Tippmix Férfi NB I: A Pécs legyőzte a Sopront, a Szolnok Szegeden diadalmaskodott
01
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: A Pécs legyőzte a Sopront, a Szolnok Szegeden diadalmaskodott
2020. december 1.  |  22:48
A Szolnoki Olajbányász kezdte jobban a mérkőzést. Cakarun, Szubotics és Kovács is betalált. A negyedik percben, Govens törte meg a hazai gólcsendet. Nagyon sok hibával játszottak a hazaiak, míg a Szolnok jól dobott és szembetűnő volt a fölénye a palánk alatt. Az Olaj öt pont körüli előnyét stabilizálta, Szubotics hat perc alatt, hét pontot dobott. Szrecsko Szekulovics 8-15-nél kért időt, de Dzeletovics büntetőire, azonnal érkezett Szubotics válasza, majd Badzim dobott egy triplát és lett közte tíz. 16-23 lett a negyed vége.
 
Govens két triplájával folytatódott a mérkőzés, 24-25 volt az eredményjelzőn, amikor a vendégek időt kértek. A Szeged Brown büntetőivel vette át a vezetést a 14. percben. A folytatásban az egyre jobban dobó szegediek kihasználták, hogy  a vendégek sok labdát elszórtak. Dickey jól dolgozott a palánk alatt, de a találkozó a negyed végéig szoros maradt. 42-41.
 
A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, Cakarun kosarával a 23. percben vette vissza a vezetést az Olaj, de Govens válasza azonnal érkezett. Izgalmas, szoros mérkőzés volt, mindkét csapat sokat tett, hogy megnyerje a mérkőzést. Govens és Dzeletovics, illetve Pongó és Cakarun kosarazott jól ebben az időszakban. 61-63.
 
Szubotics és Warner kosarával, a Szolnok kezdte jobban az utolsó negyedet. Nyolc ponttal léptek meg a vendégek. A Szeged megpróbált kapaszkodni, de Warner triplája a legjobbkor érkezett, öt perccel a vége előtt nyolc ponttal vezetett a Szolnok, majd Kovács duplája után tíz lett közte. A folytatásban már nem volt ereje fordítani a hazaiknak, megérdemelten nyert az Olaj.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olajbányász 78-84 (16-23, 26-18, 19-22, 17-21)
 
Bajnokság, 11. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
Kapitány, Török, Győrfy (Dernei)
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 2, Govens 19/9, Brown 10/3, Dzeletovics 23, Dickey 6. Cserék: Keller I. 11/3, Kerpel-Fronius B. 7/3.
 
Szolnoki Olajbányász: Warner 19/9, Kovács 7/3, Rudner -, Szubotics 15/3, Cakarun 16. Cserék: Badzim 12/9, Pongó 9/9, Zsiros 6/6, Taiwo -.
 
 
 
Már Mócsán Bálinttal a soraiban látogatott Kaposvárra az Egis Körmend együttese, amely épp a somogyiak ellen kezdte meg az idényt, akkor hazai pályán magabiztosan győzött.
 
Látszott a hosszú kihagyás a feleken, az első három percben több eladott labda és támadóhiba volt, mint sikeresen befejezett akció (2-0). A kezdeti nehézségek után a kék-fehérek elkapták a ritmust és Rivers kosaraira támaszkodva elléptek, miközben Krnjajski is szépen bontotta a vendég védelmet (14-8). A negyed második felében agresszívabban támadta a gyűrűt a Körmend, aminek köszönhetően több büntetőt is kiharcolt és felzárkózott két pontra is, végül négy lett közte. 18-14.
 
A második játékrész rajtját is a kaposváriak kapták el jobban, Miliszavljevics lefordulós ziccere és Hendlein betörése után már kétszámjegyű volt a különbség (26-16). Oroszi két triplát is bevágott, lopta a távolságot a vasi csapat, de egy időkérést követően rendezte a sorait a KKK és visszaállította a magabiztos előnyét a nagyszünetre. 38-26.
 
A fordulás után egy 10-2-es futással nyitott az Egis Körmend, amely a a felvonás derekára fordított is, Fekete Ádám kénytelen volt időt kérni (42-43). A hazaiak tudtak szigorítani a védekezésükön, már nem kaptak minden támadásból kosarat, de a túloldalon továbbra sem találtak be. A hátralevő időben két vendég hármas is a helyre került, nagyot mentek ebben a negyedben a piros-feketék. 43-53.
 
