Csata DSE - Ajka finálét rendeznek a női Hepp Kupában
18
Jan
2020
Csata DSE - Ajka finálét rendeznek a női Hepp Kupában
2020. január 18.  |  20:00

A Női Amatőr NB I piros csoportjának veretlen listavezetője, a BKG Príma Akadémia a tabella második helyén álló Csata DSE-vel mérte össze erejét a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa női négyesdöntőjének első elődöntőjében. Az első percek az ismerkedés jegyében teltek - a fővárosiak szép passzokkal és egyéni megoldásokkal többször ziccerig tudták kijátszani támadásaikat, míg a BKG gépezete egyelőre akadozott. Krasovec vezérletével védekezésben is „harapott” a Csata, a negyed első felében már három blokkot is kiosztottak a kék-sárgáknak a budapestiek. Szép lassan nőtt a különbség, a szigetszentmiklósiak pedig nem tudták magukról lerázni a lassú kezdést – 3-2 után többször is 2+1-es akciót csináltak az agilis Csata-játékosok, amivel egy 18-0-s etapot futottak Horváth Fruzsináék. A játékrész végén némileg elállította a vérzést a BKG, de így is 22-9-es fővárosi vezetést mutatott az eredményjelző 10 perc játékot követően. A folytatásban is szépen támadott a Tursics-gárda, ismét közeli befejezésekkel tudtak operálni Rakitáék. Bodnár triplájával és Davis kosarával 16-28-ra zárkózott a BKG, innentől kiegyenlített játék folyt a pályán – ügyesen őrizte előnyét a Csata, viszont védelmük oszlopa, Krasovec megkapta harmadik, majd negyedik személyi hibáját is még a nagyszünet előtt. Félidőben 25-34-re jött fel a Gedei-alakulat, köszönhetően aktívabb palánk alatti játékának.

A fordulás után inkább a küzdelem dominált, többször vetődtek a játékosok egy-egy szabad labda után. A szigetszentmiklósiak nagyban az Aldazabal – Davis duóra támaszkodtak, 29 pontjukból húszat ez a páros szerzett. Krasovec egy támadóhibával kipontozódott, de ez sem vetette vissza csapatát, Balogh és Telegdy kosaraival 17 ponttal lépett el a Csata (31-48). Ismét működött az első negyedben sikerrel alkalmazott recept, betörésekkel, bepasszokkal operáltak – sikeresen – a fővárosiak. A második negyedben valamelyest feltámadó BKG játéka megint visszaesett, ezúttal a Davis – Aldazabal páros sem tudta őket kihúzni a gödörből – ismét 10 dobott pont alatt maradtak Suppánék, 34-48-ról indult a záró felvonás. Az sem segített Gedei Tibor együttesén, hogy két húzóembere kivételével a többiek 3/25-tel álltak ekkor mezőnyből, emellett a büntetőket is 50% alatt dobták a kék-sárgák – a Csata pontosabb játékot mutatott be, kevesebb védelmi hibával. A negyedik negyedre ráadásul az addig elmaradó hárompontosok is megjöttek a Tursics-gárdánál: 11 elrontott kísérlet után Telegdy dobott demoralizáló triplát, majd Balogh Liza a támadóidő lejártakor nehéz szögből, palánkról szórt be egy szerencsés távolit (40-57). A végjáték izgalommentesen alakult, a rendkívül fiatal, de nagyon tudatosan játszó Csata DSE végig vezetve győzte le a nagy esélyes BKG alakulatát, így elsőként jutott be a Hepp Kupa vasárnapi fináléjába.

 

BKG Príma Akadémia – Csata DSE 48-72 (9-22, 16-12, 9-14, 14-24)

BKG Príma Akadémia: Czirják 3, Suppán 5, Lakatos 7/3, Davis 11, Sándorfi -.
Csere: Varga -, Kenyeres -, Lantos 3/3, Nyulasi -, Bodnár 3/3, Aldazabal 16/3.

Csata DSE: Rakita 6, Várszegi 8, Balogh 9/3, Horváth 20, Krasovec 13. 
Csere: Polgári -, Székely –, Telegdy 12/6, Gelei 4.

 


A rutin és a fiatalság csapott össze a második elődöntőben, hiszen a házigazda PINKK a veteránokkal teletűzdelt Ajka gárdáját fogadta. Szép megoldásokkal indult a derbi, az ifjoncok felvették a kesztyűt tapasztaltabb ellenfelükkel – hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. Pécsi oldalról főként a Jáhni – Vári – Kovács trió, míg a vendégektől Szabó Bettina, Szabó Petra és Zsovár Orsolya villogott, de Székely-Horváth Zsuzsanna is mutatott szép dolgokat. Szabó Bettina triplájával 24-17-re meg tudott lépni a negyed végére az Ajka, jó játékot láthatott a közönség. A második felvonásban kicsit visszább vettek a csapatok a tempóból, többet is hibáztak, főleg a pécsiek. 9-2-vel kezdte a játékrészt az Ajka, így hamar tíz fölé kúszott a különbség – nem akadt vezér a PINKK oldalán ebben a periódusban. Vári Zita vállalta magára ezt a felelősséget a nagyszünet előtt, 42-26-ról fel is jött 44-35-re a házigazda a félidő végére. Rosszkor jött a pihenő a lendületbe jövő mecsekaljaiaknak, a harmadik negyedben visszaállt az Ajka fölénye – Szabó Petra aktív volt a palánkok alatt, Zsovár és Balsay találataival pedig 58-43-ra elléptek Rónaszéki Szilvia tanítványai. Mindössze 11 pontot szerzett az etap során a megtorpanó PINKK, 61-46-ról kezdődött a záró tíz perc. A hazai szimpatizánsok még bíztak egy nagy feltámadásban, de Kulcsár Bianka nagyon elkapta a fonalat a végén – egymaga tíz pontot rámolt be két triplát is értékesítve pár perc leforgása alatt, az ajkaiak pedig tovább növelték fórjukat. Váriék becsülettel küzdöttek, de a rutin ezúttal diadalmaskodott – na meg persze a 48-34-re megnyert lepattanózás sem „ártott” Szabó Petráéknak. Csata DSE – Ajka finálét rendeznek tehát vasárnap 17:30-kor a PVSK NKA csarnokban, a bronzéremért pedig a BKG DSE vív meg a PINKK csapatával. 

 

Ajka – PINKK SE 82-59 (24-17, 20-18, 17-11, 21-13)

Ajka: Szabó B. 7/3, Kalocsai 6, Zsovár 12/6, Szabó P. 18/3, Székely-Horváth 9/3. 
Csere: Takács -, Kulcsár 14/6, Balsay A. 6/3, Lendér 2, Balsay R. 2, Shirian 6. 

PINKK SE: Tenyér 7, Vári 15, Szűcs -, Jáhni 8, Kovács K. 14.
Csere: Mándity -, Borbás 2, Temes 3/3, Horváth B. 1, Pucz -, Horváth Zs. 6, Szabó L. 3/3.    
 

Vármegyei szövetségek