Tippmix Férfi NB I: Az Alba Debrecenben nyert
05
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: Az Alba Debrecenben nyert
2020. december 5.  |  22:57
Semmi túlzás nincs abban, ha azt állítjuk, dobópárbajt rendeztek a csapatok a találkozó első két negyedében. A szombathelyiek közel 70%-al dobtak, míg a hazaiak is 50% fölött teljesítettek.
 
A vendégeknél Anderson, Perl és Váradi is nagyon jó napot fogott ki, de minden pályára lépő játékos – Okorn nagy rotációval dolgozott – sokat hozzátett a csapat játékához. Hazai oldalon is voltak extra teljesítmények. Abell, Morgen és Bailey is sokat betett a kosárba, különösen a második negyedben szórták meg magukat. 49-60-as állással vonultak nagyszünetre a csapatok.
 
A második félidő elején megnyugodhattak a szombathelyi szurkolók, hiszen visszatért a pályára Strahinja Milosevics, aki az első félidőben megsérült. Egyik oldalon Benke, másik oldalon Abell extrája szórakoztatta azokat a szerencséseket, akik streamen keresztül tudták követni a találkozót. A vasiak őrizgették 15 pont körüli előnyüket, de ez egyáltalán nem szegte kedvét a hazaiaknak. Jó mérkőzés volt, két jól dobó csapattal a pályán. 65-82.
 
Az utolsó negyed Illés triplájával kezdődött, Váradi büntetőjével folytatódott. A hazaik sokat tettek azért, hogy az Alba után, újabb bravúrral szerezzenek örömet szurkolóiknak, de a szombathelyiek nagyon jó napot fogtak ki, szinte minden megoldása sikerült Gasper Okorn csapatának.  Kyan Anderson egy triplával tette közé a húszat, ami akkor úgy tűnt le is zárta a fontos kérdéseket. Az OSE azonban derekasan küzdött, feljöttek tízre, sőt két perccel a vége előtt már csak hét volt közte. Hayes duplájával pedig négyre olvadt a Falco előnye. Végül Perl Zoltán kosarai biztosították be a szombathelyi győzelmet. 97-104.
 
OSE Lions - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 97-104 (20-31, 29-29, 16-22, 32-22)
 
Bajnokság, 12. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Cziffra Cs., Tözsér D., Boros T.
 
OSE Lions: Anderson 6, Abell 16/6, Bíró 14/12, Bailey 11/3, Anda 1. Cserék: Illés 9/6, Morgan 12/6, Mucza -, Kucsora 5, Garamvölgyi 8/6, Hayes 15.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Anderson 21/9, Benke 19/9, Doktor -, Milosevics 4/3, Searcy 8. Cserék: Váradi 12/6, Perl 27/12, Lake 7, Kovács B. 6.
 
 
 
Abban a reményben lépett pályára a Szeged és a Zalaegerszeg csapata is a férfi élvonal 12. fordulójában, hogy megszakítsák a rossz sorozatukat. Mindkét vezetőedző teljes kerettel számolhatott, leszámítva, hogy a ZTE új igazolása még nem léphetett a pályára.
 
Bár a vezetést a vendégek szerezték meg, hamar fordított és egy kisebb előnyt is kiépített a Szedeák. A palánk alatti játékára támaszkodva visszakapaszkodott a Zalaegerszeg, de Ante Nazor vezetőedző így sem lehetett felhőtlenül boldog a látottakkal, mivel Dickey már három támadólepattanónál járt a szegedieknél, jött is az időkérés a horvát szakembertől. Bár Dickey – később Dzeletovics is fellépett mellé – továbbra is lubickolt a festékben, a túloldalon Glenn is szállította a pontokat, egálra hozták az első negyedet a felek. 27-27.
 
11-1-gyel indította a második felvonást a Szeged, többek között Dzeletovics remek játékának köszönhetően, aki ekkor már ötből öt triplánál járt (38-28). Tovább nyílt az olló, míg a hazaiak rendre betaláltak, addig a Zalaegerszeg mindössze a negyed 6. percében szerezte meg első mezőnykosarát. A későbbiekben sem változott a játék képe, magabiztosan vezetett a hazai csapat, amely szinte akkor dobott kosarat, amikor akart. Az utolsó másodpercben Delas kozmetikázott az eredményen egy triplával, de volt mit megbeszélni a kék-fehéreknél a nagyszünetben. 58-45.
 
Govens egy szép visszalépős tempóval adta meg a második félidő alaphangját, majd Szabó állt bele egy triplába a sarokból. Keller Iván nagyszerűen szállt be a meccsbe, az ő öt gyors pontjával már a húsz is meg lett közte (68-48). Szinte a semmiből csillant fel a zalaegerszegi reménysugár, tizenkettőre kapaszkodtak fel a vendégek, időt kért Szrecsko Szekulovics. Nem sikerült elállítani a vérzést, Szabó hármasával már tízen belül is járt a ZTE, amitől új erőre kapott a csapat, a húszból csak öt pont előnye maradt a Szegednek az utolsó negyed előtt. 73-68.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 97-83 (27-27, 31-18, 15-23, 24-15)
 
Bajnokság, 12. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Ádám J., Sörlei A. (Faidt M.)
 
Szeged: Kerpel-Fronius G. 4, Govens 24/3, Brown 14/12, Dzeletovics 25/21, Dickey 11. Cserék: Kerpel-Fronius B. 8, Mayer 3, Keller 8/3, Olasz -.
 
ZTE: Duren 17/6, Delas 10/6, Bonifert 6/3, Szabó 13/6, Glenn 20. Cserék: Simon 3, Völgyi 2, Polster 3/3, Vuko 9/3, Plézer -.
 
 
 
A feldobást követően a pécsiek támadhattak elsőként. Az első két kosarat Budimir szerezte, majd egy fault után a hazaiaktól Pupp állhatott a vonalhoz, ahonnan egy büntetőt tudott érvényesíteni. A vendégektől Meleg talált be. (1-7) Még három kosarat sikerült a vendégcsapatnak szereznie, mikor a hazaiak időt kértek. Az időkérés után Pupp távolról betalált, majd csapattársa Kis is szerzett két pontot. A negyed közepére kiegyenlített a hazai csapat. (11-11) Sokáig egyik csapat sem dobott pontot, majd Kovács egy nagyon szép egy-egy elleni akció után talált be. A hazaiak a negyed vége előtt átvették a vezetést. A hajrában még Funderburk próbálkozott egy hármas kísérlettel, de nem esett be. 19-18
 
A második etap elején Budimir kétszer is betalált távolról, míg a paksiaktól Verasztó szerzett pontot. Sok könnyű dobást rontott ekkor az ASE, majd Capers egy szép betörés végén lefordulásból szerzett kosarat. Mindkét csapat faulthatáron védekezett. (26-27) Egy könnyű kosarat szerzett Lewis, amire Kovács egy triplával válaszolt. Pár támadást követően, megint egy olyan fault ítélet született, ami a paksi csapatnak nem tetszett. Labdaszerzés után Kis triplája növelte az ASE előnyét. Mindkét oldalon sok volt az eladott labda. Egy hazai támadást követően “challenget” ítéltek a bírók és a támadás során szerzett kosarat visszavonták. Körülbelül 3-4 percig állt a mérkőzés. A meccs a pécsiek támadásával folytatódott, amikor a palánk alatt Meleget lefaultolták és mindkétszer betalált a vonalról. Jackson zsákolását követően a pécsi együttes időt kért 10 másodperccel a negyed vége előtt, Demeter állította be az első félidő végeredményét. 41-35
 
A szünet után Shepard kosarával folytatódott a mérkőzés, amire Brkics válaszolt. Eilingsfeld is megrázta magát, távolról talált be. A negyed közepéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét oldalon láthattunk szép zsákolásokat és kosarakat. (57-43) Míg a hazaiaktól Eilingsfeld, addig a vendégektől Funderburk vállalt többet. A negyed végén mindkét csapat könnyű kosarakat akart szerezni gyors támadásokból, de rengeteg volt a hiba. Baker kosara hozta az áttörést, majd Jackson talált be távolról. 68-55
 