Nagyon koncentrált a záró etap első perceiben a Kaposvár, vissza is jött a meccsbe, hattal ment a Körmend és még nyolc perc volt vissza. Rivers büntetőivel már négy volt a különbség, de Mócsán gyorsan beszórt öt pontot (51-60). Ferencz trojkája lélektanilag is sokat jelentett a vendégeknek, akik innentől már okosan sáfárkodtak az előnyükkel és a körmendi meccs után idegenben is legyőzték a somogyiakat.
 
Kaposvári KK - Egis Körmend 66-73 (18-14, 19-12, 5-27, 23-20)
 
Bajnokság, 2. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Benczur T., Minár L., Lengyel Á.
 
Kaposvár: Curry 2, Krnjajski 4, Rivers 18/6, Hendlein 6, Jukic 13. Cserék: Miliszavljevics 20/6, Hock -, Révész 2.
 
Körmend: Thames 8, Mócsán 12/6, Mosely 12/3, Durázi 5/3, Taylor 5. Cserék: Oroszi 6/6, Ferencz 9/9, Kiss -, Williams 11/3, Tóth 4, Balogh 1.
 
 
 
A mérkőzés első kosarát a hazaiaktól Jackson szerezte, de a következő támadásban a vendégektől Katona egyenlített. Az első három percben kisebb előnyre tett szert a hazai csapat, de a vendégek a negyed közepére kiegyenlítettek. (12-12) Eilingsfeld és Shepard többet vállaltak, de a hazaiaktól többen is jól játszottak, a negyed végére 14 pontos előnyt hoztak össze. 30-16
 
A második etapban is a hazaiak szerezték meg az első kosarat, Capersnek köszönhetően. A negyed közepéig Baker kétszer is betalált távolról, ezt Brbaklics próbálta ellensúlyozni. Kétszer annyi pontot szerzetek a hazaiak, mint ellenfelük. (47-24) A hazaiak jól dobtak távolról, Jackson különösen pörgött. 55-34
 
A szünet után a mérkőzés Katona kosárával folytatódott. Eilingsfeld a negyed közepéig csaknem 6 pontot szerzett, mellette csapattársai is szorgoskodtak, őket próbálta Donldson és Ruják ellensúlyozni, nem sok sikerrel.  A negyed közepére: 69-41.  Donaldson kétszer is betalált távolról, de Shepard és Jackson jó összjátéka után, még jobban növelték előnyüket. 82-51
 
Az utolsó tíz perc Donaldson triplájával kezdődött. A hazaiak sorra betaláltak kintről és közelről sem hibáztak. Eilingsfeld megint sokat tett hozzá a pontkülönbség növeléséhez, de mellette Kovácsról és Capersről sem szabad megfeledkezni, ők is jól dobtak.(102-57) Az utolsó öt percben további 15 pontot szerzett a hazai csapat.  Összesen 35 pontot a negyedben, így a mérkőzés végére 54 pontos különbség született.
 
A mérkőzést a Paks együttese nyerte. 117-63
 
Atomerőmű SE - Jászberényi KSE 117-63 (30-16, 25-18, 27-17, 35-12)
 
Bajnokság, 8. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Farkas G., Major Á., Németh P.
 
ASE: Pupp -, Capers 9, Baker 15/9, Jackson 16/6, Lóránt 11/3, Csere: Verasztó -, Kovács 15/6, Pajor 2, Kis 4, Shepard 18/3, Eilingsfeld 27, Velkey -.
 
Jászberény: Ruják 8/3, Katona 6, Brbaklics 22/9, Donaldson 21/12, Rékási 2, Csere: Kovács 2, Kaszás -, Szőke 2, Tóth -.
 
 
 
A rengeteg elmaradó meccset hozó októberi-november eleji időszakot követően „bekeményített” a szövetség és a sok fertőzöttel bíró Kecskemét kivételével minden csapatot játékra kötelezett a héten, így végre igazi „meccsdömping” köszöntött a kosárlabdára éhes szurkolókra – üröm persze az örömben, hogy egy darabig még a helyszínen sajnos egyik tábor sem szurkolhat kedvenceinek.
 
A Zalakerámia ZTE KK azzal az Alba Fehérvárral játszott hazai pályán hétfő délután, akikkel hat nappal ezelőtt edzőmeccsen találkoztak, s egy szoros első félidőt követően a harmadik negyedben mind védekezésben, mind pedig támadásban lefagytak, ez pedig 22 pontos vereséget eredményezett. Ante Nazor bízott abban, hogy csapata sokkal koncentráltabban és harcosabban lép pályára a bajnoki találkozón, melyen visszatérhetett a válogatottal készülő Szabó Zsolt is. Nagy kérdés volt azonban Vojvoda Dávid játéka. Az Alba húzóembere egy hete még Kecskeméten produkált több negatív után egy pozitív tesztet, majd a pár nappal később megismételt tesztje negatív lett, ám adminisztratív okokból így sem léphetett pályára. A ZTE-nél Simon Kristóf állapota volt kérdéses, aki Tyreek Duren elsőszámú cseréje, s ezáltal fontos láncszem a ZTE-ben. A kisember már két hete a vállával bajlódik, s még ezen a mérkőzésen is csak civilben ülhetett a kispadon.
 
Kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés, ám Lukács hármasa és Davis akciói után már Ante Nazor kényszerült időt kérni. „Stupid turnovers”, méltatlankodott a ZTE edzője, az eladott labdákra utalva. Glenn és Bonifert révén zárkózni kezdett a ZTE, ám Turner és Takács is betalált távolról. Ahmad és Vuko harcoltak nagyot a palánkok alatt, előbbi sapkát osztott ki, majd utóbbi adta vissza a kölcsönt egy ziccerrel. 17-26 lett a negyed vége.
 
Lukács labdalopása és ziccere indította a 2. negyedet, ám a ZTE egy 7-1-es futással időkérésre késztette Forray Gábort, hiszen öt pontra sikerült zárkózniuk, pontosabb és jobban kivitelezett támadásokkal. Szabó Zsolt is pályára került, az ő és Tonko Vuko harcossága révén tapadt ellenfelére a ZTE. Duren és Delas távolijaival a 15. percben már csak kettő volt közte, ezért Forray ismét magához rendelte játékosait. Triplazápor kezdődött: Ahmad, Delas, Curry és Lukács volt a sorminta, így két perc alatt megint 8 ponttal lépett el a Fehérvár. Ugyan csak egy labdát adott el a hazai csapat az első negyedbeli négyhez képest a 2. tíz percben, ám az 51 kapott pontra nem lehettek büszkék. 45-51-es állásnál vonultak öltözőbe a csapatok. A ZTE-ben Delas, az Albánál Davis volt leginkább elemében az első félidőben.
 
Delas hármasa egy pillanatra ismét közel hozta a Zalaegerszeget, ám az Alba innentől fogva még komolyabban vette a mérkőzést. Omenaka zsákolt egy nagyot, majd Curry pörkölt be egy triplát. Glenn megkapta 3. faultját, majd Duren kapott egy ütést fejére egy 2+1-es akció közben. A negyed vége megint az Albáé volt, Davis saroktriplája és Turner ziccere már tíz pont feletti előnyt jelentett Lukácséknak. 63-76 állt az eredményjelzőn 30 perc után.
 
Bár Szabó behintett egy trojkát, a zalai hívek szomorúan konstatálhatták otthonukban, hogy Glenn kipontozódott. Az Alba még magasabb sebességre kapcsolt, a ZTE védekezése pedig egyre többször hagyott ki. Turner szép betörése, majd a fiatal válogatott bedobó, Lukács labdalopása és ziccere után Takács harcolt hatalmasat saját palánkja alatt Vukoval a labdáért; a teljes Alba-kispad talpra ugrott, amikor a fiatal játékosé lett a játékszer. Ötletesen és lazán kosárlabdázott az Alba, tehették, hiszen Turner és Curry szép összjátéka után már húsz pont körüli előnnyel vezettek. Vuko még beszórt egy hármast talpról – Curry maradt le róla, – ám az Alba játékosa a következő támadásban szintén trojkát hintett. Kass Balázs megszerezte első NB1-es pontjait, szintén egy hármassal, s bár az Alba a 100 pontot is megpróbálta elérni, ez már nem sikerült.
 
Jó volt látni, hogy az utolsó fél percben mindkét oldalon csak magyar fiatalok voltak a parketten; az Alba ezen az estén építhetett is rájuk, hiszen a Lukács- Takács ikrek-Kass kvartett összesen 23 pontot szorgoskodott össze. 79-97 lett a végeredmény, s bár önmagában a 79 pont nem rossz a kék-fehérektől, a ZTE védekezése nem igazán működött ezen a találkozón. Az Alba remekül triplázott, s csapatjátékban is a hazaiak fölé kerekedett. Hiába melózott nagyot a Duren-Vuko-Delas trió és szállt be egészen jól Szabó Zsolt; a vendégek sokkal meggyőzőbbek voltak és hosszabb padjukat, valamint jóval erősebb keretüket kihasználva Vojvoda Dávid és Csorvási Milán nélkül is megszerezték a győzelmet. Delas és Curry egyaránt 22-22 ponttal zártak, kevés dobást rontva, de Turner és Vuko is büszke lehet lőlapjára, ám a legnagyobb dicséret Lukács Norbertet illeti. Kezdőként 15 pontig – közte két triplával – jutott, szerzett 3 labdát, kiharcolt 3 faultot, leszedett 2 labdát; sőt, még egy blokkra is futotta erejéből. 20 VAL-os teljesítménye kiváló, s bíztató tényező a magyar kosárlabda jövője szempontjából is.
 
Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár 79-97 (17-26, 28-25, 18-25, 16-21)
 
Bajnokság, 2. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Praksch P., Söjtöry T., Nagy V. (Dr. Páli Kálmán)
 
ZTE: Duren 16/3, Delas 22/9, Bonifert 8, Vuko 19/3, Glenn 5. Cserék: Völgyi -, Plézer -, Szabó 9/3, Simó -, Csuti -.
 
Alba: Turner 17/3, Curry 22/9, Lukács 15/6, Davis 18/3, Ahmad 10/3. Cserék: Takács Mi. 2, Takács Ma. 3/3, Balsay -, Omenaka 7, Awogbemi -, Kass 3/3.
 
 
 
Az eddig egy győzelemmel és három vereséggel álló Pécs fogadta hazai pályán a 3-3-as mérleget magáénak tudó Sopront a férfi élvonal 6. fordulójából elhalasztott mérkőzésen.
 
Valósággal állva hagyta a Sopront a Pécs, 7-0 állt az eredményjelzőn pár támadás után. Bár a vállalkozói kedv és a lendület nem hagyott alább, a minőségi kivitelezéssel mindkét oldalon akadtak problémák, sok elhibázott dobás és eladott labda jellemezte az első perceket, őrizte magabiztos előnyét a hazai csapat (15-5).  Próbált visszakapaszkodni az SKC, de míg a védőoldalon viszonylag könnyű kosarakat engedett az ellenfelének, addig minden egyes pontért kőkeményen meg kellett harcolnia Kosztasz Flevarakisz együttesének. 28-16.
 
A második negyed elején felszívta magát a Sopron és főként Jogela pontjaira támaszkodva visszajött tízen belülre, de a Budimir-Funderburk-Lewis trióra építő Pécs továbbra is nehéz falatnak bizonyult. Csordogált a meccs, nem találta a fogást az ellenfelén az SKC, a pécsiek pedig remekül használták ki az üres réseket a vendégek védekezésén. 46-37.
 
A Pécs jött ki pörgősebben a szünetről, sikerült is növelni az előnyüket a baranyaiaknak, leginkább a csereként beálló Brkics volt elemében (56-42). Innen csinált egy gyors futást a Sopron, szinte a semmiből visszajött a meccsbe és feljött hétre. Egy időkérés után rendezni tudta a sorait a PVSK és megtalálta a zónavédekezés ellenszerét is, a negyed végéig nem tudtak közelebb férkőzni a kék-fehérek. 71-62.
 
A záró etap elején rohanós játék vette kezdetét, amit szintén a hazaiak nyertek meg, 2-1-re. Kosztasz Flevarakisz időt kért, a felek pedig elkezdtek a visszafogottabb játékra koncentrálni, ami eredményességgel is párosult. Ennek köszönhetően háromra is feljött a Sopron, de Lewis 2+1-es akciója eldöntötte a lényegi kérdéseket. 83-77.
 
Összességében megérdemelt sikert aratott a Pécs, amely negyven percen keresztül vezetve győzte le a Sopront.
 
PVSK-VEOLIA - Sopron KC 83-77 (28-16, 18-21, 25-25, 12-15)
 
Bajnokság, 6. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Földházi T., Tözsér D., Kovács N.
 
Pécs: Ruják 7/3, Lewis 16/9, Funderburk 19/3, Budimir 20/18, Meleg 2. Cserék: Dragasevics -, Bíró 4, Demeter -, Brkics 15.
 
Sopron: Jackson 9, Thompson 21/6, Fazekas 5/3, Borisov 17/9, Wideman 9. Cserék: Popadic -, Werner -, Takács -, Sitku -, Jogela 16/3.

Vármegyei szövetségek