Tippmix Férfi NB I: A Falco legyőzése után a Szolnok az új listavezető
31
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: A Falco legyőzése után a Szolnok az új listavezető
2020. december 31.  |  11:38
A találkozó első öt percében egyik edző sem cserélt, a Szeged viszont végig vezetett ebben a periódusban. Természetesen nem meccset eldöntő előnyt szedtek össze, de Dzeletovics két triplájának, Dickey és Govens pontjainak köszönhetően végig Szrecsko Szekulovics csapatánál volt az előny. 7-10 volt az állás a negyed derekán. Thompson büntetőivel és Dickey közelijével folytatódott a találkozó, a különbség maradt három pont. A hazaiak a minimális hátrányt a dudaszóig ledolgozták. 17-17.
 
A második negyedet a Sopron kezdte jobban. a negyed derekáig 29-26-ra “megléptek”. Dickey zsákolásával zárkózott a Szeged, Kerpel-Fronius Balázs triplájával pedig ismét náluk volt az előny. Mindkét csapat nagy akarattal játszott, igazi taktikai csata volt a pályán, az összképen még a rengeteg hiba sem rontott. A végjátékból is a vendégek jöttek ki jobban, ők mehettek előnnyel pihenőre. 31-33.
 
Jogela kosaraival, két perc alatt jöt fel két pontra Sopron. A Szeged képtelen volt betalálni. Brown törte meg a vendég gólcsendet a vonalról. A folytatásban Govens és Dickey remekül játszott, a hazaiak nem dobtak jól, többet hibáztak így nyolc ponttal is meglépett a Szeged. Jogela tartott a lépést a lendületben lévő vendégekkel, az ő pontjai tartották meccsben a Sopront. Gövens duplája, majd büntetője nyitotta tíz fölé az ollót. 52-63.
 
Jackson vette a kezébe a kezdeményezést a hazai oldalon, majd Takács dobott egy triplát, ötre olvadt a vendégek előnye. Dickey és Govens pillanatai jöttek, egy perc alatt dobtak ketten öt pontot így ismét tíz volt a szegediek előnye. A szegediek nagyon koncentráltan, “élesen” kosárlabdáztak ebben a periódusban, remekül védekeztek, a Sopron szinte tanácstalan volt támadásban. Govens triplájára Thompson válaszolt egy duplával. Kostas Flevarakisz időkéréssel is próbálkozott miután állandósult a tíz pont fölötti vendégvezetés, de a Szeged ekkor már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést. Megérdemelten nyert Sopronban. 70-80.
 
Sopron KC - Naturtex-SZTE-Szedeák 70-80 (17-17, 17-23, 18-23, 18-17)
 
Bajnokság, 17. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Praksch P., Török R., Nagy V.
 
Sopron KC: Jackson 11/6, Thompson 14/3, Fazekas 5/3, Jogéla 15/3, Bagó 4. Cserék: Takács N. 3/3, Boriszov 11/6, Supola 3/3, Halázs 2, Werner 2, Sitku -.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 2, Govens 28/9, Brown 15/9, Dzeletovics 17/3, Dickey 15. Cserék: Kerpel-Fronius B. 3/3, Keller I. -, Mayer -, Olasz -.
 
 
 
Nemcsak a forduló, hanem a magyar élvonal egyik legnagyobb rangadójára készült a Falco és az Szolnok csapata. A hazaiak 6-1-el a tabella élén álltak a feldobás előtt, míg a vendégek 8-2-vel voltak a másodikok.
 
Jó energiával kezdte a rangadót az Olajbányász, a kemény védekezés mellé eredményes játék is párosult, szerzett labdák és egy 9-3-as nyitány volt a vendégek jutalma. Zárkózott a Falco, többször is volt egy pont közte, de a fordítás helyett mindig jött egy szolnoki kosár ebben a periódusban (13-15). Az idei szezonban már sokadszorra célzott pontosan távolról a Szolnok, aminek köszönhetően a festékben is megvoltak az üres területek, viszont a felvonás végére átvette a vezetést a Falco. 24-23.
 
