Női Európa-kupa: Nyert a Győr és a Szekszárd is
22
Jan
2021
Női Európa-kupa: Nyert a Győr és a Szekszárd is
2021. január 22.  |  10:39
A-csoport (Győr, Magyarország)
 
Jó játékkal nyert a Győr, a továbbjutásért játszhat a zárónapon
 
Az első fordulóban mindkét csapat vereséget szenvedett, így ennek a találkozónak az volt a tétje, melyik együttesnek maradnak életben a továbbjutási esélyei péntekig, a győri FIBA-buborék utolsó napjára.
 
Jól kezdett a Győr, kétszer is sikerült remekül megjátszani a palánk alatt Mompremiert, aki biztos kézzel értékesítette a kínálkozó lehetőségeket. 4-4-es állásnál Török szórt remek triplát, majd Mosby is hármast dobott. 7-7 és 9-9 is volt a táblán, a győri kosarat Dubei szerezte, aki egy perccel később egy hármast is dobott. A magyar csapat nem tudott meglépni, Mosby mindig érkezett, amikor bajban voltak az ukránok. 14-14-es állásnál ismét Mompremier villant a palánk alatt, Dombai pedig triplát dobott. Hét ponttal léptek meg a magyarok. Török növelte tovább az előnyt, időt kért Viktoria Bolshakova. Mosby köszönt be közelről, Dombai viszont egy triplával közé tette a tízet. 16-26.
 
Liubnets jó büntetőivel indult a második negyed. Rosszul kezdte a játékrészt a Győr, hat pontra olvadt az előny. Jókor jött Wenninger hármasa, rögtön kettő is egy percen belül. Tíz volt közte ismét, 22-32. Mompremier nagyon jól játszott, remek centerjátékot követően és egy tempóból is betalált. Iványi Dalma időt kért, minden bizonnyal a védekezéssel voltak gondjai. 28-36 volt az eredményjelzőn a negyed derekán. A folytatásban az ukránok játszottak jobban, három pontra feljöttek. A negyed végére azonban begyújtotta a rakétákat a Győr, Wenninger harcosságának és pontosságának köszönhetően, megnyugtató fölényre sikerült szert tenni. 35-49.
 
Mosby duplájával és a törökök jó védekezésével indult a második félidő. Mosby második duplája már tízre hozta fel az övéit. Monpremier törte meg a győri gólcsendet, de szellős volt a védekezés, újabb ukrán kosár érkezett. A magyarok őrizték tíz pont fölötti előnyüket, a vezetés nem forgott veszélyben. Rengeteg volt a bosszantó hiba, az eladott labda mindkét oldalon. A negyed  közepén Kiesel villant, tizennégy volt ide. Időt kértek az ukránok. Ebben a periódusban nagyon jól játszott a Győr, feljavult a védekezés, akadt több jó egyéni teljesítmény is. A húszat Dubei tette közé, duplát dobott a magyar válogatott kosaras. 41-63-as állásnál pedig már időt is kértek az ukránok. Mollováék csak hat pontot dobtak ebben a negyedben. 41-66.
 
Az utolsó negyedre a lényegi kérdések eldőltek. A Győr ennek ellenére koncentráltan kosarazott, őrizte fölényes előnyét. Iványi Dalma maximális koncentráltságot várt el a csapatától, amikor húszra feljöttek az ukránok időt is kért. Kiesel duplával, Wenninger triplával jelezte, hogy értették a feladatot. A Győr magabiztosan nyerte meg a mérkőzést és holnap a továbbjutásért játszik. 56-83.
 
BC Prometey - UNI Győr MÉLY-ÚT 56-83 (16-26, 19-23, 6-17, 15-17)
 
Európa Kupa, A-csoport, 2. forduló
Győr
Daniel Cankovic, Alakbar Hasanov, Silvia Rath
 
BC Promotey: Dubrovina 9/3, Horobets 12/6, James 4, Mosby 19/6, Liubnets 2. Cserék: Mollova 10, Datsko -, Mosiienko -.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Kiesel 6, Wenninger 13/6, Dubei 16/, Török 10/6, Mompremier 24. Cserék: Barnai 6, Révész - , Dombai 6/6, Lass -, Kéita 2.
 
 
 
Nyert a Szekszárd és a saját kezében van a sorsa
 
Mikiah Harrigan  esete adott némi alaphangot az összecsapásnak. A törökök brit bedobója dél körül még ki sem tudott kelni az ágyából, hányt és hasmenése volt. Ezután megnézte a buborék hivatalos orvosa, valamint elvégezték rajta és szobatársán, az amerikai Tyasha Harris-en a koronavírus gyorstesztet, amelyek eredménye negatív lett. Ennek ellenére Harrigant átköltöztették egy másik szobába, s a FIBA ellenőr elsőre úgy határozott, nem játszhat. Ezt követően a játékos gyorsan meggyógyult és játékra jelentkezett, amelyet végül engedélyeztek a számára.
 
