Női Európa-kupa: A Szekszárd győzelemmel nyitott
19
Jan
2021
Női Európa-kupa: A Szekszárd győzelemmel nyitott
2021. január 19.  |  23:27
A-csoport (Győr, Magyarország)
 
A Győr és a török Kayseri mérkőzésével kezdődött a FIBA-buborék Győrben. A hazaiak szervezésből eddig remekül vizsgáztak, a szigorú szabályok betartása mellett, gördülékenyen mentek a dolgok a torna első napján. A csoportkör valamennyi mérkőzését élőben közvetíti a DigiSport.
 
Álomszerűen kezdte a mérkőzést a Győr, 7-2-re léptek meg Iványi Dalma tanítványai. Dombai és Kiesel is betalált, Török pedig hármast dobott. Légiósaik pontjaival zárkóztak a törökök, de Mompremier remek centérjátéka után maradt az előny a Győrnél. A játékrész közepén Brown kosarával egyenlítettek, majd Harris triplájával a vezetést is átvették a vendégek. Triplára tripla volt a válasz, Kiesel egyenlített. Jó védekezés után, remek centerjáték a palánk alatt, Mompremier kosár a .Kayseri gyűrűjében. Egál körüli eredménnyel fordultak az első negyed hajrájára a csapatok. A nyolcadik perc végén 17-17 volt az eredményjelzőn. Barnai duplájával jutott ismét előnyhöz a Győr, ezt követően remek védekezéssel állították meg a vendégeket a magyarok, a piros mezesek dobni sem tudtak mielőtt lejárt a támadóidő. Dubei a sarokból még növelni is tudta az előnyt a dudaszó előtt. 21-17.
 
Brown és Kiesel találta magát szemben egymással a győri palánk alatt, a párharcból a vendégek légiósa jött ki jobban. A dupla után még egy büntetőt is dobhatott. Gyorsan rendezték soraikat a magyarok, rendre jól védekeztek a vendégek centerén, akit valósággal tömtek labdával a társak. Kiesel és Mompremier ponterősen kosarazott. 28-23-as állásnál Harrigan dobott “emberes” triplát, duplával volt a válasz, Varga szerezte meg első pontjait. Időt kértek törökök. 34-28 volt az állás a negyed közepén, Mompremier újabb kosaránál az egész kispad felugrott. Kettő volt közte, amikor Iványi Dalma kért időt. Kemény harcos mérkőzés volt a pályán, a vendégek többször a durvaság határán próbálták megállítani a magyarokat. Kieselt még így sem sikerült, egy perc alatt két duplát is dobott. A negyed hajrája küzdősre sikerült, minimális maradt az előny. 40-38.
 
Harris egyenlített a második félidő első percének végén, míg az első győri kosarat Mompremier szerezte, büntetőből. A törökök jöttek ki harcosabban a második félidőre, rosszul dobtak Dombaiék. Gulcan büntetőjével vették át a vezetést, Gulcan triplája után pedig már időt kellett kérnie Iványi Dalmának. Dubei adott el újabb labdát, Harris pedig távolról talált be. 50-41-re léptek meg a vendégek, a magyar csapat képtelen volt pontot dobni. Brown tette közé a tízet, Iványi Dalma ismét időt kért. Kiesel szerzett kosarat, de egy perccel később jött rá a válasz. Az ollós egyre jobban nyílt, 43-57-nél Dombai szerzett fontos duplát. A játék képe azonban nem változott, a törökök határozottabban játszottak, őrizték magabiztos előnyüket. A negyed hajrájában sportszerűtlen faultot fújtak a törökök ellen, Kiesel mindkettőt bedobta, egy újabb fault után pedig újabb két sikeres Kiesel-büntető következett. Fontos kosarak voltak. 49-61.
 
Brown pontokkal indult az utolsó negyed és lett közte ismét tizenöt. A Győr becsülettel küzdött de semmi nem akart sikerülni, nem tudott tíz alá bemenni a házigazda. A törököknél több bravúrkosár is született, míg magyar oldalon tiszta ziccerekből nem sikerült pontot szerezni. 53-73-as állásnál Iványi Dalma ismét időt kért. Húsz fölé növelték előnyüket a törökök, de győriek egy percig sem adták fel. Öt perccel a mérkőzés vége előtt újabb rohamot indítottak, hogy megfordítsák a találkozót. Dubei dobott triplát a sarokból, majd szembe a palánkkal. 65-77 volt a táblán, amikor Avci Ayhan időt kért. A hátralévő idő azonban már kevés volt, hogy Iványi Dalma csapata ledolgozza a harmadik negyedben összeszedett hátrányát.
 
Uni Győr MÉLY-ÚT - Bellona Kayseri BC 72-86 (21-17, 19-21, 9-23, 23-25)
 
Európa Kupa, A-csoport, 1. forduló
Győr
Zenis Peter, Marion Ortis, Urbanovic Andzej
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Kiesel 23/3, Dombai 6, Dubei 8/6, Török 8/3, Mompremier 19. Cserék: Barnai 2, Varga 2, Wenninger 4, Lass -.
 
Bellona Kayseri BC: Gunay 5/3, Harris 28/9, Gulcan 9/3, Harrigan 10/3, Brown 24. Cserék: Miljkovics 8/3, Kalibasagde -, Tonguc -, Ugur -, Topuz 2.
 
 
 
Miután mindhárom – az Európa Kupában pályára lépő – magyar csapat vereséget szenvedett a nyitónapon, a Szekszárdon volt a sor, hogy az ukrán Prometey ellen javítson a mérlegen.
 
Studer és Krnjics kosaraira, Dubrovina és Mosby válaszolt. Kapkodva, de nagy iramban kezdtek a csapatok. A Szekszárd tért előbb észhez, Goree és Studer fontos pontjai után időt is kértek a vendégek, 12-7 volt az eredményjelzőn. Az ukránokat elvitte a lelkesedés, James sportszerűtlen faultot kapott, mert visszafutva leterítette Krnjicset. Jól jött ki ezekből a percekből a magyar csapat, 16-7-re léptek meg. 18-9 és 23-11 is volt az előny. Imponáló volt a mieink magabiztossága. Mosby kosarával jött tízen belülre az ukrán csapat, Goree büntetővel válaszolt. A negyed végén jobban koncentrált az ukrán csapat, de a szekszárdi előnyből így is maradt. 30-24.
 
Gyors kosárváltással kezdődött a második etap. Studer szenzációs triplával növelte az előnyt, de azonnal dobott egy könnyű kosarat Mosby. Djokics Zseljko nem volt elégedett a védekezéssel, időt kért. Négyre jöttek fel a piros mezesek. Friskovec szerzett labdát és dobott egy triplát, mindezt húsz másodperc alatt. A negyed derekán 42-35 volt az eredményjelzőn. Hosszú idő után, Skorics triplája tette közé a tízet. McCall is betalált, időt kértek a vendégek. Studer duplájával folytatódott a mérkőzés, Skorics triplája után pedig már 54-38 volt az állás. McCallt többször is remek helyzetbe hozták a társak, élt is a palánk alatt. A negyed végén gyorsindításból két kosarat is szereztek az ukránok, de az előny így is megnyugtató volt. 60-49.
 
Zele Dorina triplájával indult a második félidő, a játékrész második kosarát is ő dobta. Jól játszottak a magyarok, nem ismertek elveszett labdát, jó védekezéssel több hibát is kikényszerítettek az ukránoktól, akik egyáltalán nem jelentettek veszélyt a gyűrűre. Zele továbbra is ponterősen játszott. 71-53 volt az eredményjelzőm, amikor ismét időt kért az ellenfél. Mollova kosarával folytatódott a találkozó, Goree válaszolt rá., húsz volt ekkor a különbség. A magyar csapat ebben a periódusban többszöt a “közönségnek” is játszott, Studer egy hát mögötti passzal hozta ziccerbe Goreet. 87-75.
 
