pontjával, 9 gólpasszával és 5 lepattanójával, de ezúttal ez is kevés volt. A Falcons 2-7-tel az utolsó előtti, 14. helyen áll a Pro A-ban.
 
A Spirou Basket Charleroi a belga kupában szerepelt, de a negyeddöntőben kiesett. Az együttes a Stella Artois Leuven Bears elleni párharc első összecsapásán a végére elfáradt, így 11 ponttal kikapott (84-73). A visszavágón nagyon közel volt a továbbjutáshoz a Spirou, de végül csak 9 egységgel sikerült nyernie (80-71), így ez jelentette a végállomást a Charleroi-i gárda számára. Golomán György az első mérkőzésen 10 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát jegyzett, és csapata legjobbja volt 24 VAL-lal. A második találkozón 12 ponttal és 6 lepattanóval járult hozzá övéi győzelméhez, de ez nem ért továbblépést.
 
Japánban néhányhetes szünetet követően folytatódott a pontvadászat. A Niigata Albirex a hétvégén az Osaka Evessával mérte össze tudását, és mindkét alkalommal kikapott - először 10 ponttal (81-91), utána pedig hattal (85-91). Allen Rosco az első találkozón parádés teljesítményt hozott, 24 pontot és 11 pattanót jegyzett, amivel csapata legjobbja volt. A magyar magasember másodjára sokkal kevésbé volt hatékony támadásban, de 6 pontja mellé 10 lepattanó és 3 gólpassz is társult.
 
A Cedevita Olimpija az elmúlt két hétben két összecsapást is vívott a EuroCup középdöntő körében, a legjobb 16 között. Először a Virtus Bologna volt a szlovének ellenfele, és Teodoszicsék 90-78-ra legyőzték Kendrick Perryéket - Jarrod Jones ráadásul alig tudott felkerülni a statlapra 22 játékperce ellenére. Az előző fordulóban a Buducsnosztot már felül tudta múlni Jurica Golemac csapata (74-71), és ebben a 14 pontig és 6 pattanóig jutó magyar-amerikai játékosnak is nagy szerepe volt. A Cedevita 1-1-gyel a második a G csoportban. A szlovének és a montenegróiak kirakatcsapata egy nappal később az ABA Ligában is megmérkőzött egymással, és ekkor már nagyobb volt a Cedevita fölénye (95-84). Tegnap aztán a Split volt a ljubljanai együttes áldozata (81-98), amely így 11-3-mal a negyedik a tabellán. Jones mindkét ABA Ligás meccsen 20 pontig és 5 pattanóig jutott a múlt héten.

Vármegyei szövetségek