Férfi NB I: A ZTE 219 pontos meccsen nyert Oroszlányban
19
Jan
2020
Férfi NB I: A ZTE 219 pontos meccsen nyert Oroszlányban
2020. január 19.  |  09:40
Ráijesztett a sereghajtó a Paksra
 
Lóránté volt a mérkőzés első kosara, Alekszandrov egy triplával fordított, de Faust azonnal válaszolt rá. 9-7 után 9-13-ra, aztán 11-20-ra is megléptek a vendégek. Főleg Faust volt elemében. 15-26-nál először lett kétszámjegyű a paksi előny. Coleman büntetőivel a pontgazdag első negyed 22-31-es állással zárult.
 
Kovács középtávolijára Ruják felelt. Hullámzó volt a meccs: a tizennegyedik percben 26-41-re ment az ASE, majd visszajött a hazai együttes. Miller és Alekszandrov próbálta tartani a lelket a sereghajtóban, 43-56 állt a táblán a félidőben.
 
A nagyszünet után nekiesett esélyesebb ellenfelének a Berény, négy perc alatt 14-4-es rohamot produkáltak a kék-fehérek, a Paks elveszítette a fonalat, 57-60-nál azonnal időt kért Dzunics. Kisebb lélegzetvételhez jutott csapata a folytatásban, aztán újra visszajött 66-69-re a JKSE. Végül 69-75 lett a harmadik etap vége.
 
Öt perc után, 76-85-nél Csurovics kért időt. Hiába, innen már nem volt visszaút. Jól tartotta magát a mindössze egy győzelemmel rendelkező sereghajtó, ám csak ráijeszteni tudott a dobogóra hajtó ellenfelére. Pantelicsék nagyot küzdöttek, tisztességgel helytálltak, de továbbra is nyeretlenek hazai pályán. Nem született meglepetés, Faust és Coleman remeklésének köszönhetően érvényesült a papírforma.
 
Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 83-95 (22-31, 21-25, 26-19, 14-20)
 
Bajnokság, 16. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Cziffra Cs., Boros T., Kulcsár T. (Balogh L.)
 
JKSE: Nelson 12/6, Miller 14, Brbaklics 12, Alekszandrov 21/9, Pantelics 14/3. Csere: Ruják B. 5/3, Buzás 3/3, Mészáros 2, Peringer -.
 
ASE: Evans 14/3, Faust 21/9, Coleman 23, Kis -, Lóránt 15. Csere: Putney 10/3, Kovács Á. 8, Jackson 1, Velkey 3/3.
 
 
 
Ledobva láncait: elverte a ZTE az Oroszlányt
 
A ZTE kudarcok, a hazaiak egy idegenbeli bravúr után várták a forduló egyik rangadóját. A pályán azonban minden megfordult. A kék-fehérek szenzációs napot fogtak ki, míg az OSE-nak semmi nem sikerült.
 
Remek mérkőzést láthatott a fantasztikus oroszlányi tábor, de az újoncnak semmi esélye nem volt a felszabadultan játszó zalaegerszegiek ellen.
 
Mindkét csapatban akadtak jó teljesítmények. Az OSE-ból hárman, a ZTE-ből ketten teljesítettek 20 pont fölött. A ZTE 115 pontja önmagért beszél, a bajnokságban eddig tudása alatt teljesítő csapat, alaposan meglepte az újoncot.
 
OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 104-115 (21-29,25-31, 28-34, 30-21)
 
Bajnokság, 16. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Praksch P., Tóth C., Ádám J. (Schäffer B.)
 
OSE Lions: Abell 20/3, Illés 5/3, Rizvic 6, Bozsovics 19, Hayes 6. Cserék: Washington 20/6, Mohácsi 21/12, Garamvölgyi -, Zsiros 7/3, Demeter -.
 
Zalakerámia ZTE KK: Bibbins 18/6, Johnson 27/12, Williams 20/12, Szabó 19/12, Agafonov 18. Cserék: Simon 8/6, Djurics 3, Gulyás -, Doktor 2.
 