Perl jó játékával megléptek nyolccal a hazaiak, Potocnik időkérése után azonban feljött kettőre az Olajbányász. 32-28-as sárga-fekete vezetésnél Anderson kapott a combjához, le is kellett cserélni, még a büntetőket is Perl dobta le helyette. Mint később kiderült, az amerikai irányító később sem tudott már visszaállni. Hiába kezdték jól a meccset a szolnokiak, a második negyedben szétesett a támadójátékuk, viszont a védekezésükkel megakadályozták, hogy nagyobb szombathelyi vezetés alakuljon ki. 36-34.
 
Több perc gólcsendet követően egyenlített a Szolnok, amely kisvártatva a vezetést is átvette. Badzim ekkor már hatból négy triplánál járt. Cakarunt és Suboticot is szépen szolgálták ki a társak, miközben a Falco támadójátéka továbbra sem működött, mínusz tíznél kért időt Gasper Okorn. (40-50). Ezután is ellenállhatatlanul játszottak a Tisza-partiak, abszolút megérdemelten irányították a mérkőzést, a szigorú védekezésből jó ritmusú támadásokat vezettek. 44-58.
 
Az utolsó negyed elején hamar bejött tíz alá a Szombathely, ezúttal a másik szlovén vezetőedző Gasper Potocnik próbálta egy időkéréssel megállítani a hazaiak futását (52-61). Ez sem lassította le a sárga-feketéket, továbbra sem tudott kosarat szerezni a Szolnok, miközben sorra kapta a pontokat, ötre zárkózott a Falco. A hazaiaktól Benke Szilárd is kiesett időközben, miután beütötte az ötödik személyi hibáját. Ebből a támadásból ötöt dobott az Olajbányász, visszaállt a közte tíz. Amennyire tudott, próbált zárkózni a Szombathely, de előbb Warner, majd Badzim szerzett 3-3 pontot. Subotic is kipontozódott, 65-72-nél büntetőzhetett Bruinsma, amikor 1:57 volt vissza. Bedobta mindkettőt, öt volt közte. Warner szépen tört be és bár megpróbálták, innen pedig már nem tudtak csodát tenni a sárga-feketék, megérdemelten, remek védekezéssel húzta be a rangadót a Szolnoki Olajbányász. 75-80.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnoki Olajbányász 75-80 (24-23, 12-11, 8-24, 31-22)
 
Bajnokság, 17. forduló
Szombathely, Arena Savaria
V.: Cziffra Cs., Tözsér D., Ádám J.
 
Falco: Anderson -, Doktor 2, Benke 12/6, Bruinsma 12, Lake 2. Cserék: Váradi 11/3, Perl 26, Kovács -, Dancsecs -, Milosevics 10/3.
 
Szolnok: Pongó 9/6, Badzim 15/15, Pallai -, Subotic 16/3, Cakarun 16. Cserék: Warner 16/3, Rudner 3/3, Kovács -, Zsíros -, Juhos 5/3.
 
 
 
Hosszú kihagyás után léphetett pályára az OSE, amely azt a Pécset látta vendégül a negyedik fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásán, amely az előző fordulóban az Egis Körmendet győzte le.
 
Villámrajtott vett a Pécs és már az első percekben elhúzott 6-0-ra. Egyre jobban felvette a ritmust az Oroszlány, amely vissza is jött a meccsbe, és bár végig a baranyaiak jártak előrébb, végig ott voltak a nyakukon a piros-feketék (11-13). A csereként beálló Brkics új színt vitt a vendégek játékába, akik keretbe foglalták az első negyedet és a kezdeti 6-0-ás vezetés után ugyanekkora vezetéssel zárták le azt. 15-21.
 
A második felvonást is jobban kezdte a PVSK, viszont hasonló volt a forgatókönyv, lopta a távolságot az OSE – többek között két Bíró triplának köszönhetően (25-26). Morgan közelijével a vezetést is sikerült átvennie a hazaiaknak, megtorpant egy kicsit a Pécs, miközben remek energiákat mozgósított az Oroszlány. Feljavultak a vendégek, sikerült is visszavenniük a vezetést a nagyszünet előtt, sőt, egy nagy rohanással növelni is tudták a különbséget. 34-48.
 
