Drámai végjátékok a női egyetemi bajnokságban
20
Feb
2020
Drámai végjátékok a női egyetemi bajnokságban
2020. február 20.  |  12:15
Mindössze három mérkőzést rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosérlabda Bajnokságban a hölgyeknél. Meccs kevés volt, izgalom viszont annál több. A három találkozóból kettő is az egyik fél minimális, egyetlen pontos győzelmével végződött, ráadásul ezek egyike, a NKE-Csata - BME-MAFC fővárosi derbi csak hosszabbítás után dőlt el. A veretlen címvédő TF is csupán 1 ponttal tudott nyerni Miskolcon. Az első félidő az egyetlen kevesebb izgalmat hozó találkozón, az NKE-Csata - Győr összecsapáson is szoros volt.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NŐK
 
Keleti csoport
 
8. forduló
 
Miskolci Egyetem - TFSE 62-63 (20-22, 19-14, 12-14, 11-13)
Miskolc, Körcsarnok, 30 néző. V.: Takács, Bene.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 16/6, Kecskés 5/3, Papp 3, Balázs, ARAD 25/3. Csere: TÓTH B. 11/3, Móri 2, Orbán, Sabbadin, Gőz, Jámbor, Bándi. Edző: Lippai Szabolcs.
 
TFSE: KENYERES 13/6, HERJECZKI 10, Kozma 6/6, Hegyi 4, Nagy 2. Csere: SZELI 14, Angyal 8, Vörösházi 4, Varga 2, Szabó. Edző: Hegedűs Péter.
 
Nagy iramú és igen színvonalas játékkal kezdődött a mérkőzés, a csapatok felváltva szórták a kosarakat. Hazai részről Arad Zsófia, Takács Anna és a padról érkező Tóth Boglárka, a címvédő fővárosiaktól pedig Kenyeres Anett, Herjeczki Patrícia és szintén egy cserejátékos, Szeli Dorina jeleskedett. A második negyedben védekezést váltott a hazai együttes - pontosabb játékkal a vezetést is sikerült átvenni, és egy szűk előnyt állandósítani. Egy triplányi hazai előnnyel fordultak a felek. A második félidő végig kiegyenlített és szoros volt, szünet után szinte végig váltva vezettek a felek. Az utolsó percben Herjeczki középtávoli dobásával vette át a TF a vezetést. Arad büntetőzhetett egy edzői technikai hibát követően. A végjátékban egypontos TF vezetésnél időt kért a hazai csapat. A mezőny legjobbjához, a találkozót 25 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával záró Aradhoz került be a labda, befordult, dobott, a játékszer pedig a játékosok, edzők és a nézők feszült figyelme közepette a gyűrűn kettőt pattanva leperdült onnan, így a címvédő TF örülhetett, veretlen maradt - de a Miskolc is minden elismerést megérdemel, alaposan megszorongatta a címvédőt.
 
Lippai Szabolcs: - Hatalmasat küzdött a csapat, egész mérkőzésen fej-fej mellett haladva a korábbi bajnok ellen! A lányok bebizonyították, hogy ott van a helyük a rájátszásban, a következő két meccsünkre kell koncentrálnunk, hogy megtartsuk és megszerezzük a keleti csoport harmadik helyét. Gratulálok, és további sok sikert a TF-nek!
 
Hegedűs Péter: - Legutóbbi találkozásunk óta rengeteget fejlődött a miskolci csapat, és szoros mérkőzést játszottunk velük a végletekig kiélezve. Összességében gratulálok a csapatomnak, mert végig összetartottak, és sok sikert kívánok a Miskolcnak a folytatáshoz!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
Az 1. fordulóból halasztott mérkőzés
 
NKE-Csata – Széchenyi Kosárlabda Akadémia 56-86 (18-19, 19-20, 11-20, 8-27)
Budapest, Ludovika Aréna, 15 néző. V.: Lövei, Káré.
 
NKE-Csata: TAKÁCS 10, Kovács, Gaál 7/3, POLGÁRI 17/12, SZÉKELY 14. Csere: Csarankó 2, Szarka, Juhász 6, Lenti. Edző: Mányoky Fanni.
 
Széchenyi Kosárlabda Akadémia: BAFFY 9/3, HORVÁTH K. 11/9, Horváth D., NAGY R. 16. BICZÓ 15. Csere: SZŰTS 10, Bánszegi 1, Tóth, PERL 17/15, Török 2, Gyuricza 5/3. Edző: Barthalos István.
 
Mindkét csapat nagyon jól kezdte a mérkőzést, kemény, kiélezett, kifejezetten magas színvonalú játék jellemezte az első félidőt, több taktikai váltással. A csapatok fej-fej mellett haladtak, igazán nagy különbséggel egyik csapat sem tudott elhúzni. A hazaiak Takács Emese, valamint a két dupla-duplát elérő játékosuk, Polgári Melinda (17 pont, 11 lepattanó) és Székely Réka (14 pont, 10 lepattanó) vezérletével abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a csoport egyik legjobb együttesének. Bár a második félidő Polgári hármasával kezdődött, ez nem dobta föl a hazai csapatot, amely - ahogy mondani szokás - "bent maradt az öltözőben". A frissebb, "hosszabb kispaddal" rendelkező vendég győri együttes ezt könyörtelenül kihasználva egy 15-2-es rohammal elhúzott, s fokozatosan felőrölve az első félidőben remeklő NKE-Csata ellenállását végül 30 pontos győzelmet aratott. A vendégeknél is volt Nagy Rebeka (16 pont, 14 lepattanó) és Biczó Laura (15 pont, 10 lepattanó) személyében két olyan játékos, aki dupla-dupláig jutott a találkozón.
 
Mányoky Fanni: - Gratulálok az ellenfélnek és a saját csapatomnak is! Úgy gondolom, egy félidőn át partnerei tudtunk lenni egy kiváló együttesnek, amelynek nagy esélye van akár a bajnokság megnyerésére is. A győriek kiváló, fegyelmezett játékot játszottak, és kollégám bő rotációval tudott dolgozni, ami a második félidőben döntőnek bizonyult. Összességében egy remek mérkőzés volt!
 
Barthalos István: - Ha minden mérkőzés ilyen színvonalat hozna, mint az első félidő, akkor nagyon sokat fejlődnének a csapatok. A hazaiak nagyon jó dobóformát fogtak ki az első félidőben, de így is sikerült minimális vezetéssel a félidőre menni. Utána, úgy gondolom, hogy a jobb állóképességünk, a hosszabb cserepad és a taktikus védekezés meghozta gyümölcsét. A végeredmény nem tükrözi a küzdelem mértékét. Gratulálok ellenfelünknek, köszönjük a mérkőzést!
 
 
 
2. forduló
 
NKE-Csata – BME-MAFC 59-58 hosszabbítás után (15-18, 17-13, 13-17, 8-5, 6-5)
Budapest, Ludovika Aréna, 15 néző. V.: Jankovics, Gruber.
 
NKE-Csata: TAKÁCS 24/3, KOVÁCS 2, GAÁL 6/6, Kundráth 15/9, Szarka 4. Csere: Székely 6/3, Csarankó, Juhász 2. Edző: Mányoky Fanni.
 
BME-MAFC: Bozsó 9/3, HIZSNYIK 18/6, HORVÁTH 12, MUNTEÁN 11/3, Kardos 6. Csere: Kovács, Zsolnai, Selmeczy, Józsa 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az első negyed egy kicsivel a vendégeknek sikerült jobban, a második negyed pedig a hazaiaknak, de összességében fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem igazán tudott nagyobb előnyre szert tenni. A második félidőt jobban kezdte a 18 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Hizsnyik Dóra vezette BME csapata, de az NKE-Csata nem adta fel. Az utolsó negyed kevés kosarat, de óriási izgalmakat hozott: a vendégeknek több labdájuk is volt a győzelem megszerzésére, de nem tudtak élni vele, így következett a hosszabbítás. A végsőkig harcoltak a csapatok, majd az utolsó másodpercekben a hazaiaknak sikerült egy labdát szerezniük, amit csak személy hibával tudott a BME csapata megállítani. Az addig pont nélkül álló Kovács Kincső higgadtan értékesítette mindkét büntetőjét, amivel a hazaiak átvették a vezetést. Igaz, a vendégek még kértek egy időt, de nem tudtak kosarat szerezni, így 45 perc után 1 ponttal az NKE-Csata csapata bizonyult jobbnak.
 
Mányoky Fanni: - Gratulálok a BME-MAFC csapatának is! Nagyon büszke vagyok a lányokra! Ma sem volt teljes a csapatunk, de aki itt volt, szívét-lelkét beletette a játékba, ami a végén a győzelemhez vezetett! Köszönöm, lányok!
 
Gorácz Árpád: - Egy ilyen meccs után nehéz mit mondani. Gratulálok a Csata csapatának, nagyot küzdöttek!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek