Férfi egyetemi bajnokság: Miskolci siker a keleti rangadón, tripla-dupla Mosonmagyaróváron
26
Nov
2020
Férfi egyetemi bajnokság: Miskolci siker a keleti rangadón, tripla-dupla Mosonmagyaróváron
2020. november 26.  |  09:45
A Miskolc nyerte a hét rangadóját a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A borsodiak egy igen magas színvonalú találkozón a szünetre megszerzett 10 pontos előnyüket megtartva győzték le a Nyíregyházát. A keleti csoport másik mérkőzésén első félidei remek játékával biztosan verte az Eger az ELTE csapatát. A nyugati csoportban a Közgáz simán nyerte a fővárosi derbit a BME otthonában, Mosonmagyaróváron az NKE ellen valóságos kosáresőben ért el tripla-duplát a hazaiak játékosa, Varga Tamás, Pécsett pedig a PTE-PEAC fölényes győzelmet aratott a tartalékos soproni csapat fölött.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 7. forduló
 
Keleti csoport
 
EKE Eger - ELTE-BEAC 89-63 (25-16, 23-11, 23-17, 18-17)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: Takács, Vaszi.
 
EKE Eger: STEIER 10, POMÁZI 20/18, Papp 5/3, SZABÓ M. 11/9, SZICSÁK 19. Csere: Kátai 7/6, Sárosi 5, BÍRÓ 8, Ungi 4. Edző: Váczi Péter.
 
ELTE-BEAC: Tímár 9/6, Jónás 2, Szabó 6/6, Borsos 6/3, BARTOS 26/3. Csere: SOMOSI 10, Somogyi 2. Edző: Csányi Zoltán.
 
Erős kerettel állt ki erre a mérkőzésre a hazai csapat, szemben a tartalékos budapestiekkel. Egy 7-0-ás egri kezdés meg is adta a találkozó alaphangulatát. Az első félidőben nagy fölényben játszott a végül 6 triplát beemelő Pomázi Patrik, valamint az összecsapást 19 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával záró Szicsák Bence vezette egri legénység, amely szünetig 20 pont fölötti előnyt szerzett. Szünet után az ELTE-BEAC csapata jól küzdött, agresszívan védekezett, és kiegyenlítetté tette a játékot, de nem tudta megakadályozni a távolról jól dobó egri egyetemisták magabiztos győzelmét.
 
Váczi Péter: - Magunkhoz képest viszonylag erős kerettel álltunk ki a mérkőzésre. Magabiztos győzelmet arattunk, jó ritmusban játszottunk annak ellenére, hogy a mérkőzést megelőző napon NB I B-s bajnokit játszottunk. Az ellenfél lelkesen és jól játszott, szerencsére most mi voltunk jobbak, de természetesen további sikereket kívánok nekik!
 
Csányi Zoltán: - Gratulálok természetesen az Egernek, jól játszottak és fantasztikusan dobtak a távolről! Védekezésünk ennek megfelelően állandó csúszásban volt, sajnos nem nagyon értünk ki. Rengeteg hiányzónk volt, ami befolyásolta a végeredményt, de az Eger nagyon jól játszott.
 
 
 
Miskolci Egyetem - Nyíregyházi Egyetemi SE 95-82 (28-24, 23-17, 22-20, 22-21)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Marton, Takács.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI M. 13, KOZÁK M. 23/9, KOZÁK B. 24/3, Szekeres 5/3, LIPPAI 16. Csere: Gadus 7/3, Molnár 2, Orliczki B. 2, Ragályi 2, Szőke 1, Sándor. Edző: Szollár Gergő.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: DEMETER 21/9, VASKÓ 19/9, SZILASI 15/9, Kovács 2, MOKÁNSZKI 18/6. Csere: Gerőcs 7, Horányi, Jánkfalvi. Edző: Bus Iván.
 
