Európai körkép: Golomán 21 pontos belgiumi bemutatkozása és Filipovity 17 pattanója
09
Nov
2020
Európai körkép: Golomán 21 pontos belgiumi bemutatkozása és Filipovity 17 pattanója
2020. november 9.  |  11:37
Heti rovatunkban a magyar férfi válogatott külföldön játszó tagjainak szereplésére tekintünk ki.
 
Keller Ákos csapata, a Slask Wroclaw hét közben két összecsapást is lejátszott a lengyel bajnokságban, és két nagyon sima győzelmet aratott - először 20, majd 18 ponttal győzött a Wroclaw, amely 7-3-mal az ötödik a tabellán, vesztett meccsek tekintetében pedig a harmadik legjobb. Keller előbb 6 pontot, 5 pattanót és 3 gólpasszt, a második találkozón pedig 4 pontot, 3 pattanót és 2 gólpasszt jegyzett, de mindkét alkalommal nagyon hasznosan játszott védekezésben.
 
A német másodosztályban Pongó Marcell és a Nürnberg Falcons is két mérkőzésen szerepelt az elmúlt héten. A nürnbergiek előbb a Phoenix Hagent fogadták, és leginkább Pongónak köszönhetően nyertek végül 93-82-re - a magyar válogatott irányítója 19 perc alatt 19 VAL-t (13 pont, 3 pattanó, 5 gólpassz) jegyzett. Másodjára az Eisbären Bremerhaven volt a Nürnberg vendége, és ezúttal Pongónak (7 pont, 4 gólpassz, -4 VAL) és csapatának sem ment annyira, 92-86-ra győztek a vendégek. A Falcons 2-3-mal 10. a Bundesliga II-ben.
 
Japánban folytatódtak a küzdelmek, természetesen duplafordulóval a hétvégén. A Niigata Albirex két tükörsima zakóba szaladt bele a keleti listavezető Tochigi ellen, de ebben semmi meglepő nincs. Abban sem nagyon, hogy a Niigata legjobbja mindkét találkozón Allen Rosco volt, aki előbb 25 pontos, 11 pattanós (30 VAL), másodjára pedig 31 pontos, 14 pattanós (38 VAL) dupla-duplákat jegyzett. A Niigata 3-9-cel az utolsó előtti a keleti csoportban, Rosco viszont tartja magát a legjobb pontszerzők között, most 22.7-es átlaggal a hatodik.
 
Az FC Barcelona két tükörsima sikert gyűjtött be a héten. Előbb az Alba Berlint verték idegenben 103-67-re, így 6-1-es mérleggel vezetik az Euroligát, majd 92-78-ra győztek a Movistar Estudiantes otthonában - a spanyol első osztályban 7-2-es mutatóval a harmadikok. Hanga Ádám egyik meccsen sem játszott túl sokat, de az Estudiantes ellen így is eljutott 5 pontig, 6 pattanóig és 2 gólpasszig.
 
Elkezdődött a belga bajnokság is a hétvégén, a Spirou Basket Charleroi pedig a Filou Oostende vendége volt – 94-79-es vereséget szenvedtek a vendégek. A Spirou legeredményesebb és egyik legjobbja Golomán György volt ezen az estén, aki rögtön 21 pontot szórt első belgiumi tétmérkőzésén.
 
Olaszországban a Carpegna Prosciutto Basket Pesaro a második félidőben fordítva győzött az Openjobmetis Varese ellen, amiben nagy szerepe volt a 9 pontja mellett 17 pattanót jegyző Filipovity Márkónak. A magyar válogatott erőcsatára egyértelmű erőssége csapatának, amely 4-3-as mutatóval hatodik a tabellán.
 
A szlovén Cedevita Olimpija egy EuroCup mérkőzést játszott a héten, amelyen legyőzte a Nanterre 92-t. Jarrod Jones újfent faultgondokkal küzdött, és a dobás sem ment neki igazán (1/7 tripla), de így is eljutott 9 pontig és 5 pattanóig.

Vármegyei szövetségek