Egyetemi bajnokság, nők: Rangadót nyert az ELTE és a Győr
15
Oct
2020
Egyetemi bajnokság, nők: Rangadót nyert az ELTE és a Győr
2020. október 15.  |  10:44
Rangadókkal indult a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság a hölgyeknél. A keleti csoportban az ELTE-BEAC lényegében rajt-cél győzelmet aratott Szegeden, a nyugatiban a Győr egy izgalmas, küzdelmes mérkőzésen győzte le a Közgázt. Előbbiben a debreceniek jó első félidei játékuknak köszönhetően tudtak nyerni a megilletődötten kezdő újonc SOTE otthonában, utóbbiban pedig a BME-MAFC 100 pont fölé jutva győzte le a SMAFC együttesét.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 1. forduló
 
Semmelweis Egyetem - Debreceni Egyetem 53-74 (10-22, 15-28, 15-14, 13-10)
Budapest, SOTE csarnok, 25 néző. V.: Tóth, Simon.
 
SOTE: OPITZ 6, Szabó 7, Buzinkay 3/3, MAJSAI 9, Hámory 4. Csere: Nagy 4, Kuczik 3, Gangl 7, Beneda 2, Kiss 2, Jakobszen 6. Edző: Hegyi Hanna.
 
DEAC: NAGY L. 9, BACZUK 11/3, Herdon 9/3, VASAS 23/3, HOLINKA-MIKLÓS 14/9. Csere: Ruzsa-Kiss-Schubert 2, Sükei 4, Sós, Cseri 2, Záhorszky, Szabolcsi. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Az újonc Semmelweis Egyetem eléggé megilletődve kezdte a mérkőzést, igencsak meglepte a hazaiakat a debreceni csapat letámadása - a vendégek 8 eladott labdába hajszolták bele a fővárosiakat a negyed végéig. Támadásban Vasas Orsolya 11 pontjára épített a DEAC. A második negyedben Baczuk Virág és Holinka-Miklós Hanna szállította a pontok nagy részét debreceni részről. A SOTE támadásban magára talált, jobban megbecsülték a labdát a hazaiak, és szépen eloszlottak a pontok náluk, de a védekezésük ellen rendre megtalálta a vendég csapat a megfelelő dobóhelyzetet. A DEAC játékosai mind a hat távoli dobásukat értékesítették az első félidőben.
 
A második félidőt 25 pontos hátrányból kezdték a hazaiak, de ez nem szegte kedvüket: váltottak védekezésben, és ha csak egy ponttal is, de megnyerték a harmadik negyedet. A negyedik negyedre tovább javult a medikusok védekezése - 8 labdát adott el a Debrecen -, de mivel a hazaiak is sok hibával támadtak, nem sikerült közelebb kerülniük a vendégekhez, akik jó kezdésüknek köszönhetően megérdemelten nyerték a mérkőzést. A mezőny legeredményesebb játékosa a debreceni Vasas Orsolya lett (23 pont, 3 labdaszerzés), de Holinka-Miklós Hanna (14 pont, 7 lepattanó) és Baczuk Virág (11 pont, 9 lepattanó) is elérte a 10 pontos határt. A budapesti csapatból ugyan senki sem érte el a 10 pontot, de mindenki kivette a részét a pontgyártásból. Leginkább Majsai Virág (9 pont, 8 lepattanó, 4 kiharcolt fault) és Opitz Kitti (6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) játéka emelhető ki.
 
Hegyi Hanna: - Megilletődve kezdtünk a rutinosabb Debrecen ellen. Védekezésben sokszor összezavarodtunk, támadásainkban félénkebbek voltunk. A félidő után sikerült belerázódnunk, váltanunk. Okosabb megoldásokat választottunk, amelyekből lendületet szereztünk, és ezzel a második félidőt megnyerve hagyhattuk el a parkettet. Gratulálok a lányoknak és az ellenfélnek!
 
Kászoni Boglárka: - Jól kezdtünk, jó volt a védekezésünk, bementek a távoli dobásaink. Úgy éreztem, a második félidőre elkezdtünk lazsálni, a védekezésünk az katasztrofális volt. A zóna ellen nem találtuk meg a benti játékosokat. Összességében nyertünk, jól kezdtük a szezont. Gratulálok az ellenfélnek, jó meccs volt!
 
 
 
Szegedi RSC - ELTE-BEAC 52-68 (14-22, 12-15, 11-14, 15-17) 
Szeged, Topolya sori sportcsarnok, 30 néző. V.: Márkus, Utasi.
 
Szegedi RSC: ÓDRY 10, Tóth 6, Nyilas, Váradi 2, Finsztál 6. Csere: BURJÁN 9/6, Lovrity 8, Fodor, Vizes, Győri 2, Kedvessy, SZABÓ B. 9. Edző: Földi Alexandra.
 
ELTE-BEAC: VARGA A. 13/9, Simoncsik 2, NAGYI 9, Tarnai 4, Stekler 2. Csere: Simon 7/3, Biszák, TAKÁCS E. 14, Fabini 6, KISS A. 11/6. Edző: Laklóth Anna.
 
Mindkét csapat számára ez volt az első mérkőzés hosszú szünet után, ami meg is látszódott, idegesen és sok hibával kezdték a mérkőzést. A vendég együttes már az elején elment pár ponttal, és mivel több játékosa volt veszélyes a gyűrűre, a félidőre 10 pont fölötti előnyt szerzett. A szegedi lányok pillanatokra ugyan szerzett labdákból és gyorsindításokból „feléledtek", de nem tudtak 10 pont alá kerülni. Sportszerű küzdelemben a csapatként "több lábon álló" ELTE gárdája megérdemelt győzelmet aratott.
 
