Egyetemi Bajnokság, nők: BME-bravúr, körbeverés kialakulóban nyugaton
24
Oct
2020
Egyetemi Bajnokság, nők: BME-bravúr, körbeverés kialakulóban nyugaton
2020. október 24.  |  10:00

BME-bravúr - körbeverés kialakulóban nyugaton

 

 

A héten a második fordulót rendezték a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban a TF a 3. negyed végére eldöntötte a fővárosi rangadót az ELTE-BEAC otthonában. A Semmelweis Egyetem csapata simán nyert Nyíregyházán, a DEAC pedig küzdelmes mérkőzésen győzte le a Szeged együttesét. A nyugati csoportban kikapott a múlt héten a Közgáz elleni rangadót megnyerő győri együttes, amelyet a remek dobóformát kifogó BME-MAFC csapata győzött le. A Közgáz győri veresége és egy kiegyenlített első félidő után tudott javítani a szünet után elfáradó szombathelyiek ellen, a PEAC pedig biztosan verte a SMAFC együttesét

 

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők.

 

Keleti csoport, 2. forduló:

 

ELTE-BEAC - TFSE 58-78 (17-22, 14-22, 10-21, 17-13)

Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kruk, Nagy-Pál.

 

ELTE-BEAC: VARGA 18/3, Simoncsik 9, NAGYI 8, Tarnai 4, LENDÉR 11. Csere: Fabini 4, Kiss 2, Simon 2, Biszák. Edző: Laklóth Anna.

TFSE: HERMAN 21/6, BOROS 11/3, DÖMÖTÖR 15/15, Király 11/9, GALLI-HIRLING 9/3. Csere: HANTI 11/3, Benke. Edző: Hegedűs Péter.

 

A zártkapus mérkőzésen a kezdésnél a régi idők hangulata hiányzott, de a csapatok gyorsan gondoskodtak arról, hogy a csarnok a légköre felforrósodjon. A remek iramú mérkőzésen egy ideig fej-fej mellett haladt a két csapat, azonban az első negyed közepétől kezdve a TFSE fokozatosan átvette az irányítást és megnyugtató előnyre tett szert. Az ELTE-BEAC csapata mindent megpróbált a második negyedben, de a gyengébb dobóteljesítményének köszönhetően nem tudott közelebb kerülni a vetélytársához. A mérkőzés véglegesen a harmadik negyedben dőlt el, amikor a TFSE egymás után négy triplát süllyesztett az ELTE-BEAC kosarába. A negyedik negyedben a hazaiak küzdöttek, hajtottak, s ezt a szakaszt meg is nyerték, de mivel tetemes volt s hátrányuk, nem tudták szorossá tenni az összecsapást. A lepattanózásban a hazaiakat 54-32-re felülmúló TFSE - amelyből a 11 pontig, 10 lepattanóig jutó Boros Berta dupla-duplát ért el, s a 15 pattanót megkaparintó Galli-Hirling Borbála pedig egyetlen ponttal maradt el ettől - megérdemelten szerezte meg a győzelmet.

 

Laklóth Anna: - Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez. Maradt bennem hiányérzet, nem volt húsz pont különbség a két csapat között. Az ellenfelünknek engedett  rengeteg támadó lepattanó és a sok üres helyzetből szerzett hárompontos kosár okozta a vesztünket.

 

Hegedűs Péter: - Ebben az összeállításban ez volt az első mérkőzésünk. A következő mérkőzéseken igyekszünk bővebb rotációval dolgozni, sok munka vár még ránk. A fiatal ELTE-s csapatnak nagyon sok sikert kívánok a következő mérkőzésekre.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_616

 

 

 

 

Nyíregyházi Egyetemi SE - Semmelweis Egyetem 48-101 (8-21, 11-28, 9-20, 20-32)

Nyíregyháza, Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Sallai, Gergely.

 

Nyíregyháza: Berencsi, TÓTH F. 12, Bíró 16/6, Alajtner, KARAKÓ 18. Csere: Mester 2, Molnár, Nagy, Veréb, Balogh, Adonyi. Edző: Farkasinszki Orsolya.