 
 
Kikapott Sopronban a DEAC
 
Egy kellemetlen vereség után utazott a bajnokság egyik legjobb formájában lévő csapatának otthonába a DEAC. A debreceniek remekül teljesítenek a bajnokságban, feljutásuk óta – felsőházért küzdő – komoly csapat lett belőlük. Ez a nap azonban a soproni feltámadás újabb fejezetét hozta.
 
A meccset a DEAC kezdte jobban, 25 pontot dobtak tíz perc alatt, remekül működött a debreceniek támadójátéka, de a sok kapott pont azt mutatta, Kovács Adrián csapata még nem talált vissza a bajnokság elején kijelölt útra.
 
A DEAC  egy négy ponttal megnyert első, majd egy minimális különbséggel elveszített második negyed után jó pozícióból vágott bele a második félidőnek, de Polyákék kemény fának ütköztek. A Sopron remekül dobott – egy negyed alatt negyven pontot –, és tíz perc alatt eldöntötte a mérkőzést.
 
Az utolsó negyedben már nem volt esélye fordítani a debrecenieknek, megérdemelten nyert a Sopron.
 
Sopron KC - DEAC 98-85 (21-25, 18-17, 40-17, 19-25)
 
Bajnokság, 16. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Tőzsér D., Söjtöry T., Balog Gy. (Faidt M.)
 
Sopron KC: Kinney 12/3, Thompson 15, Takács -, Rivers 22/12, Carter 14. Cserék: Supola 17, Fazekas -, Jogela 18/3, Werner -.
 
DEAC: Moody 12/3, Somogyi -, Manigat 22/15, Drenovac 4, Tóth Á. 23/3. Cserék: Bognár 8/3, Polyák -, Harrison 16/6.
 
 
 
A negyedik negyedben feljebb kapcsolt a Falco
 
A tizennégy győzelemmel és egy vereséggel álló, listavezető Falco-Vulcano Energia KC Szombathely látogatott ahhoz a Kaposvárhoz a 16. fordulóban, amely az előző körben 113 pontot dobva győzte le a Zalaegerszeget idegenben.
 
Több kötődése is van a két együttesnek, a hazai szurkolók a kaposvári nevelésű Benke Szilárdot és Filipovity Márkót, míg a vendég drukkerek a csapatuk volt játékosát, a most kék-fehérben kosárlabdázó Julian Norfleetet üdvözölték a bemutatáskor.
 
Lalic kosarával indult a mérkőzés, négy támadólepattanót is szedett érte a hazai együttes, majd Krnjajski állhatott a vonal mögé, jól is célzott. Benke szerezte az első vendég pontokat egy betörés után, Filipovity pedig két büntetővel egyenlített, aztán Reddic közelijével a vezetést is átvette a Falco (4-8). Curry tette vissza a lecsorgó játékszert, míg a túloldalon Hendleint le kellett cserélni, mert vérzett a szája. Rashun Davis állt bele emberről egy triplába, amit értékesített is, Reddic révén jött a válasz. Egy szép akciót követően Ponjavics kosarával zárkóztak a hazaiak, majd Váradi is beköszönt, utána pedig a visszatérő Hendlein szerzett két pontot (8. pec: 11-13). Filipovity csak egyet dobott be a kettőből, Norfleet büntetett. Benke Szilárd küldött a helyére egy triplát a támadóórát jelző dudaszó pillanatában, aztán Lake pontjaival megléptek öttel a vendégek (14-19). Gyors kosárváltást követően a Szombathelyé volt az utolsó támadás az első negyedben, de eladták a labdát a sárga-feketék. 18-21.
 
