Európai körkép: Hangáék gáláztak, Roscóék kétszer is győztek
16
Nov
2020
Európai körkép: Hangáék gáláztak, Roscóék kétszer is győztek
2020. november 16.  |  08:00
Heti rovatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményeit követjük nyomon.
 
Az FC Barcelona egészen parádés formában van, hiszen az Euroligában az Alba Berlin ellen aratott 36 pontos különbségű diadalt most egy 42 pontos, Fenerbahce elleni siker követte (97-55). Hanga Ádám 2-2 pontot, pattanót, gólpasszt és szerzett labdát jegyzett 1 blokk mellett, a katalánok pedig 7-1-gyel első helyen állnak a tabellán. A spanyol bajnokságban a Real Betis volt a Barca újabb áldozata: a sevillai együttest 29 ponttal verték a gránátvörös-kékek (82-53), így az ACB Ligában is jól áll Sarunas Jasikevicius együttese, 8-2-vel a harmadik. Hanga hasonló számsort hozott össze ezen a mérkőzésen is, mint az Euroligában.
 
Japánban a Niigata Albirex három összecsapást is vívott ezen a héten, ezt pedig 2-1-es mérleggel hozta le a gárda - előbb a Toyota Alvark Tokyót verte, majd 1-1-et ért el a Levanga Hokkaido Sapporóval szemben. Allen Rosco főleg az első találkozón parádézott 24 pontos, 13 pattanós, 4 gólpasszos teljesítményével (38 VAL), de a Hokkaido elleni első ütközet során is dupla-duplázott (10 pont, 12 pattanó, 4 gólpassz), és összességében nagyon hasznosan kosarazott - a vasárnapi mérkőzésen már haloványabb volt 13 pontja és 6 pattanója ellenére is. A Niigata 4-10-zel továbbra is a keleti csoport végében található.
 
Lengyelországban a Slask Wroclaw két meccset vívott a héten. Kedden a Trefl Sopot ellen pótolta egyik elmaradt összecsapását, és gyenge támadójátékkal 79-60-ra kikapott - Keller Ákos is leginkább lepattanózásban jeleskedett, 9 lecsorgót gyűjtött be. Tegnap este aztán a listavezető Legia Warszawa volt a Wroclaw ellenfele, és bár Keller ezúttal is inkább a lepattanózásra koncentrált (ugyanúgy 9-et szerzett, mint a hét közben), csapata ezúttal győzött, hosszabbítás után 73-68-ra. A Slask ezzel a lengyel élvonal második helyén áll 10-4-es mutatójával.
 
A belga bajnokság második fordulójában a Spirou Basket Charleroi nagyszerű első félidei produkciójának köszönhetően győzte le a Phoenix Brussels Basketballt (86-80). A sikernek Golomán György is tevékeny részese volt 9 pontjával és 8 lepattanójával. A Spirou két kör után 1-1-gyel áll.
 
A Cedevita Olimpija a EuroCupban 104-88-as diadalt aratott a török Bursaspor ellen: Jarrod Jones 13 pont mellett 4 lepattanóval, valamint 2-2 gólpasszal és szerzett labdával segítette övéit. A szlovének a második számú ULEB-sorozat D csoportjának harmadik helyén találhatóak 4-2-es mérlegükkel. Az ABA Ligában a Boracot fogadta a ljubljanai együttes, és 97-88-ra győzött - Jones ezúttal 12 pontig és 7 lepattanóig jutott, kivette a részét csapata jó teljesítményéből (15 VAL).
 
Filipovity Márkó klubja, a Carpegna Prosciutto Basket Pesaro, illetve Pongó Marcell együttese, a BC Nürnberg Falcons nem lépett pályára az elmúlt hét során, mivel mindkét gárdánál tömegesen felütötte fejét a koronavírus - egyelőre nem tudni, hogy mikor játszhatnak újra.

Vármegyei szövetségek