Egyetemi bajnokság, férfiak: Huszáros hajrával fordítottak a pécsiek
29
Oct
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: Huszáros hajrával fordítottak a pécsiek
2020. október 29.  |  10:00
Több elég egyoldalú, nagy különbséggel befejeződő mérkőzést játszottak a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A legtöbb izgalmat a PTE-PEAC - Mosonmagyaróvár találkozó hozta, amelyen a hazaiak 16 pontos hátrányban voltak a negyedik negyed elején, mégis sikerült fordítaniuk a két középső negyedben kiválóan játszó, de a hajrára elfáradó vendégek ellen. A keleti csoportban a legszorosabb a TFSE-DMSE összecsapás volt, amelyen a vendég medikus csapat - igazolva, hogy a korábbi nyíregyházi bravúrja nem a véletlen műve volt - a záró szakasz közepéig a TF otthonában is szorossá tudta tenni a mérkőzést.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 3. forduló
 
Keleti csoport
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - ELTE-BEAC 92-56 (26-18, 19-15, 20-11, 27-12)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Sallai, Gergely.
 
Nyíregyháza: TISZA 22/3, Horányi, Demeter 8/6, Bíró 6, GERŐCS 12. Csere: SZILASI 28/9, Jánkfalvi 3/3, KOVÁCS Z. 8, Vida 5/3. Edző: Bus Iván.
 
ELTE-BEAC: Honti B. 2, HONTI O. 30/12, Borsos 2, Filák, Baroch. Csere: Ipacs 8/3, Szabó 4/3, Somosi 2, Molnár 2, Timár 6. Edző: Csányi Zoltán.
 
Az egységesebb csapatjátékot nyújtó hazaiak fokozatosan húztak el a meglehetősen sok labdát eladó vendégektől, akiknél Honti Olivér dupla-duplával (30 pont, 15 lepattanó) emelkedett ki a mezőnyből, csapata pontjainak több mint a felét szerezve eléggé magára is maradt a kosárszerzésben. A hazaiak Szilasi Bence és Tisza Bálint ponterős játéka révén minden negyedet megnyertek. A vendégek az utolsó negyedre már elfáradtak, a Nyíregyháza végül fölényesen nyerte meg a mérkőzést.
 
Bus Iván: - Sajnos különböző okok miatt megint nem tudtunk teljes kerettel kiállni. Az ellenfél egy nagyon jó szerkezetű csapat, szerintem nagyon nagy potenciál van bennük. Szerencsére extrát játszottak a mezőny játékosaink, illetve elöl-hátul jó teljesítményt nyújtottunk, amire megmondom őszintén, én se számítottam, úgyhogy le a kalappal a fiúk előtt!
 
Csányi Zoltán: - Először is gratulálok a Nyíregyháza csapatának! Nagyon összeszedetten, nagyon szépen játszottak, mi pedig éppen az ellenkezőjét nyújtottuk, úgyhogy még egyszer gratulálok.
 
 
 
TFSE - DMSE 64-48 (15-7, 19-20, 11-11, 19-10)
Budapest, Alkotás u. 30 néző. V.: Káré, Grúber. 
 
TFSE: Szabó D. 6, Laman 7/3, KIRÁLY 6/3, FÉLIX 9, Körömi 4. Csere: KOVÁCS B. 20, Pataki 8/6, Lepsik 3, Váczi 1. Edző: Boros Zoltán.
 
DMSE: Velkey 6/3, Hegyi 2, VESZPRÉMY 10/6, Nyíri 6, CSIRPÁK 18/3. Csere: Horai 2, Mlcoch, Malkócs 2, Szabó H. 2. Edző: Kovács István. 
 
A két rendkívül pontatlanul kezdő csapat csatájában az 5. perc elején 4-2-t mutatott az eredményjelző. Ezt követően a TF Király Zalán labdaszerzése és zsákolása, valamint Kovács Benedek kosarai révén ellépett. A két középső etapban azonban a két dupla-duplával záró játékosa, Csirpák Patrik (18 pont, 10 lepattanó), valamint Veszprémy Zoltán (10-10 pont és lepattanó) vezetésével abszolút egyenrangú ellenfele volt a TF-nek a roppant stílusosan, kulturáltan kosarazó, szervezetten védekező Medikus alakulat, amely több ízben is 3-4 pontra megközelítette a hazaiakat. A vendégeknek többször is esélyük nyílt még szorosabbá tenni a találkozót, de ezekben a szituációkban rendre megremegtek a Medikus-kezek. A vendégek nagyjából a 33. percig tartották a lépést a TF-fel, akkor azonban egy Király-tripla, egy Kovács-dupla, valamint egy Király-Félix Ákos látványos alley-oop megtörte ellenállásukat, így a TF egy küzdelmes mérkőzésen "legyűrte" a DMSE csapatát. 
 
