Izgalmas negyeddöntőkkel rajtol a Killik László Női K&H Magyar Kupa
04
Mar
2020
Izgalmas negyeddöntőkkel rajtol a Killik László Női K&H Magyar Kupa
2020. március 4.  |  11:00

Elérkeztünk a 2020-as női Magyar Kupa nyolcasdöntőjéhez, a Killik László Női K&H Magyar Kupa e hét csütörtöktől szombatig (03. 05-07.) zajlik a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban.

 

Az eseményre a napijegyek ára 1000 Ft.-, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 500 Ft.-. Az alábbi linkre kattintva vásárolhatnak jegyet az érdeklődők.

 

A tornának külön honlapja is van, ezt ide kattintva érhetik el.

 

 

A mezőny a tavalyihoz képest egy helyen változott, az ELTE BEAC Újbuda helyét a bajnokság újonca, a TFSE-MTK vette át. A negyeddöntők március 5-én, csütörtökön zajlanak, néhány szereplőt is megkérdeztünk, mi várható az egyes párharcokban. Nézzük a negyeddöntők párosításait!

 

 

 

TFSE-MTK – PEAC-Pécs – 13:00

A házigazda az újonccal találkozik a nap első összecsapásán – ez sok esetben masszív hazai fölényt jelezhetne, de a TFSE korántsem átlagos feljutó csapat. Bár a bajnokságban közvetlen riválisnak tekinthetőek – a fővárosiak a hatodik, a mecsekaljaiak a hetedik pozíciót foglalják el a tabellán -, mindkét egymás elleni mérkőzésüket a budapestiek nyerték eddig. A második fordulóban Pécsett tudott győzni Magyar Bianka együttese 94-84-re, a 13. fordulóban pedig hosszabbítást követően bizonyult jobbnak a TFSE 93-89 arányban - az eredményekből látszik, hogy sokpontos meccsre van kilátás. A baranyaiak a Bravard Conwright Udodenko légióstrió mellett főként a Hegedűs Wentzel duóra számíthatnak pontszerzés terén, hiszen a rutinos Gémes-Sarok Nikolett térdbántalmak miatt kihagyta csapata legutóbbi találkozóját, Szabó Fanni és Kaposi Pálma pedig betegséggel küszködött - nem tudni, ők milyen állapotban futnak neki a tornának.

A túloldalon egyértelműen a két Jenkins, Alisia és Chanise játékán múlik a legtöbb – az amerikai duó több mint 40 pontot és csaknem 20 lepattanót szállít meccsenként, egyértelmű húzóemberei ők a gárdának. Ha akár csak az egyiküket limitálni tudja Meszlényi Róbert hölgykoszorúja, már nyert ügye lehet, hiszen a fővárosiak harmadik légiósa, Kristina Arsenic közel sem akkora fegyver támadásban (7.6 pontos átlag), mint kolléganői. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy Arsenic éppen a PEAC ellen játszotta idei legjobb meccseit, az egyiken 16 pontot, a másikon pedig 10 lepattanót jegyzett – mégsem ő, hanem a Bernáth Réka Süle Krisztina duó lehet még a budapesti siker kulcsa. Mindketten 10 pont környékén átlagolnak, és szükség is lesz tőlük a kiegyensúlyozott produkcióra, hiszen a két Jenkins egyaránt 36 perc körül szokott játszani meccsenként – ez tartható a bajnokságban, ahol több idő van regenerálódni a mérkőzések között, a kupában azonban három napon át kell helytállnia annak, aki győzni szeretne. Izgalmas csatára lehet kilátás, az egymás elleni 0-2-es mérleg ellenére talán egy hajszállal a hazaiak az esélyesebbek, de nem lepődnénk meg egy esetleges fővárosi diadal esetén sem.

 

Süle Krisztina (TFSE-MTK): Újonc csapatként számunkra hatalmas dolog, hogy itt lehetünk a döntőben, keményen megdolgoztunk érte. Azt várom magunktól, hogy élvezzük minden pillanatát. Nem lesz könnyű dolgunk a nyitómérkőzésen a Pécs ellen. Egyrészt ők játszanak hazai pályán, másrészt biztosak vagyunk benne, hogy vissza szeretnének vágni az alapszakaszban elszenvedett vereségekért. Tisztességgel felkészülünk és szeretnénk újra meglepetést okozni.

 

Wentzel Nóra (PEAC-Pécs): Nagyon várom már ezt a tornát, hiszen hazai pályán fogunk játszani, és ez plusz motivációt ad nekünk. Elsődleges célunk, hogy négy közé jussunk és ezért mindent meg fogunk tenni!

 

 

Aluinvent DVTK – Sopron Basket – 15:30

Rögtön a negyeddöntőben összekerült a tavalyi bajnoki finálé két részvevője, a jelenleg is a tabella első és második pozíciójában található Sopron és a DVTK. A bajnokságban kétszer is összecsaptak már a felek – legutóbb éppen múlt vasárnap, amikor is kétszeri hosszabbítás után tudott diadalmaskodni a Sopron a Cyesha Goree-t nélkülöző borsodiak otthonában. Ez egy izgalmas, kiegyensúlyozott derbi volt, az első viszont sokkal egyoldalúbban alakult: december elején hazai környezetben 89-52 arányban múlta felül Gáspár Dávid alakulata a piros-fehéreket. A papírforma mindenképpen a bajnokságban 20-1-es mérleggel menetelő Sopron mellett szól – érdekesség, hogy csak a PEAC tudta idén legyűrni a címvédőt a hazai pontvadászatban, és az elődöntőben összekerülhet a két együttes, ha továbbjut. A címvédő bár állományát tekintve gyengült tavaly óta – távozott Yvonne Turner és Amanda Zahui is -, Candice Dupree szezon közben visszatért Sopronba, ez pedig már önmagában jelentős erősítés, hiszen a rutinos erőcsatár a legtöbb hazai klubban azonnali húzóember lenne. Itt is az persze, de a Brooks Crvendakic duó mellett a Fegyverneky Határ Dubei trióra is figyelniük kell az ellenfeleknek rajta kívül, Briann January pedig jól mozgatja a társakat, így a legmélyebb keret vitán felül a soproniaké.

Ha azonban akad csapat, amely felveheti a kesztyűt velük, az a miskolci hölgykoszorú, Cziczás László együttesében is akadnak szép számmal nagy nevek. Medgyessy Dóra kezében van a karmesteri pálca, a Washington Mystics csapatával WNBA bajnoki címet nyerő Shatori Walker-Kimbrough, az idény elején megsérülő Chanel Mokango helyére érkezett Ziomara Morrison és a „Megyóval” egyetemben a 3x3-as válogatottban is szereplő Cyesha Goree felel a pontok javáért. Maja Skoric sokoldalúságával tűnhet ki, Zele Dorina és Katona Szidónia pedig a rutinosabb hazai spílerek közé tartoznak. Pusztai Petra, Kányási Veronika, Kiss Angelika és Szűcs Réka személyében tehetséges fiatalokkal van kitöltve a keret, bármelyiküket bátran pályára lehet tenni, ha valamelyik húzóember pihenőt kap. Komoly rangadóra van kilátás, hiszen a múlt heti összecsapás megmutatta, hogy nem legyőzhetetlen a Sopron – ezzel együtt azért meglepetés lenne, ha a címvédő már a negyeddöntőben búcsúzna.

 

Kiss Angelika (Aluinvent DVTK): Mindenki izgatottan várja már a negyeddöntőt. Nem lesz egyszerű feladat, de itthon egyszer már bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a Sopronnal egy nagyon jó meccset játszani - azon leszünk, hogy ezt Pécsen is megmutathassuk.

 

Dubei Debóra (Sopron Basket): Az egyik legnehezebb ellenfelet kaptuk az első mérkőzésen, a jelenlegi bajnokság második helyezettjét. Ez a meccs biztos, hogy felér majd egy döntővel. Fontos lesz számunkra, hogy a saját játékunkra, taktikánkra, illetve védekezésünkre koncentráljunk, hiszen továbbjutás esetén három mérkőzést kell lejátszani, így nem lesz időnk minden csapatból felkészülni. Végezetül szeretnénk ismét a kupával hazatérni, hiszen mindenki számára fontos ez a cím.

 

 

