Döntött a FIBA a női Euroliga lebonyolításáról
17
Sep
2020
Döntött a FIBA a női Euroliga lebonyolításáról
2020. szeptember 17.  |  20:00

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) döntött a női kosárlabda Euroliga 2020/2021-es kiírásának lebonyolításáról. Négy darab négyes csoportban “buborék” rendszerben zajlanak majd a sorozat küzdelmei a főtáblán.

A járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a szokott rendben megkezdődjenek szeptember végén a selejtezőkkel a női kosárlabda Euroliga küzdelmei. A FIBA több változatot kiküldött véleményezésre a résztvevő csapatoknak és az őket delegáló nemzeti szövetségeknek. Ezek közül a legnagyobb támogatást szerző forgatókönyv mentén módosították a versenykiírást.

A FIBA Europe Board által elfogadott rendszer szerint a főtábla 16 csapatát négy darab négyes csoportba sorsolták. Mielőtt azonban elkezdődnének a csoportkör küzdelmei, október 28-án vagy 29-én egy helyszínen, egy mérkőzéses rendszerben megvívják a selejtezőket. Mint ismert, a selejtezőben az Aluinvent DVTK érdekelt hazánkból. Az ellenfél a török Izmit lesz.

Visszatérve a csoportkörre. A négyes csoportok “buborékban” egy helyszínen versenyeznek. A csoportkört kétszer egyhetes, három mérkőzést magában foglaló rendszerben bonyolítják le. Ennek megfelelően a négyesből mindenki mindenkivel kétszer játszik. Az első buborékos hét november 29. és december 5. között lesz, a második 2021. január 17. és 23. között.

A csoportok első két helyezettje kerül a negyeddöntőbe. Nagyon fontos kiemelni, hogy a harmadik helyezettek nem folytatják az Európa Kupában. Idén tehát a két sorozat között nem valósul meg az átjárás.

A negyeddöntőket oda-visszavágós rendszerben bonyolítják le, de szintén “buborékban”. Egy “buborékban” majd két pár versenyez. Ennek időpontja 2021. március 14. és 20. között lesz. A negyeddöntők továbbjutói kerülnek a négyes döntőbe.

A Sopron Basket a Bourges, a Galatasaray és a Basket Landes csapatával mérkőzik a csoportkörben. Az Aluinvent DVTK továbbjutás esetén a Kurszk, az Orenburg és a Salamanca mellé kerülne.

Az is eldőlt, hogy a csoportból való továbbjutás esetén a negyeddöntőben a “B” csoportból kapna ellenfelet a Sopron.

A csoportok beosztása:

A-csoport: Dinamo Kurszk, Nagyezsda Orenburg, Perfumerías Avenida Salamanca, az Aluinvent DVTK – Izmit selejtező továbbjutója.

B-csoport: USK Praha, Fenerbahce, LDLC Asvel Feminin, VBW Arka Gdynia.

C-csoport: UMMC Jekatyerinburg, Famila Schio, TTT Riga, a Spar Girona – Sepsi-SIC selejtező továbbjutója.

D-csoport: Sopron Basket, Bourges Basket, Galatasaray, Basket Landes.

 

Forrás: wbasket.hu

Vármegyei szövetségek