Férfi NB I: Elképesztő hullámvasút, páros kiállítás, paksi győzelem
03
Jan
2020
Férfi NB I: Elképesztő hullámvasút, páros kiállítás, paksi győzelem
2020. január 3.  |  21:30
Elképesztő hullámvasút, páros kiállítás, paksi győzelem
 
Alaposan egymásnak estek a csapatok. Futós, rohanós játék jellemezte mindkét oldalt, 25-23 lett a pontgazdag első negyed vége.
 
A folytatásban is jó százalékkal dobott mindkét együttes. A tizenötödik percben, 33-39-nél az ASE kért időt. Használtak Dzunics tanácsai, rápakolták a tízet a vendégek. Amikor már úgy tűnt, kezdhet kicsúszni a meccs a hazaiak kezéből, 35-51-nél Jackson kapott technikait, ez pedig felrázta a Kecskemétet. Forray Gábor együttese nem adta fel – játékosait amúgy sem olyan fából faragták... –, és az extrán teljesítő Wittmann-Djeraszimovics duó vezérletével visszajöttek 44-54-re. Élvezetes, jó első félidőt láthattunk.
 
Vérszemet kapott, 7-2-vel nyitott a KTE. A huszonharmadik percben, 51-56-nál videózást követően Putneyt és Djuraszovicsot is kiállították a játékvezetők. Folytatódott a hullámzás: előbb kettőre feljöttek a hazaiak, majd újra elmentek tízzel a paksiak (60-70). 64-72-nél újabb videózás, ezúttal Vukcevic kapott sportszerűtlen faultot. A hajrára megint visszajött a meccsbe a Kecskemét, 66-77-ről indult a záró felvonás.
 
70-83-nál időt kért Forray, majd a negyedik negyed derekán, 78-85-nél Dzunics is. Rögtön jött egy Coleman tripla, majd egy Lóránt közeli, de még mindig nem dőlhettek hátra a kék mezesek. Két perccel a vége előtt ugyanis 88-92-re visszajött a szívósan tapadó ellenfél. Sőt Djeraszimovics hármasával már csak egy pont volt közte (91-92). Dzunics azonnal időt kért, másfél perc volt hátra. Evans ziccere után Molnár dobott üresen egy hármast a sarokból, egál (94-94). Lóránt „pöcizett” vissza egy kimaradt dobást, fél perccel a vége előtt Forray időt kért. Djeraszimovics hármasa lejött, Wittmann sportszerűtlenül faultolt, a reklamáló hazai kispad pedig technikait kapott. Kovács mindhárom büntetőjét bedobta, ezzel eldőlt a rendkívül izgalmas és fordulatos derbi. Megérdemelten nyert az ASE - írta a BB1.hu.
 
KTE-Duna Aszfalt - Atomerőmű SE 99-105 (25-23, 19-31, 22-23, 33-28)
 
Bajnokság, 14. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Papp P., Török R., Goda L. (Hartyáni Zs.)
 
KTE: Wittmann 18/12, Thomas 16/9, Djeraszimovics 34/18, Djuraszovics 7/3, Karahodzsics 9. Csere: Molnár 11/9, Révész -, Vukcevic -, Lewis 4.
 
ASE: Evans 20/12, Faust 21/12, Coleman 19/12, Lóránt 26, Putney -. Csere: Kovács 13/3, Velkey -, Jackson 6, Kis -.
 
 
 
A DEAC elrontotta Ivkovics debütálását
 
Először ült le a kaposvári kispadra kinevezése óta Sztojan Ivkovics, de mellette a szakmai stábban helyet kapott Fekete Ádám is. Az a Debrecen érkezett a somogyi megyeszékhelyre, amely legutóbb hazai pályán nagy előnyt adott le a ZTE ellen, de így is behúzta azt a találkozót.
 
Davis büntetőjével indult a mérkőzés, majd az irányító egy szerzett labda után egy ziccert is értékesített. Elemében volt a légiós, az összecsapás negyedik és ötödik pontját is ő szerezte (5-0). Szigorú védekezéssel indítottak a hazaiak, Moody távoli hármasa sem a kidolgozott akció kategóriájába tartozott. Norflett vert be két triplát egymás után, a kettő között pedig Borisov tette vissza a saját támadólepattanóját. Norfleet már a harmadikat süllyesztette el, a negyed derekánál 16-7-re ment a Kaposvár. Nem tudtak mit kezdeni a kék-fehérek hátvédjével a vendégek, aki már a tizennegyedik pontját szerezte a hatodik percben. Továbbra is idegesen játszott a DEAC, 23-15-nél kért időt Kovács Adrián. Davis ültette le az ellenfelét, ami talpra is ugrasztotta a közönséget, majd Tóth szerezte meg az első pontjait, aztán meg is duplázta azokat. Az utolsó percben már csak a Kaposvár szerzett pontokat, egy utolsó másodperces triplának köszönhetően pedig kétszámjegyűre nőtt a különbség. 31-21.
 
Egy gyors kosárváltást követően Moody csinált egy 3+4-es akciót, Harrison is bevert egy trojkát, Sztojan Ivkovics pedig időt kért (33-30). A következő időszak nem a védekezésről szólt, felváltva potyogtak a kosarak. Egy szerencsétlen ütközést követően Omenaka maradt a földön, csak támogatással tudta elhagyni a pályát, a jobb lábát fájlalta. Az adok-kapokból bár úgy tűnt, hogy a vendégek jönnek ki jobban akik egyre is feljöttek, végül 45-38-nál mégis nekik kellett időt kérniük. Ez meg is hozta a várva várt áttörést, 7-0-át futott a DEAC, de Hendlein hármasa megtörte a nagy futást. Moody visszalépős triplája az egyenlítést jelentette a Debrecennek, közben pedig Omenaka is visszatért a pályára, az ő kosarával pedig fordított a DEAC, a mérkőzésen először. 48-50-ről várhatták a csapatok az utolsó 32 másodpercet a félidőből, Norfleet büntetőivel egalizált a Kaposvár, de Moodynak még maradt ideje egy betörésre. 50-52.
 
A fordulás után Tóth Ádám szerezte a második játékrész első pontjait, Ponjavics révén azonban tartotta magát a Kaposvár. Hacsak kicsivel, de a DEAC járt előrébb, 59-60 volt az állás a 25. percben. Dramicsanin kiharcolt faultja után azonban megváltozott a vezető csapat kiléte, de csak addig, amíg Moody meg nem találta az utat a gyűrűig. Norfleet adott egy szép passzt Hendleinnek, majd Borisov és Bognár büntetőzött biztos kézzel (28. perc: 63-67), Polyák triplája után időt kért Sztojan Ivkovics. Moody ütött oda Davisnek egy hárompontos kísérlet közben, ezzel megszerezve a negyedik faultját, le is kellett ülnie. Az utolsó pár játékból a DEAC jött ki jobban, kilencre hízott a vendégek előnye. 69-78.
 
A záró etapot idegesen kezdték a felek, Manigat hármasa törte meg a gólcsendet, ezzel tizenkettőre hizlalva az előnyüket, de Ponjavics a sarokból válaszolt. Lalic centerezett, aztán Norfleet vert be egy hármast, kicsivel több, mint öt perccel a vége előtt feljöttek 4-re a hazaiak. Borisov volt hibátlan a vonalról, 77-83 volt ekkor az állás. Hendlein triplájával egylabdányira csökkent a különbség, a Kaposvár Aréna pedig felrobbant. Borisov ötre növelte a vendég előnyt, aztán Davis juttatta kosárba a labdát faulttal együtt, időt kért a DEAC (38. perc: 82-85). Az irányító a megítélt büntetőt is a helyére küldte, majd Tóth Ádám zsákolt, Ponjavics pedig ott maradt a palánk alatt a négy faultos Moodyval, ki is használta. Másfél perccel a vége előtt Polyák dobott egy triplát, de Hendlein is beszórt egyet (39. perc: 88-90).
 
Egy hosszú videózást követően a Kaposvár támadhatott először az utolsó percben, de eladta a játékszert, Polyák pedig ziccerrel fejezte be a gyorsindítást (88-92), 36 másodperc volt ekkor az órán. Borisov ütött oda Davisnek, az irányító pedig mindkét büntetőjét bedobta (90-92). Ponjavics megszerezte a labdát, de kihagyta a ziccert, így nem tudott egyenlíteni a Kaposvár, amely kénytelen volt faultolni, de Borisov keze nem remegett meg. Több fordulat nem maradt, Sztojan Ivkovics vereséggel debütált a Kaposvár kispadján - írta a BB1.hu.
 
Kaposvári KK - DEAC 92-94 (31-21, 19-31, 19-26, 23-16)
 
Bajnokság, 14. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Praksch P., Tóth C., Ádám J. (Faidt M.)
 
Kaposvár: Davis 27/6, Norfleet 21/15, Ponjavics 11/3, Hendlein 17/9, Lalic 8. Csere: Krnjajski 1, Baki -, Bogdán -, Dramicsanin 7.
 
DEAC: Moody 18/9, Polyák 17/9, Manigat 11/6, Borisov 19/3, Tóth Á. 9. Csere: Harrison 11/3, Bognár 5, Omenaka 4.

Vármegyei szövetségek