Egyetemi bajnokság, férfiak: Rangadók keleten, helyi derbik nyugaton
12
Dec
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: Rangadók keleten, helyi derbik nyugaton
2019. december 12.  |  15:25
Két rangadót rendeztek a héten a keleti és két helyi összecsapást a nyugati csoportban a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A Nyíregyháza a végjátékban múlta felül a Miskolcot, a Debrecen pedig a második negyedben az akkor nagyon rosszul dobó vendéglátóját 2 ponton tartva tudott győzni Egerben. A nyugati csoport mindkét derbijén hazai győzelem született: a fővárosban a Közgáz a BME-t biztosan, Pécsen a PEAC a Petőfi csapatát fölényesen verte.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK
 
Keleti csoport, 9. forduló
 
ELTE BEAC – AKE-BGE 59-51 (17-17, 25-11, 11-11, 6-12)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Gaál, Lövei.
 
ELTE BEAC: MOKOS 11/3, MOLNÁR 10, Gyurcsányi 12/6, CZIMER 14/9, Mayer. Csere: Bartos 3/3, Szabó, Jónás 9, Tímár. Edző: Tima Gergely.
 
AKE-BGE: MAJOR 9/3, Kocsis 1, Szappanos 4, Szőke 10/3, MOGYORÓS 16/6. Csere: Lantos 10, Holjencsik 1, Domján, Majkó, Prokai. Edző: Zsirai Gyula.
 
A mérkőzést jobban kezdte a vendégcsapat, azonban remek csapatjátékának és modern, pörgős kosárlabdájának köszönhetően a második negyed kitűnő, eredményes játékával megnyugtató előnyt épített ki a hazai csapat. A második félidőt a hazaiak kezdték jobban, azonban a vendégek hatalmas küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve visszajöttek a mérkőzésbe. A hajrában 6 pontra csökkent az ELTE BEAC előnye, de a vendégek ennél már nem tudtak közelebb kerülni a hazai gárdához.
 
Tima Gergely: - Gratulálok a srácoknak a győzelemhez, valamint köszönöm az ellenfélnek a fair játékot!
 
Zsirai Gyula: - Először is szeretnék gratulálni az ellenfél csapatának, amely az első félidőben szerintem kifejezetten jól is játszott, jó ritmusban! Megbüntették, hogy aludtunk védekezésben, és úgy gondolom, hogy egy kifejezetten jó mérkőzés lett. Nem vagyunk sosem tartalékosak, bár sokan hiányoztak, nagyon szépen küzdöttünk. Én úgy gondolom, hogy bár kevés pont volt, de egy jó színvonalú mérkőzésen szenvedtünk vereséget, de ezzel semmi probléma. Még egyszer, gratulálok az ELTE BEAC-nak, nekik és magunknak is további sok sikert kívánok!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület - Miskolci Egyetem 88-79 (23-22, 17-16, 22-24, 26-17)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Sallai, Gergely.
 
Nyíregyháza: Vaskó, DEMETER 17/15, KOVÁCS Z. 4, SITKU 34/6, MOKÁNSZKI 24/3. Csere: Hengsperger 4, Jurák 2, Tisza 3/3. Edző: Hegedűs Ferenc.
 
Miskolci Egyetem: Takács 10/3, KOZÁK M. 32/15, KOZÁK B. 16, Asszú, LIPPAI 17. Csere: Sándor 4/3, Szőke, Molnár. Edző: Drahos Gábor.
 