Friskovec használta ki a feldobás után, hogy a törökök nem tudták, melyik palánkra támadnak. Goree és Theodoreán is betalált, de időt csak Studer triplája után kértek a törökök. Álomkezdés. Goree tépett egy védőlepattanót,  de támadásban hibázott a magyar válogatott centere. Nagyon jól védekezett a Szekszárd,  a fehér mezesek valósággal leblokkoltak, ha átértek a magyarok térfelére. Friskovec triplájával nőtt az előny, majd Studer hozta kihagyhatatlan helyzetbe McCallt. Studer triplájával már 16-4-re vezetett a Szekszárd. Brown kosarával folytatódott a találkozó, de McCall azonnal válaszolt. Büntetőből sem ment a vendégeknek, Miljkovics kettőt is elrontott, Gunay viszont betalált a sarokból, három pontot ért. McCall dobta a huszadik szekszárdi pontot. Friskovec hármasa és Gunay duplája volt a záróakkord az első negyedben. 14-23.
 
Harrigan dobta a második negyed első kosarát, Studertől jött a válasz rá. Ezek most a törökök pillanati voltak, Harrigan újabb kosara után időt is kért Djokics Zseljko. Jót tett a “frisstés”, Goree és Krnjics is betalált, de nem tudta tíz fölé nyitni az ollót a Szekszárd, sok volt a bosszantó hiba, az eladott labda. Teljesen szétesett a magyar csapat a negyed derekára, Harris pontjaival egyre jöttek fel a törökök. Szabó egy duplával nyugtatta a szurkolókat, majd Goree is betalált közelről. Brownt ketten sem tudták tartani, de Krnjics kosarával maradt az öt közte. A Kayseri könyörtelenül kihasznált minden hibát, Miljkocs egy perccel a nagyszünet előtt egyenlített. McCall háromszor is leszedte a lepattanót saját rontott dobása után és végül begyömöszölte a labdát a gyűrűbe. 37-39.
 
Remekül kezdte a második félidőt a Szekszárd. Friskovec triplájával már hét volt az előny. Harrigan technikait kapott, Studer bedobta büntetőt, Friskovec pedig újabb triplával szerezte meg az ötvenedik magyar pontot. Friskovec ellenállhatatlan volt, a tízet is ő tette közé egy elképesztően nagy bravúrkosárral. Időt kértek a törökök. Extrán védekezett a Djokics-csapat. Harrigan triplájára Friskovec válaszolt, 44-55. Brown büntetőzött jól, de Szabó azonnal hármast dobott. Miljkovics két büntetőjével 48-58 lett az állás. McCall villant centerben, jól kosarazott a Szekszárd. 51-62.
 
Krnjics kosarával indult az utolsó negyed. Gereben ellen sportszerűtlen faultot fújtak a játékvezetők, a reklamáló török edző pedig technikait kapott. A kavarodásból nem jött ki jól a Szekszárd, hét pontra jött fel a Kayseri. Goree kosara után újra tíz volt közte, de Brown is jól oldotta meg a feladatot, ráadásul Harris is betalált. Szabó kosara a legjobbkor jött és még egy büntetőt is dobhatott. 63-70, 65-70 és és 65-73 is volt a táblán, Friskovec a hatodik tripláját is megdobta. Studer is beköszönt távolról. Jól jöttek ezek a triplák, hiszen McCall időközben kipontozódott. Harrigan büntetőzött jól, de Goree “emberes” triplája után újra tíz volt közte. Ezzel el is dőlt a találkozó. 71-88.
 
A zárónapon a Győr a Szekszárddal játszik. Djokics Zseljko csapatának saját kezében van a sorsa, akár még egy vereséggel is továbbjuthat.
 
Bellona Kayseri BC - Atomerőmű KSC Szekszárd 71-88 (14-23, 23-16, 14-23, 20-26)
 
Európa Kupa, A-csoport, 2. forduló
Győr
Blahout Peter, Marion Ortis, Urbanovic Andzej
 
Bellona Kayseri BC: Gunay 5/3, Harris 15, Gulcan 15/3, Harrigan 11/3, Brown 12. Cserék: Miljkovics 11/3, Topuz 2.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer Á. 9/6, Theodorán -, Friskovec 30/21, McCall 14, Goree 17/3. Cserék: Szabó 8/3, Bálint 2, Szabó , Gereben -, Zele -, Krnjics 6.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek