3x3 Ifjúsági Fesztivál: Tornagyőztes a magyar válogatott!
30
Aug
2020
3x3 Ifjúsági Fesztivál: Tornagyőztes a magyar válogatott!
2020. augusztus 30.  |  21:30

Bár napközben a 35 fokot is elérte a hőmérséklet Debrecenben, estére a hőség tovaszállt, ideális körülmények között kezdődhetett a 3x3 Youth Festival fináléja. A lelátók szokás szerint megteltek, és volt is miért szorítani: magyar U18-as „A” válogatottunk (Szerencsés Tamara, Madár Eszter, Dénes Anna, Mudra Viola) az aranyéremért szállt harcba Észtország legjobbjai ellen.

A csoportmérkőzések során egyszer már találkoztak a felek, akkor kiváló játékkal 21-11-re győztek a magyar lányok, a döntő azonban mindig más jellegű kihívás – ez be is bizonyosodott a mérkőzésen.

 

Madár Eszter és Dénes Anna kosaraival nyitottunk, 3-1 után pedig Mudra büntetőjével tudtuk tovább növelni előnyünket. A tornán szinte végig kiválóan teljesítő Szerencsés Tamara is beszállt a pontgyártásba, ha szűk előnnyel is, de kézben tartották a mérkőzés elejét a lányok (6-3). Egy pontra zárkóztak az észtek, de Madár szép centerezésével ismét sikerült újítanunk (8-5). Dénes Anna két egymást követő kosarával sikerült visszavernünk az észt rohamokat (10-6), majd Mudra is beköszönt fontos pillanatban (11-8). Innen még egy utolsó hajrát indítottak az északiak, 11-10-re jöttek fel, de egyenlíteniük nem sikerült – végig vezetve, 12-10 nyerte meg a finálét a magyar válogatott, megőrizve 100%-os mérlegét a tornán!

A torna legértékesebb játékosa Szerencsés Tamara lett, az All-Star csapatba pedig rajta kívül Madár Eszter is bekerült a magyar válogatottból. Gratulálunk, szép volt, lányok!

 

Földi Attila szövetségi kapitány értékelése: Kezdjük a „B” csapattal az értékelést. A torna előtt nem mondtuk a lányoknak, hogy mennyire nehéz a dolguk abból a szempontból, hogy egy utolsó pillanatban összeállt csapatról beszélünk. Zömében fiatalabb játékosokból állt, volt, aki pár nappal a kezdés előtt állt be először, ehhez képest nagyon korrektül helytálltak. A torna során fokozatosan fejlődtek fel, a jövőben a fiatalabbakkal lehet majd dolgozni, és talán velük is lehet arra a szintre jutni, hogy egy magasabb színvonalat képviseljenek, hasonlóan az „A” csapathoz. Az „A” csapatnál is volt változás az utolsó pillanatban, de ahogy korábban is mondtam, tőlük elvárás volt, hogy hozzanak egy minőséget. Az utolsó mérkőzésen érződött az izgalom, talán kicsit könnyebben is meg lehetett volna nyerni ezt a derbit – nagyon rástresszeltek a lányok, de nagyon akartak nyerni. Bár nem világbajnokság lett végül a torna, de maximális erőbedobással küzdöttek, ezért úgy gondolom, elismerés jár. Először játszottak nagyobb közönség előtt hazai pályán, valahol érthető, hogy kicsit idegesebben játszottak, de azt hiszem, ezt senki nem rója fel nekik.

Minden rendelkezésünkre állt, amire csak szükségünk volt, köszönet az egész stábnak és a szövetségnek. Földi Alexandra személyében most először volt másodedzőnk, nagyon sokat segített ő is. Természetesen legfőképpen a játékosoknak tartozunk köszönettel, ők tették bele a legtöbb munkát – azoknak is köszönjük, akik most különböző okok miatt nem lehettek itt. A klubok hozzáállását is kiemelném – nem elfogultságból, de külön köszönetet kell mondanom a Vasasnak, akik négy játékost (Mudra Viola, Szerencsés Tamara, Salamon Zsófia, Madár Eszter) adtak a válogatottaknak, valamint a szünet alatt Dénes Anna számára is edzéslehetőséget biztosítottak.

 

Vereb József csapatvezető is kiemelte a klubok segítőkészségét, a Vasas mellett az Atomerőmű KSC Szekszárd (Andi Hanna), a DEAC (Szabó Zita) és a Szegedi Kosárlabda Egylet (Perényi Lídia) is sokat tett hozzá, hogy ez a szép eredmény megszülethessen.  

 

 

A mai eredmények:


World Tour Masters Debrecen

Negyeddöntők:
Liman (SRB) – Piran (SLO) 20-9
Novi Sad (SRB) – NY Harlem (USA) 21-12
Utena (LTU) – Amsterdam (NED) 18-16
Riga Ghetto (LAT) – Graz (AUT) 21-18

Elődöntők:
Liman (SRB) – Novi Sad (SRB) 21-15
Utena (LTU) – Riga Ghetto (LAT) 21-18

Döntő:
Liman (SRB) – Utena (LTU) (21-16)
 

Youth Festival 2020 Debrecen

Bronzmérkőzések:
Szlovénia – Csehország 15 -10 (női)
Izrael – Szlovénia 21-16 (férfi)

 

 

Döntők:
Magyarország – Észtország 12 – 10 (női)
Szerbia U23 – Szerbia U20 21-9 (férfi)

Vármegyei szövetségek