A miénk a legfelkészültebb csapat - interjú Földi Attilával
28
Aug
2020
A miénk a legfelkészültebb csapat - interjú Földi Attilával
2020. augusztus 28.  |  08:00

Két játéknap után veretlenül, 4-0-s mérleggel áll a debreceni Ifjúsági Fesztiválon a magyar női „A” válogatott, de a fiatalabbak, a „B” jelű négyes is mutat szép dolgokat a tornán. Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük az eddig látottakról.

 

Alapember esett ki a gárdából, Dombai Réka nem tarthatott a társakkal Debrecenbe. Mennyiben borította fel az előzetes terveket az ő kiesése?

Ez volt talán a legnagyobb kérdés, hogy mennyire fog átalakulni a két csapat Réka kiesésével. Mindkét együttest érintette a változás, ennek ellenére abban biztos voltam, hogy az „A” csapat minőséget fog képviselni. Sokáig nem tudtuk, kik lesznek az ellenfeleink, de azt tudtam, hogy együttesünk egy jó szintet fog hozni. Nem is okoztak csalódást, amire számítottam tőlük azt eddig – lekopogom – megkaptuk. Nagyon jól játszottak, és szerintem abszolút lehet látni, hogy az itt lévő csapatok közül a miénk a legfelkészültebb. Ez azért fontos visszajelzés, mert nagyon sokat dolgoztunk a nyár folyamán, és mindenképpen azt akartuk, hogy ez megmutatkozzon. Hibátlanul állunk, és szeretnénk, ha ez a torna végéig így maradna.

 

A „B” jelű négyesben (Perényi Lídia, Szabó Zita, Salamon Zsófia, Andi Hanna) is lehet perspektíva a jövőre nézve.

Több nehézség is volt a második csapat körül, az utolsó pillanatban kellett negyedik játékost szerezni – végül egy helyi lány, Szabó Zita vállalta a felkérést. Nem könnyű belecsöppenni ebbe az egész dologba úgy, hogy a többiek végigedzettek másfél hónapot, Zita pedig a torna előtt vett részt három edzésen - ehhez képest úgy gondolom, teljesen korrektül teljesít ő maga is, és az egész „B” csapat is. Kicsit csalóka az eredmény (1-3-mal állnak a lányok – a szerk.), mivel a sorsolás nem volt rájuk nézve túl szerencsés, rögtön az első napon a két legerősebbnek tűnő gárdával meccseltek. A csehek ellen volt egy gyengébb mérkőzésük, Izraelt viszont megverték – arra számítok, hogy ők is be tudnak jutni az egyenes kieséses szakaszba, és ha ott sikerül nyerniük, akkor a négy közé jutnak, ami már nagyon szép eredmény lenne. Az „A” csapattól minimum döntőt szeretnénk, de a győzelem is reális célkitűzés.

 

A tavalyi, mongóliai U18-as vb-keretből két játékos tagja a mostani „A” csapatnak, Szerencsés Tamara és Dénes Anna. Tamara láthatóan húzóemberré lépett elő.

Több összetevője van az ő fejlődésének. Mongólia után, de még abban az évben az Eb-n is sokkal jobb csapat voltunk, mint előtte – ugyanazon a nyáron is érezhető volt a fejlődés. Most még egy nyár lement úgy, hogy Tamara 3x3-azott, úgyhogy biztos, hogy jobban érzi és ismeri magát a játékot. Ezen felül túl van élete első A csoportos szezonján, és nem mellékszereplőként – 12 perces átlaga volt, felnőttekkel edzett, felnőtt csapatok ellen játszott, komoly légiósokat kellett fognia védekezésben. Ilyen terhelés mellett nagyon sokat tud fejlődni egy év alatt egy játékos, ez szerintem abszolút látszódik is rajta. Emellett Tamara fizikai képességei is extrák, ami pedig külön példaértékű vele kapcsolatban, az a harciassága, akaratereje. Örülnék, ha ezt minél többen át tudnák venni tőle – frázisként hangzik, de nála tényleg nincsen elveszett labda. Fejjel megy a falnak, ha kell, mindent megtesz a sikerért, és ez viszi előre minden egyes nap.

 

Az „A” keret utolsó U18-as versenye ez, ők jövőre már egy korosztállyal fentebb folytatják.

A B csapatban vannak 2003-as és 2004-es játékosok is, rájuk biztosan számítunk jövőre a bő keretben. Másokkal kiegészülve egy versenyhelyzet fog előállni, ami szerintem jó is – az egész felkészülés intenzitásának jót tesz, ha egymással versengenek a csapatba kerülésért. Meglátjuk, milyen versenyek lesznek, és ahhoz mérten próbáljuk összeállítani a legideálisabb válogatottat.   

 

A 3x3 Ifjúsági Fesztival eredményei az alábbi linkre kattintve követhetőek.   

Vármegyei szövetségek