Elkezdjük az Eb-selejtezőket a címvédő ellen
19
Feb
2020
Elkezdjük az Eb-selejtezőket a címvédő ellen
2020. február 19.  |  12:10
A magyar férfi kosárlabda-válogatott holnap este 18:00-tól megkezdi szereplését a 2021-es Európa-bajnokság selejtező sorozatában. A mieink rögtön a címvédő Szlovéniát fogadják Szombathelyen, az Arena Savariában.
 
Nyugati szomszédunk edzőt váltott a 2017-es kontinensviadalt követően: Igor Kokoskov nem hosszabbította meg lejáró szerződését, helyét addigi segédje, Rado Trifunovic vette át. A szlovénok egyelőre 14 fős keretében is van bőven változás a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hiszen nincs ott az Eb-győzelem után a válogatottságtól visszavonuló Goran Dragic, a Real Madrid szlovén-amerikai kettősállampolgára, Anthony Randolph, illetve az NBA és a sportág egyik legnagyobb csillaga, Luka Doncic sem.
 
Ettől függetlenül erős szlovén keret érkezik Magyarországra. Ellenfelünk talán legnagyobb neve az a Klemen Prepelic, aki az előző szezonban a Realnál kosarazott, ezt az idényt pedig kölcsönben a Joventut Badalonánál tölti, nem is akárhogyan: a spanyol élvonalban 22, a EuroCupban pedig 17 pontos átlaga van. Szintén húzóember az új honosított légiós, Jordan Morgan, aki a török Pinar Karsiyaka légiósa - a EuroCupban 15.6 pontos és 7 pattanós mutatói vannak, és bár a bajnokságban egy fokkal gyengébb ennél, a jelenleg második helyen álló csapat legjobbja ott is. Nagy név Jaka Blazic is, aki két év Crvena Zvezda és négy évnyi spanyol légióskodás után tért haza erre az idényre a Cedevita Olimpija csapatához - tavaly Hanga Ádám csapattársa volt a Barcelonánál.
 
Komoly múlttal rendelkezik a keret többsége, a Spanyolországban három évet lehúzó Luka Rupnik, Gregor Hrovat, a Partizant és az Anadolu Efest is megjáró Edo Muric, vagy a pár éve egy egészen valószínűtlen dobással a közösségi média egyik főszereplőjévé váló Blaz Mahkovic is, rutinban tehát nem lesz hiány a szlovéneknél.
 
A mieink azonban az elmúlt években hasonló erősségű válogatottak ellen nagyon szépen szerepeltek, főleg hazai pályán. Szlovénia tekinthető a favoritnak, Prepelicék nyilatkozataiból is leszűrhető, hogy saját magukra is így tekintenek, és Doncicék nélkül is be akarják bizonyítani, hogy nem véletlenül nyertek Eb-t két éve. A mieink azonban felkészülten, jó állapotban várhatják az összecsapást abban az Arena Savariában, ahol Lengyelország és Horvátország is elbukott a vb-selejtezők során.
 
A mérkőzésre még kaphatóak jegyek az alábbi linken:
 

Vármegyei szövetségek