Egyetemi bajnokság, férfiak: Pécsett sem hibázott a Szombathely
21
Feb
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: Pécsett sem hibázott a Szombathely
2020. február 21.  |  18:35
Nem borult a papírforma a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A keleti és a nyugati csoport találkozóin is az esélyesek nyertek - a mezőny egyetlen veretlen csapata, a Szombathely színvonalas találkozón Pécsett, a PTE-PEAC otthonában is megőrizte makulátlan mérlegét.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK
 
Keleti csoport
 
12. forduló
 
Szegedi RSC – Debreceni Egyetem 44-80 (10-18, 9-24, 7-20, 18-18) 
Szeged, Topolya sor, 40 néző. V.: Vadász, Czékmán.
 
Szegedi RSC: Eperjesi 6/3, Kopanecz T. 4, Kéri, Hajdú 2, LISZKAI 17. Csere: Kass 7/3, Kopanecz M. 4, Kaszai 3/3, Perényi, Banda. Edző: Mészáros Vivien.
 
Debreceni Egyetem: Várbíró 7, Zsuga 3/3, Opre 5/3, BALÁZSI 19/9, CSIKAI 11/3. Csere: Gólya 6, SZEKERES 11/3, Nemes 5, SZŰCS B. 10/6, Orosz 3/3, Jurák. Edző: Berényi Sándor.
 
Nagyon jó ritmusban indult a mérkőzés, mind a két csapatnál a védekezés dominált. A pontosabban kezdő vendégek megléptek pár ponttal, ám a hazai gárda felvette a kesztyűt, és egy igazán élvezhető 10 percet láthattak a nézők. A második negyedben a debreceniek egy agresszív letámadással alaposan megnehezítették a vendéglátók dolgát. A hazaiak sok labdát adtak el, így a Debrecen Balázsi Soma remek dobóformája és Csikai András ponterős játéka révén nagyobb előnyre tett szert szünet előtt. A második félidőben a hazaiak az emberfogást és a zónavédekezést variálva próbáltak faragni a különbségen, ám a Debrecen minden hibát kihasználva és megbüntetve tovább növelte az előnyét.
 
A szegediek helyzeteiket gyenge százalékkal tudták értékesíteni, így a mérkőzés harmadik negyedére a vendégek gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést. A záró szakaszban a két csapat közötti feszültség kiéleződött, így sajnos egy inkább durva, mint kemény játékkal zárult a találkozó. A hazaiak remekül kezdve a játékrészt faragtak a különbségből, ám az utolsó pár percben ez a koncentráció elfogyott, ezt kihasználva az utolsó másfél percben a Debrecen 3 triplával még rápakolt a különbségre. Az RSC csapatából egyedül Liszkai Dávid jutott 10 egység fölé, egyértelműen ő volt a hazaiak vezére, míg a vendégeknél négyen is 10 pont fölé kerültek: Balázsi 19 ponttal zárt, míg Szekeres Ferenc 11-11 ponttal és lepattanóval dupla-duplát ért el.
 
Mészáros Vivien: - A nagyarányú vereség ellenére nem vagyok elégedetlen, sokat léptünk előre a szezon eleje óta. Sajnos az utolsó pár percre kiengedtünk, így az eredmény nagyobb különbséget mutat, mint amilyen a játék képe volt. A játék szépségét rontotta, hogy befejezés sürgetése miatt a meccs vége kisebb pankrációba torkollott. A mérkőzés legnagyobb vesztesége, hogy Perényi Domonkost egy "fellegekbe kiáltott" káromkodás miatt kiállították az első félidőben. Az ellenfélnek gratulálok, megérdemelten nyertek!
 
Berényi Sándor: - Először is gratulálok a srácoknak, jó meccset játszottunk! Támadásban és védekezésben is tudtuk csinálni a koncepciónkat, úgyhogy ennek örülök, az ellenfélnek pedig további sok sikert kívánok!
 
 
 
13. forduló
 
ELTE BEAC – Miskolci Egyetem 53-80 (11-22, 9-23, 17-16, 16-19)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Józsa, Simon.
 
ELTE BEAC: MOKOS 15/9, GYURCSÁNYI 15/9, Jónás 4, Bartos 4, Czimer 4. Csere: Debreceni 2, Gyapjas 6, Szeiler, Timár 3. Edző: Tima Gergely.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 12/3, KOZÁK M. 10/3, Kozák B. 8, Asszú 4, LIPPAI 14. Csere: Szőke 6/6, Pap 1, Gadus 3, Molnár 4/3, Sándor 9/9, ORLICZKI B. 9. Edző: Drahos Gábor.
 