Boros Zoltán: - Ez a társaság a mérkőzés előtti napon egy kemény NB II-es mérkőzést nyert meg, ezek a fiúk nem szoktak hozzá, hogy két nap alatt két kemény meccset kell játszaniuk. Éppen ezért a támadások befejezéseinél, valamint időnként védekezésben is elég tompák voltunk, ráadásul egy ügyesen kombináló ellenféllel játszottunk, amely igazolta, hogy nem véletlenül ért el bravúrt Nyíregyházán. Mindezek tükrében kimondottan értékesnek tartom ezt a győzelmet.
 
Kovács István: - Nagyon jó mérkőzést játszottunk, gratulálok a TF-nek a győzelemhez! Három és fél negyeden át szorossá tudtuk tenni a mérkőzést, nagyon jó mentalitással játszott a csapat, büszke vagyok a fiúkra!
 
 
 
Miskolci Egyetem - EKE Eger 128-40 (38-12, 23-8, 39-9, 28-11)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző. V.: Vaszi, Lónáth.
 
Miskolc: Kozák M. 7/3, KOZÁK B. 20, SZŐKE 17/9, Szekeres 9/3, LIPPAI 33. Csere: Gadus 13/3, Sándor 11/9, RAGÁLYI 10, ORLICZKI 8. Edző: Szollár Gergő.
 
EKE Eger: Pomázi 4, KENÉZ 11/6, Sárosi 8, Jakab 7/3, Kátai 6. Csere: Hőgerl 4. Edző: Kátai Zsolt.
 
Az egri együttes ezúttal is erősen tartalékosan, gyakorlatilag a második sorával állt fel. A miskolci csapat végig nagy kedvvel, lendületesen, jól és pontosan kosarazva juttatta érvényre a két csapat közötti jelentős tudásbeli különbséget, s fölényes győzelmet aratott, a lelkes vendégektől néhány ügyes felvillanásra futotta. Hazai részről Lippai Szabolcs (33 pont, 10 lepattanó) és Kozák Bertalan (20 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplával zárta a találkozót. 
 
Szollár Gergő: - Köszönjük a játékot az egrieknek, sajnos a lényegi kérdések korán eldőltek, de a győzelemnek örülök. További sok sikert kívánok az Egernek!
 
Kátai Zsolt: - Először is gratulálok a Miskolcnak! Természetesen a jobb csapat nyert a mai napon. Úgy gondolom, összességében nem játszottunk rosszul. Támadásban megvoltak a helyzeteink, amiket sajnos nagyon rossz százalékkal használtunk ki. Védekezésben nagyon gyengén teljesítettünk. Nem ütköztünk, puhák voltunk hátul, de úgy gondolom, az előző mérkőzéshez képest sokat fejlődtünk. További sok sikert kívánok az ellenfélnek!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
SZOESE - BME-MAFC 63-48 (24-15, 14-10, 8-11, 17-12)
Szombathely, 50 néző. V.: Tóth, Lipics.
 
SZOESE: KISS 17/2, Vicze 11, Monek 2, Schveighoffer 6, OROSZI 16/3. Csere: Gundinger 2, Németh 7/3, Frisnyák 2. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
BME-MAFC: Horváth 4, Bór 4, Szűcs 10/6, LÁNG-MITICZKY 12/6, CSEPREGI 10. Csere: Hegedűs 2, Harsányi, Mohamed 4. Edző: Tiba Klára.
 
Mindkét csapat erősen tartalékos kerettel állt ki a mérkőzésre. A nagy lendülettel kezdő hazaiak a 4. percben már 11-0-ra vezettek, így Tiba Klára kénytelen volt kikérni első idejét. Sikerült rendeznie csapata a sorait, és a negyed hátralévő részében kiegyenlített lett a játék. A második negyedben ismét a védekezés dominált mindkét oldalon - a SZOESE ha minimálisan is, de tudta növelni az előnyét, a vendéglátók 13 pontos vezetéssel térhettek pihenőre. A folytatásban sem a látványos támadások jellemezték az összecsapást nem találták a ritmust a csapatok. A harmadik negyedben mindösszesen 19 pont esett, és 10 pontosra faragta a hátrányát a fővárosi gárda. A záró játékrészben gyorsan pontot tett a meccs végére a vendéglátó. Kiss Mihály vezetésével egy újabb 11-0-ás rohammal 19-re növelte az előnyét a hazai csapat, és innentől már csak a különbség volt kérdéses. Egy nem túl látványos meccsen a SZOESE megérdemelt győzelmet aratott elsősorban a védekezésére alapozva. Hazai oldalon Kiss Mihály 17 pontja mellé begyűjtött 5-5 lepattanót, szerzett labdát és kiharcolt faultot (22 VAL), Oroszi Viktor pedig közel volt a dupla-duplához (16 pont, 9 lepattanó). A vendégeknél pedig Csepregi Ádám el is érte a dupla-duplát 10 ponttal és 13 lepattanóval.
 
Kéri Péter: - Összesen hét játékosunk hiányzott a meccsről, de a pályára lépők hozzáállásával maximálisan elégedett vagyok. Tudtuk, hogy akkor lehet esélyünk, ha védekezésünk végig fegyelmezett lesz, és ezt maximálisan be is tartották a játékosaim. Nem volt szép meccs, de a lényeg, hogy győzni tudtunk.
 
Tiba Klára: - Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert csak 63 pontot kaptunk egy nagyon ponterős ellenféltől. Sajnos nagyon kevés pontot tudtunk szerezni és rengeteg labdát adtunk el, ez okozta a vereségünket. Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez!
 
 
 
PTE-PEAC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 73-72 (23-20, 17-22, 15-25, 18-5)
Pécs, Ifjúság út 6., 30 néző. V.: Dr. Szalóki, Dr. Danka.
 
PTE-PEAC: Gergely 3, Mezei 9, Schuj 14, NAGY 23/9, Griszháber 2. Csere: Nyulász 3, Lajos 1, Major 2, Varga 4, Kis 12. Edző: Földi Sándor.
 
Mosonmagyaróvár: Nagy-Bíró 10/3, Iváncsics 8, Varga 13/3, SZABÓ 35/6, Karsai 6. Csere: Kálmán, Jakab. Edző: Laky Tibor.
 
A meccs elején a lerohanások után még vezetett a PEAC, aztán a vendég csapat játéka egyre pontosabbá vált, többször is sikerült távolról beköszönniük. A folytatásban szinte egész mérkőzésen a végjátékig kiválóan kosarazó Szabó Márton vezette vendég csapatnál volt az előny. A 32. percben 16 ponttal vezettek a mosonmagyaróváriak, amikor megindította a "hosszú hajrát" a pécsi együttes. Az utolsó 8 percben a vendégek kulcsjátékosai elfáradtak, nem is tudott mér akciókosarat szerezni a Mosonmagyaróvár. A hazaiak - akiknél Kis Milán 12 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutott - viszont "feléledtek poraikból", és egy 18-1-es utolsó bő 8 perccel, a végén Schuj Márton kosarával fordítani tudtak, és győztek.
 
Földi Sándor: - A szerencsésebb csapat nyert, mert az ellenfél végig jobban játszott nálunk, és csak az utolsó bő öt percben tudtuk azt nyújtani, amit kellene, nagyon sok kihagyott büntetőnk volt, rengeteg ziccert hibáztunk. Ez egy gyenge produkció volt. Ennek ellenére sokkal jobb gyenge játékkal nyerni, mint jó játékkal veszteni.
 
Laky Tibor: - Nehéz bármit is mondani. Először is szeretnék gratulálni a Pécsnek, hogy sikerült megfordítania a meccset! Ritkán fordul elő velünk, hogy végig előnyből kosárlabdázva tudunk eljutni a végjátékig. A kulcsjátékosaink elfáradtak a hajrára, de büszke vagyok a csapatomra. Összességében nem érdemeltünk vereséget.
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - Közgáz SC és DSK 45-127 (17-23, 11-38, 5-29, 12-37) 
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Sebesi, Erős. 
 
Veszprémi Egyetemi SC: Nagy-Zs. Á. 12, PIUKOVITS 13/9, Nagy-Zs. B. 8, Rehák 2, Kovács 8. Csere: Katona, Makai 2. Edző: Mónus Péter.
 
Közgáz SC és DSK: Laczó 7/3, FÓTI 18, BERNACCHINI 15/3, ÚR 18, KISS BARNABÁS 8. Csere: BARTHA 13/3, TEREMY 14, PAPP D. 26/12, Kiss Bálint 4, Gőczi 4. Edző: Vladár Csaba.
 
Az első negyedben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szakasz végén 6 ponttal ellépett a Közgáz. A második negyedben kijött a két csapat közötti tudásbeli különbség: ezt a negyedet már több mint 20 ponttal nyerte a vendég csapat, és magabiztosan várhatta a folytatást. Szünet után sem változott a játék képe, nem a védekezésről szólt a mérkőzés, a támadójáték dominált. A hazai csapat teljesen összeomlott, s ezt kihasználva a Közgáz fölényes győzelmet aratott.
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek, támadólepattanóból sajnos sokat engedtünk! Sajnos csak az első negyedben tudtunk megfelelő ellenfél lenni. Tudtuk, hogy nehéz év lesz, de megyünk tovább.
 
Vladár Csaba: - Gratulálok a csapatoknak! Nehezen tudtunk az utazásból felpörögni, de amint ez sikerült, a védekezésünk és vele a támadójáték is feljavult.
 
 
 
Halasztott mérkőzés: NKE SE - SMAFC, november 10.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek