Edzőtábor közepén, sok bizonytalanság közepette
12
Jul
2020
Edzőtábor közepén, sok bizonytalanság közepette
2020. július 12.  |  10:28
Éppen a négyhetes debreceni edzőtáborozása közepén tart női 3x3-as válogatott keretünk. A sportágban, s azon belül is e szakágban is nagyon sok a bizonytalanság, ennek tükrében beszélgettünk az első lépésben olimpiai kvalifikációs viadalra készülő csapat szövetségi edzőjével, Károlyi Andreával.
 
- "Bemelegítésként" tartsunk egy névsorolvasást, kik vesznek részt az edzőtáborozáson, mint a keret tagjai?
 
- Melegítés nélkül is elég meleg van, de nézzük: Bozóki Bettina, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra, Török Ágnes már tapasztaltak ebben a szakágban, Katona Szidónia és Szabó Fanni személyében pedig két újonc, a szakággal most ismerkedő játékosunk is van. A tábor második felében Katona és Török már nem lesz velünk, ők a hagyományos öt-öt elleni szakág edzőtáborában folytatják. Velünk készül még három játékos az U23-as keretből: Bach Boglárka, Jáhni Zsófia és Radócz Fanni.
 
- Nagyon sok a bizonytalanság a szakágban, nem tudni, mikor lesz, lehet éles tétmérkőzése a csapatnak. Mi a célja a mostani edzőtábornak?
 
- A dolgok jelen állása szerint mi vagyunk az első számú tartalékok a szeptember végi belgiumi Eb-re, tehát ha lemondás lesz, vagy valakit nem engednek be a belgák, akkor részt vehetünk az Európa-bajnokságon. Ennek semmilyen szerepe, hatása nincs az olimpiai kvalifikáció szempontjából, viszont abból a szempontból kétségtelenül hasznos lenne, hogy újra versenyhelyzetben, erős ellenfelek ellen mérhetnénk le, hol tartunk. Emellett a tábort megelőzően csaknem három hónapig gyakorlatilag egyedül edzettek a lányok, ami azért nem ugyanaz, mint közös edzéseken gyakorolni. Az elmúlt hónapokban nyilván elszoktak a játékszituációktól a lányok, ezt a "rozsdát" is megpróbáljuk lekaparni.
 
- Milyen jellegű a munka, az előbb említett okok miatt inkább a játékra helyezik a hangsúlyt, vagy inkább az erőnlét van a fókuszban?
 
- Vegyes. Sok a játék, de fizikai része is van a programnak, no meg az egyéni képzésre is próbálunk hangsúlyt fektetni.
 
- Nagyon eltérő az egyéni képzés ebben a szakágban a hagyományosétól?
 
- Nem kell nagy "varázslatokra" gondolni, de azért akad néhány kifejezetten jó, 3x3 specifikus feladat, gyakorlat.
 
- A játékosok klubjaival mennyire könnyű együttműködni, hat rájuk esetleg a tudat, hogy akár olimpikonjuk is lehet?
 
- Vegyes az összkép, de szerencsére egyre könnyebb.
 
- Ebben a nagy bizonytalanságban a játékosokat, a lányokat most mennyire foglalkoztatja, motiválja, hogy jövőre akár az olimpiára is kijuthatnak?
 
- Őket nagyon, és ez a munkához való hozzáállásukon is meglátszik, sőt velük beszélgetve az is kiderült, ez tudat a hagyományos szakág versenyidőszakában is motiválja őket.
 
- Végezetül: a K8 nevű senior női csapattal - amelyben rajtad kívül még több korábbi NB I-es és válogatott játékos is szerepel - sorra nyertétek a nemzetközi és a hazai tornákat. A 3x3-as szakág szövetségi edzőjeként mennyire fontos neked, s mennyi időt tudsz erre szánni?
 
- Van hetente egy edzésünk, s mivel egy nagyon jó kis közösségről, társaságról beszélünk, amikor csak tudok, megyek is.

Megyei szövetségek