A nagy iramú, látványos játékot hozó első negyed nagyon szorosan, 23-22-es állással végződött - pörgött a meccs, pontosan dobtak a csapatok, sok hárompontos dobás ért célba. Higgadt légkör uralkodott az egész negyedben. A második etapra már fellángoltak az érzelmek - a vendég csapat figyelmeztetést is kapott a játékvezetőtől. A dobások ekkor már nem voltak már olyan pontosak, mint a nyitó etapban. A rangadóhoz méltó, végig szoros első félidő után 2 ponttal vezettek a hazaiak. A harmadik negyedre lehiggadtak a kedélyek, csökkent a feszültség, sok szép akciót láthattak a nézők. A meccset amolyan jó hónappal megkésett Márton napi ütközetnek is lehetne nevezni, hiszen hazai oldalon Sitku Márton, miskolci részről pedig druszája, Kozák "vitte a prímet". 62-62-es döntetlen állásról vágtak neki a felek a záró etapnak. A rangadó csak a végjátékban dőlt el, 81-77 után Demeter Ádám két triplát, Mokánszki Máté pedig két büntetőt dobott be, s ezzel a 8-0-lal eldöntötte a rangadót a Nyíregyháza.
 
Hegedűs Ferenc: - Érdekes mérkőzés volt, erre számítottunk: bíztunk abban, hogy ha a fiatalokat is becseréljük, megállják a helyüket. Az ellenfél nagyon szimpatikus volt, jól játszott. Korrekt játékvezetés mellett a szoros végjátékban a kritikus helyzetekben jó dobásainkkal győztünk.
 
Drahos Gábor: - Ha azt mondom, hogy önző a csapatom, az egy vicc! Ha ránézek a hivatalos statisztikára, és azt látom, hogy egy, azaz egy darab gólpassz van beírva a csapatomnak a hazai huszonkettővel szemben, nos, az mar nem vicc, hanem tiszteletlenség a mindenkori bajnoksággal és a játékosokkal szemben! Egyébként gratulálok a Nyíregyháziaknak! Jól játszottak, jó pár szerencsés dobást is bemutattak. Ezeket, ha nem mi lettünk volna a szenvedő fél, élmény lett volna nézni. Ettől függetlenül én is meg voltam elégedve vezéreim teljesítményével. Kár, hogy nem tudtuk az utolsó percig szorosan tartani az eredményt, de semmi gond nincsen, a folytatásban próbálunk ügyesebbek lenni.
 
 
 
Szegedi RSC - TFSE 46-95 (11-32, 15-16, 4-23, 16-24)
Szeged, Topolya sor, 40 néző. V.: Márkus, Utasi.
 
Szegedi RSC: Kopanecz M. 6, KERESZTY 7, Eperjesi 4, Kéri 4, Hajdú 4. Csere: KOPANECZ T. 11/3, Liszkai 6, Kaszai, Kubik 4. Edző: Mészsáros Vivien.
 
TFSE: SZABÓ 4, LAMAN 19/9, Pataki 8/6, KIRÁLY 13, FÉLIX 15/3. Csere: Kovács M. 6/6, KOVÁCS B. 12/6, SCHUBERT 8/6, VÁCZI 10/6. Edző: Boros Zoltán.
 
A vendégek már a mérkőzés elején kezükbe vették az irányítást, gyors játékukkal domináltak, és már az első öt percben 10 pontos előnyre tettek szert. Félix Ákos, valamint Laman Richárd kiváló összjátékkal, igen ponterősen kezdte a mérkőzést, a szakasz végére előbbi 8, utóbbi pedig 9 pontig jutott. A második negyedre a házigazdának zónavédekezésre váltva sikerült több hibára kényszerítenie ellenfelét, melyből gyors kosarakat is sikerült szerezni. Támadásban Kereszty Lóránd agresszív betöréseivel felpörgetette az RSC csapatát, így ez a negyed nagyon szorosan alakult, felnőtt a Szeged a címvédőhöz.
 