Perl értékesített egy büntetőt a megítélt kettőből, ezzel indult a második játékrész. Ponjavics forgatta be az emberét, két pont lett a jutalma, majd újfent Perl dobhatott kettőt, ezúttal mindkettőt a helyére küldte. Washington és Hendlein talált be, tovább tartotta magát négy ponton a Kaposvár. Ismét Washington volt eredményes, Davis triplával válaszolt. Lake tört be, majd Hendlein is bevert egy triplát, kettőre jött fel a somogyi alakulat, de Curry egyből beköszönt távolról, aztán Davis célzott pontosan ismét. Felváltva potyogtak a kosarak, a kaposvári irányító újabb trojkája után egy pontra jöttek fel a kék-fehérek, időt kért Gasper Okorn (34-35). Curry osztotta le szépen a labdát, Lake köszönhette meg, majd a center két büntetőt is hozzátett. Dramicsanin fordult le az emberéről, aztán Filipovity dobott be csak egyet a megítélt két szabaddobásából, így tett Hendlein Roland is. Hooker fejezte be jól a szombathelyi gyorsindítást, majd le kellett cserélni, a lábát fájlalta. Lalic állhatott a vonal mögé, újfent három volt közte. Bírót találták meg üresen a társak a sarokban, aki jól is célzott. Jött újabb még Lalic büntető, majd Ponjavics is a vonal mögé állhatott (43-45). Tizenkilenc másodperc volt vissza a félidőből, időt kértek a vendégek. Perl törhetett be és dobhatott tisztán, négy lett közte a nagyszünetre. 43-47.
 
Lalic szerezte meg a harmadik negyed első pontjait, majd Filipovity állt bele egy hármasba, majd betörésből is betalált (45-52). Reddic ütött be egy faultot, ami után ő is és Gasper Okorn is kapott 1-1 technikait. A center ezzel ki is szállt a meccsből 5 hibával. Norfleet mindkét szabaddobást a helyére küldte, majd a labdabirtoklásból Dramicsanin maradt üresen a palánk alatt (49-52). Norfleet szlalomozott végig a szombathelyi védelmen egy szerzett labdát követően, majd Hooker talált be emberrel a nyakában, három pont volt a jutalma. Davis állhatott a vonal mögé ezúttal, csak az egyiket dobta be. Egy elhibázott vendég akció után Baki ugrasztotta talpra a hazai publikumot egy triplával, amire Benke válaszolt, szintén távolról. Lalic találta meg Bakit, aztán Norfleet is a helyére küldött egy trojkát, átvette a vezetést a Kaposvár, de Curry visszaszerezte azt (60-61). Norfleet ezúttal büntetőből fordította meg az állást, Washington viszont mindkettőt kihagyta, ami után Norfleet újra kosarat szerzett. Váradi talált rést a hazai védelmet, majd egy középtávolit is bedobott, Sztojan Ivkovics pedig időt kért (64-65). Egészpályás letámadásra váltott a Falco, de Lalic így is üresen maradt a palánk alatt. Ponjavics eladott labdája után Váradi Benedek fejezte be a vendég akciót, majd Perl betörése zárta a harmadik negyedet. 66-69.
 
Filipovity triplája nyitotta a záró felvonást, majd zsákolt is egy eladott labda után, gyorsan időt kellett kérnie a hazaiaknak (66-74). Perl duplájával már tíz volt közte, Norfleet kettesével zárkózott a Kaposvár, de Perl újra betalált. Filipovity két büntetőjével tizenkettővel elhúztak a vendégek, aztán Perl vert be egy hármast (68-83). Baki kettőt dobott be a megítélt háromból, aztán Lake növelte a szombathelyi előnyt. Perl kétszer is betalált egymás után, ezzel már húsz volt közte (70-90). Innen már nem volt sem ideje, sem lendülete a hazaiaknak visszajönni a meccsbe, és bár sokáig nagyon jól tartotta magát a Kaposvár, végül simán nyert a Szombathely. 78-98.
 
Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78-98 (18-21, 25-26, 23-22, 12-29)
 
Bajnokság, 16. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Földházi T., Nagy V., Török R. (Dernei G.)
 
Kaposvár: Krnjajski 2, Norfleet 15/3, Ponjavics 6, Dramicsanin 9, Lalic 10. Csere: Davis 17/12, Baki 9/3, Hendlein 8/3, Bogdán 2.
 
Szombathely: Hooker 11/6, Curry 10/6, Benke 11/9, Filipovity 16/6, Reddic 4. Csere: Váradi 9/3, Perl 18/3, Bíró 3/3, Lake 10, Washington 6, Krivacsevics -.

Vármegyei szövetségek