A vendég csapat hírnevéhez méltón kezdett, már az első félidőben eldöntötte a találkozót. A miskolci alakulat remek védekezésével nem engedte kibontakozni a hazai együttest, s egységes, pontos, lendületes támadójátékával 25 pontos előnyt szerzett szünetig. Szünet után feljavult a hazai csapat védekezése, s támadásban is pontosabbá vált a 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Mokos Dániel vezette ELTE BEAC játéka. Az elsőnél jóval szorosabb, kiegyenlített játékot hozott a második félidő, de a magabiztos vendég siker egy pillanatig sem forgott veszélyben.
 
Tima Gergely: - Gratulálok a megérdemelt győzelemhez a Miskolcnak, és szeretném megköszönni a srácoknak a küzdést!
 
Drahos Gábor: - Az elmúlt évekhez képest jobban szerepeltünk ezen a pályán, így szeretnék a csapatnak gratulálni, és sok sikert kívánni a továbbiakban az ELTE-nek!
 
 
 
AKE-BGE – TFSE 63-85 (20-20, 18-27, 15-20, 10-18)
Budapest, Alkotás u., 15 néző. V.: Németh, Lázár.
 
AKE-BGE: TÓTH M. 15, Major 3, Garai 13/3, MOGYORÓS 15/3, Szőke O. 6. Csere: Steier 8, Lantos, Szőke B, Domján, Szakács 3/3. Edző: Zsirai Gyula.
 
TFSE: Kovács M. 2, Dévényi 9/3, KIRÁLY 15/9, PINTÉR 17/6, Félix 8. Csere: SZABÓ D. 5, Pataki, Schubert, HORVÁTH B. 15/15, Kovács B. 8/6, Váczi 6/6. Edző: Boros Zoltán.
 
Az első negyed még nagyon azt a képet sugallta, hogy végig szoros lehet a felcserélt pályaválasztás mellett zajló csata: a címvédő TFSE kosaraira a BGE mindig tudott válaszolni. A második negyedben azonban a TFSE nyerte a nagy dobópárbajt, pontosabban játszva 9 pontos előnnyel vághatott neki a második félidőnek. A harmadik negyedben megmutatkozott a TFSE játékosainak rutinja, nagyobb tapasztalata, összeszokottsága. Az "otthon játszó vendégek" elsősorban Horváth Barnabás és Király Zalán révén sorban süllyesztették el a hárompontosokat az AKE-BGE kosarában. A TF lendülete kitartott az utolsó negyedben is, így a címvédő a szoros első felvonás után fokozatosan ellépve jól küzdő ellenfelétől végül magabiztos, 22 pontos győzelmet aratott. A TF-ből Pintér Dávid (17 pont, 12 lepattanó), az AKE-BGE együtteséből pedig Mogyorós Bence (15 pont, 11 lepattanó) zárta dupla-duplával a találkozót. 
 
Zsirai Gyula: - Szeretnék gratulálni a TFSE-nek, és további sok sikert kívánok ellenfelünknek! A mérkőzés az elején teljesen kiegyenlített volt, utána azonban, mivel még nem vagyunk összeszokva, néha elkövettünk olyan hibákat, hogy túl hamar akartunk befejezni támadásokat. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ez egy kimondottan jó iramú mérkőzés volt, és megint léptünk egyet előre. Még egyszer további sok sikert kívánok a TFSE-nek! Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Boros Zoltán: - Elég kemény mérkőzés volt, az első félidőben jól tartotta magát a BGE, úgy látszik, egyre jobban összeáll ez a csapat. Szerencsére a harmadik negyed végén és a negyedik elején volt egy olyan periódusunk, amikor el tudtunk lépni tíz-tizenöt ponttal, így végül magabiztos győzelmet arattunk. Gratulálok a BGE-nek az eddigi fejlődéséhez, és további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
Szegedi RSC – EKE Eger 63-78 (17-24, 21-18, 13-15, 12-21)
Szeged, Topolya sor 3., 30 néző. V.: Nyilas, Varga.
 
Szegedi RSC: Kopanecz M. 8, Kéri 2, Hajdú 5/3, PERÉNYI 9, Banda 2. Csere: LISZKAI 11, KOPANECZ T. 15/3, Kass 6/3, Kaszai 3/3, Mayer 2. Edző: Mészáros Vivien.
 
EKE Eger: SZABÓ M. 9/3, POMÁZI 26/18, BÜRGÉS 15/15, Kátai 2, SZICSÁK 21. Csere: Kenéz 1, Sárosi 4, Beák, Steier, Ungi. Mb. edző: Beák Balázs.
 