A harmadik negyedben a fővárosiak gyakorlatilag "átgázoltak" a házigazdán, agresszív védekezésükkel rengeteg hibára kényszerítették a Szegedet. Laman továbbra is dominált támadásban, pontjaival és passzaival lendítette előre csapatát, így a harmadik negyed végére már tetemes különbség alakult ki a két gárda között, a meccs gyakorlatilag eldőlt. Az utolsó negyedben a másodikhoz hasonlóan kiegyenlítettebb volt a játék. Az RSC még szépített egy kicsit a játék képén, Kopanecz Tamás csapata legeredményesebbjeként 11 pontig jutott, azonban ez nem volt elég a TFSE megállításához, ugyanis a vendégek csapatából öten legalább tíz pontig jutottak, Félix pedig 15 ponttal és 11 lepattanóval dupla–duplát ért el.
 
Mészáros Vivien: - Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez! Részünkről a páratlan negyedek borzasztóak, míg a párosak bíztatóak voltak. A TF csapatából heten is betaláltak kintről, amivel időnként hatékony védekezéseinket is kivégezték.
 
Boros Zoltán: - Gratulálok mind a két csapatnak, nagyon sportszerű mérkőzés volt! Tudtuk minden játékosunkat játszatni. Úgy gondolom, hogy támadásban és védekezésben is komolyan vettük a mérkőzést annak ellenére, hogy a Szegednek még nincs győzelme a szezonban. Sok sikert kívánok a Szegednek a továbbiakban!
 
 
 
EKE Eger – Debreceni Egyetem 58-75 (26-24, 2-17, 15-19, 15-15)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 30 néző. V.: Vaszi, Takács.
 
EKE Eger: Steier 7, Papp 12/6, SZABÓ M. 10/6, Illés 6, SZICSÁK 9. Csere: HORVÁTH R. 9, Szatmári 5/3, Bürgés. Edző: dr. Váczi Péter.
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 32/6, BALÁZSI 12/6, Fábián 4, OPRE 12/6, Gáspár. Csere: Várbíró 2, ZSUGA 6/6, Szekeres 2, Berzi 5/3, Nemes. Edző: Varga Katalin.
 
A nagy iramú, látványos játékot hozó első negyedben a csapatok fej-fej mellett meneteltek, a vezetés ide-oda vándorolt, a negyed végén a hazai csapatnál volt az előny. A második negyedben az egri dobóforma nagyon visszaesett, mondhatni katasztrofálissá vált. A hazaiaknak mindössze 2 pontot sikerült elérni, míg a debreceni együttesnek nem romlott jelentősen a dobószázaléka. A második félidő kiegyenlített játékot hozott, a vendég együttes tartva 15 pont körüli előnyét győzelemmel utazhatott haza.
 
dr. Váczi Péter: - A második negyed teljes "homály" támadójátékáért nagy árat fizettünk a végén.
 
Varga Katalin: - A második negyed második felére összeállt a csapat védekezése, illetve a támadás is. A mérkőzés második felében tudtuk tartani az addig megszerzett előnyünket, köszönjük a játékot!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 9. forduló
 
Közgáz SC és DSK - BME-MAFC 93-74 (22-13, 24-19, 28-19, 19-23)
Budapest, Kinizsi u., 20 néző. V.: dr. Stánicz, Matics. 
 
Közgáz: POLGÁRDY 12/6, Németh B. 6, Bernacchini 7, ÚR 11, BARTHA Á. 12/3. Csere: Fóti 6, Horváth Márton 7/3, DE SANTIS 10/6, Korompai, Máriás 9, HARSÁNYI 11, Kiss Bálint 3/3. Edző: Vladár Csaba.
 
BME-MAFC: SVÉDA 15/3, Horváth Marcell, LÁNG-MITICZKY 11/9, Csepregi 2, FEKETE 13. Csere: KOMMA 21, Nagy D. 6/3, Szűcs Á. 6. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda. 
 
Nagy iramú, de sok hibával tarkított játékot hozott a két tartalékos fővárosi együttes összecsapása. A pontosabban, szervezettebben játszó Közgáz az első félidőben leginkább Úr Mátyás, Gabriele De Santis és Harsányi Tibor jóvoltából apránként, fokozatosan lépett el a Svéda Szabolcs - Láng-Miticzky Dániel - Fekete József trió vezette Közgáztól. Szünetben 14 ponttal "mentek" a hazaiak. A második félidő elején gyorsan lejött 10 pontra a BME, ám ekkor Polgárdy Ádám és Bartha Ákos vezetésével ritmust váltott, s a szakasz végére 20 pont fölé növelve előnyét eldöntötte a meccset a Közgáz. A vendégeket dicséret illeti, mert nem törtek meg, hanem Komma László vezérletével "elvitték" a záró etapot, s végül 20 ponton belülre kerültek. Hazai részről Bartha (11 pont, 12 lepattanó), a vendégektől pedig Fekete (13 pont, 14 lepattanó) zárta dupla-duplával a fővárosi derbit. 
 
Vladár Csaba: - Nagyon örülök a győzelemnek, annak pedig még jobban, hogy a csapat minden játékosa hozzátett valamit ehhez a sikerhez. Gratulálok mind a két csapatnak, s minden az egyetemi bajnokságban szereplő kosarasnak egy "kalappal" a vizsgákra!
 
Tiba Klára: - Ilyenek vagyunk, szeszélyesek, de küzdő- és fejlődőképesek. Annak örülök, hogy az utolsó tizenöt percben sikerült úgy játszanunk, ahogy mindig is szeretnénk, az erősségeinket megmutatva.
 
 
 
SZOESE – SMAFC 79-47 (20-10, 19-18, 25-7, 15-12)
Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Bognár, Kiss. 
 
SZOESE: HORVÁTH 14/3, SOÓS 12/12, Vicze 6, KÖRMENDI 20/12, Schveighoffer 6. Csere: Bojkovszky 2, Novák 3/3, Monek 4, Frisnyák 2, Gombkötő, Németh 8/3. Edző: Kéri Péter.
 
SMAFC: Horváth 8, Heiszenberger 9/3, Tukovits 10, Janzsó 1, SZEGEDI 14. Csere: Szilágyi, Hajdók 3/3, Gáspár, Nichter 2, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
A hazai csapatból több kezdőjátékos is hiányzott, ennek ellenére magabiztosan kezdte a SZOESE a meccset, a 6. percben már 10 pontos volt a hazai előny. A folytatás ezt követően kiegyenlített játékot hozott egészen a félidőig. A szombathelyi csapat támadójátéka akadozott, védekezésben pedig sok támadólepattanót szerezve tartották velük a lépést a soproniak. A félidőben az edzői utasítások megértő fülekre találtak a hazai csapatban, nagyot változott a játék a harmadik negyedben. Ebben a játékrészben a SZOESE mindösszesen 7 pontot engedett a vendégeknek. Kéri Péter ekkor már minden játékosának lehetőséget adott. Bár az utolsó játékrészben ismét kiegyenlítődött a játék, de ott is sok látványos kosár született. Végül a szombathelyiek 22 ponttal győzték le a soproni egyetemistákat. Hazai oldalon Körmendi Bence hozott össze impozáns statisztikát, 20 pontja mellé leszedett 5 lepattanót és adott 3 gólpasszt, összesen 26 VAL-t hozott össze. A vendégeknél Szegedi Márton 14 pont, 13 lepattanó, 14 VAL produkciója emelkedett ki.
 
Kéri Péter: - Rossz felfogásban kezdtük a meccset, és ezért nem tudtunk jelentős előnyt kialakítani a szünetig. A második félidőben viszont megváltozott a játék képe, és néhány perc alatt eldöntöttük a mérkőzést!
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak, megérdemelten nyertek ekkora különbséggel is! Sajnos a sűrű U20, felnőtt és egyetemi bajnoki kötelezettségeink miatt elfáradtunk a 2019-es év végére, számunkra biztosan jókor jön a szünet. Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok a MEFS összes dolgozójának, valamint a MEFOB-ban szereplő csapatoknak és edző kollégáimnak!
 
 
 
PTE-PEAC – PTE-Petőfi SE 109-40 (32-8, 19-11, 24-12, 34-9)
Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: Téczely, dr. Szalóki.
 
PTE-PEAC: SCHUJ 9/3, NYULÁSZ 14, Popgyákunik 14/12, NAGY K. 15/6, GÁSPÁR 14. Csere: Varga 4, Major 6, GRISZHÁBER 11/3, LAJOS 16, Tóth 6. Edző: Földi Sándor.
 
PTE-Petőfi SE: Kovács 2, Huszka 4, Varga 3/3, ÁROK 14, PONTYOS 8/3. Csere: Ahmed 9/3, Scherk. Edző: Petőfi Áron.
 
A PTE-PEAC szinte teljes csapattal tudott kiállni, míg az átalakuló PTE-Petőfi elég tartalékos csapattal érkezett a mérkőzésre. Ennek megfelelően hamar eldőlt és edzőmérkőzés jelleget öltött a találkozó. Az elejét és a végét "megnyomták" a hazaiak, így alakult ki a nagyarányú PEAC-győzelem. Két hazai játékos, Gáspár Erik (14-14 pont és lepattanó) és Griszháber Oszkár (11-11 pont és lepattanó) is dupla-duplával zárta a találkozót. 
 
Földi Sándor: - Szerencsére teljes csapattal tudtunk kiállni, ráadásul ültek a külső dobásaink is, így hamar eldöntöttük a mérkőzést. Gratulálok a fiúknak!
 
Petőfi Áron: - Gratulálok a PEAC-nak!
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC – NKE SE 102-55 (28-16, 26-18, 25-11, 23-10)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 105 néző. V.: Sebesi, Kaposi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Birkás 4, SIMON 22/3, NOVÁK 22/12, Kacskó 12/3, BRUDER 16. Csere: PIUKOVITS 12/6, Rehák 5/3, Lenger 3/3, KOVÁCS B. 5, Yuteng. Edző: Mónus Péter.
 
NKE SE: Pálvölgyi 5, Tasnádi 10, Dévényi 16/6, Obermann 16, Póczos 2. Csere: Bolyki 6. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Szép számú néző előtt kezdődött meg a 9. forduló mérkőzése. Lassan, sok védekezési hibával kezdett a hazai gárda, amelyet jó használt ki az NKE csapata. A negyed második felében, a cserék pályára lépése után feljavult a hazai védekezés, és a gyors indításoknak köszönhetően az első negyedet 28-16-ra a Veszprém nyerte. A második negyedben maradt a jó hazai védekezés, és abból tudta növelni előnyét a vendéglátó, amelynél ekkor már minden játékos pályára lépett. Magabiztos, 20 pontos előnnyel mehettek pihenőre a hazaiak. Szünet után tovább növelték előnyüket Mónus Péter tanítványai az elfáradó NKE ellen, így magabiztos, 102-55-ös győzelmet arattak. Hazai oldalon kiemelhető Novák Patrik 22 pontos, 12 lepattanós dupla-duplája, valamint Simon Márton eredményes (22 pont), Bruder Flórián 16 pont (7/8 mezőny) és Piukovits Olivér hasznos játéka. Vendég oldalon Dévényi Benedek (16 pont, 10 lepattanó) és Tasnádi Bence (10-10 pont és lepattanó) dupla-duplája dicséretes. 
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek és saját csapatomnak is. Látva az ellenfél felállását sajnos puhán kezdtünk védekezésben, de a cseréknek is köszönhetően ez feljavult. Örülök, hogy mindenkit tudtam játszatni és valamiben mindenki  segített is a csapatnak.
 
ifj. Paulik Tamás: - Gratulálok az ellenfélnek, sajnos ma ennyire futotta az erőnkből. Távoli kosarak nélkül nem lehet meccset nyerni, ez most is bebizonyosodott.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek