Tippmix Férfi NB I: Két hosszabbítás után győzött a ZTE az OSE ellen
12
Nov
2020
Tippmix Férfi NB I: Két hosszabbítás után győzött a ZTE az OSE ellen
2020. november 12.  |  11:00
Pontosan nyolc hónap elteltével játszott újra tétmérkőzést a Zalakerámia ZTE KK csapata. Március 11-én a Szeged, ma pedig – hosszas várakozást követően – az Oroszlány ellen léphetett pályára Ante Nazor együttese, a két meccsnek pedig keretet adott, hogy zárt kapuk mögött rendezték őket. A zalai szurkolók így igazán rosszul jártak, hiszen mivel a ZTE csak most tudja elkezdeni a bajnokságot, nem kizárt, hogy 2020-ban nem láthatják élőben kedvenceiket.
 
A hazaiak rotációjából a térdsérüléséből lábadozó Antóni Csanád, valamint Szalay Domonkos hiányzott, míg az OSE teljes kerettel érkezett.
 
Nagyon érződött a ZTE-n a kihagyás, nehezen lendült bele a hazai csapat. 5 ponttal gyorsan meglépett az OSE, majd Delas és Glenn pontjaival sikerült zárkózni a kék-fehéreknek. Bár Hayes triplája még vendégelőnyt jelentett, a negyed végén Glenn ziccerével, Duren tempójával, majd Delas hármasával végül nyolcpontos ZTE-előnyt mutatott az eredményjelző, 23-15.
 
Színmagyar ötössel állt fel a kisszünet után a ZTE: Simon-Bonifert-Plézer-Polster-Szabó került parkettre. Simon viszont pillanatok alatt szedett össze 3 faultot, így az a Duren került ismét a pályára, aki szinte rögtön be is hintett egy trojkát. Bailey brutális zsákolása után egy támadólepattanót Szabó tett vissza, ez volt a ZTE első magyar kosara, a 14. percben. Bailey nagyon élt, két pontra hozta vissza csapatát, Ante Nazor rögtön időt is kért. Morgan percei következtek, az eddigi mérkőzéseken nem éppen remeklő légiós 10 pontig jutott a nagyszünetre, Bíró utolsó másodperces dobásával pedig hárompontos bányászvárosi előnnyel fordulhattak a fele, 35-38.
 
Mindkét csapat gyengén dobott távolról az első félidőben, a szünet után azonban nagyon bekezdett az OSE. Bíró ott folytatta, ahol abbahagyta, ezúttal egy palánkos duplát, majd egy hármast szerzett, majd az OSE legjobbja, Bailey is betalált a 6,75-ösön túlról. Kilenccel ment már a vendégcsapat, amikor Simon betörésével elkezdte a felzárkózást a ZTE. Egy 12-0-ás rohanással átvették a vezetést is, majd még egy lapáttal rátéve 53-48-ra húztak el. 37-46-ról alakult így az állás, a számítógépek előtt szurkoló hazai szimpatizánsok pedig reménykedhettek abban, hogy tartósabban is elkapja a fonalat a ZTE, ám a vendégeknek is volt ehhez pár szavuk. Ugyan 3-4 támadást is szép kosarakkal fejezett be a ZTE, Simon kipontozódott, Illés Máté pedig egy hármassal jelezte, hogy szoros lesz a negyedik negyed. 59-57-re vezettek a hazaiak harminc perc után.
 
Bailey ismét egetrengetőt zsákolt, Hayes pöcijével pedig hárompontos előnyre tett szert az OSE. Nagyot küzdött a ZTE, Duren és Plézer hármasai nagyon kellettek a zárkózáshoz. Delas és Bailey volt a két pontkirály, fej-fej mellett haladt a két légiós. Nagy veszteség érte a ZTE-t, légiós-irányítója, Duren összefejelt egy oroszlányi játékossal és kiszállt a meccsből. 72-69-re vezetett a ZTE, az utolsó percekben egyik csapat támadását sem kísérte pont, ám 9.4 másodperccel a vége előtt Andersont faultolták dobás közben – mindhárom büntetőjét bedobta, a hátralevő időben pedig a ZTE nem talált be – 72:72, jöhetett a hosszabbítás.
 
Anderson ziccere és Abell hármasa után hatalmas ünneplésbe kezdett az oroszlányi kispad, ki más, mint Delas hűtötte le a kedélyeket. Bonifert szép blokkal állította meg a kosárra törő Abellt, ám Anderson ziccere után megint a vendégek álltak jobban. Delas bedobta a büntetőit, Morgan azonban egyet elrontott. Delas továbbra is higgadt maradt a vonalról, így aztán ismét döntetlenre alakult az állás, a ZTE pedig kivédekezte a maradék 4,6 másodpercet. 80:80, amikor már nyolc óra is elmúlt.
 
Ante Nazor hatalmas elánnal buzdította játékosait, bár nem éppen irodalmi stílusban, de közölte velük, hogy hónapok óta erre vártak, most muszáj kitartaniuk… Továbbra is irányító nélkül küzdött az egyre jobban fáradó ZTE, Vuko saját palánkja alatt harcolt ki egy faultot, így két ponttal a ZTE vezetett. Hayes és Anderson is kiszállt 5. faultja után, mindkét csapaton látszott már a fáradtság. Vuko hármasa ugrasztotta talpra a teljes ZTE kispadot, ám rövidel ezután Abellt faultolták – persze 3 dobásért. Egyet azonban elhibázott az OSE 10-ese, Vuko horga révén pedig megint öttel vezetett a hazai csapat. Hatalmas izgalmakkal zárult ez a hosszabbítás is, Bailey 2 büntetőjére Delas tempóval válaszolt, átlépve a 30 pontot. Bíró Olivér egy tempóval ismét 3-ra olvasztotta az előnyt, még mindig volt min izgulni. Az OSE odaütött Plézer Gábornak, s a fiatal játékos mindkét büntetőt értékesítette a kiélezett helyzetben. S hogy mekkora jelentősége volt ennek, azt a dudaszó pillanatában lehetett megtudni, Illésnek ugyanis másfél másodperc is elég volt egy hármasra… 93-91 lett a vége, kétszeri hosszabbítás után nyert a Zalakerámia ZTE KK.
 
Hatalmas csatában, egy nem túl színvonalas, azonban annál izgalmasabb mérkőzésen 50 perc alatt szerezte meg a győzelmet a kék-fehér gárda. Hiába gyűjtött tízzel több lepattanót az OSE, hiába volt Bailey 24 pontos, 19 lepattanós dupla-duplája, a légiósai által vezérelt, s a Szabó-Simon-Plézer magyar maggal nagyot harcoló ZTE egy igazi horror-meccsen szerezte meg első győzelmét a bajnokságban. Az Oroszlány hatalmasat küzdött, ám a végjátékban többet hibázott, így 2019 őszével ellentétben ezúttal nem tudta elvinni a két pontot Zalából.
 
Zalakerámia ZTE KK – OSE Lions 93-91 kétszeres hosszabbítás után (23-15, 12-23, 24-19, 13-15, 8-8, 13-11)
 
Bajnokság, 9. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Győrffy P., Csabai-Kaskötő B., Boros T. (Várhalmi Zs.)
 
ZTE: Duren 14/6, Vuko 18/3, Delas 31/9, Polster -, Glenn 13. Cserék: Simon 5/3, Szabó 6, Völgyi -, Plézer 6/3, Bonifert -.
 
OSE: Anderson 11, Abell 12/6, Bíró 12/6, Bailey 24/3, Anda -. Cserék: Illés 8/6, Kucsora 2, Morgan 11, Garamvölgyi -, Hayes 11.

Vármegyei szövetségek