Az utolsó tíz perc Lewis triplájával kezdődött, majd csapattársa Budimir szerzett kosarat. Shepard ellen szabálytalankodott Budimir, ezért a paksi légiós a vonalhoz állhatott, de csak az egyiket dobta be. Eilingsfeld triplája után a vendégek időt kértek. Az időkérést követően Lewis rontott el egy távoli kísérletet, de Budimir leszedte a lepattanót és dobott egy kettest. A következő támadásokat mindkét oldalon sikeres kísérletek zárták. (77-63) Kovács talált be, majd Demeter egy jó hármassal zárkóztatta csapatát, a hazaiak időt kértek. A végjátékban a pécsieknek már nem volt erejük megfordítani a mérkőzést.
 
A mérkőzést a Paks csapata nyerte. 93-75
 
Atomerőmű SE - PVSK-VEOLIA 93-75 (19-18, 22-17, 27-17, 25-23)
 
Bajnokság, 12. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Győrffy P., Frányó P., dr. Mészáros B. (Gorka Sz.)
 
ASE: Baker 7/3, Capers 10, Pupp 4, Eilingsfeld 14/6, Jackson 18/3, Csere: Verasztó 2, Shepard 15, Kis 7/3, Kovács 16/6, Velkey -,
 
PVSK: Ruják 2, Lewis 10/3, Funderburk 12/3, Budimir 17/9, Meleg 8, Csere: Demeter 11/3, Dragaszevics 3/3, Bíró 3/3, Brkics 8, Krivacsevics 1.
 
 
 
A feldobásnál a labdát a vendégek hozták el. Másfél perc után született meg az első kosár, melyet a körmendiektől Thames szerzett, de Brbaklics gyorsan kiegyenlített. Az első öt perc után 7 ponttal vezetett a vendégcsapat. (6-13) A vasiak nagyszerűen támadtak, legtöbbször sikeresen fejezték be az akciókat, Ferencz kétszer is betalált távolról; a védekezésük is jól működött, össze is hoztak egy 0-9-es futást. Az utolsó másfél percben egészpályás védekezésre váltott a vendégcsapat. Donaldson egy bravúros triplát eresztett el a negyed vége előtt 10 másodperccel, utána még egy támadásra volt ideje a körmendi gárdának, de nem tudták kihasználni. 13-24
 
A második etapban az első kosarat Oroszi szerezte meg sikeres triplájával. Némi izgalmat az “hozott”, hogy Kisst csúnyán lefaultolta Filipovics, amiért a játékvezető sportszerűtlent ítélt. Kiss mindkét büntetőt kihagyta. A körmendi gárda eladott egy labdát, Ruják használta ki a lehetőséget. Williams is betalált távolról, majd egy jó védekezés után, egy keresztpasszt hoztak el, a vendégcsapat támadhatott újra, de pontot nem sikerült szerezniük. Williamstől a labdát Kaszás szerezte meg, melyet Donaldson tudott érvényesíteni a támadás végén. Három perccel a negyed vége előtt a vendégek időt kértek, a következő támadásban Oroszi kintről betalált. Mint az első negyed végén, az utolsó másfél percre a körmendiek átálltak egészpályás védekezésre, míg a hazaiak zónáztak a negyed utolsó percében.  30-47
 
A szünet után Taylor zsákolásával folytatódott a mérkőzés. A Körmend az első két percben 0-7-es futást csinált, a jászberényiek időt kértek, majd három perccel később ismét. Tóth kosara után jött egy kétperces periódus, amikor csapatok mindent kihagytak. A gólcsendet Füzi törte meg triplájával. Katona betalált távolról, de a vendégektől Balogh és Tóth közelről ellensúlyozták ezt, majd üűzi ismét betalált kintről. Ennek ellenére egyre nagyobb volt a vasi fölény.  41-74
 
Az utolsó etap Ruják kosarával folytatódott, a vendégek egészpályás letámadással védekeztek már a negyed elején. Katona kis időn belül kétszer is sikeresen betalált a hármasról, majd egy fault után Ruják újra közelről szerzett pontot. A hazaiak nagyszerűen védekeztek ezekben a percekben. A Körmend azonban megrázta magát. Mócsán – a jászberényiek hibáit kihasználva – egyszer kintről és egyszer bentről is betalált. Füzi a negyed hatodik percében 5 pontot dobott, amire Mosely válaszolt is. A negyed utolsó 3 percében a vendégek zóna védekezést választottak, amivel még jobban megzavarták a hazaiakat.
 