A fordulás után nem nagyon találták a gyűrűt a felek, a negyed derekáig mindössze tizennégy pont esett (43-53). Tanácstalanul játszott az Oroszlány, ráadásul a büntetőit is rendre kihagyta, kezdett nyílni az olló. Rengeteg pont érkezett a pécsi kispadról, főként Brkics és Dragasevics járt az élen ebben a statisztikai mutatóban. 50-66.
 
A záró etapnak rögtön az elején megkezdte a felzárkózást az OSE, 5-0-val indították ezt a játékrészt. Dragan Alekszics időkérése után rendezte a sorait a Pécs, visszaállt a 15-16 pontos különbség. Kucsora megszórta magát, de innen már nem volt visszaút, hiába pihenhetett többet az OSE, frissebbnek, élesebbnek tűnt a PVSK, amely Körmend után az Oroszlányt is megverte. 71-88.
 
OSE Lions – PVSK-VEOLIA 71-88 (15-21, 19-27, 16-18, 21-22)
 
Bajnokság, 4. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Győrffy P., Goda L., Balogh Gy. (Dernei G.)
 
OSE: Anderson 8, Kucsora 12/6, Bíró 14/6, Bailey 13, Hayes 9. Cserék: Illés 5/3, Garamvölgyi -, Morgan 10.
 
Pécs: Ruják 11/9, Funderburk 7/3, Demeter 8, Budimir 7/3, Meleg 7. Cserék: Bíró 3/3, Dragasevics 16/12, Lewis 14/9, Brkics 15.
 
 
 
Három vereség után fogadta az Egis Körmend a legutóbbi két találkozóját megnyerő Alba Fehérvárt a bajnokság alapszakaszának 17. fordulójában.
 
A körmendi nyitó két pontra hat egységgel válaszolt az Alba, de a hazaiak is futottak egy jó periódust: sorozatban dobtak 11 pontot – Mócsán triplája zárta az etapot – úgy, hogy közben az Alba nem tudott mit kezdeni a körmendi védekezéssel (13-6). Ferencz ejtését ismét egy jó hazai védekezés követte, majd Taylor fordult be, és immár tizenegy volt közte (19-8). Időt kért a vendég csapat, majd csökkentette is hátrányát zsinórban dobott hat ponttal. Thames dobott egy triplát, de csak egy támadás erejéig állt vissza a tízpontos különbség – 24-16-nál szólalt meg a negyed végét jelző duda.
 
Vojvoda zsákolt egy gyorsindítás után, időt kértek a körmendiek. Az Alba 26-23-ra zárkózott, kissé megtorpant a Körmend, de három ponton belül nem engedte ellenfelét – kivéve Vojvoda tripláját, ami után már csak kettő volt a differencia, de Mócsán is távolról volt eredményes (33-28). Megrázta magát a vasi együttes, elkezdte építeni előnyét, és a negyed utolsó percébe érve már 44-34-re is vezetett – időt is kértek a vendégek. Vojvoda triplája kimaradt, de a Körmend is rontott, majd Turner faulttal együtt dobott kosarat. Bement a büntető is, és egy szerzett labda után még Takács Martin dobhatott egy triplát, ami viszont kimaradt – 44-37 a félidő.
 
Ferencz talált be közelről, Vojvoda a fordulásból dobott egy triplát. Taylor könnyedén fordult be az emberével a nyakában is, majd egy jó védekezés után újra a tízért támadhatott a Körmend – egyelőre sikertelenül. Viszont az Albának sem ment a támadás, így kis idő múlva Thames triplája már 11 pontos körmendi vezetést jelentett (51-40). Taylor gól jó plusz büntető-akciója után 14-re duzzadt a hazaiak előnye, Curry triplája törte meg az Alba-kosárcsendet. Egy ideig nem tudott tíz pontnál közelebb lopózni az Alba, de a negyedet Curry három pontot érő akciója zárta (egy dupla és egy ráadás büntető formájában), így 60-52-ről indult az utolsó tíz perc.
 
