Tippmix Férfi NB I: Az ASE szoros meccsen verte a Szolnokot
11
Oct
2020
Tippmix Férfi NB I: Az ASE szoros meccsen verte a Szolnokot
2020. október 11.  |  08:37
Somogyi és Moody tripláival, jól kezdte a mérkőzést a DEAC, az első négy percben Karahodzicson kívül senki nem dobott pontot a vendégeknél, 10-2-re elhúztak a hazaiak. Ekkor Wittmann vette hátára a csapatot, dobott egy triplát, adott egy gólpasszt Hortinak, három pontra olvadt a debreceni előny. Kovács Adrián csapat gyorsan rendezte sorait, Moody és Molnár pontjai után ismét tíz volt közte. A játék képe ezt követően sem változott, a hazaiak nagyon jól dobtak, míg a Kecskemét játékában sok volt a pontatlanság. 22-11.
 
Tóth Ádám büntetőivel kezdődött a második negyed, a center csak az egyiket értékesítette. Az olló egyre jobban nyílt, a hazaiak közel 50%-al dobtak és 13 perc alatt, 4 triplánál jártak. A KTE derekasan küzdött, de Somogyiék őrizték 10 pont feletti előnyüket, továbbra is nagyon jó hatékonysággal dobtak, azonnal visszavertek minden kecskeméti próbálkozást. Tóth Ádám különösen jól játszott, legtöbbször csak szabálytalanul tudták megállítani a palánk alatt, de vonalról is négyből hármat bedobott. Húsz perc alatt már 9 pontnál járt. A negyed végeredménye: 39-31 lett.
 
Küzdelmes percekkel kezdődött a második félidő. Váradi Kornél csapata egy percig sem adta fel a mérkőzést, igyekezet szorosan védekezni, több bravúr pontot is szereztek, de a dobószázalékuk nem javult, így minden erőfeszítés ellenére nem tudták utolérni a hazaiakat, akiknél – Tóth mellett – Drenovác, Moody és Polyák is nagyon jó hatékonysággal dobott. 52-47.
 
A DEAC jobban kezdte az utolsó negyedet, Polyák nagyon ponterősen kosarazott. 57-48 volt az eredményjelzőn, amikor Váradi Kornél időt kért. Változás azonban nem történt a játékban, a Kecskemét mindössze 1 pontot dobott öt perc alatt, így úgy tűnt el is dőlt a mérkőzés, de KTE valahonnan még merített erőt. Pesakovic kosara után már Kovács Adrián kért időt, három perc volt hátra, 61-56 volt az eredményjelzőn. Polyák hármasával azonban a lényegi kérdések eldőltek.
 
A Kecskemét megrángatta a DEAC bajszát, és időnként jól is játszott, de összességben megérdemelt hazai siker született.
 
DEAC – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 67-59 (22-11, 17-20, 13-16, 15-12)
 
Bajnokság, 17. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
Győrffy P. A.., Tözsér D., dr. Mészáros B.
 
DEAC: Moody 9/6, Somogyi 6/3, Drenovac 11, Hines 7/3, Tóth 13 . Cserék: Polyák 17/5, Molnár D. -, Molnár M. 4, Bognár -, Aszú -, Kovács -.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Wittmann 13/6, Thomas 7, Kucsera -, Djeraszimovics 9/3, Karahodzsics 4. Cserék: Lewis -, Dramicsanin 13, Horti 4, Pesakovic 9/3.
 
 
 
Az egy győzelmet és egy vereséget számláló Paks fogadta hazai pályán az előző fordulóban a Debrecen ellen diadalmaskodó Szolnokot. A vendégeknél sem Pallai, sem pedig Badzim nem tudott pályára lépni.
 
Rudner egy sarokhármassal adta meg a találkozó alaphangját, majd Warner visszalépős tempója is behullott. Jackson szerezte meg az első paksi pontokat, Valerio-Bodon vette észre őt a palánk alatt. Cakarun is beköszönt, Jackson gyorsan válaszolt. Nem lassított a Szolnok, Warner betörése és Cakarun ziccere után már 4-11 állt az eredményjelzőn. Lóránt találta meg az utat a gyűrűig, kisvártatva pedig Kovács állt bele egy duplába. Warner faulttal együtt vitt végig egy gyorsindítást, Braniszlav Dzunics kért időt (6-15). Jó volt a plusz egy is, tízre hízott a különbség. Lóránt hozta közelebb az övéit, aztán Eilingsfeld lépett be jó ütemben. Az egyik oldalon Pongó, a másikon Valerio-Bodon iratkozott fel a pontszerzők közé. Kovács csak az egyik büntetőjét dobta be, ami után Subotic szerzett egy kettest. Baker egyik szabaddobása bement, a második rövid lett, az utolsó szó pedig Kis Raúlé volt. 16-21.
 
Közel másfél perc kosárcsend után Juhos maradt üresen a festékben, majd ugyanennyi idő után Warnert is megtalálták a társak (16-25). A negyed derekán Kovács révén megérkezett az első két piros-kék pont is. Lóránt 2+1-es akcióját követően Gasper Potocnik hívta magához az övéit. Lóránt egy triplát is a helyére küldött, feljött egyre az ASE. Justin Jackson szövegelésért technikait kapott, amiből Warner büntetett. Frank célzott pontosan a sarokból, újra öttel ment az Olajbányász, hazai időkérés következett. Warner most sem hibázott a vonalról, Capers válaszolt. Cakarun kettőből kettő egypontost süllyesztett el, majd így tett Capers is. Az utolsó támadást a vendégek vezethették, éltek is a lehetőséggel, Pongó távolija hullott be a dudaszó pillanatában – ám a félidőben hosszas videózás után kiderült, hogy a labdát már időn túl engedte el az irányító. 28-33.
 
Kovács alapvonali belépése után a Szolnoké volt az első kosár a fordulás után, majd Lóránt közelije és Eilingsfeld büntetője négy pontra hozta a hazaiakat. Shepard és Lóránt szabaddobásai után egy volt közte, de erre három szolnoki sikeres támadás volt a válasz, jött is az időkérés Dzunicstól a harmadik negyed felénél (34-41). Subotic ziccerezhetett, ami után Capers állhatott a vonalra. Juhos triplája mindössze az ötödik volt a meccsen, Lóránt tempója és Jackson közelije esett be a túloldalon. Az amerikai center büntetőből is betalált, Kovács pedig szépen lépett be a túloldalon. Subotic horogdobása beakadt, ahogy Capers hármasa is (45-50). Kisebb kavarodás után az utolsó momentum Jackson zsákolása volt, mindössze hárommal vezetett a Szolnok az utolsó tíz perc előtt. 47-50.
 
Egy támadóhibát követően Capers kétpontosával és Baker távolijával gyorsan fordított az ASE, Cakarun büntetőből egyenlített (52-52). Shepard révén újra a hazaiaknál volt az előny, egészen Subotic közelijéig. Capers állhatott a vonal mögé, de csak az egyik ment be. Zsíros hármasa hosszú gólcsendet tört meg, 55-57 volt öt perccel a vége előtt, izgalmas végjátékra volt kilátás. Lóránt triplára-triplával válaszolt, megint a fehér-mezesek vezettek. Shepard zsákolása után Potocniknak kellett szünetet kérnie. Cakarun emberrel a nyakában tett fel egy ziccert, de Shepardnak erre is volt válasza, sőt, Capers is megverte az emberét (64-59). Sorra hibázták el a támadásokat a vendégek ezekben a percekben, újra magához hívta az övéit Potocnik 1:27-el másodperccel a vége előtt (64-59). Subotic lopta a távolságot, de Cakarun támadóhibát vétett kulcsszituációban (64-61). Huszonhét másodperc volt már csak az órán és az ASE birtokolta a labdát. Pongó megszerezte a játékszert, ziccerezett is, ám Jackson zsákolására már nem érkezett válasz, körömrágós meccset húzott be a Paks. 66-63.
 
Atomerőmű SE - Szolnoki Olajbányász 66-63 (16-21, 12-12, 19-17, 19-13)
 
Bajnokság, 3. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Praksch P., Tóth C.
 
Paks: Capers 14/3, Shepard 10, Valerio-Bodon 2, Lóránt 18/6, Jackson 10. Csere: Baker 4, Kovács 2, Pupp -, Kis 3/3, Eilingsfeld 3.
 
Szolnok: Warner 12, Kovács 9, Rudner 5/3, Subotic 10, Cakarun 10. Csere: Pongó 4, Frank 3/3, Zsíros 3/3, Juhos 7/3, Taiwo -.

Vármegyei szövetségek