Tippmix Férfi NB I: Idegenben győzött a Sopron és a DEAC
15
Nov
2020
Tippmix Férfi NB I: Idegenben győzött a Sopron és a DEAC
2020. november 15.  |  08:47
A már öt meccset lejátszó Sopron ellen vívta második bajnoki mérkőzését a Zalakerámia ZTE KK. Szerdán nem akármilyen meccsel indította szereplését a 2020/21-es idényben az Ante Nazor által irányított csapat: 50 perc alatt, kétszeri hosszabbításban sikerült két ponttal legyőzni a hatalmasat harcoló Oroszlány gárdáját. Az SKC sem akármilyen bravúrt hajtott végre egy nappal korábban: az éremre pályázó DEAC otthonában arattak szinte rajt-cél győzelmet Thompsonék, ráadásul úgy, hogy a lepattanócsatában alulmaradtak. Utóbbit a ZTE is elmondhatta magáról, így mindkét csapat arra törekedett, hogy az eddiginél több lecsorgó labdát gyűjthessen össze a palánkok alatt.
 
A ZTE a Wideman-Thompson duó hatékonyságának csökkentésére törekedett, míg a soproniak a Delas-Vuko-Glenn trió ellen igyekeztek jobban védekezni; izgalmas mérkőzésnek ígérkezett a nyugat-magyarországi derbi.
 
Tyreek Duren, aki a szerdai meccs 37. percében szerencsétlenül összefejelt Illés Mátéval labdafelhozatal közben, több napja gyengélkedett. Az irányító nagyon szédült az eset után, bár nem volt agyrázkódása, folyamatosan fejfájásra panaszkodott. Így aztán nem állhatott Ante Nazor vezetőedző rendelkezésére.
 
Az SKC-nél Supola és Takács hiányzott, a héten az elmúlt két szezont Zalában töltő Bagó Martin is elkezdhette az edzéseket és már a kispadon foglalt helyet.
 
A fiataloké volt az első szó a találkozón: Fazekas szerezte az SKC első pontjait, a túloldalon pedig a szintén U23-as Bonifert talált be triplából. A ranglistákon több mutatóban – pont, VAL, támadó- és védőlepattanó – is előkelő pozíciót elfoglaló Tyler Wideman zsákolt, majd gyorsindításból Bernard Thompson értékesített egy ziccert, aki két éve még a ZTE csapatát erősítette. Ante Nazor vezetőedző máris időt kért, ami rövid ideig használt is, ám ismét érkezett Thompson, ezúttal egy triplával. A két center, Glenn és Wideman mutatta be zsákolótudását, majd Fazekas dobott egy szép tempót. Vuko egy buzzer-triplával még egyszer – s mint később kiderült, utoljára – a ZTE-nek szerezte meg a vezetést, ám innentől fogva a Sopron akarata érvényesült. Thompson és Jogela szerzett villámgyorsan öt pontot, majd a vendége kettese tört be a palánk alá és egy 2+1-es akcióval 11-re növelte pontjai számát. A Sopron kiválóan dobta a triplákat az első negyedben, négyből hármat értékesítve 26-20-ra vezetett.
 
Ki más, mint a nagy kedvvel játszó Thompson szerzett újabb trojkát a 2. negyed elején. A ZTE-nek semmi sem sikerült, az SKC viszont szinte nem tudott hibázni. Nagyon elkapták a fonalat a vendégek, 3 percig nem talált gyűrűbe a ZTE. Bonifert hármasa jelentette a holtpont végét, 13-ról 8-ra zárkóztak Szabóék. Bonifert harmadiks hármasa ugrasztotta talpra a hazai kispadot, ám a további felzárkózást megakadályozták a ZTE eladott labdái. A Sopron továbbra is hatékonyan támadott, a ZTE-t ekkor Vuko pontjai tartották meccsben, ám így is tízpontos vendégvezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.
 
A nagyszünet után tovább folytatódott a ZTE vesszőfutása, a kék-fehérek nagyon megérezték kezdő irányítójuk hiányát. Egyre jobban nőtt a különbség, Thompson hármasa után 17 ponttal jártak előrébb Kostas Flevarakis mester tanítványai. Szebbnál szebb akciókat vezettek a vendégek, előbb Boriszov, majd Jackson tett négy-négy pontot a közösbe – utóbbi triplája után dobhatott még büntetőt is. A 28. percben már 25 is volt közte, amikor Plézer dobott egy hármast, majd a túloldalon Sitku Márton mutatott be egy szép blokkot. 50%-os triplázással állt ekkor az SKC, nem véletlenül volt 59-77 30 perc játék után az állás.
 