Durázi csapott le egy lepattanóra és tette azt vissza, ismét tízzel mentek. Curryről viszont lemaradtak a hazaiak, tiszta helyzetből nem rontotta el tripláját. Hasonlóan zavartalan szituációban találta magát Thames is, nem is hibázott (65-55). Őrizte előnyét a határozott védekezést bemutató Körmend, de Curry így is betalált távolról (73-65). Gyorsan visszaállt viszont a tízpontos különbség – végig határozott, magabiztos volt a hazai együttes, s végül 75-70-re nyert.
 
Egis Körmend – Alba Fehérvár 75-70 (24-16, 20-21, 16-15, 15-18)
 
Bajnokság, 17. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Tóth C., Söjtöry T. (Bodrogváry I.)
 
Körmend: Thames 16/12, Mócsán 14/6, Ferencz 6, Takács K. 1, Taylor 22. Csere: Durázi 6, Mosley 6, Németh Á. 2, Tóth N. 2, Kiss M. -.
 
Alba: Vojvoda 11/6, Curry 22/9, Lukács N. -, Davis 12, Ahmad 11. Csere: Turner 8, Csorvási 4, Omenaka 2, Balsay -, Takács Ma. -.
 
 
 
A feldobást a hazai csapat hozta el, melyből nem tudtak pontot szerezni, majd a következő támadás során Rivers triplájával megszületett az első kosár a mérkőzésen, melyre egyből Füzi válaszolt egy hárompontossal. A negyed közepéig a csapatok fej-fej mellett haladtak. (12-13) A negyed végéig mindkét csapat többször is hibázott, eladott labdák, kihagyott kosarak. A negyed utolsó pontjait Curry szerzete a vonalról, miután az utolsó másodpercben -ziccer dobás közben – Frank szabálytalankodott vele szemben, így 5 pontos vendégelőnnyel ért véget az első tíz perc. 19-24
 
A második etap első két percében a kaposváriaknak sikerült egy 3-8-as futást csinálniuk, ezt követően a hazaiak időt kértek. (22-32)  Curry továbbra is termelte a kosarakat és a negyed vége előtt négy perccel már 20 pontnál járt. Williamstől láthattunk egy szép zsákolást, majd Rivers betalált a hárompontosról, mellyel harmadik tripláját szerezte meg. Az utolsó előtti támadás a jászberényieké volt, de nem találtak be a hármasról, majd a kaposváriak kértek időt két másodperccel a negyed vége előtt. Az ezt követő támadás során nem sikerült kosarat szerezniük a vendégeknek, így 17 pontos vendég vezetéssel mentek a csapatok szünetre. 36-53
 
A szünet után a mérkőzés Kinney kosarával folytatódott, majd kis időn belül Rivers válaszolt rá középtávolijával. Kinney hármasával a hazaiaknak az etap feléig sikerült egy 9-3-as futást csinálniuk, így 11 pontra faragták le a pontkülönbséget, ekkor a vendégcsapat időt kért. (47-58) A következő támadás során Curry talált be a hárompontosról, majd előbb Rivers, aztán Hendlein szerzett kosarat. Rivers újra betalált a tripláról, így az időkérés után egy 2-10-es futást sikerült csinálni.. (49-68) Williams kosara után a negyed végéig még Rivers talált be, így 17 ponttal vezetett a Kaposvár a harmadik etap végén. 51-72
 
Az utolsó felvonásban a pontszerzést Curry kezdte meg, melyre Brbaklics válaszolt. A hazaiak átálltak zóna védekezésre, de ez Riverst nem állította meg, hogy hatodik tripláját szerezze meg a mérkőzésen.  (53-82)  Révész büntetője után Primorac szerzett kosarat, majd a következő támadás során Miliszavljevics a tripláról talált be, majd egy fault után állhatott a vonalhoz, ahol a két büntetőjével elérte a 100 pontot a Kaposvár, másfél perccel a negyed vége előtt. Williams és Frank szerzett kosarat még a hazaiaktól a mérkőzés végéig, így 34 ponttal nyert a Kaposvár. 67-101
 
Jászberényi KSE - Kaposvári KK 67-101 (19-24, 17-29, 15-19, 16-29)
 
Bajnokság, 17. forduló
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
V.: dr. Mészáros B., Papp P., Sörlei A.
 
Jászberény: Kinney 18/3, Füzi 3/3, Brbaklics 10, Williams 22/6, Primorac 6. Csere: Katona 2, Frank 4, Filipovics 2, Rékasi -.
 
Kaposvár: Curry 27/9, Krnjajski 8/6, Rivers 32/18, Hendlein 11, Jukic 4. Csere: Miliszavljevics 12/3, Révész 7, Baki -, Bogdán -, Takács -.
 
 
 
A Zalakerámia ZTE KK-t fogadta az Atomerőmű SE a bajnokság 17. fordulójában, az esztendő utolsó játéknapján.
 
Büntetőkből szerezte első öt pontját az ASE, míg a ZTE Delas révén jegyezte első kosarát. Az ASE 7-2-re lépett el, de szigorított védekezésén a ZTE, s meg is fordította az állást. Az egyetlen kosárnyi különbséget egészen az első negyed utolsó percéig tartották a felek, Baker duplájával és Kis triplájával viszont „lőtávolságon” túlra lépett az ASE – 17-11-gyel zárult az első negyed.
 
A második negyedet is egy büntető nyitotta Donaldson részéről, majd Szabó is egyszer talált be a vonalról. Gulyás hármasára rögtön válaszolt a ZTE, majd egyre inkább kezdtek belelendülni a támadásba a csapatok. Capers kettese után kilenccel vezetett az ASE (31-22), de Duren triplája gyorsan csökkentette a különbséget. Donaldson is elsüllyesztett egy triplát, a fordulásból Kis szintén. Ellépett hétre az ASE, Delas triplája viszont utat talált a gyűrűbe – ez a hármas zárta az első félidőt, 39-35-nél jött a nagyszünet.
 
Kosárváltással kezdődött a második félidő, apránként faragott hátrányából a ZTE. Vuko zsákolt, majd jól is védekeztek, így már a fordításért támadott a Zete – hat zalai pont következett sorozatban, így 44-49-nél már egykosáron túli volt a vendégek fórja. Visszajött egyre a Paks, majd kis idő múlva Shepard révén egyenlített is (51-51), de gyorsan visszavette a vezetést a vendég együttes. Szabó is dobott egy triplát, Capers szintén vonalon túli találatával viszont már újra a paksiaknál volt az előny. Két zalai tripla is kimaradt, Shepard viszont nem rontott közelről – a harmadik negyed végére visszahozta négypontos előnyét a Paks (60-56).
 
Baker betalált, tovább nőtt a hazai előny, de Szabó egy újabb triplával felezte a különbséget (64-61). Kimaradt támadások következtek, majd amikor ismét betalált a Paks, a Zete is megrázta magát – 70-67-nél is három volt csak közte, de egy újabb kosárváltást Baker triplája követett, amire időkéréssel reagáltak a vendégek. Ezúttal Duren hármasa állította vissza a már-már megszokott hárompontos hazai fórt. Két jó támadással hétre nőtt a Paks előnye, Vuko fújt riadót egy újabb triplával – de ekkor már csak másfél perc volt vissza (79-75). Shepard hozott gyors négy pontot, ezzel dőlt el a meccs: 83-75-re nyertek a hazaiak.
 
Atomerőmű SE – Zalakerámia ZTE KK 83-75 (17-11, 22-24, 21-21, 23-19)
 
Bajnokság, 17. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Földházi T., Minár L., Lengyel Á. (Farkas Z.)
 
ASE: Capers 10/3, Kis R. 9/6, Gulyás 8/3, Shepard 14, Eilingsfeld 10. Csere: Baker 14/3, Kovács Á. 10/3, Jackson 8, Valerio-Bodon -, Velkey -.
 
ZTE: Duren 17/6, Delas 9/3, Polster -, Vuko 11/3, Glenn 13. Csere: Donaldson 11/6, Szabó Zs. 11/6, Bonifert 3, Völgyi -, Simon K. -, Plézer -.
 
 
 
A 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásán fogadta a hazai pályán a veretlenségét épp az előző körben elveszítő Kecskemét a Zalaegerszegen kétszeres hosszabbításban diadalmaskodó Debrecent.
 
Négy nullával kezdett a KTE, hogy aztán egy 11-2-es futást menjen a DEAC (6-11). Nem törtek össze azonban a hazaiak, egy Dramicsanin triplával gyorsan kettőre zárkóztak a negyed derekára. Továbbra is őrizte minimális előnyét a Debrecen, miközben a Kecskemétnél bemutatkozhatott a frissen igazolt légiós, Nemanja Jaramaz. Drenovac ponterős játékára nem volt ellenszer ebben a szegmensben, nyolc pontot szerzett az első negyedben. 14-19.
 
Nem mondhatni, hogy pontokban gazdag mérkőzést játszottak volna a felek, a második negyed első négy percében mindössze hét pontot szereztek a csapatok. Djeraszimovics a felvonás felénél egy faulttal együtt értékesített ziccerrel egalizált, de a büntetőt kihagyta, így a fordítás nem lett meg. Legalábbis pár másodpercig, mert a következő támadásban újra a vonalra állhatott, ezúttal viszont pontosan célzott (23-21). Teljesen kiesett ritmusból a Debrecen, 11-2-vel állt ekkor a Kecskemét ebben a tíz percben. Bár Molnár egy zsákolással egyenlített, a túloldalon Cleveland Thomas úgy vert be egy hármast, hogy közben még oda is ütöttek neki, majd Jaramaz is megszerezte első pontjait a KTE színeiben. Bár igyekezett a DEAC, a félidőig nem tudott közelebb jönni, tíz pontot vert ellenfelére ebben a negyedben a Kecskemét. 33-28.
 
A fordulás után is a hazaiak voltak a harcosabbak, viszont szépen lassan kezdte megtalálni a játékát a DEAC, időt is kellett kérnie Váradi Kornélnak. Nem rogyott össze a KTE, Dramicsanin zsinórban öt pontot is szerzett, amihez Jaramaz is hozzátett egy triplát, héttel mentek a fehér-mezesek (50-43). A hátralevő egy percben közelebb férkőztek a vendégek, a végén viszont Thomas egy dudaszós távolival lehűtötte a kedélyeket. 56-49.
 
Tóth két büntetővel nyitotta a záró felvonást, Djeraszimovics egy hármassal válaszolt. A légiós két büntetőt is hozzátett, ezzel kétszámjegyű lett a különbség, a mérkőzésen először (61-51). Egyre fáradtabbnak tűnt a Debrecen, nem volt meg az átütőerő a támadásokban, miközben a Kecskemét stabilan hozta azt, amit tud. Az idő egyre csak fogyott, és hiába indított egy nagy rohamot a vendég csapat, nem tört meg a KTE, amely végül szinte végig vezetve verte meg a Debrecent. 72-67.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - DEAC 72-67 (14-19, 19-9, 23-21, 16-18)
 
Bajnokság, 4. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Szilágyi B.
 
KTE: Wittmann -, Thomas 14/6, Djeraszimovics 13/3, Kucsera 2, Karahodzsics 8. Cserék: Lewis 2, Jaramaz 12/3, Dramicsanin 20/12, Horti 1.
 
DEAC: Moore 5, Somogyi 6/3, Drenovac 17, Hines 16/3, Tóth 17/3. Cserék: Molnár D. -, Polyák -, Guyton 4, Molnár M. 2.

Vármegyei szövetségek