Egyetemi bajnokság, férfiak: A Miskolc megfosztotta veretlenségétől a címvédő TF-et
14
Feb
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: A Miskolc megfosztotta veretlenségétől a címvédő TF-et
2020. február 14.  |  12:55
Keleten csupán 2, nyugaton viszont 5 mérkőzést játszottak a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A legizgalmasabbnak a tavaly előtti bajnok Miskolc és a címvédő TF találkozója érkezett, és e tekintetben nem is okozott csalódást a találkozó. A mérkőzés nagy részében előnyben játszó borsodi legénység "elkapta" s elvette az ezúttal tartalékos felállásban pályára lépő, a záró szakaszban rövid időre a vezetést is átvevő bajnokcsapatot. A nyugati csoportban négy elég egyoldalú mérkőzés mellett érdekesen alakult az első fordulóból elhalasztott, felcserélt pályaválasztói joggal Sopronban lejátszott NKE-SMAFC összecsapás, amelyen szünetben még a fővárosiak vezettek, de a második félidő a soproni együttesé volt, amely fordítani tudott.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 12. forduló
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület - ELTE BEAC 108-75 (27-19, 22-11, 32-29, 27-16)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Gergely, Zalai.
 
Nyíregyháza: DEMETER 18/6, VASKÓ 18/9, Tisza 11/3, SITKU 31, MOKÁNSZKI 21/3. Csere: Jánkfalvi 5/3, Horányi 2, Jurák 2. Edző: Hegedűs Ferenc.
 
ELTE BEAC: Mokos 16/6, Timár 4, Jónás 2, CZIMER 21/9, BARTOS 32/9. Csere: Somosi. Edző: Szekeres Dávid.
 
A nyíregyházi csapat szünetig közel 20 pontos előnyt szerezve hozta a kötelezőt. A harmadik negyedben az "izmos" dupla-duplát elérő Bartos Bálint vezérletével a jól küzdő fővárosi együttes felnőtt a feladathoz, kiegyenlítetté tette a játékot. Az övéhez hasonló, kiemelkedő teljesítmény Sitku Márton (31 pont, 14 lepattanó) révén hazai oldalon is akadt - Vaskó György egy különleges tripla-duplával (18 pont, 10-10 lepattanó és eladott labda) zárt, a fővárosiaknál pedig Mokos Dániel (16 pont, 10 eladott labda) hagyományosnak korántsem nevezhető dupla-duplát jegyzett. A magabiztos hazai győzelemben jelentős szerepe volt a nyíregyházi legénység palánkok alatti fölényének - annak, hogy a Nyíregyháza 40-28-ra nyerte a lepattanócsatát. 
 
Hegedűs Ferenc: - Nagyon látványos és színvonalas mérkőzés volt. Az ellenfél szimpatikus volt, jól játszott, de korrekt játékvezetés mellett a jó dobóformát nyújtva simán győztünk.
 
Szekeres Dávid: - Gratulálunk a Nyíregyházának győzelemhez! Sajnos most ennyire tellett.
 
 
 
Miskolci Egyetem – TFSE 81-74 (27-16, 16-21, 19-17, 19-20)
Miskolc, Körcsarnok, 40 néző, V.: Takács, Lónáth.
 
MEAFC: TAKÁCS D. 9/3, KOZÁK M. 15/6, KOZÁK B. 22/12, Asszú 8, LIPPAI 12. Csere: Orliczki 8, Molnár 6/6, Szőke 1, Sándor, Gadus, Pap. Edző: Drahos Gábor.
 
TFSE: Kovács M., SZABÓ D. 22/3, KIRÁLY 21/6, FÉLIX 15, KELENFÖLDI 12. Csere: Kovács B. 2, Schubert 2. Edző: Boros Zoltán.
 