A zárónegyedre már nem nagyon maradtak nyitott kérdések. A ZTE-ben ezen az estén nem volt meg a tűz, amikor kicsit zárkózni próbáltak, jött az elnyűhetetlen, örökifjú Milos Borisov, akik két hármassal nyugtatta meg Kostas Flevarakis mestert, aki többször is reklamált a játékvezetőknél. Plézer megmozdulásait tapsolhatta a hazai kispad, aki végül 13 pontig jutott, ebből hetet a végjátékban szerezve. A végén már csak a különbség mértéke volt kérdéses, végül 14 maradt közte. 79-93 lett a végeredmény egy olyan mérkőzésen, amely Ante Nazor vezetőedző szavaival élve már az első negyedben eldőlt, amikor a ZTE nem tudta kihasználni, hogy percekig bónuszban volt a Sopron 5. faultja után. A zalaiak eladott labdáit megbosszulták a soproniak, akik gyorsindításokból 9, második esélyekből pedig 16 pontot szereztek. A kék-fehér csapatok összecsapásán Thompson, Borisov és Jackson is sokat tett a sikerért; de Wideman is szállította a már szinte szokásos dupla-duplát. A ZTE-ben két fiatalt illet a legnagyobb dicséret: Bonifert Bendegúz és Plézer Gábor összesen 25 pontig jutott, jó százalékkal; ám ezen az estén az SKC sokkal jobban akarta a sikert.
 
A Kostas Flevarakis-Bors Miklós által vezetett csapat négy napon belül két idegenbeli sikert is aratott és sokat lépett előre csapatépítés terén is.
 
Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 79-93 (20-26, 18-22, 21-29, 20-16)
 
Bajnokság, 11. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Tőzsér D., Minár L.
 
ZTE: Simon 9, Delas 7/6, Bonifert 12/12, Vuko 20/6, Glenn 14. Csere: Plézer 13/6, Szabó 4, Völgyi -, Polster -.
 
Sopron: Jackson 16/9, Thompson 20/12, Fazekas 7, Borisov 20/9, Wideman 19. Csere: Jogela 11, Werner -, Sitku -, Popadic -.
 
 
 
Az Egis Körmend együttese jobb előjelekkel várhatta az OSE Lions elleni bajnokit, hiszen legutóbb hazai pályán legyőzték a Paksot. A vendégek ugyan vesztes meccsből jöttek, viszont abban bízhattak, hogy kettővel több mérkőzése volt összeszoknia Sebastjan Krasovec gárdájának, mint a vasiaknak.
 
Az első percekben minimális előnnyel az OSE járt előrébb, de végig tapadt az ellenfelére az Egis Körmend (9-12). Nagy tempóval kezdtek be a felek, elvétve akadt végig kijátszott támadás, ez pedig a vendégeknek kedvezett, akik egy sportszerűtlen hiba után öttel léptek el (13-18). A rohanós játék alábbhagyott, miközben a befejezésekbe is egyre több hiba csúszott, így a negyed végére visszajöttek a hazaiak, mondjuk ehhez kellett Mosely utolsó másodperces távoli triplája is. 23-24.
 
Mosely estében is megtudta fordítani az állást, viszont Hayes továbbra is lubickolt a palánk alatt, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán a második felvonásban (32-32). Megint felpörögtek az események, ebből viszont ezúttal a hazaiak jöttek ki jobban, egészen Takács sportszerűtlenéig, amiből egyenlített az Oroszlány (38-38). A nagyszünet előtt Thames és Taylor vette hátára a csapatát, eggyel vezetett a félidőben a Körmend. 42-41.
 
A fordulás után büntetőkkel próbáltak ellépni a vasiak, de tartotta magát az OSE. Az első két negyedhez képest visszavettek az energiából a felek, miközben Ferencz két triplával tolta meg a körmendi szekeret (51-45). Hiába volt már kilenc is közte, Abell és Bailey kosaraival feljöttek kettőre a vendégek (54-52). A harmadik tíz perc hajráját a Körmend bírta jobban, amely végül plusz ötről várhatta az utolsó etapot. 60-55.
 
Illés Máté 2+1-es akciójával kezdődött a záró játékrész, Garamvölgyi kettese után újra egál volt, kezdődhetett minden elölről (60-60). Takács Kristóf egymás után két hármast is a helyére küldött, viszont továbbra is nagyot küzdött az Oroszlány, négy és fél perccel a vége előtt még semmi nem dőlt el (71-70). Egy tripla a hazaiaktól, két dupla a vendégektől, döntetlenről fordultak a végjátékra a csapatok. Ferencz nem hibázott a vonal mögül, de a megítélt háromból csak kettőt dobott be, miközben a túloldalon Anderson adta el a labdát, amit nem tudtak kihasználni a vasiak. Harminckettővel a vége előtt Williams dobott be két büntetőt, 78-74-nél támadhatott az OSE. Bíró triplája rövid lett, elszálltak az oroszlányi esélyek, szoros meccsen, a kulcsszituációkban jobban célozva győzött az Egis Körmend. 79-74.
 