UNI Győr MÉLY-ÚT – ZTE Női Kosárlabda Klub – 18:00

Pikáns összecsapásra van kilátás a játéknap harmadik találkozóján – nem csak hogy két hasonló erősségű gárda csap össze (a ZTE 11-10-zel, a Győr 10-12-vel áll), de némi „közös múlttal” is rendelkeznek a felek. A két csapat első mérkőzését 80-71-re a zalaiak nyerték, a visszavágón 71-68-as sikert arató győrieknél azonban jogosulatlanul szerepelt Rachel Hollivay, így a szövetség 20-0-lal a ZTE-nek adta a meccset. Enélkül is nagyon hullámzó szezont fut eddig a győri együttes – az évad elején szűken verték a DVTK-t, mindössze hat pontos vereséget szenvedtek a Soprontól, de decemberben jött egy nagyon mély hullámvölgy. A Csatától otthon (74-76), a Szekszárdtól (69-102) és a Vasastól (74-75) idegenben kaptak ki, ezt követte a ZTE elleni 0-20, majd a DVTK (64-89), a PEAC (68-86) és a Sopron (48-76) is átrobogott rajtuk – mindez Milos Pavlovic vezetőedző állásába került, őt Merim Mehmedovic váltotta a kispadon. Az utóbbi időben némileg stabilizálták helyzetüket, és elcsípték a rájátszást érő nyolcadik pozíciót az alapszakaszban – más kérdés, hogy ott a Sopron lesz az első ellenfél. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, ezúttal a ZTE ellen kell bizonyítania a mély kerettel dolgozó győrieknek – az egyre jobb formába lendülő Ygueravide Raksányi hátvédpáros vezérletével pedig meg is van az esélyük a győzelemre. Az azóta már „jogosultan” szereplő Hollivay Barnai Judittal párban oldja meg az ötös posztot, bedobóban pedig igen sok opció áll Mehmedovic mester rendelkezésére: a védőspecialista Varga Zsófia, az ifjú tehetség Dombai Réka, a fiatal kora ellenére rutinosnak mondható Török Ágnes vagy a korábbi válogatott Manty Mansaré mellett Dúl Panka is pályára küldhető. Ygueravide mögött / mellett bátran bevethető a spanyolhoz hasonlóan 3x3-as válogatott Papp Klaudia is, ő sokszor szállít plusz energiát a csapatnak a padról beszállva. Zofia Hruscakova műtétből lábadozik, helyette Asia Taylort nevezte a a kupára a klub - az amerikai azonban betegség miatt kihagyta a Csata elleni derbit, más kérdés, hogy nélküle is 88-68-as győzelmet arattak a győriek.

 

A zalaiak szezonja jóval kevésbé drámai, eddig jól oldja meg a Gáspár Dávid utáni átmenetet a gárda. Bár Molnár József hamar távozott kispadról, Horváth Zsófiával stabilan szállítja az eredményeket a csapat – az első négy (Sopron, DVTK, Szekszárd, Csata) utáni „üldöző” mezőny éllovasai jelenleg Horti Dóráék, az ötödik helyen állnak. Horti mellett Nagy Dóra játékát érdemes figyelni, a korábbi válogatott karmester ismét korábbi önmagát idézi nevelőegyesületénél. 11.4 pontja mellé csaknem öt gólpasszt oszt ki meccsenként, stabil 30 perces játékos, sok fog múlni az ő formáján. A pontokért a két Dórán kívül a Hayes Burkholder légiósduó felel, Andela Delic és Janis Boonstra inkább védekezésben lehet Horváth mester hasznára. A fiatal Kovács Georgina egyre komolyabb szerepet harcol ki magának a csapatban, ne lepődjünk meg, ha szép megmozdulásokat látunk tőle – elsősorban Nagy Dóra mögött lesz bevethető egyes poszton. Itt is nagy csatára lehet kilátás, nehéz megtippelni a továbbjutót – papíron a Győr mélyebbnek tűnik, de a zalaiak egy fokkal összeszokottabbnak tűnnek.

 

Török Ágnes (UNI Győr MÉLY-ÚT): Nagyon várjuk az idei nyolcasdöntőt, elsősorban azért, mert saját magunknak szeretnénk bizonyítani. A bajnokság számunkra eddig nem az elképzeltek szerint alakult, és a Magyar Kupa jó lehetőség arra, hogy javítsunk az eddig kialakult képen. Igyekszünk a lehető legjobban felkészülni a Zalaegerszegből, hogy a harmadik napon éremért tudjunk játszani.

 

Nagy Dóra (ZTE NKK): Az első meccset a Győr ellen játsszuk, ami különösen fontos nekem, de a csapatnak is egyaránt. Az, hogy ők a nyolcadik helyen állnak, egyáltalán nem tükrözi azt, amilyen erős gárda. Szeretnénk felszabadultan játszani egy jó meccset, de a továbbiakról nem igazán szeretnék így előre mondani semmit - erre az egy mérkőzésre kell először fókuszálni.

 

 

 

NKE-FCSM Csata – Atomerőmű KSC Szekszárd – 20:30

A tavalyi ezüstérmes, 2018-as kupagyőztes Szekszárd egy komoly erődemonstrációt követően csap össze az idény meglepetéscsapatával, az utóbbi időben némileg visszaeső Csatával. Legutóbbi öt meccsükön három vereséget szenvedtek a remekül rajtoló fővárosiak, közte egy 101-53-as szekszárdi kiütéssel – van tehát miért törlesztenie Tursics Krisztián együttesének. A tabellán le is csúsztak a negyedik helyre a sokáig második helyen álló budapestiek, a kupa azonban egy másik sorozat, itt az adott napi forma dönt. A két gárda első egymás elleni meccsét a Csata nyerte 71-66-ra, így ez az egyetlen negyeddöntő, ahol 1-1-re áll egymás ellen idén a két fél – az első mérkőzés azonban még december elején volt, a szekszárdi viszont február végén. Ezzel együtt nincs közel ötven pont a két csapat között, papíron itt is egy rendkívül kiegyensúlyozott összecsapásra lehet kilátás – valamelyest több lábon áll a tolnai alakulat, de a fővárosiak sokszor bizonyították az idény folyamán, hogy nem szabad őket leírni senkivel szemben. Zseljko Djokics gárdájában a McCall Ruzickova Krnjic Kiss Virág belső sort komoly tűzerővel támogatja meg Bálint Réka, Theodoreán Alexandra, Ivana Dojkic és Tyaunna Marshall, a karmesteri pálcát pedig szokás szerint Studer Ágnesre bízza a szakember. A fiatal Miklós Melinda nemrég 18 ponttal vétette észre magát, ő és a szintén ifjú Vincze Nikolett szintén kaphatnak szerepet a tornán.

Tursics Krisztián mindössze tíz játékost nevezett a kupára, így várhatóan rövidebb rotációval fognak szerepelni a budapestiek – itt sok múlik a Friskovec Gustafson Cannon trión, illetve a Horváth Lelik válogatott duó formáján. Ha Lelik Réka elkapja a fonalat, kintről nagyon veszélyes tud lenni, Horváth a zalai Nagy Dórához hasonlóan mind pontokban, mind játékszervezésben kulcsszereplő, a legfontosabb azonban várhatóan Megan Gustafson jó játéka lesz – az ő extrája nélkül mindenképp a Szekszárd tűnik esélyesebbnek.

 

Lelik Réka (NKE-FCSM Csata): Szerencsére a bajnokságban eddig nagyon jól teljesítünk összességében, becsúszott már csúnya vereség, de bravúrgyőzelem is. Múlt héten megtapasztaltuk ismét, milyen, amikor átgázol rajtunk a szekszárdi csapat (ahogy azt tavaly a magyar kupán tette), de remélem ebből tudunk tanulni, és felkészülünk ellenük a visszavágóra. Nagyon agresszív csapatról van szó, ezért nekünk is fel kell venni már edzésen ezt a stílust. Természetesen győzni szeretnénk, és ezért mindent meg is teszünk, de ettől és a tabella jelenlegi állásától függetlenül az ellenfelünk karakteresebb, összeszedettebb, tapasztaltabb csapat. Szeretnénk ezúttal felvenni velük a versenyt, ahogy azt egyszer már sikerült a bajnokságban, és tisztességesen helytállni. Remélem, sikerül a csapatnak a szebbik arcát mutatnia!

 

Theodoreán Alexandra (Atomerőmű KSC Szekszárd): Én nagyon izgalmas kupára számítok. Szeretnénk három napot maradni, de ennyire nem szaladunk előre, most csak a Csata meccs van a szemünk előtt. Nem fogunk tartalékolni, mindent beleadunk! Bízunk benne, hogy sok szurkoló elkísér minket és Pécsen is hazai pályát teremtenek nekünk.

#FIGHTFORLIVI

 

 

 

 

A negyeddöntők párosításai:

 

2020. március 5., csütörtök

 

(1) 13:00 TFSE-MTK - PEAC-Pécs

(2) 15:30 Aluinvent DVTK Miskolc - Sopron Basket

(3) 18:00 UNI Győr MÉLY-ÚT - ZTE NKK (M4 Sport)

(4) 20:30 NKE-FCSM Csata - Atomerőmű KSC Szekszárd (M4 Sport)

 

Az elődöntők párosításai:

 

2020. március 6., péntek

 

16:30 1. győztese - 2. győztese (M4 Sport)

19:00 3. győztese - 4. győztese (M4 Sport)

 

Helyosztók

 

2020. március 7. szombat

 

14:30 Bronzmeccs

17:00 Döntő (DunaWorld)

 

 

 

Vármegyei szövetségek