Semmelweis Egyetem: Novák 6, OPITZ K. 42/6, GANGL20, Hámory 8, JAKOBSZEN 10. Csere: SZABÓ P. 15. Edző: Hegyi Hanna.

 

A vendég Semmelweis egyetem csapata lendületes, pontos játékkal kezdte a mérkőzést és az első negyedtől gyakorlatilag végig uralta a játékot. A szünet után feljavuló, az első félidőben látottnál jóval pontosabban kosarazó nyíregyháziak pontjait a lelkes hazai szurkolótábor értékelte. A 42 pontig jutó Opitz Kitti kiemelkedő teljesítménye nagy mértékben hozzájárult a fővárosi együttes fölényes győzelméhez. A találkozón hazai részről Tóth Friderika (12 pont, 10 lepattanó), a vendégektől pedig Szabó Petra (15 pont, 10 lepattanó) és Jakobszen Orsolya (10-10 pont és lepattanó) ért el dupla-duplát.

 

Farkasinszki Orsolya: - Örülök, hogy ennyi játékos részt tudott venni a mérkőzésen. Azt gondolom, hogy a második félidőre már sok dologban sikerült javulnunk. Bízok benne, hogy a továbbiakban is fog folytatódni ez a tendencia.

Hegyi Hanna: - Megilletődöttek voltunk az első percekben, majd egy-két kosár után belelendültünk, elvállaltuk a helyzeteket és szép játékkal végig vezetve tudtunk nyerni. Gratulálok a lányoknak és köszönjük az ellenfélnek a mérkőzést.

Statisztikahttp://netcasting.webpont.com/?whun_univk_617

 


 

DEAC - Szegedi RSC 52-39 (10-5, 10-10, 15-4, 17-20)

Debrecen, Kossuth Lajos Gimnázium tornaterme. zárt kapuk mögött. V.: Kokas, Hegedűs.

DEAC: Nagy 4, HERDON 11/3, Sükei 2, Vasas 4, HOLINKA-MIKLÓS 11. Csere: Ruzsa-Kiss 2, Bagdni 2, Cseri 3/3. Kapus 2, PAPP N. 11. Edző: Kászoni Boglárka.

Szegedi RSC: Ódry 1, LOVRITY 8, Finsztál 4, FODOR 6, Váradi 5/3. Csere: Győri 2, Liska 4, Antal 7/3, Kovács 2. Edző: Földi Alexandra.

Az egyetemi bajnokság két generációváltáson áteső korábbi meghatározó csapatának találkozóján elég nehezen, lassan indult be a pontgyártás, mindkét csapat idegesen és sok hibával kezdte a mérkőzést. Bár folyamatosan a hazaiak vezettek, nem tudtak jelentős különbséget, nagyobb előnyt  kiharcolni szívósan küzdő ellenfelükkel szemben. A hazai csapat egyik meghatározó játékosa, Vasas Orsolya a 6. percben fejsérülést követően kénytelen volt abbahagyni a játékot - jobbulást kívánunk neki. Az agresszív védekezésnek köszönhetően a kevés pontot hozó első félidő végén 20-15-re vezettek a debreceniek. A második félidő elején védekezésben fokozta a nyomást a DEAC, s ez meghozta a játék ritmusát, labdákat, s könnyű kosarakat szerezve elhúztak a hazaiak. A vendégcsapat úgy tűnt elfáradt, de nem adta olcsón a bőrét, s a két csapat egyetemi (közel)múltjához méltó, színvonalas 4. negyedben csökkenteni tudták a hátrányukat, de a fordításhoz ez nem volt elég, így a DEAC megszerezte 2. győzelmét. A hazaiaknál Papp Nelli (11 pont, 15 lepattanó) és Holinka-Miklós Hanna (11-11 pont és lepattanó) dupla duplázott, a vendégeknél pedig Váradi Nóra volt hasznos a palánk alatt, aki 11 lepattanót szerzett csapatának, Lovrity Dóra esetében pedig ha a dobóforma nem is, a mezőnymunka (8-8 pont és lepattanó, 7 szerzett labda) mindenképp dicséretes, viszont játékosaik közül senki nem érte el a 10 pontot.

Kászoni Boglárka: - Nehezen indult a mérkőzés úgy támadásban, mint védekezésben nagyon sokat hibáztunk. A harmadik negyedet viszont jó ritmusban kezdtük és a védekezésünknek köszönhetően sikerült nagyobb pont különbségre szert tennünk. Gratulálok a lányoknak, hiszen megvan a második győzelmünk is.

Földi Alexandra: - Egy pontszegény és nézői szemmel valószínűleg nem túl élvezetes meccsen maradtunk ma alul. Rengeteg hibánk volt, legfőképp védekezésben. Kár a harmadik negyedért, ha nem engedünk le ennyire lehetett volna esélyünk a győzelemre. Gratulálok az ellenfélnek!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_618


 


 

Nyugati csoport, 2. forduló

 

Közgáz - SzoESE 82-61 (20-18, 20-22, 21-11, 21-10)

Budapest, Kinizsi u. 60 néző. V.: Tóth K., Jankovics.

 

Közgáz: HERENDI 11/3, Pataki, Messinger, DOKTOR 16, PFANDLER 25. Csere: Rontó 3,  Hidas 4, Szammer 2, MUNKÁCSI 12, Olasz, Farkas 2, Katona 7/3. Edző: Németh Kata.

SzoESE: PREISINGER 11/3, Horváth L. 2, PÜSPÖKI 26/15, Balogh V. 4, Plózer 10. Csere: Sándor 4, Mezősi 2, Illés 2. Edző: Kollerics Barnabás.

 

Színvonalas játékkal indult a találkozó, majd 8-8-nál "befagyott" az eredményjelző. Keményebb védekezésre váltva Doktor és Pfandler villanásaival, egy 12-4-gyel ellépett a Közgáz. A negyed hajrájában zónával megtörte a hazai lendületet, s 2 triplával 2 pontra feljött a SzoESE. A második etap elején sem játszott jól zóna ellen a Közgáz, viszont Munkácsi révén sok pattanót visszaszerezve a szombathelyi palánk alatt növelni tudta előnyét. A vendégeket a szinte tarthatatlan, triplából és betörésből egyaránt veszélyes Püspöki tartotta versenyben. Bár a Közgáz szünetig 11 támadó pattanót szerzett, Püspöki a félpályáról a félidő végét jelző dudaszó pillanatában eleresztett palánkos triplájával egyenlíteni tudott.

Szünet után érvényesült a Közgáz hosszabb cserepadja: a hazaiak a 3. negyed első felét 17-6-ra, a záró etapét pedig 12-2-re nyerve végül biztosan verte a második félidőre elfáradó, s akkor már pontatlanul dobó szombathelyieket. egy látványos, színvonalas találkozón. Doktor Anna (16 pont, 10 lepattanó) és Munkácsi Enikő (12 pont, 20 lepattanó) egyaránt dupla-duplát ért el, s jórészt nekik köszönhetően a hazaiak 60-37-re nyerték a lepattanó csatát.

 

Németh Kata: - Erőnlét tekintetében nem léptünk előre, ráadásul ellenfelünk az extra kinti dobásaival meglepett minket. A győzelemnek örülök, gratulálok mindkét csapatnak.

Kollerics Barnabás: - Egy félidőt bírtunk, addig Püspöki Lotti kiemelkedőt nyújtott támadásban. Szünet után sajnos megmutatkozott, hogy rövidebb a kispadunk, pontatlanná vált a játékunk, és védekezésünk is puha lett, gratulálok a Közgáznak. 

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_617

 

 

 

 

BME - MAFC - UNI GYŐR SZESE 73 – 68 (17-16, 22-17, 16-13, 18-22)

Budapest, Tüskecsarnok, 35 néző. V.: Horváth, Németh.

 

BME - MAFC: BOZSÓ 18/12, HORVÁTH 15/9, Kovács 9, Kardos 8/3, MUNTEÁN 19/9. Csere: Selmecz, Jordán, Zsolnai 4. Edző: Gorácz Árpád.

UNI GYŐR SZESE: PERL 19/9.   Szűts 11, Horváth 3/3, NAGY R. 16/6, Bánszegi 2, Csere: Reider 8/3, Rácz 2, Rabi 7/3, Király, Inczédi, Pozsgai. Edző: Barthalos István.

 

Minden tapogatódzás nélkül „egymásnak estek” a csapatok, és kifejezetten magas színvonalú játékkal fej – fej mellett jutottak el az első negyed végéig. Ettől kezdve a hazaiak három extra teljesítményt nyújtó, dupla-dupláig jutó játékosa, Munteán Lili (19 pont, 13 lepattanó), Bozsó Katica (18 pont, 17 lepattanó) és Horváth Anna (15 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) vezérletével fokozatosan növelték előnyüket, ami a negyedik negyed elejére 15 pontra nőtt. A győriek - akiktől Nagy Rebeka (16 pont, 17 lepattanó) zárt dupla-duplával, a második félidőben végig letámadással védekezték, aminek következtében a végjátékra hazaiak elfáradtak, de 5 pontot megőrizve előnyükből  így is meg tudták nyerni a magas színvonalú, élvezetes mérkőzést. A BME-MAFC bravúros győzelmében jelentős szerepe volt az extra triplázásnak (11/19, 57,9%).

 

Gorácz Árpád: - Jó iramú játékot, szép megoldásokat láttunk. Szuper dobószázalék, helyenként jó védekezés és megalkuvás nélküli küzdés. Ezek voltak a mai győzelmünk zálogai. Nagyon büszke vagyok a lányokra.

Barthalos István: - Mindkét csapat csak tartalékosan tudott kiállni a mérkőzésre, ennek ellenére nagyon színvonalas, küzdelmes mérkőzést játszottak. A hazaiak rendkívüli dobóteljesítményt nyújtottak, a hármas dobószázalékuk bármely NBI/A csoportos csapatnak is dicsőségére válna. Örülök, hogy lányaim egy pillanatra sem adták fel és a végére szoros eredményt tudtunk elérni.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_618

 

 

 

 

PTE-PEAC – SMAFC 106-38 (19-10, 29-6, 26-12, 32-10)

Pécs, zárt kapuk mögött. V.: Téczely, Fleischmann.

 

PTE-PEAC: TEMES 11/3, SELLEI 14/9, MOLITOR 20/9, KÓBOR 15/3, NAGY G. 12. Csere: Krikler 10, Horváth, MÁNDITY 13/3, Óliás 2, Szomor 6, Szabó, Bátai 3. Edző: Propszt Amanda.

SMAFC: Gombkötő 15/9, Deák 6, Pados 3, Takács 4, Czirják 10. Csere: Kiss, Határ V. Edző: Márkus Tamás.

 

Az első negyed közepéig szoros volt a mérkőzés, de attól kezdve fokozatosan elhúzott a PEAC és magabiztosan nyerte meg a mérkőzést. Helyenként a soproni csapat is vezetett ügyes akciókat, a hazaiak játékosa, Nagy Gabriella 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát ért el.

 

Propszt Amanda: - Örülök, hogy ennyien eljöttek a mérkőzésre! A játékosaimra gondolok, mert sajnos nézők nem jöhettek be a csarnokba az ismert okok miatt. Viszont így a sok cserelehetőséggel frissek tudtunk maradni a meccs végéig és ez a ritmusunkon és a koncentrációnkon is meglátszott . Örülök, hogy az új játékosaink ilyen jól beilleszkedtek a csapatba már az első mérkőzésen.

Márkus Tamás: - Egy folyamat elején tartunk de láttam biztató dolgokat a csapattól ami azt mutatja, hogy jó úton indultunk el. Gratulálok a PEAC-nak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_619

 

Fotó: Práczki Péter

 

Vármegyei szövetségek