Az utolsó negyedre a lényegi kérdések eldőltek, a Szekszárd magabiztosan őrizte húsz pont körüli előnyét. Jobban dobott és védekezett ellenfelénél. Az ukránokat dicséret illeti, mert egy percig sem adták fel a küzdelmet, de esélyük sem volt a remekül játszó magyarok ellen.
 
Djokics Zseljko csapatában több jó teljesítmény is akadt, Studer és Krnjics formája több, mint biztató a folytatást illetően, de a magyarok csapatként is remekül funkcionáltak ezen az estén.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd - BC Prometey 106-80 (30-24, 30-25, 27-16, 19-15)
 
Európa Kupa, A-csoport, 1. forduló
Győr
Hasanov Alakbar, Blahout Petr, Vavrova Veronika
 
KSC Szekszárd: Studer Á. 17/3, Theodorán -, Skorics 12, Krnjics 21, Goree 12/3. Cserék: Bálint -, McCall 14, Friskovec 13/9, Szabó -, Gereben 3/3, Zele 14/6.
 
BC Prometey: Dubrovina 12/3, Horobets 13/9, James 21/6, Mosby 19, Liubnets -. Cserék: Mollova 15/9, Kondus -, Datsko -, Mosiienko -
 
 
 
B-csoport (Ankara, Törökország)
 
Az Európa Kupa csoportkörének 1. játéknapján az Aluinvent DVTK 80-61-es vereséget szenvedett az izraeli Ramlától.
 
A mérkőzés első öt percében 7-2-es hátrányba került az Aluinvent DVTK a kiváló tengerentúli játékosokra építő Ramlával szemben. Keyona Hayes és Chanel Mokango villanásaival azonban gyorsan egyenlített Földi Attila együttese. Ezt követően nem alakult ki nagy különbség az első negyedben. 10 perc játék után 16-15-re ment az izraeli gárda. A második etap első támadásából Montai-Vukov Szonja duplájával átvette a vezetést a magyar csapat. A következő időszak azonban a Ramla fölényét hozta. Egy 8-0-s futással visszavették az irányítást. A legnagyobb differencia az első 20 percben 9 egység volt a felek között. A félidő hajrájában Medgyessy Dóra és Chanel Mokango is betalált távolról, ami új lendületet adott. Végül pedig Pusztai Petra és Aho Nina egészen 37-34-re felhozta a mieinket.
 
A harmadik negyed elején az ekkor már 12. pontját szerző Keyona Hayes révén 37-36-nál minimálisra csökkent a különbség a felek között. Kiss Angelika duplájával 40-39-nél vezetett is a DVTK. Érezhetően sokat kivett a felzárkózás Földi Attila tanítványaiból. Az eladott labdákat pedig megbüntette a rutinosabb rivális. Már 9-0-s futásban volt a Ramla, amikor 48-40-nél időt kért a DVTK. Medgyessy Dóra és Keyona Hayes 50-44-nél még visszahozta az esélyeket. Az utolsó három percet azonban 8-2-re nyerte a Ramla és ez döntőnek bizonyult. Az 58-46-ról induló negyedik negyedben gyorsan nőtt a differencia a felek között. A különbség 70-50-nél érte el a 20 egységet. A DVTK számára komoly rutinszerzési lehetőség ez a torna. Ennek megfelelően az utolsó percekben már úgy alakította a rotációt a szakmai stáb, hogy minden nevezett játékos belekóstolhasson az Európa Kupa hangulatába. Mindenki szerzett is pontot.
 
Az Aluinvent DVTK legközelebb pénteken 15 órától az Ormanspor gárdájával csap össze.
 
