Egyetemi bajnokság, nők: Fölényes Közgáz-siker a nyugati csoportdöntőn
12
Mar
2020
Egyetemi bajnokság, nők: Fölényes Közgáz-siker a nyugati csoportdöntőn
2020. március 12.  |  15:05
"Fővárosi hét" volt a mostani a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. A keleti csoportban halasztott rangadó jellegű mérkőzést nyert meg simán az ELTE BEAC a debreceniek ellen. A nyugati csoport első helyéről döntő összecsapáson a Közgáz a vártnál jóval könnyebben, közel 30 ponttal győzte le a győri együttest, és a BME-SMAFC találkozó is sima volt. Pécsett viszont volt izgalom bőven! A záró szakasz előtt még 10 pontos hátrányban lévő NKE-Csata nagy hajrával fordítva nyert meg egy küzdelmes, izgalmas találkozót a Petőfi SE otthonában.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, a 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
ELTE BEAC – Debreceni Egyetem 67-45 (19-11, 17-9, 13-12, 18-13)
Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Németh, Gruber. 
 
ELTE BEAC: Varga 6/6, KULCSÁR 24/9, LENDÉR 8/6, SZAKOLCZI 15/3, Stekler 6. Csere: Fabini 6, Kiss 2, Nagyi. Edző: dr. Gyarmati István.
 
Debreceni Egyetem: Mezei 6, Nagy, Gaszner 5/3, Vasas 4, FOLTIN 16. Csere: Szabó 1, Göttlinger 6/3, Ruzsa-Kiss-Schubert, Kernács 2, Sükei 4, Bagdi 1, Záhorszky. Edző: Kovács Imre.
 
Az első félidőben a mérkőzésre jobban ráhangolódó, sokkal lendületesebb, határozottabb, pontosabb játékot nyújtó hazaiak - akiknek a csoporton belül a legjobb 4 közé jutás szempontjából létkérdés volt a győzelem - Kulcsár Bianka, valamint a 15 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Szakolczi Dorka vezérletével tetemes, 16 pontos előnyt szereztek. A továbbjutásukat már korábban bebiztosító, az első félidőben eléggé enerváltan játszó, a találkozó előtti napon értékes amatőr bajnoki győzelmet arató debreceniek a második félidőt elsősorban a szintén dupla-duplával záró Foltin Blanka (16 pont, 17 lepattanó) jóvoltából kiegyenlítetté tették, de a jóval "élesebb" ELTE BEAC magabiztos győzelmét nem tudták kétségessé tenni.  
 
dr. Gyarmati István: - Először is, hogy a klasszikust idézzem: "Nyolcban lenni jó". A debreceni csapat a meccs előtti napon fontos amatőr bajnoki mérkőzést játszott és nyert meg, így most játékosai talán kicsit tompábbak voltak, illetve kulcsembereik viszonylag kevesebbet játszottak. Mi az idegenbeli mérkőzéshez képest erősebb összeállításban léptünk pályára, ami minden poszton nagyon jól működött. A csoport harmadik helyének megszerzéséhez így most már elég győznünk a Miskolc ellen, nem számít a pontkülönbség. Hogy Lippai Szabolcs kollégát idézzem: kőkemény mérkőzés lesz.
 
Kovács Imre: - Gratulálok az ELTE csapatának, sokkal jobban akarták a győzelmet, ismét elfelejtettünk kosárlabdázni.
 
 
 
 
Nyugati csoport, 13. forduló
 
Közgáz SC és DSK - Széchenyi KA 74-46 (12-8, 27-15, 17-12, 19-11)
Budapest, Kinizsi u. 50 néző. V.: Hartai, Káré.
 
Közgáz: KATONA 9/3, Hidas 4, DOKTOR 11, SUPPÁN 10/6, Szammer 4. Csere: FARKAS 13/6, Herendi 5, Munkácsi 2, Zana 6, Imre Nóra 4, Abaházy 6, Erdődi. Edző: Németh Kata.
 
Széchenyi KA: BAFFY 18/3, Perl 2, Nagy R. 5/3, Török 2, Biczó 5. Csere: Horváth D. 2, BÁNSZEGI 11/6, Szűts 1, Horváth K. Edző: Barthalos István. 
 
Egyik együttes játékosai sem voltak túl frissek, a csoportdöntőnek beillő találkozó előtti napon mind a győri, mind a fővárosi csapat játékosai amatőr bajnokin szerepeltek, a hazaiaktól Doktor Anna pedig a múlt hét végén háromnapos, "elit szintű" Magyar Kupa "bevetésen" vett részt, s teljesített remekül. A Győr kifejezetten magas, a Közgáz viszont relatíve alacsony szerkezetben kezdett. Bár Katona Bianka gyorsan vezetést szerzett a Közgáznak, utána két és fél percen át nem született találat. Hazai oldalon oldódott előbb a feszültség: a győri zóna ellen türelmesen, tiszta helyzetekig játszva 10-2-re elléptek a vendéglátók a sok labdát eladó győri együttessel szemben. A szakasz második felében Baffy Fanni vezérletével felzárkóztak a vendégek.
 
