Női egyetemi bajnokság: Debreceni diadal Miskolcon
22
Nov
2020
Női egyetemi bajnokság: Debreceni diadal Miskolcon
2020. november 22.  |  11:50
Három mérkőzést - köztük egy rangadó jellegű találkozót - lejátszottak, hármat pedig elhalasztottak a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Miskolcon, a rangadón küzdelmes, izgalmas és helyenként kifejezetten színvonalas találkozón a DEAC végig vezetve, s a kritikus pillanatokban jobban koncentrálva győzött. A másik keleti mérkőzésen az ELTE-BEAC fölényes győzelmet aratott Nyíregyházán, s ugyanezt tette a SzoESE csapata a hét egyetlen nyugati csoportban lejátszott találkozóján a soproni lányok ellen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 6. forduló
 
Keleti csoport
 
Miskolci Egyetem - DEAC 52-62 (13-18, 12-14, 16-15, 11-15)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 11/9, Kecskés 5/3, SZEGECZKI 18/6, Papp 6, Balázs 2. Csere: KABABIK 6, Nagy 4, Sabbadin. Edző: Lippai Szabolcs.
 
DEAC: Nagy 5/3, Mezei 2, HOLINKA-MIKLÓS 20/18, OCSENÁS 11, Herdon 4. Csere: PAPP N. 7, Sükei 6, Krenács 4, Ruzsa-Kiss 3, Cseri. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Gyors ritmusban kezdődött a mérkőzés, agresszív védekezés mellett 8-0-s rohanással kezdett a vendég csapat, de ezzel együtt 5 faultot is beütöttek a vendégek. Lippai Szabolcs érthető időkérése után az egyik legjobb játékosát, Sikora Emőkét nélkülöző házigazda is éledezni kezdett. A második negyedben szűk debreceni vezetés mellett haladtak a felek. A félidő végén a remek dobóformát kifogó Holinka-Miklós Hanna (20/18 pont, 6/7 tripla, 8 lepattanó) villanásainak köszönhetően a debreceni csapat 7 pontos előnnyel térhetett pihenőre. A második félidőben Szegeczki Nóra vezetésével (18/6 pont 4 lepattanó, 6 kiharcolt fault) a Miskolci Egyetem többször is megközelítette 1-2 pontra a vendégeket, de a kiélezett helyzetekben mindig volt valaki, aki átlendítette a kisebb holtponton a vendég debrecenieket. Az állás a záró etap közepéig volt igazán szoros. A hajrára a miskolciak belefáradtak ellenfelük egész mérkőzésen át tartó üldözésébe, így nem tudtak fordítani - a kritikus pillanatokban jobban koncentráló vendégek 10 pontos győzelemmel indulhattak haza.
 
Lippai Szabolcs: - Sokkal pontosabban, hatékonyabban játszottunk, mint az előző mérkőzésen, viszont ellenfelünk jóval jobb fizikai állapotban volt, így nem tudunk feléjük kerekedni. Gratulálunk a debrecenieknek!
 
Kászoni Boglárka: - Csapatként játszottunk végig, támadásban és védekezésben is. Bárki felment a kispadról, azt láttam rajta, hogy belead mindent. Védekezésben és lepattanózásban gyengébbek voltunk, de még így is sikerült nyernünk. Gratulálok az ellenfélnek, és további sok sikert nekik!
 
 
 
Nyíregyházi ESE - ELTE-BEAC 40-123 (8-25, 10-25, 3-29, 19-44)
Nyíregyháza, Egyetemi Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Sallai, Nyíri.
 
Nyíregyháza: Bíró 7/3, Alajtner, Lukács 11/9, Tóth V. 6, KARAKÓ 14. Csere: Veréb, Balogh V., Mester 2, Nagy J., Adonyi. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
ELTE-BEAC: VARGA A. 25/9, KISS A. 30/9, SIMONCSIK 20/12, Biszak 4, TAKÁCS E. 23/3. Csere: Simon R. 21/9. Mb. edző: Zsoldos András.
 
A vendégek 17-2-vel kezdve jelezték, hogy megpróbálják érvényre juttatni nagyobb tudásukat. A fővárosi együttes végig fölényben - a harmadik negyedben kifejezetten nyomasztóban - játszva aratott nagy különbségű győzelmet. A lelkes hazaiaknak akadt néhány ügyes felvillanásuk, legjobbjuk, Karakó Dorina egyetlen lepattanóval maradt el a dupla-duplától. Ezt vendég oldalon hárman is - Kiss Anna (30 pont, 10 lepattanó), Varga Anna (25 pont, 10 lepattanó) és Takács Emese (23 pont, 13 lepattanó) - elérték. Érdekesség, hogy mindkét csapat remekül dobta a hárompontosokat, s ebben a statisztikai mutatóban a hazaiak (4/6, 66%, ill. 14/29, 48,27%) voltak jobbak.
 
Farkasinszki Orsolya: - Alapvetően amit kértem, megpróbálták a lányok megvalósítani, és amikor azt megtették, abból kosarat is tudtunk elérni. A végén nagyon sok távoli kosarat kaptunk. Gratulálok az ellenfélnek!
 
Zsoldos András: - Köszönjük a mérkőzést a Nyíregyháza csapatának! Ezen a mérkőzésen volt lehetőségünk egy-két dolgot kipróbálni, gyakorolni a lányokkal. A negyedik negyedben a védekezésünk hagyott némi kívánnivalót hagyott maga után, de a remek dobóteljesítménynek nagyon örülünk. Gratulálok a lányoknak!
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
TFSE — Semmelweis Egyetem, 2021.01.19
 
 
 
Nyugati csoport
 
SZOESE - SMAFC 104-43 (27-10, 25-8, 18-12, 34-13)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, zártkapus. V.: Dr. Magyari, Lipics.
 
SZOESE: Preisinger 27/3, Püspöki 29/15, Plózer 22, Sándor 2, Koltay 13/6. Csere: Mezősi 11/3. Edző: Kollerics Barnabás.
 
SMAFC: Gombkötő 14/6, Pados 9, Czirják 16, Palotai, Takács 4. Edző: Márkus Tamás.
 
A mérkőzésre a vendégek csere nélkül érkeztek, de sérülések, betegségek miatt a hazai csapatnál is csak egy játékos ült a cserepadon. Az első negyedben tetemes előnyre tett szert a jó dobóformát mutató vendéglátó, és a szünetre lényegében el is dőlt a mérkőzés. A harmadik negyedben a SMAFC csapata nemcsak lelkesen, ügyesen is játszott, szép támadásokat vezetve lepte meg a hazai csapatot. Ez a negyed szoros is volt, a negyedik negyedben azonban ismét nagy fölényben játszott az újfent nagyon eredményesen támadó a SZOESE. Ekkor már nagyon érződött a fáradtság a soproni csapaton, sok hibára kényszerítették őket a vendéglátók, akik a századik pontot is elérték, ami Plózer Petra nevéhez fűződik. Sok hazai extra született a mérkőzésen: Preisinger Boglárka 27 pontja mellé 9 gólpasszt kiosztva egyetlen assziszttal maradt el a dupla-duplától, s figyelemre méltó  Sándor Anna 22 lepattanója. Két szombathelyi lány dupla-dupláig jutott: Püspöki Lotti 5/8-as triplamutatóval elért 29 pontja mellé 10 gólpasszt "kézbesített", Mezősi Anna pedig a cserepadról beszállva "szorgoskodott össze" 11 pontot és 10 lepattanót. A vendégek részről Pados Kitti 9 pontja és 8 gólpassza, valamint Czirják Anna 16 pontja és 6 lepattanója dicsérhető. 
 
Kollerics Barnabás: - Először gratulálok az ellenfélnek, mert ebben a helyzetben nem egyszerű dolog, hogy eljöttek és öt játékossal felvállalták a mérkőzést! Igaz, sérülések és betegségek miatt mi sem voltunk sokkal többen, csak hatan. Annak lehet örülni, hogy száznégy pontot szereztünk - ezt akárki az ellenfél, be kell dobni, és ezért gratulálok a lányoknak, ráadásul ha a statisztikát megnézzük, viszonylag jó százalékkal dobtunk közelről és távolról is. Látszik, mennyit jelent, hogy valaki tud folyamatosan edzeni, ez a különbség egyértelműen ennek a következménye. A második félidőben próbáltunk felállt védelem ellen, és más védekezést is gyakorolni, próbáltuk a lehetőséget kihasználni, hogy egy felsőbb szinthez felnőjünk. Még egyszer gratulálok a csapatnak, és az ellenfélnek, amely nehéz helyzete ellenére végig lelkesen dolgozott és küzdött!
 
Márkus Tamás: - Sajnos tartalékos csapattal tudtunk eljönni, de ennek ellenére a lányok nagyon jól küzdöttek az első perctől a végéig. Sok új dolgot is sikerült kipróbálni, a zóna ellen remekül támadtunk. Amíg el nem fáradtunk, addig tényleg jól tartottuk magunkat. Sajnos az ellenfél jobb erőkből áll, úgyhogy gratulálunk nekik, mi pedig megyünk, dolgozunk tovább!
 
 
 
Halasztott mérkőzések:
 
Ludovika-Csata — BME-MAFC, 2021.03.08
PTE-PEAC — Közgáz SC és DSK, az időpontról később egyeztetnek a felek
 
 
 
Fotó - MEAFC

Vármegyei szövetségek