Sokkal lendületesebben, pontosabban indítva a rangadót, az első negyedben 10 pont fölötti előnyt szerezve ellépett a házigazda. A második szakaszra rendezte sorait az ezúttal erősen tartalékos TF, amely szünetig 6 pontra feljött. Ahogy a meccset, a második félidőt is jobban kezdte a csapatként időnként igen jól működő, a mérkőzésen összesen 27 gólpasszig jutó Miskolc. A harmadik etap közepén már 15 ponttal vezettek a hazaiak, de a TF szívós munkával, védekezésén sokat "szigorítva" a szakasz végén 10 ponton belülre került, s a záró etap elején lendületben maradt. Sorozatban kényszerítve eladott labdákra a házigazdákat a 33. percben a vezetést is átvette a veretlenül álló címvédő. Ezt követően azonban Kozák Bertalan két kulcsfontosságú triplájával visszavette, s a színvonalas, fordulatos találkozó végéig már nem is adta ki kezéből a vezetést a Miskolc, így a tavaly előtti bajnok elvette a címvédő veretlenségét.
 
Drahos Gábor: - Jó ellenfél játszott energikus kosárlabdát, ami sok gondot okozott, ám a lényeg, hogy megszereztük a győzelmet. A fiúknak is nagyon kellett már egy kis sikerélmény. Úgy dolgozunk a továbbiakban, hogy az ilyen történések erőt és önbizalmat adjanak a folytatáshoz a bajnokságok további részében is. Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, és örülök, hogy Kozák Berci kritikus helyzetben bedobta...
 
Boros Zoltán: - Sajnos az első negyedben kiütközött, hogy a hazaiak az NB I B csoportos csapatukkal álltak ki, mi pedig különböző elfoglaltságok miatt csak egy játékost tudtunk nevezni ebből az osztályból, a többiek az NB II-ben szerepelnek. Ezután a feljavult támadójátékunknak, valamint a zóna- és emberfogásos védekezésünk váltogatásának köszönhetően a negyedik negyedben még a vezetést is sikerült átvennünk, a végére azonban kijött a kétosztálynyi különbség. Gratulálok a Miskolcnak, de gratulálok a saját játékosaimnak is a teljesítményükhöz!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
12. forduló
 
Közgáz SC és DSK - NKE SE 133-41 (30-4, 32-8, 34-22, 27-7)
Budapest, Kinizsi u., 15 néző. V.: Szilágyi, Erdész. 
 
Közgáz: De Santis 15/12, FÓTI 17/3, Bernacchini 12/6, MÁRIÁS 15/3, BEA 19. Csere: GŐCZI 18/12, ÚR 22, KISS B. 15. Edző: Vladár Csaba.
 
NKE: Pálvölgyi 10/3, Obermann 2, Tasnádi 2, Bolyki 5, PÓCZOS 12. Csere: Magari 5/3, Tyetyák 2. Edző: Paulik Tamás. 
 
Bár a vendégek zónája ellen bizonytalanul kezdett a Közgáz, hamar kiderült, hogy nincs egy súlycsoportban a két csapat. A vendéglátók szigorú, szoros emberfogásával nem tudott mit kezdeni az NKE. A hazaiak helyenként látványos örömjátékot mutattak be triplákkal, zsákolásokkal. A nyeretlen sereghajtó vendégek a harmadik negyedben pár ügyes akciót vezetve felnőttek a feladathoz, ebben az etapban szerezték pontjaik több mint a felét. A fölényesen diadalmaskodó Közgázból három játékos is, Bea Gergely (19 pont, 12 lepattanó), Kiss Barnabás (15 pont, 10 lepattanó) és a tripla-duplától 2 lepattanóval elmaradó Gőczi Norbert (18 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) dupla-duplával zárta a találkozót. 
 
Vladár Csaba: - Ritkán nyerünk ilyen nagy különbséggel. Az első percek bizonytalanságát és az utolsó öt percet leszámítva jó ritmusban kosárlabdáztunk. Sok sikert kívánok a folytatásban mind a két csapatnak!
 
Paulik Tamás: - Gratulálok a Közgáznak! Ellenfelünk sokkal nagyobb játékerőt képviselt, mint mi, és ezt érvényre is juttatta. Csak a harmadik negyedben nyújtottunk elfogadható teljesítményt.
 
 
 
PTE-PEAC – SMAFC 93-53 (27-18, 28-8, 21-18, 17-16)
Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: dr. Danka, dr. Szalóki.
 
PTE-PEAC: MAJOR 15/15, POPGYÁKUNIK 20/12, GÁSPÁR 16, Nyulász 9, VARGA 15/6. Csere: Kovács, Nyulász 7/3, Pákozdi 4, Kovacevic 4, LAJOS 10. Edző: Moósz Milán.
 
SMAFC: Tukovits 12, SZEGEDI 16/6, Heiszenberger, 2, Hencz 10, Barcza 5. Csere: Janzsó 8, Gáspár, Szilágyi, Nichter, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
Az első félidőben kevés ellenállást tanúsított a SMAFC, amely eleve tartalékosan érkezett Pécsre, ráadásul egy korai sérülés is hátráltatta. Ennek megfelelően a jól dobó, lendületesen, pontosan kosarazó hazaiak az első két negyedben tetemes előnyre tettek szert. A találkozó az első félidőben gyakorlatilag el is dőlt, szünet után már lényegében edzőmeccs jelleget öltött a találkozó. Különböző támadás és védekezési felállásokat gyakoroltak a felek, s mindkét oldalon lehetőséget biztosítottak a szakvezetők az eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosoknak is.
 
Moósz Milán: - Sikerült nagyjából ugyanannyi játéklehetőséget biztosítani mindenkinek. Fontos is volt, hogy pihentessük a kezdő ötösünket, mert az NB II-es bajnokságban fontos találkozók várnak ránk. Minden játékosnak köszönöm a mai részvételt!
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak! Sajnos kulcsjátékosaim közül többen hiányoztak, ketten pedig a mai mérkőzésen sérültek meg, közülük az egyetlen irányítónk a harmadik percben. Amatőr csapatunk ma ennyire volt képes.
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – Veszprémi Egyetemi SC 113-54 (33-14, 33-13, 19-13, 28-14)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Rokob, Tóth.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Varga 6, GEIGER 6, MÁNDITY 10/3, Horváth 8, DOMSITZ 36. Csere: Nagy-Bíró 4, HÁGEN 10, IVÁNCSICS 16, Sütöri 2, Szabó 6, TÓTH R. 9/9
Edző: Laky Tibor.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Birkás 9/3, Grifatong 4, KOVÁCS B. 16, Lenger 13/3, Rehák 12/6. Edző: Mónus Péter
 
A Széchenyi Egyetem csapata minden negyedet megnyerve, végig kézben tartva a játék irányítását magabiztosan győzte le a tartalékosan, mindössze 5 játékossal érkező vendégeket. Hazai részről két játékos, Domsitz Márton (36 pont, 14 lepattanó) és Iváncsics Ákos (16 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplát ért el, a vendégek legjobbja, Kovács Botond (16 pont, 9 lepattanó) pedig egyetlen lepattanóval maradt el ettől.
 
Laky Tibor: - Örülök, hogy a nagyon fájó őszi vereségért sikerült revansot venni. Tudtunk két olyan félidőt játszani, ahol mindenki meg tudta mutatni, hogy hol tart. Remélem, hogy ez az állapot kitart a következő négy fordulóra!
 
Mónus Péter: - Szeretnék gratulálni a Mosonmagyaróvárnak, akik szépen és tudatosan játszottak! További sok sikert kívánok nekik! Mi pedig megpróbálunk a betegségekből és a vereségekből felépülni és így előre lépni.
 
 
 
PTE–Petőfi SE - BME-MAFC 31-88 (12-28, 4-22, 9-22, 6-16)                              
Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: Fleischmann, Földvári.
 
PTE-Petőfi SE: LEHMBACKER 17, Sulyok 2, Varga Ákos, Haddad 2, Amer 2. Csere: Kovács 2, Huszka, Nagy, Szeverinácz 2, Árok 2, Marosvölgyi 2, Hamar. Edző: Sipos Ádám.
 
BME-MAFC: Svéda 9/3, Horváth 6, TÁLOS 21/9, CSEPREGI 13/3, FEKETE 21. Csere: SZŰCS 12/6, Varga 6. Edző: Tiba Klára.
 
A kilátogató nézők egy barátságos, sportszerű mérkőzést láthattak. Nagy iramot diktáltak a BME-MAFC játékosai. Szervezett, kemény védekezésükkel, lendületes támadó játékukkal, jobb dobóformájukkal, végig kézben tartották a találkozót. A hazai csapatnak nehezen ment a pontgyártás, gyenge teljesítményüket tetézte, hogy nagyon sok labdát adtak el. A lepattanózást 74-33-ra nyerő fővárosiaktól három játékos is - Fekete József (21 pont, 22 lepattanó), Csepregi Ádám (13-13 pont és lepattanó), valamint Szűcs Ármin (12-12 pont és lepattanó) - dupla-duplát ért el.
 
Sipos Ádám: - Jó hangulatú mérkőzést játszottunk, valamivel jobb dobóteljesítménnyel szorosabbá tehettük volna a meccset.
 
Tiba Klára: - Szimpatikus ellenfelünkkel egy jó iramú mérkőzést játszottunk. Gratulálok a csapatomnak!
 
 
 
Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés   
 
NKE SE - SMAFC 70-86 (24-19, 24-21, 11-24, 11-22)
Sopron, Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnok, 40 néző, V.: Hernicz, Rudasits.
 
NKE SE: DÉVÉNYI 21/9, Obermann 15/9, Pálvölgyi 13/6, BOLYKI 13, Póczos 8. Edző: Ifj.Paulik Tamás.
 
SMAFC: TUKOVITS 27/15, HENCZ 21/6, Janzsó 5, SZEGEDI 23/9, Barcza 2. Csere: Gáspár 4, Szilágyi 3/3, Hajdók 1. Edző: Farkas Dávid.
 
Még az első fordulóból elhalasztott mérkőzést pótolták, felcserélt pályaválasztói joggal Sopronban, a héten ez mindkét csapatnak a második meccse volt. Lendületesen kezdett mindkét gárda, az első negyed végére 5 pont volt a pontosabban játszó, mindössze 5 játékossal felálló "hazai" NKE előnye. A tartalékos Sopron nagyon pontatlanul játszott, játékosai könnyű helyzetek egész sorát hagyták ki, így a félidőben 8 pontos hátrányban mentek az öltözőbe a nyugodtabban, fegyelmezettebben játszó NKE ellen. Fordulás után nagyot változott a játék képe: a SMAFC 11-0-lal indítva a második félidőt gyorsan fordított. A pesti csapat elbizonytalanodott, dobásai pontatlanokká váltak, a felállt soproni védelem ellen nem találták az ellenszert. A soproniak feljavuló védekezésüknek és dobóteljesítményüknek köszönhetően megfordították a meccset. A végére teljesen elkészült erejével a csere nélkül játszó NKE, így a SMAFC értékes győzelmet aratott. A fővárosiaktól Bolyki Levente (13 pont, 17 lepattanó), soproni részről pedig Tukovits Balázs (27 pont, 16 lepattanó) és Szegedi Márton (23 pont, 10 lepattanó) zárta a találkozót dupla-duplával.
 
Ifj. Paulik Tamás: - Az első félidő remekül sikerült, külön öröm, hogy kintről is pontosak tudtunk lenni. A harmadik negyed közepétől viszont nem tudtuk már tartani a ritmust az ellenféllel, amely sokkal agresszívebben játszott a második félidőben, mi pedig ezt nem tudtuk lereagálni. Gratulálok a Sopronnak!
 
Farkas Dávid: - Gratulálok mindkét csapatnak, jó mérkőzést láthatott a szép számú közönség! Edzői pályafutásom során ilyen még nem történt velem, hogy az összes egyes-kettes poszton lévő játékosom beteg vagy sérült legyen, így egy szerkezet nélküli csapattal sikerült fontos győzelmet aratni, amelyért nagyot kellett küzdeni. Szerencsére a puzzle hiányzó darabjai a második félidőre a helyükre kerültek.
 
 
 
 
Fotó: meafc.hu

Vármegyei szövetségek