A mérkőzést az Egis Körmend csapata nyerte. 64-93
 
Jászberényi KSE - Egis Körmend 64-93 (13-24, 17-23, 11-27, 23-19)
 
Bajnokság, 12. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Benczur T., Csabai-Kaskötő B., Fodor A. (Hartyáni Zs.)
 
Jászberény: Donaldson 15/3, Ruják 7/3, Filipovics -, Brbaklics 6, Rékasi 2, Csere: Katona 13/9, Füzi 17/9, Kaszás 2, Szőke 2, Tóth T. -.
 
Körmend: Thames 8, Mócsán 11/3, Ferencz 11/9, Durázi -, Taylor 14, Csere: Mosely 11, Williams 11/3, Tóth 10, Kiss 4, Oroszi 8/6, Balogh 2.
 
 
 
Rengeteg hiányzóval várta a DEAC az Alba Fehérvár csapatát, ahol ezen a mérkőzésen ismét pályára lépett Vojvoda Dávid. Bár gondjai Forray Gábornak is voltak, több játékosukat nélkülözték a fehérváriak is.
 
Az Alba Fehérvár kezdte jobban a mérkőzést. Öt perc alatt tíz lett közte, 4-14-nél már időt is kért Kovács Adrián, ahol gyaníthatóan megbeszélték, hogy mit tegyenek Curry ellen, aki már ekkor nyolc pontnál járt. Hines és Tóth kosaraival meg is kezdte a felzárkózást a Debrecen. 14-19 lett a negyed vége, de ehhez kellet egy Forray időkérés is.
 
A második negyedet is a fehérváriak kezdték jobban, két Davis kosárral nyitottak. Aztán Tóth Ádám pillanatai következtek, aki kosaraival tartotta meccsben az övéit. 23-30-as állásnál ismét Kovács Adrián percei következtek, aki időt kért, látva, hogy az Alba kezdi elkapni a fonalat. A  felzárkózás azonban elmaradt, a fehérváriak jól kosárlabdáztak. A DEAC játékán érződött a fáradtság, Hines és Drenovac jó teljesítménye kevés volt. 25-36.
 
A harmadik negyedben állandósult a vendégek vezetése. Forray Gábor csapata tíz pontos előnyét őrizgette, a DEAC minden fellángolását gyorsan visszaverték. Az Alba még azt is elbírta, hogy a visszatérő Vojvoda ötből egyetlen triplát sem dobott be. A hazaiak az utolsó tartalékaikat mozgósították, a debreceni szakmai stábnak – a szükös keret miatt – nem volt lehetősége érdemben belenyúlni a meccsbe. 44-55.
 
Az utolsó negyed elején az Alba gyorsan lezárta a fontos a kérdéseket, egy 7-0-ás rohanással, Vojvoda parádés kosaraival tetemes előnyt hoztak össze. A sok sebből vérző, rengeteg gonddal küzdő csapatok csatáját, fölényesen nyerték a székesfehérváriak. 64-76.
 
DEAC - Alba Fehérvár 64-76 (14-19, 11-17, 20-19, 19-21)
 
Bajnokság, 12. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
Földházi T., Tóth C., Nyilas I.
 
DEAC: Somogyi 3, Guyton 13/9, Drenovac 16/6, Hines 20/6, Tóth 8. Cserék: Kiss K. -, Molnár M. 4, Neuwirth -.
 
Alba Fehérvár: Vojvoda 22/6, Curry 11/9, Lukács 10/6, Davis 14/6, Ahmad 14. Cserék: Omenaka 2, Takács M. -, Takács M. -, Balsay 3/3.

Vármegyei szövetségek