Aluinvent DVTK - Elitzur Ramla 61-80 (15-16, 19-21, 12-21, 15.22)
 
Európa Kupa 1. forduló
Ankara, Sait Zarifoğlu Spor Salonu
Torrens, Petrenko, Maret (Kurshumlija)
 
Aluinvent DVTK: Medgyessy 5/3, Pusztai 9, Aho 2, Hayes 22, Mokango 8/3. Csere: Montai-Vukov 2, Kányási 5, Tóth 2, Frindt 2, Kiss 4.
 
Ramla: Laney 20/6, Cohen 7/3, Shafir 11/9, Mitchell 24, Bonner 16. Csere: Mujovic 2, Gitchenko.
 
 
 
C-csoport (Antakya, Törökország)
 
Az Európa Kupa csoportkörének 1. fordulójában a VBW CEKK Cegléd 78-61-es vereséget szenvedett az orosz Szpartak Moszkva Vidnoje gárdájától.
 
Az első percben 4-0-s előnybe került a Szpartak Moszkva, de Mariona Ortiz triplájával gyorsan válaszolt erre a Cegléd. Tinara Moore duplája után 7-6-nál pedig már vezettek is a mieink. Innen azonban az oroszok magukhoz ragadták az irányítást, 10-2-es futással 16-9-re léptek el. Két és fél perc volt hátra, amikor 20-11-nél Kostas Keramidas időt kért. Katerina Sotiriou egy remek villanással hozta közelebb a ceglédieket, a negyed hajrája azonban a riválisnak sikerült jobban. A játékrész végére 25-14-es előnyt építettek fel. A második szakasz elején egy gyors triplával 14 egységre ugrott a Szpartak Moszkva előnye. A félidőig már ebben a mederben haladt a küzdelem. Becsülettel küzdött a Cegléd, betalált távolról Katerina Sotiriou, Gorjanácz Ágnes és Bozóki Bettina is. A különbséget azonban nem sikerült csökkenteni, a félidőben 44-30 állt az eredményjelzőn. 
 
A harmadik negyed elejét pontszegény játék jellemezte. Rendezte védekezését a CEKK és idővel a pontok is megérkeztek támadásban. Ennek eredményeként 46-30 után 8-2-es sorozattal 48-38-ra sikerült felzárkózni. Ekkor az oroszok időt kértek és visszaállították a 15 egységnyi előnyüket. A hullámzó szakaszban a negyed hajrája a Ceglédnek sikerült jobban. Mariona Ortiz már a 6. pontját szerezte ebben a 10 percben, amikor 53-46-nál ismét látótávolságba került a CEKK. Rosszul jött ugyan, hogy egy orosz dupla zárta a játékrészt, a Cegléd azonban lendületben maradt. A negyedik negyed elején kiegyenlítetté vált a játék. 58-48 után Bozóki Bettina hét pontjával, illetve Révész Luca és Tinara Moore büntetőivel 62-59-re felzárkózott a magyar csapat. Még öt perc volt hátra a találkozóból, de ez a sorozat nagyon sokat kivett a mieinkből. Az oroszok tudtak ismét lendületet venni. A mérkőzést 16-2-es sorozattal zárták és ezzel magabiztos 78-61-es sikert arattak.
 
Szpartak Moszkva - VBW CEKK Cegléd 78-61 (25-14, 19-16, 11-16, 23-15)
 
Európa Kupa 1. forduló
Antakya, Antakya Kapali Spor Salonu
Cavara, Shalhavi, Vujicic (Ratishvili)
 
Szpartak Moszkva: Ignatova 17/6, Levchenko 11, Williams 13, Komarova 12/6, Repnikova 11/9. Csere: Nuritdinova 6/3, Fedorova 5, Zotkina.
 
VBW CEKK Cegléd: Révész 1, McBryde, Moore 14 /3, Ortiz 13/3, Sotiriou 12/3. Csere: Bozóki 16/9, Gorjanácz 3/3, Kobolák 2, Ruják.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek