Tippmix Férfi NB I: Keller Iván és Dickey vezetésével győzött a Szedeák Körmenden
10
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: Keller Iván és Dickey vezetésével győzött a Szedeák Körmenden
2020. december 10.  |  07:57
Az egyik legtöbb meccset lejátszó csapatot, az Atomerőmű SE-t fogadta a Zalakerámia ZTE KK szerdán este. Eilingsfeldék hét győzelemmel és két idegenbeli vereséggel (DEAC, Körmend) előkelő helyet foglalnak el a tabellán, a ZTE viszont az OSE legyőzése után nem várt rossz szériát fogott ki. Nagy kérdés volt, sikerül-e megtörni a hetek óta tartó nyeretlenséget; avagy a tolnaiak jó sorozata folytatódik Zalában is.
 
A ZTE rotációja Bashir Ahmed érkezésével bővült a héten, a bedobó Franciaországból érkezett Egerszegre, s Ante Nazor, valamint a csapat szurkolói is nagyon bíztak abban, hogy a vérfrissítés kapcsán a kék-fehérek új erőre kapnak. Tyreek Duren térde a szegedi medvepuszi után meggyógyult, így a hazaiak teljes kerettel állhattak ki a fontos találkozóra. Az ASE viszont két alapemberét is nélkülözte, mindkettőjüknek a lábával akadnak problémák, s hosszabb időre dőltek ki. Lóránt Péter, a csapat múlt héten megsérült kapitánya és a november eleje óta bokaszalag-szakadással bajlódó feltörekvő ifjú tehetség, Valerio-Bodon Vincent sem tudott pályára lépni, sőt, el sem utaztak a mérkőzésre; ám a keretek erőssége és a forma alapján így is az atomvárosiak számítottak a mérkőzés esélyeseinek.
 
Jobban kezdett a ZTE, Duren tempójával és Bonifert ziccerével 4-0-al indítottak, ám gyorsan egyenlített az ASE. Vuko harcos játékával tartotta magát a hazai csapat. Az egerszegi nevelés, Kis Raul, majd az elmúlt két évben a ZTE-nél pattogtató Gulyás Milán is pályára lépett, a hazai kispad viszont aggódhatott: Baker betörése közben a paksi palánk alatt Szabó kapott ütést a fogára, ám rövid ápolás után visszatérhetett. Shepard és Baker révén a negyed végére hatpontos előnyt építettek ki a piros-kékek.
 
Az új igazolás, Bahir Ahmed is pályára került, s egy szép gólpasszal vétette észre magát – átadásából Vuko szerzett triplát. Branislav Dzunic, a ZTE egykori játékosa és trénere eléggé fel is emelte a hangját, hiszen zsinórban öt pontot szerzett a ZTE. Sőt, az egyenlítés is sikerült, 26-26-nál utolérte ellenfelét a hazai csapat. Minden azonban pünkösdi királyságnak bizonyult, mert az ASE egyre jobban játékba lendülő erőcsatára, Eilingsfeld János remek dobásokkal és védekezéssel jelezte, hogy még mindig az egyik legjobb magyar játékos. A Shephard-Baker duó is nagyon „élt”, összjátékuk után ismét a Paksnál volt az előny. Egyre jobban ritmusba jött az ASE: Winston Shephard a rá jellemző módon ünnepeltette magát, miután 8 méterről talált be, majd Pupp is szerzett egy távolit, Baker pedig egy tempót. A negyed végén Vuko és Delas hintett be egy-egy triplát, ám így is ötpontos vendégvezetéssel vonulhattak öltözőbe a csapatok. 33-38.
 
Jobban kapta el a fonalat a szünet után az atomvárosi csapat: a kiválóan játszó Eilinsfeld kezdte a pontgyártást, majd Capers rázta meg magát és tett 2 perc alatt 8 pontot a közösbe. Egyre kevésbé értek oda a zalai játékosok a felpörgő paksi játékosok dobásaira, jóval gyakrabban hagyott ki védekezésben a hazai gárda, mint az első félidőben. Pillanatok alatt lett 15 pont a különbség, 35-50-nél Ante Nazor azonnal időt kért, ám nagy foganatja nem volt szavainak, az ASE tovább rohant, 14 zsinórban elért ponttal már 22 volt közte. Vuko és Ahmed hármasa a legjobbkor jött hazai szempontból, majd az új fiú nagyot harcolva egy lepattanóért egy duplát is fel tudott tenni.  Kis Raul is betalált azonban távolról, így 49-66 állt az eredményjelzőn 30 percnyi játék után.
 
Az utolsó negyedben is a paksiak akarata érvényesült a pályán, s bár mindkét oldalon szép kosarak születtek az első percekben, ennek maximum a vendégek és drukkereik örülhettek. A szintén hasznosan játszó Jackson zsákolásával ismét húsz fölé nőtt a különbség, amin ugyan Simon büntetői és Duren hármasa kicsit kozmetikázott kis időre, ám amint szigorított védekezésén a Paks, rögtön nyílt az olló. A végén már szinte csak egy csapat volt a pályán, a ZTE ismét 90 pont fölött kapott, ezzel pedig nem lehetett más a vége, mint vereség: 66-93 lett a végeredmény.
 
Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 66-93 (15-21, 18-17, 16-28, 17-27)
 
Bajnokság, 4. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Cziffra Cs., Tőzsér D., Balogh Gy. (Forrai S.)
 
ZTE: Duren 15/3, Delas 10/3, Bonifert 4, Vuko 17/9, Glenn 4. Cserék: Simon 3, Polster -, Plézer 2, Völgyi 2, Ahmed 7/3, Szabó 2.
 
Paks: Capers 17/6, Shepard 15/3, Pupp 3/3, Eilingsfeld 14/3, Jackson 9/3. Cserék: Kovács 7/3, Baker 25/9, Gulyás -, Kis 3/3, Velkey -.
 
 
 
A feldobást a hazaiak hozták el, majd a támadást Taylor fejezte be, rövid időn belül pedig a második kosarát is megszerezte a légiós. A vendégektől Brown adott el egy labdát, amit Németh érvényesített a hármasról. A vendégek még két perc elteltével se találtak be, de Williams távolról beköszönt. Szrecsko Szekulovics időt kért. Az időkérés után még három pontot szereztek a hazaiak, majd három percig nem született kosár, a gólcsendet Thames egy ziccerrel törte meg. Hat és fél percnyi játék után a vendégektől Kerpel-Fronius Gáspár talált be távolról. Ez volt a szegediek első kosara. Büntetőkkel és Keller hármasával 10 pontra felzárkóztak a vendégek. 19-9.
 
A második tíz perc elején Brown dobott egy ziccert, közben lefaultolták, de a büntetőt kihagyta. A hazaiaktól Ferencz, míg a vendégektől Keller talált be a hármasról. Taylor egy szép labdamenet végén zsákolt egy bravúrosat. Egy jó hazai védekezés után, Mócsán triplázott. Kerpel-Fronius Balázs egymás után két ziccert dobott, a körmendiek időt kértek. Az időkérést követően egy vendég védés után, Brownt lefaultolták egy ziccer kísérlet közben, de csak az egyik büntetőt dobta be. Pár támadást követően ismét Kerpel-Fronius Balázs talált be távolról. Dickey, majd Mayer dobott ziccert és mivel felzárkóztak a vendégek egy pontra, ismét jött a körmendi időkérés. A csapatok fej-fej mellett haladtak. Takács az utolsó másodpercben betalált a hármasról, így két ponttal vezetett a hazai csapat. 39-37
 
Dickey állhatott büntetőhöz, mindkettőt bedobta, egyenlítettek a vendégek. Mosely kis idő alatt egy ziccert, egy büntetőt és egy triplát is dobott, ismét négy ponttal vezettek a hazaiak. Pár perc elteltével Keller sikeresen betalált a hármasról, majd Dickey zsákolt, amivel visszajöttek egy pontra. A szegediek időkérése után Dickey kétszer is betalált, átvették a vezetést a vendégek. A Szeged tovább növelte fölényét, mivel Kerpel-Fronius Gáspár talált be a hárompontosról, majd Keller dobott triplát. 55-60.
 
Az utolsó etap első két percében nem született kosár, majd Keller talált be távolról és ezzel a mérkőzésén a nyolcadik tripláját szerezte a szegedi játékos. A csapatok rengeteg labdát adtak el, nem jöttek a kosarak, sok volt a hiba. Mócsán dobott egy ziccert, ezzel törte meg a kosárcsendet és szerezte meg a hazaiak első kosarát ebben a negyedben. Dzeletovics is megszerezte első pontjait, miután a büntetőhöz állhatott és mindkétszer betalált. Thames szerzett pontot, amivel négy pontra zárkóztak, de Dickey egyből válaszolt rá, majd Dzeletovics talált be, így három perccel a vége előtt nyolc ponttal vezettek a vendégek. Egy perccel a mérkőzés vége előtt négy pontra zárkózott a hazai csapat; majd Thames faultolt, így könnyű két ponthoz juttatta Kerpel-Fronius Gáspárt, majd ismét időt kértek a hazaiak. Thames triplázott, Dickey egy könnyű kosarat dobhatott rendezetlen védelem ellen. A negyed utolsó perceiben már kétségbeesetten faultoltak a hazaiak, ezáltal könnyű kosarakhoz juttatták a szegedieket, hat ponttal nyertek a vendégek.
 
A mérkőzést a Szeged csapata nyerte. 74-80
 
Egis Körmend - Naturtex-SZTE-Szedeák 74-80 (19-9, 20-28, 16-23, 19-20)
 
Bajnokság, 1. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Török R., Boros T.
 
Körmend: Thames 20/3, Németh 7/3, Mócsán 7/3, Williams 4/3, Taylor 14, Csere: Mosely 14/3, Oroszi -, Takács 3/3, Tóth 2, Ferencz 3/3.
 
Szeged: Kerpel-Fronius G. 8/6, Govens 7, Brown 3, Dzeletovics 5, Dickey 24, Csere: Kerpel-Fronius B. 7, Keller 24/24, Mayer 2.
 
 
 
Fotó - Egis Körmend hivatalos facebook

Vármegyei szövetségek