Az első negyedben az Eger ráerőltette akaratát a hazaiakra, jó zárásokból tiszta helyzeteket kialakítva igen jó dobóformával a vendéglátó előtt járva kezdték a mérkőzést. Pomázi Patrik és Bürgés Sándor remekül dobott kintről, s ez ellen a szegediek az első 10 percben nem találták az ellenszert. Támadásban a hazai gárda főleg a palánk alatti eredményessége révén próbálta tartani a lépést remekül dobó ellenfelével. A második negyedben a hazai csapat egy agresszívabb védekezéssel és ebből kialakított gyors támadásokkal felzárkózott az egri alakulathoz. Kopanecz Tamás eredményes, agresszív 1-1 elleni akciói nagy lendületet adtak a Szegednek, így a nagyszünetben csupán 4 pont volt a különbség a vendégek javára. A második félidőben a hazaiak folytatták az agresszív védekezést, amely eredményesnek bizonyult. A szegediek fordítottak és meg is léptek pár ponttal. Az Eger a negyed közepén egy zónavédekezéssel törte meg Kopaneczék lendületét, ráadásul az RSC védekezési hibáit kihasználva az addig 3 triplát "vágó" Pomázi sikeres hármasai számát rövid időn belül megduplázta.
 
Remek segítséget kapott a palánkok alatt jeleskedő Szicsák Bencétől, így a vendégek a negyed végén újra átvették a vezetést. Az utolsó 10 percben ugyan a Szeged próbált kapaszkodni, de az Eger tartotta remek dobóformáját, így a mérkőzés végére 15 pontos különbség alakult ki, a kilátogató nézők azonban egy izgalmas és sportszerű mérkőzést láthattak. Szicsák 21 ponttal és 17 lepattanóval dupla-duplát ért el, de Pomázi 26 pontja - melyből 18-at hárompontosokból gyűjtött – is figyelemre méltó, míg Bürgés 5 kinti dobást értékesítve jutott 15 pontig, a vendégek játékát ügyesen szervező Szabó Martin pedig 9 ponttal és 10 pattanóval zárt. A hazaiaknál Kopanecz T. jutott 15 egységig, mellyel a csapata legjobb teljesítményét nyújtotta. Liszkainak sikerült még éppen 10 pont fölé jutnia az RSC-ből, de ez kevés volt a szegedi sikerhez.
 
Mészáros Vivien: - Fegyelmezetlenség miatt nem tudtunk élni a lehetőséggel. Megérdemelten nyert az Eger! Sportszerű, jó meccset játszottunk.
 
Beák Balázs: - Végre bementek távoli dobásaink, és így tudtunk nyerni Szegeden.
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
13. forduló
 
SMAFC – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 53-103 (15-15, 11-33, 16-32, 11-23)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Rokob, Rudasits.
 
SMAFC: Tukovits 10, Hencz 13, Janzsó 9, Szegedi 9/3, BARCZA 7. Csere: Hajdók 5, Szilágyi, Nichter. Edző: Farkas Dávid.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 17/15, GEIGER 26/18, RÁTVAY 14/3, HÁGEN 13, HORVÁTH Á. 8. Csere: Sütöri 3, Tóth 2, Mándity 8, Varga 4, Nagy-Bíró 8/3. Edző: Laky Tibor.
 
A hazai csapat ezúttal is tartalékos felállásban állt föl, ám ennek ellenére az első negyedben méltó ellenfele volt a jó néhány NB I B-s játékossal érkező mosonmagyaróvári gárdának. A második negyedtől fölénybe kerültek a vendégek, a hazai kulcsjátékosok fáradni kezdtek, a Mosonmagyaróvár pedig ezt érzékelve egyből átállt egy agresszív letámadásra, amely ellen a vérbeli irányító nélkül felálló hazaiak nem igazán találták az ellenszert. A második félidőben sem változott a játék képe, továbbra is agresszív letámadással „operált” a vendég együttes, ezzel végérvényesen eldöntve a mérkőzés sorsát. Az utolsó negyedben már csak a különbség volt kérdéses.
 
Farkas Dávid: - Egyes és kettes poszton szereplő játékosaink nélkül - akik továbbra is betegek és sérültek - két hete sportszakmailag értékelhetetlen mérkőzéseket játszunk. Köszönöm azoknak a játékosoknak a hozzáállását, akik kényszerből olyan posztokra kerültek az elmúlt hetekben, ahol még életükben nem játszottak.
 
Laky Tibor: - Először is köszönjük szépen a mérkőzést! Gratulálok mind a két csapatnak! Mi abban a szakaszában vagyunk a bajnokságnak, hogy a kötelező győzelmeket hozni kell bármi áron. Jó mérkőzés volt abból a szempontból, hogy ki tudtunk próbálni egy-két olyan összetételt, amit egyébként nem lett volna lehetőség. Megyünk tovább! Reméljük, hogy a rájátszásig el is jutunk!
 
 
 
PTE-PEAC – Szombathelyi Egyetemi SE 64-76 (18-19, 13-18, 21-19, 12-20)
Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: Téczely, Földvári.
 
PTE-PEAC: SCHUJ 12/6, Major 5/3, Gáspár 6, NAGY K. 18/12, KIS M. 13/3. Csere: Pákozdi, Kovács, Griszháber, Lajos 4, Kovacevic 6. Edző: Moosz Milán.
 
Szombathelyi Egyetemi SE: HORVÁTH 19/6, SOÓS 9/3 SCHVEIGHOFFER 10, Oroszi 5, VICZE 18/3. Csere: Németh, Papp 6, Monek 2, Gombkötő 2, Frisnyák, Novák 5/3. Edző: Kéri Péter.
 
Színvonalas és küzdelmes mérkőzést hozott a listavezető Szombathely és a PEAC csatája. A vendég csapat jobban tudta végrehajtani a faulthatáron való keményebb védekezést, és kulcsjátékosai valamivel megbízhatóbb támadó teljesítményt hoztak. A harmadik negyedben, amikor a hazaiaknak beestek a távoli dobásaik és összeszedettebben védekeztek, felzárkózott a két dupla-dupláig jutó játékosa, Nagy Kevin (18 pont, 10 lepattanó) és Kis Milán (13-13 pont és lepattanó) vezette PEAC. Az utolsó negyedben azonban az újra pontosabban játszó, jobban védekező, s csapatként egységesebb szombathelyi gárda el tudta dönteni a mérkőzést a maga javára. 
 
Moosz Milán: - A veretlen első helyezett ellen nagyon jól kezdtük a mérkőzést, partiban voltunk, ám a második negyed végén, illetve a harmadik negyed elején nagyobb hátrányt szedtünk össze. Ezután védekezést váltottunk, agresszívak lettünk, így visszajöttünk a meccsbe. Ezt a teljesítményt viszont csak egy ötös, hatos rotáció tudta hozni, így elfáradtunk. De gratulálok a csapatnak, mert nagyot küzdöttek egy jó meccsen!
 
Kéri Péter: - Kicsit nehezen lendültünk bele a mérkőzésbe, talán a hosszú utazás miatt. A második félidőt abban a ritmusban kezdtük, ahogy az egész mérkőzést kellett volna játszani, ekkor sikerült kialakítani egy aránylag nagy előnyt. Majd ezután jött egy rövidzárlat, amiből újra kellett építkezni, végül egy izgalmas végjátékban sikerült győzni.
 
 
 
PTE-Petőfi SE - Veszprémi Egyetemi SC 73-59 (10-19, 17-15, 21-18, 25-7)
Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: dr. Danka, dr. Szalóki.
 
PTE-Petőfi SE: AMER 13/3, Kovács 6, KÁRPÁTI 23/6, SZAVAI 7/3, Varga 5/3. Csere: Szeverinácz 7/3, Nagy, Árok, Hamar 4, Marosvölgyi 4, Pontyos 2, Sulyok 2. Edző: Sipos Ádám.
 
Veszprémi Egyetemi SC: SIMON 12/12, BIRKÁS 28/3, Kovács 7/3, Veingartner 8/3, Rehák 4. Edző: Mónus Péter.
 
Az első negyedben nagy iramban, jó, pontos játékkal kezdte a találkozót a veszprémi csapat, el is lépett 9 ponttal. Ezután a pécsi csapat fokozatosan javuló védekezésével lépésről lépésre közelítette ellenfelét, majd a negyedik negyedben egyértelművé tette fölényét a mindössze 5 játékossal érkező, s a záró etapra erejével teljesen elkészülő veszprémiekkel szemben. Jó iramú mérkőzésen, sportszerű játékkal szerezte meg győzelmét a PTE-Petőfi SE csapata. A hazai siker fő letéteményese a 23 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Kárpáti Balázs volt.
 
Sipos Ádám: - Gratulálok a Veszprém csapatának, jól kezdték a meccset! Sok sikert Mónus Peti barátomnak a továbbiakban! Jó volt találkozni vele, és legelső tanítványaimat immár felnőttekként játszani látni.
 
Mónus Péter: - Gratulálok mindkét csapatnak! A csapatot jó ideje sújtó betegség- és sérüléshullám miatt tartalékosan tudtunk kiállni. A pécsiek védekezésével nem tudtunk megbirkózni a második félidőben.
 

Vármegyei szövetségek