Földi Alexandra: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten győztek! Még keressük magunkat, de azt hiszem, ez rendben is van, hiszen hosszú szünet után álltunk újra össze, új játékosokkal. Voltak bíztató jelek, viszont a védekezésünk hagyott bőven kívánnivalót maga után, ezen kell főleg dolgoznunk a jövőben.
 
Laklóth Anna: - Örültem nagyon, hogy a lányok jól reagáltak a különböző taktikai változtatásokra, amiket kértem tőlük. Látszik, hogy még csak ismerkedünk egymással néhány játékos esetében, de elsőre nem is kívánhatnék ennél többet, jobbat! Köszönöm az élményt, remélem, hogy a mai lelkesedésünk kitart a továbbiakban is, és minden alkalommal egy kicsit többet tudunk hozzátenni szakmailag is!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
TFSE - Miskolci Egyetem, december 14. 
 
 
 
Nyugati csoport, 1. forduló
 
BME-MAFC - SMAFC 102-34 (30-6, 21-10, 36-10, 15-8)
Budapest, Tüskecsarnok, 25 néző. V.: Gaál, Gruber.
 
BME-MAFC: Horváth 8, Kardos 6, BOZSÓ 19/6, MUNTEÁN 29/9, HIZSNYIK 20/3. Csere: Dávid 8, Selmeczy 2, Kovács 8, Jordán 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
SMAFC: Pados 5/3, Takács 3, Németh 6, DEÁK 16, Czirják. Csere: Dzsupin 2, Kovács 2, Határ. Edző: Dr. Czeglédy Tamás.
 
Mind a két csapaton érezhető volt, hogy a játékosok már nagyon vártak végre egy jó tétmérkőzést. Hatalmas iramban kezdtek a felek, amit nem kis meglepetésre az utolsó negyedig kezdetéig fenn is tudtak tartani. Ebből a nagy iramú játékból a jóval pontosabban kosarazó hazaiak kerültek ki nyertesen, hiszen játékosaik felkészültebbek, tapasztaltabbak voltak a vendégeknél. Az utolsó negyedre leült a játék, elfáradtak a csapatok, de így is jó iramú, színvonalas mérkőzést játszott a két együttes. Munteán Lili 29 pontos, 15 lepattanós, Bozsó Katica pedig 19 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a fölényes hazai győzelemhez. 
 
Gorácz Árpád: - Jó iramú játékot, szép megoldásokat láttunk, kifejezetten élvezhető mérkőzés volt.
 
Dr. Czeglédy Tamás: - Gratulálok a csapatoknak! Kiváló hozzáállással, harcosan, remek mérkőzést játszottak.
 
 
 
UNI Győr SZESE - Közgáz SC és DSK 59-57 (16-18, 16-13, 10-14, 17-12)
Győr, Városi Egyetemi Edző Csarnok, 25 néző. V.: Földesi, Káli.
 
UNI Győr SZESE: Horváth K. 5, NAGY R. 19, PERL 16/12, Szűts 9/3, Horváth D. 5/3. Csere: Reider 2, Bánszegi 3, Rabi, Inczédi. Edző: Barthalos István.
 
Közgáz SC és DSK: Farkas 2, DOKTOR 22/6, Hidas 3/3, Herendi 3/3, Katona 6. Csere: Szammer 6, PFANDLER 11, Ryan 4, Strupka, Rontó, Imre. Edző: Németh Kata.
 
A sorsolás már rögtön a nyitányon egymással szembe "sodorta" a csoport két favoritját. Hatalmas iramban kezdtek a felek: az első negyedben a Doktor Anna vezette Közgáz volt eredményesebb, de a második negyed elején a Nagy Rebeka-Perl Zsófia duó eredményességére építő UNI Győr fordítani tudott - a harmadik negyedet 32-31-ről kezdték a csapatok. Ismét a Közgáz volt a pontosabb, sikerült visszaszereznie a vezetést, és 3 pontos előnnyel várhatta a negyedik negyedet. Ennek első felében azonban az UNI Győrnek egy sikerült egy 12-0-s rohammal állva hagynia a Közgázt. A fővárosiaknak volt tartásuk, felzárkóztak, de fordítaniuk nem sikerült, így győri sikerrel zárult a rangadó. Hazai részről Nagy Rebeka (19 pont, 22 lepattanó), a Közgázból pedig Pfandler Csenge (11 pont, 13 lepattanó) zárta dupla-duplával a rangadóhoz méltó, izgalmas csatát, Doktor pedig egyetlen pattanóval maradt el ettől. 
 
Barthalos István: - Nem örültem a sorsolásnak, lényegében a tavalyi nyugati döntőt kellett megismételnünk. Rosszak voltak az előjelek, mivel az A és B csoportos játékosaink ebben a pillanatban is karanténban vannak, de a csapatom szinte a vérét adta a sikerért, és hősies küzdelemben sikerült kiharcolnunk a győzelmet. Dicséret illeti Perl Zsófiát és Nagy Rebekát, akik az 59 pontból 35-öt szereztek. Köszönöm a Közgáznak a mérkőzést, és további sportsikereket kívánunk nekik!
 
Németh Kata: - Nem volt hálás feladat pont a Győr ellen kezdeni ebben a bizonytalan kosárlabda szezonkezdésben. Az akadályoztatott edzésmunka, a felkészülés hiánya látszott a lányokon, a kondíciónk sajnos kritikán aluli. Küzdöttek a lányok a végsőkig, de ez ma nem volt elég. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Szombathelyi ESE - Ludovika-Csata, november 20.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek