Európai körkép: Hangáéknak nagyon megy az Euroligában
19
Oct
2020
Európai körkép: Hangáéknak nagyon megy az Euroligában
2020. október 19.  |  12:37
Heti rendszerességgel megjelenő rovatunkban a külföldön játszó magyar férfi válogatottaink elmúlt heti teljesítményeit nézzük végig - lássuk, mi történt a mieinkkel az elmúlt hét napban.
 
Az FC Barcelona három találkozót is lejátszott a héten, mivel dupla fordulót rendeztek az Euroligában. Kedd este úgy verte a Valenciát a katalán együttes 71-66-ra, hogy Hanga Ádám 5 pattanóval és 6 gólpasszal nagyon hasznosan játszott, tevékeny részese volt a sikernek. Ugyanez elmondható volt Ádámról két nappal később is, amikor a gránátvörös-kékek hosszabbítás után győzték le a Panathinaikoszt 97-89-re, a magyar klasszisnak pedig a ráadásban volt két kulcsfontosságú triplája. A bajnokságban tegnap este aztán vereséget szenvedett Sarunas Jasikevicius gárdája, gyenge harmadik negyedének köszönhetően 82-71-re kikapott a bajnok Baskonia otthonában - ezen a meccsen Hanga is csendesebb volt, 7 pontig és 4 pattanóig jutott. A Barca az Euroligában és az ACB Ligában is 3-1-gyel áll jelenleg.
 
Az egy héttel korábban parádézó Filipovity Márkó most sem játszott rosszul, hiszen a Dolomiti Energia Trento elleni összecsapáson ő szedte a legtöbb pattanót (9). Más kérdés, hogy támadásban ezúttal nem ment neki annyira, 7 pontig jutott (2/3 dupla, 0/6 tripla, 3/5 büntető), a Carpegna Prosciutto Basket Pesaro pedig nagyon visszafogott volt az előrejátékban, így végül 71-57-re kikapott hazai pályán. A pesaroi együttes jelenleg 1-3-mal áll a rendkívül kiegyensúlyozott Serie A-ban.
 
Japánban Allen Rosco két újabb kitűnő mérkőzésen van túl, már ami az egyéni statisztikákat illeti. A Niigata Albirex ezen a hétvégén a Shiga Lakestarsszal csapott össze kétszer is. Az első találkozót 79-73-ra nyerte Rosco csapata, a magyar magasember pedig 24 ponttal és 6 pattanóval segítette övéit. Másodjára visszavágott a Lakestars, egy ugyanolyan szoros mérkőzésen ezúttal a Shiga győzött 99-93-ra, hiába dobott Allen 36 pontot 9 lepattanóval és 3 gólpasszal megtámogatva. A Niigata 2-4-gyel áll jelenleg a B League tabelláján, Rosco viszont 25.3 ponttal a pontlista második helyettje jelenleg - Julian Mavunga előzi meg 25.7 pontos átlaggal.
 
A német másodosztályban is elkezdődtek a küzdelmek, a Nürnberg Falcons BC pedig egy 84-72-es sikerrel nyitott az Ehingennel szemben. Pongó Marcell kezdőként rögtön 30 percet töltött a parkettán, és 14 pontos, 6 lepattanós, 5-5 gólpasszos és szerzett labdás teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy klubja győzelemmel kezdje a szezont.
 
Amerikai honosított magasemberünk, Jarrod Jones idén a szlovén Cedevita Olimpija csapatában játszik - többek között a magyar bajnokságból szintén jól ismert Kendrick Perryvel. A koronavírus miatt nem indult egyszerűen Jurica Golemac alakulatának idénye sem, Jones pedig az előző hétig összesen 3 percet játszott, még az ABA Liga első fordulójában. Múlt héten aztán berobbant, azt a formát hozta, amivel az olasz és a török bajnokságban is kiemelkedő légiósnak számított. Előbb szerdán a Gran Canariát verték a szlovének 84-68-ra a EuroCup harmadik fordulójában, amiből 18 ponttal és 9 pattanóval, összesen 25 VAL-lal vette ki a részét Jones. Két nappal később pedig az ABA Ligában is nagyszerű játékot nyújtott JJ: csapata 94-66-ra győzött a Split ellen, ő pedig 19 pontot és ugyanennyi VAL-t rakott a közösbe.
 
Keller Ákos és a Slask Wroclaw egyelőre még nem játszik a koronavírusos megbetegedések miatt, ám a hétvégén, vasárnap már elvileg pályára fognak lépni a 2-6-tal álló Hydro Truck otthonában. Golomán György és belga klubja, a Spirou Charleroi csak november 7-én kezdi meg a küzdelmeket az Euromillions League-ben a Filou Oostende ellenében.

Vármegyei szövetségek