Online sajtótájékoztatót tartottak a soproni Euroliga-buborékról
16
Nov
2020
Online sajtótájékoztatót tartottak a soproni Euroliga-buborékról
2020. november 16.  |  13:03
Online sajtótájékoztatót tartott a december elején Sopronban, buborékban rendezendő női kosárlabda Euroliga csoportkör szervező bizottsága. A sajtótájékoztató meghívott vendégei között volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke.
 
Szabó Tünde államtitkár asszony köszöntő szavai után kiemelte: ebben a nehéz, pandémiás helyzetben a szervezés során eddig már több ízben is bizonyító soproni szervező stáb most új, különleges kihívások előtt áll. Mint mondta, a sportolók, a sportszakemberek, s a mérkőzéseken részt vevő személyek egészségnek védelme miatt speciális körülmények között, a "külvilág" szinte hermetikus kizárásával kell buborékban rendezni a mérkőzéseket. Mint mondta, Sopron korábban többek között két Euroliga Final Four, valamint több korosztályos Európa-bajnokság magas szintű megrendezésével már bizonyított, s ennek jelentős szerepe volt abban, hogy a kormányzat ismét egy nagyszabású, s egészen különleges körülmények között rendezendő soproni kosárlabda esemény rendezése mellé-mögé állt. Zárszavában kiemelte: bízik a soproni szervezőkben, valamint abban a csapatban, amely a közelmúltban már többször is bizonyította, hogy Európa közvetlen élvonalába tartozik, s reméli, a megváltozott körülmények között is egy emlékezetes, színvonalas rendezvénnyel öregbítheti Sopron az ország hírnevét.
 
Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke azt fejtegette: a jelenlegi időszakban nem az eredmény, hanem a sport életben tartása az elsődleges cél, ugyanakkor a speciális helyzet sok fiatal sportolónak adhat lehetőséget a bizonyításra. Ezzel együtt, amikor Sopronból jelezték, hogy van lehetőség a buborékos csoportkör megrendezésére, a szövetség azonnal az ügy mellé állt. Ennek kapcsán hangot adott annak, hogy a különleges rendezvény nem jöhetne létre kormányzati támogatás, valamint Sopron város segítsége nélkül, a szövetség nevében pedig Bodnár Péter főtitkár munkáját, a nemzetközi szövetséggel (FIBA) való kapcsolattartását méltatta.
 
Hangsúlyozta: a korábban többször is bizonyító soproni szervező csapatnak óriási a felelőssége. Női válogatottunk a minap Hollandiában lejátszott Eb-selejtezője - amelyet elvben szintén buborékban rendeztek - bizonyította: a sportolókkal a szállodában kontaktusba kerülő személyekre is fokozottan kell figyelni. A speciális körülmények speciális feladatokat rónak a szervezőkre.
 
Sopron városa nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester azt fejtegette: miután Török Zoltán, a soproni klub ügyvezetője, a szervező bizottság elnöke értesítette a lehetőségről, a város - ahogy a korábbi nagy rendezvények esetében is - azonnal a szervezés mellé állt, s a város a szervezőkkel karöltve minden segítséget megad, hogy sikeres legyen a rendezvény.
 
Török Zoltán azt fejtegette: különleges kihívás előtt áll a szervező csapat. Az eseményen amellett, hogy 100 embert kell elszállásolni, még 143 önkéntes karanténba vonuló személyzetet is. A rendezvény nem csak a szervezőkre, a résztvevőkre is terheket ró, speciális szabályoknak kell megfelelniük. Az eseményről a helyszínről hírt adó tudósítóknak például a buborékba való beköltözéskor egy, a beköltözésnél 72 órával nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni. A tervek szerint a rendezvény ideje alatt több mint 1000 tesztet végeznek majd el. A 6 mérkőzés mellett összesen 32 edzést kell majd "menedzselni", a nemzetközi szövetség előírásai alapján minden egyes tréning után teljes fertőtlenítést végezve mind a csarnokban, mind pedig az öltözőkben.
 
Magára a sportra rátérve Török azt fejtegette, hogy a tornán a soproni csapat mellett két nagy népszerűségnek örvendő korábbi Euroliga-győztes együttes, a francia Bourges és a török Galatasaray, valamint még egy francia gárda, a Basket Landes vesz részt.
 
A Sopron Basket csapatával kapcsolatban a sportvezető elmondta: a szűkebb, 12-es keret minden játékosa átesett a koronavíruson, de az orvosi protokoll betartásával van remény arra, hogy Határ Bernadetten kívül - akinél szövődmények léptek föl, s még legalább két hónapig nem edzhet, játszhat - mindenki más hadra fogható lesz. Határ hiánya óriási érvágás lesz a csapatnak, hiszen a magyar és az Euroliga-mezőny legmagasabb játékosa, a soproni együttes és a válogatott meghatározó centere, aki bizony a hollandiai selejtezőn is hiányzott a nemzeti együttesből. Ezzel együtt ahogy a csapat és a stáb, úgy a korábbi tapasztalatokat a legmesszebbmenőkig felhasználó szervezőbizottság is mindent elkövet annak érdekében, hogy sikeres legyen a torna, az Euroliga buborék csoportkör.
 
 
A soproni csapat mérkőzéseinek időpontjai:
 
December 1. kedd, 18.00: Sopron Basket - Bourges
December 3. csütörtök, 18.00: Sopron Basket - Galatasaray
December 4. péntek, 16.30: Sopron Basket - Basket Landes
 
 
Fotó - wb-sopron.com

Vármegyei szövetségek