Egis Körmend – OSE Lions 79-74 (23-24, 19-17, 18-14, 19-19)
 
Bajnokság, 11. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Nagy V., Goda L.
 
Körmend: Thames 19/3, Takács 8/6, Ferencz 15/6, Williams 6, Taylor 16. Cserék: Mosely 7/3, Oroszi 3/3, Durázi 4/3, Tóth 1.
 
OSE: Anderson 12, Abell 16/6, Bíró 5/3, Bailey 13, Anda -. Cserék: Illés 12/6, Kucsora -, Garamvölgyi 6, Hayes 10.
 
 
 
Az egy győzelemmel és két vereséggel rendelkező Pécs látta vendégül a legutóbb hazai pályán, a Sopron ellen alulmaradó DEAC gárdáját. A vendégeknél nem lehetett ott a kispadon a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Kovács Adrián, helyette Andjelko Mandics meccselt.
 
A magyar válogatott bő keretébe meghívott Ruják András és Somogyi Ádám pontjaival indítottak a felek, de ettől függetlenül nem a dobott kosarakról szóltak az első percek, csak a biztos közelieket tudták értékesíteni a csapatok, a távolabbi kísérletek kimaradtak. Az egyik oldalon Moody, a másikon Lewis törte meg a “triplacsendet”, teljesen kiegyenlített csata folyt a pályán (13-13). A negyed hátralevő részében a támadóoldalon szigorított a DEAC, aminek köszönhetően Drenovac utolsó másodperces trojkájával nyolccal ment a hajdúsági csapat. 19-27.
 
Polyák büntetőivel hamar kétszámjegyű lett a különbség, de Fundenburk kosaraival visszajött a Pécs. Egy időkérést követően rendezték a soraikat a vendégek, köszönhetően többek között a baranyaiak sok eladott labdájának. Tóth Ádámot egy szerencsétlen ütközés után le kellett cserélni, felszakadt a bőr a debreceni magasember fején – később viszont vissza tudott térni. Kicsit megtorpantak a fekete mezesek, fel is jött négyre a PVSK, de megint sikerült visszaverni a felzárkózási kísérletet. A nagyszünet előtt megint megpróbálták a hazaiak, ezúttal viszont nem maradt ideje reagálni a DEAC-nak, így háromra olvadt az előnye Tóthéknak. 47-50.
 
A fordulás után kevesebb, mint két perc kellett Dragan Alekszics együttesének a fordításhoz, viszont Drenovac játékára nem volt ellenszere a pécsieknek. Ebben az időszakban nem a védekezésről szólt a meccs, rengeteg üres dobóhelyzetet engedélyeztek ellenfelüknek a csapatok, amelyek nagyrészt be is estek (66-69). Az utolsó percben megtáltosodott a DEAC, el is lépett héttel. 69-76.
 
7-0-ás futással kezdte a záró felvonást a PVSK és kiegyenlített, Demeter zsákolásával pedig fordított is (78-76). Elállította a vérzést a Debrecen, ezután felváltva változott a vezető csapat kiléte, izgalmas végjátékra volt kilátás. Moody egy nagy triplát küldött a helyére, majd Polyák küzdött nagyot, de ami a még nagyobb gondot jelentette a hazaiaknál, hogy Brkics kipontozódott, négypontos vendég előnynél. Fundenburk és Lewis révén már a pécsiek jártak előrébb, egészen Somogyi hatalmas hármasáig és Hines zicceréig (91-95). Moody higgadt maradt a vonalról, amivel már hattal ment a Debrecen, az ezt követő támadást pedig elhibázta a Pécs, ezzel pedig el is dőlt a találkozó, izgalmas, pontgazdag meccsen nyert a DEAC. 91-102.
 
PVSK-VEOLIA - DEAC 91-102 (19-27, 28-23, 22-26, 22-26)
 
Bajnokság, 11. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Benczur T., Török R., Söjtöry T.
 
Pécs: Ruják 9/3, Fundenburk 25/6, Demeter 9/3, Budimir 7, Meleg 7. Csere: Bíró 2, Lewis 21/9, Dragasevics -, Brkics 11.
 
DEAC: Moody 15/12, Somogyi 9/3, Drenovac 26/12, Hines 11, Tóth 17. Csere: Molnár D. 8/6, Polyák 12/3, Guyton -, Molnár M. 4.

Vármegyei szövetségek