A keleti csoport rangadójára a nyíregyháziak szinte teljes csapattal érkeztek Miskolcra. A pontgazdag első negyed fej-fej mellett zajlott. A második negyed közepén a védekezésükön szigorító hazaiak egy 9-0-s futással 14 ponttal meg tudtak lépni, de a nyíregyháziak még a szünet előtt visszajöttek 10 pontra. A rangadóhoz méltó, élvezetes, színvonalas játék szünet után is folytatódott. A vendégek a 18 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Mokánszki Máté, valamint az egyaránt 3-3 triplát "vágó" Demeter, Szilasi, Vaskó trió révén mindent megpróbáltak, hogy felzárkózzanak, majd fordítsanak. A vendéglátók azonban a Kozák-fivérek, Lippai, valamint a játékukat igen ügyesen szervező Orliczki M. jóvoltából rendre visszaverték a szabolcsi legénység felzárkózási kísérleteit. A második félidőben a Nyíregyháza nem tudta igazán szorossá tenni a találkozót: a miskolciak a 10 pont körüli előnyt szinte végig megtartva a rangadón is megőrizték veretlenségüket.
 
Szollár Gergő: - Örülök, hogy a nyíregyháziak piros csoportban szereplő játékosai is el tudtak jönni, és így ilyen jó mérkőzést tudtunk játszani. Az ilyen meccsekből tudunk profitálni. További sok sikert kívánok az Nyíregyházának!
 
Bus Iván: - Sajnos most sem tudtunk teljes kerettel elutazni a mérkőzésre. Az egyik legerősebb riválisunk otthonába látogattunk, és úgy gondolom tisztes helytállás volt, amit bemutattak a srácok. Gratulálok a Miskolc csapatának, és sok sikert kívánok!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
DEAC — DMSE
 
 
 
Nyugati csoport
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - NKE SE 126-82 (36-25, 18-15, 47-18, 25-24)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Földesi, Káli.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: VARGA T. 13/6, KÁMÁN 25/3, Pálinger 5/3, HÁGEN 13, HORVÁTH Á. 30/3. Csere: Szilágyi 9/3, Iváncsics 4, Sütöri 2, Szabó, Pallag 6/6, KARSAI 19. Edző: Laky Tibor.
 
NKE SE: PILINSZKI 18/9, HAJDÚ 20/6, Obermann 17/3, Pálvölgyi 8/3, PÓCZOS 17. Csere: Németh 2. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
A páratlan negyedekben "lehengerlő" dobóformát és támadójátékot nyújtó hazai csapat magabiztos győzelmet aratott. A nagyiramú, de - finoman fogalmazva - nem kimondottan a védekezésről szóló, összesen 208 pontot hozó látványos találkozó több igen jó egyéni teljesítményt is hozott. Az élre mindenképpen a hazai gárda játékosáé, Varga Tamásé kívánkozik, aki 13 pontos, 11 lepattanós és 14 gólpasszos tripla-duplával vette ki részét csapata fölényes győzelméből. Két csapattársa, Horváth Ádám (30 pont, 13 lepattanó) és Karsai Attila (19 pont, 12 lepattanó) dupla-dupláig jutott, s ugyanezzel büszkélkedhet Póczos Mátyás (17 pont, 18 lepattanó) is a vendég NKE együtteséből. 
 
Laky Tibor: - Talán ha egy kicsit hosszabb kispaddal érkezik az ellenfél, jóval szorosabb lehetett volna ez a mérkőzés, mert igen jó százalékkal dobtak játékosai a meccsen. Sikerült mindenkit a pályára küldenem, jó hangulatú mérkőzés volt. Varga Tomi tripla-duplája érdemel említést és az, hogy a fiataljaink ma is szépen helytálltak.
 
ifj.  Paulik Tamás: -  Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak! Támadásban idén most tudtuk a legjobbat nyújtani, de ez kevés volt, mert az ellenfelünk még jobb volt.
 
 
 
PTE-PEAC – SMAFC 93-47 (24-8, 22-9, 30-17, 17-13)
Pécs, Ifjúság út, zárt kapuk mögött. V.: Dr. Danka, Téczely
 
PTE-PEAC: SCHUJ 16/6, NAGY K. 13/6, Gergely 4, LAJOS 19, GRISZHÁBER 18/6. Csere: Varga 7, KIS M. 16, Sziráki. Edző: Földi Sándor.
 
SMAFC: HIPSÁGH 24/18, HEISZENBERGER 10/3, Szilágyi 2, BARCZA 7/3, Nichter 2. Csere: Fekete 2. Mb. edző: Czeglédy Tamás.
 
A koronavírus, illetve az időpont módosítás miatt a SMAFC gárdája csak rendkívül szűk kerettel, hat játékossal tudott elutazni Pécsre, így sikerült megrendezni a mérkőzést. Az első félidő elég egyoldalú volt: a jóval erősebb állománnyal pályára lépő PTE-PEAC nagyon hamar tetemes előnyre tett szert. A hazaiak gyorsan és eredményesen játszottak, a sok labda szerzés után gyorsindításból voltak eredményesek, emellett jó külső dobó teljesítmények is akadtak. A SMAFC becsületesen hajtott, küzdött és a második játékrészre már feljavult a vendégek játéka. Ekkor már a távoli dobásaik is többször "ültek", de a két dupla-duplát elérő játékosa, Schuj Márton (16 pont, 11 gólpassz) és Kis Milán (16 pont, 12 lepattanó) vezette pécsi együttes nagy különbségű győzelmet aratott. A soproniaktól Heiszenberger Norbert (10-10 pont és lepattanó) zárta dupla-duplával a mérkőzést.
 
Földi Sándor: - Sajnos a koronavírus megakadályozta, hogy komoly mérkőzést vívjunk. Az ellenfél tartalékos volt, nem sikerült olyan meccset játszani, amilyet szoktunk. Mi hazai pályán több játékossal tudtunk szerepelni, és így simán tudtunk nyerni.
 
Czeglédy Tamás: - Sajnos a COVID, a sérülések és a tanulmányok is hátráltatták, hogy teljes kerettel tudjunk eljönni Pécsre. Négyen indultunk Sopronból, a többieket útközben vettük fel, de legalább itt voltunk, játszottunk. Gratulálok az ellenfélnek, ilyen arányban is megérdemelt volt a győzelmük!
 
 
 
BME-MAFC - Közgáz SC és DSK 59-91 (16-17, 16-28, 7-21, 20-25)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kruk, Káré.
 
BME-MAFC: GRILLI 10, Pollák 11, Bór 8/6, Csepregi 9, Láng-Miticzky 8. Csere: BEA 11, Svéd, Csapó, Hegedűs 2. Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
Közgáz SC és DSK: Papp 3/3, Laczó 10/6, KISS 12, ÚR 12, BARTHA 10/3. Csere: Szatmári 7, LIMPEK 8/3, Hajdú 4, TICHOV 25/6. Edző: Vladár Csaba.
 
A fővárosi derbi első negyede nagy iramú, kemény játékot hozott. A másodikban már megmutatkozott a vendégek összeszokottsága: támadásban pontosabban és nagyobb sebeséggel tudtak helyzetet kialakítani, míg a hazai csapat elbizonytalanodott. Tichov szervezte kiválóan a Közgáz támadásait, és igen eredményesen is játszott, a palánk alatt pedig a Kiss-Bartha duó dolgozott eredményesen. A második félidőt ugyan 6-0-lal kezdve szorossá tette a meccset a 7 pontra felzárkózó BME, de ekkor a vendég csapat újított, s egy 15-0-lal megtörte a BME ellenállását. A Közgáz még tovább tudta növelni előnyét, annak ellenére, hogy a negyedik negyed kiegyenlített játékot hozott - Pollák, Bea és Grilli is eredményesen húzta a "műszakisokat". Összességében a Közgáz a két középső negyedben nyújtott sokkal pontosabb, jobb teljesítményével győzte le biztosan a BME csapatát. Hazai részről Bea Bence (11 pont, 13 lepattanó), a Közgázból pedig Kiss Barnabás (12 pont, 10 lepattanó) zárta dupla-duplával a mérkőzést.
 
Weisz-Tiba Klára: - Ezen a mérkőzésen sajnos csak rövid időszakokban tudtunk koncentrálni. Az edzések hiánya és a minket (is) körülvevő káosz teljesen felborította a már megszokott rendszerünket. Dolgozunk tovább ahogy és akivel tudunk, hogy javítsuk a hibáinkat.
 
Vladár Csaba: - Először is, szeretnék jobbulást kívánni a sérülés miatt kiesett játékosnak (Bór Milán)! Jól szedtük a lepattanókat, és bizony szükség is volt rá, mert az elején nem ment a dobás, akadozott a támadójátékunk. Ezután feljavult a védekezésünk, ami magával hozta a támadások javulását. Örülünk, mert rangadót nyertünk! Sok sikert kívánok mind a két csapatnak a folytatáshoz!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
SZOESE — Veszprémi ESC
 
 
 
Fotó: MEAFC

Megyei szövetségek