A második etap amolyan Fanni-fiesztával kezdődött, Baffy és Farkas dobópárbajával. A győri irányító mellé felnőtt a végül dupla-dupláig jutó Bánszegi Borbála (11-11 pont és lepattanó) is, így 1 pontra felzárkózott a Győr. A végül szintén dupla-dupláig jutó Suppán Anna (10 pont, 12 lepattanó) triplája egy döntő fontosságú, 16-0-s Közgáz-rohamot indított útjára, amivel lényegében eldőlt a rangadó. Szünet után is inkább hazai együttes akarata érvényesült. Baffy időnként egymaga próbálta versenyben tartani a Győrt, amelynek magas embereit szépen "kivették" a játékból a vendéglátók. Nem volt gyenge pontja a Közgáznak, amely a vártnál jóval könnyebben, simábban győzte le legnagyobb riválisát a csoportban. 
 
Németh Kata: - Örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a fontos mérkőzést. Egyre inkább kezd összeállni a játékunk, és ezúttal jó ritmusban is kosárlabdáztunk. Gratulálok mind a két csapatnak!
 
Barthalos István: - Örülök, hogy a Közgáz a szezon során most, ellenünk állt föl a legerősebb összetételében. Új védekezést próbálgatunk, de még nem volt időnk tökéletesen begyakorolni. Kiegyenlített első negyed után a másodikban elsősorban Farkas Fanni kosarai révén a hazaiak szétzilálták a zónánkat, és nagyon elhúztak. Ami pozitívum volt számunkra, hogy Baffy Fanni ismét bebizonyította, hogy az A-csoportban a helye, valamint Bánszegi Borbála agresszív, jó játéka, tizenegy-tizenegy pontos és lepattanós dupla-duplája. Gratulálok a Közgáznak, várjuk a rájátszásbeli ellenfelünket a keleti csoportból!
 
 
 
BME-MAFC – SMAFC 92-36 (28-12, 20-7, 24-7, 20-10)
Budapest, Tüskecsarnok, 25 néző. V.: Tóth, Erdész.
 
BME-MAFC: Bozsó 10/6, HIZSNYIK 22/9, HORVÁTH 19/9, BENKŐ 10/3, Kardos 5. Csere: KOVÁCS F. 16, Dávid, Selmeczy 4, Király 6. Edző: Gorácz Árpád.
 
SMAFC: Rabatin 2, Pados 9, Rátkovics 2, CZIRJÁK 16, Pogonyi. Csere: Határ 5/3, Ádám, Besenyei 2. Edző: Panta István.
 
Villámrajtot vettek a hazaiak, két perc után már 10-0 volt az eredmény, ezután azonban veszítettek koncentrációjukból, sok tiszta helyzetet „szórakoztak” el a vendéglátók. A "műszaki alakulat" játékára az egész mérkőzésen rányomta bélyegét ez a hullámzás: voltak remek és igen gyönge periódusai a két dupla-duplát elérő játékosa, Hizsnyik Dóra (22 pont, 11 lepattanó) és Horváth Anna (19 pont, 13 lepattanó) vezette vendéglátó együttesnek. A hazai győzelem azonban egy pillanatig nem forgott veszélyben a lelkes, s Czirják Anna jóvoltából helyenként ügyesen kombináló soproni együttes ellen.
 
Gorácz Árpád: - Szép lerohanások, jó dobó százalék, aztán elemi hibák. Ha szeretnénk „messzire” jutni, jobban kell összpontosítanunk.
 
Panta István: - Gratulálok a BME együttesének, csapatomból pedig Czirják Annának!
 
 
 
PTE–Petőfi SE – NKE-Csata 56-58 (20-12, 12-16, 8-2, 16-28)
Pécs, Cserepka Iskola, 15 néző. V.: dr. Danka, Téczely.
 
PTE–Petőfi SE: TÓTH R. 13/6, Horváth 4, Miltner, SÉRA 16, PAP 16. Csere: Orbán 2, Hajgató, Petró, Molnár 5/3, Bencze, Elek, Orosz. Edző: Sipos Ádám.
 
NKE-Csata: Kovács 5/3, Kundráth 6/3, SZÉKELY 10/6, TAKÁCS 16/3, Szarka. Csere: Gaál 2, POLGÁRI 17/12, Csarankó, Juhász Franciska. Edző: Mányoky Fanni.
 
Küzdelmes mérkőzést játszott egymással a PTE-Petőfi SE és az NKE-Csata. Szinte végig a záró etap előtt 40-30-ra vezető, elsősorban a dupla-duplát elérő Pap Regina (16 pont, 12 lepattanó) és centertársa, Séra Nikolett eredményességére építő hazai együttesnél volt az előny. A záró szakasz rendkívül érdekesen alakult: egy 10-2-vel kezdve 2 pontra feljött az NKE-Csata, ám a szakasz közepén a hazaiak újítani tudtak, s újra elléptek 6 ponttal. Ekkor azonban a 17 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Polgári Melinda, valamint Takács Emese és Székely Réka találataira támaszkodó fővárosi együttes egy 14-2-vel úgy fordította a maga javára a találkozót, hogy csak a záró szakaszban csaknem annyi pontot (28) szereztek, mint az első 3 negyedben összesen (30).
 
Sipos Ádám: - Gratulálok az ellenfélnek!
 
Mányoky Fanni: - Gratulálok mindkét csapatnak! Úgy gondolom, hogy nem volt szép játék a pályán, de nagyot küzdött mindkét csapat. és látszott, hogy mindkét fél nyerni akar. Úgy gondolom, hogy a lányaim az utolsó negyedre nagyon felszívták magukat. Örülök, hogy újra győzni tudtunk!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek