Teljes fordulóval indul a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság
24
Sep
2020
Teljes fordulóval indul a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság
2020. szeptember 24.  |  16:30
A lányok azonnal "belecsapnak" a közepébe, azaz ha minden jól megy, a hét végén gyakorlatilag teljes fordulóval veszi kezdetét a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság.
 
A pontvadászat szombaton, a Nyíregyháza-Kecskemét zöld csoportos összecsapással indul, hogy e találkozót vasárnap 7 piros, valamint további 3 zöld csoportos találkozó kövesse - a sorsolás szerint.
 
Elnézve a csoportokat, úgy tűnik, a nyáron a szövetségi felkérések jóvoltából az erőviszonyok egyfajta egészséges átrendeződése történt. Három, az előző, a csonka évadban a zöld csoportban egyértelműen élcsapatnak számító társulat, a Baja, a Nagykanizsa, valamint a szekszárdi fiatalok alkotta helyi második számú együttes is a piros csoportban kezdi meg az új évadot, ugyanakkor az előző szezonban a piros csoportban alsóházi együttesnek számító Kecskemét a zöldben játszik a most induló szezonban.
 
Új szereplők is megjelentek a "színen", ilyen a piros csoportban a Radobasket, amely a Tatabánya "utódja" lehet, a zöldben pedig a BKG Príma Akadémia második számú "alakulata", illetve a Zsíros Akadémia együttese.
 
A nyitányon, ahogy mondani szokták, bármi, s akár annak az ellenkezője is megtörténhet - különösen ebben a speciális helyzetben. A piros csoportban "első blikkre" kifejezetten érdekesnek ígérkezik a csonka szezont a bajnokságban veretlenül záró, ám némiképp átalakuló BKG összecsapása a Vasas fialatjaival, és izgalmas lehet a "színváltó" ütközet, azaz a csonka szezonban még a zöld csoportban szereplő csapatok összecsapása, a szekszárdi fiatalok nagykanizsai fellépése. A harmadik zöldből "pirossá érő" együttes, a Baja a MAFC ellen győzelemmel debütálna, ám feltételezzük: ehhez azért a nyáron főleg a belső posztokon alaposan megerősödő fővárosi alakulatnak is lesz egy-két szava. A BEAC fiataljai az előző évad lezárása előtt nem sokkal sima, 25 pontos győzelmet arattak Sopronban. Az új szezon nyitányán megadatik a lehetőség a Sportdarázs-SMAFC néven szereplő soproni lányoknak a visszavágásra.
 
Ahogy a férfi zöld, úgy a női piros csoportban is lesz egy Debrecen-Győr összecsapás. Az előző évadot a sereghajtó pozíciójában záró győri együttes immár a korábbi válogatott Varga Zsófiát is a soraiban tudja - kérdés, a remek mentalitású, rutinos játékos "színre lépése" mennyire hat majd inspirálóan a fiatalokra.
 
A Csata-Radobasket találkozó esélyese a hazai együttes, amelynek keretében két "régi csatás" kosaras hölgy nevét, Semsei Barbaráét és Reiner Dóráét is felfedezhetjük. Végül, de korántsem utolsósorban, vasárnap kora délután a több meghatározó játékosát - Kulcsár, Mányoky, Szabó P., Zsovár - is elveszítő, s inkább fiatalokat igazoló, Hepp-kupa győztes Ajka a PINKK-PVSK otthonában kezdi a szezont. Rónaszéki Szilvia csapatnál maradó tanítványaiban kellemes emlékeket ébreszthet a baranyai utazás, hiszen a már említett trófeát is Pécsett nyerték. Hogy vajon hazafelé is jól érzik-e majd magukat, az azért a pécsi fiataloktól is függ, akik nyilván szeretnék hazai pályán győzelemmel kezdeni a szezont...
 
Visszatérve a zöld csoportra, kiélezettnek ígérkezik az ELTE Fortis-Törekvés fővárosi derbi. Az újonc Zsíros Akadémia a csonka évad egyik alsóházi együttesét, a Tatát fogadja a nyitányon. A két év kihagyás után visszatérő Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia pedig a diósgyőri fiatalokat látja vendégül.
 
Érdekes, változatos tehát az "étlap" a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság nyitányán - reméljük, az egészségügyi előírásokat betartva mindenütt kezdetét veheti a 2020/21-es évad.

Vármegyei szövetségek