Egyetemi bajnokság, nők: Egyetlen ponttal nyert a címvédő TF Debrecenben
22
Nov
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Egyetlen ponttal nyert a címvédő TF Debrecenben
2019. november 22.  |  13:10
Halasztott mérkőzést, rangadókat rendeztek a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Bajnokság keleti csoportjában. A fővárosi derbin a címvédő TF jó kezdésének köszönhetően rajt-cél győzelmet aratott az ELTE BEAC otthonában, majd az előző évad fináléjának visszavágóján nagyon "megizzadt" Debrecenben, s minimális különbséggel nyert. Az ELTE BEAC jó kezdés után alulmaradt a második félidőre nagyot javuló miskolci együttes otthonában. A nyugati csoportban kiegyenlített első félidő után verte a BME a Petőfi SE csapatát, a bajnokságban most debütáló győriek pedig simán nyertek a PEAC ellen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 2. forduló
 
ELTE BEAC - TFSE 61-77 (12-26, 17-17, 18-18, 14-16)
Budapest, Tüskecsarnok, 10 néző. V.: Gyurka, Magyar.
 
ELTE BEAC: Glavinics 5/3, Némedi 15/3, Kulcsár 6, Lendér 11, Majsa 2. Csere: STEKLER 15, Simoncsik 5/3, Nagyi 2. Varga. Edző: Dr. Gyarmati István.
 
TFSE: Nagy 6, Szabó 9/6, VÖRÖSHÁZI 17/12, KOVÁTS G. 15, Szeli 12. Csere: Kenyeres 10/3, Kozma, Herjeczki 4, Zágoni 2, Hegyi 2. Edző: Hegedűs Péter.
 
A TFSE csapata jól használta ki az ELTE indiszponált kezdését, és gyakorlatilag az első negyedben eldöntötte a mérkőzést, 14 pontos előnyt szerezve. A félidő hajrájában már 20 pont is volt a címvédő előnye, ám a második negyed utolsó és a harmadik első két-két percét 10-0-ra nyerve megfelezte hátrányát a 15 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával záró Stekler Kamilla vezette ELTE. Ezt követően állandósult a TF 10 és 20 pont közötti vezetése, s ezért különösen az 5 triplakísérletéből négyet pontokra váltó Vörösházi Jázmin tett sokat. A vendégek szakvezetője, Hegedűs Péter két technikaival a kiállítás sorsára jutott. A hazaiak a 39. percben ugyan 10 ponton belülre kerültek, de a meccs egy 8-0-s TF rohammal, s 16 pontos vendég sikerrel zárult.
 
Dr. Gyarmati István: - Gratulálok a TFSE csapatának!
 
Hegedűs Péter: - Az eredmény ellenére ez egy kiélezett mérkőzés volt. Csapatunknak még össze kell szoknia. Sok sikert kívánok az ELTE csapatának a folytatásban!
 
 
 
4. forduló
 
Debreceni Egyetem – TFSE 53-54 (9-16, 19-14, 20-11, 5-13) 
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 45 néző. V.: Kisházi, Hegedűs.
 
Debreceni Egyetem: MEZEI 18/6, Nagy 6, Szabó 3/3, Gaszner 6, GÖTTLINGER 20/12. Csere: Ruzsa-Kiss, Záhorszky, Kapus. Edző: Kovács Imre
 
TFSE: Nagy 2, Szabó 7/3, Vörösházi 8, KOVÁTS 12/3, Szeli 6. Csere: Kozma, Kenyeres 10/3, HERJECZKI 9. Mb. edző: dr. Sterbenz Tamás
 
Az előző évad döntőjének visszavágó mérkőzése a vendégek késése miatt több mint 30 perces csúszással kezdődött. Ez nem érződött a címvédő TF játékán, és az első negyedben nyugodtan, pontosan játszva megnyugtató előnyt épített fel a fővárosi gárda. A második és harmadik negyedben már a két meghatározó centerét, Foltin Blankát és Földvári Andreát nélkülöző hazai csapat akarata érvényesült, amely a triplákat 80%-kal (4/5) szóró Göttlinger Anna, valamint a dupla-dupláig jutó Mezei Dóra (18 pont, 11 lepattanó) vezérletével fordítani tudott a helyenként igen parázs és küzdelmes mérkőzésen. Az utolsó negyedben azonban visszajött a meccsbe a TFSE alakulata, amelynek Kováts Gabriella (12 pont, 18 lepattanó) személyében szintén volt egy dupla-duplát elérő játékosa. A vendégek lépésről lépésre faragták le a hátrányukat, és a végén a szerencsének is köszönhetően, Vörösházi Jázmin találatával egypontos győzelmet arattak a mérkőzésen.
 
Kovács Imre: - Gratulálok mindkét csapatnak, nagy küzdelem folyt a pályán! A vendégcsapat tizennyolccal több lepattanót szerzett, az ebből származó előnyét kamatoztatni is tudta, illetve az utolsó negyedben az általunk kihagyott sok közeli helyzet megbosszulta önmagát, aminek vereség lett a vége.
 
dr. Sterbenz Tamás: - Először is szeretném megköszönni a Debrecen türelmét és sportszerűségét. Változott ugyan a két tavalyi keret, de nem lehet elfelejteni, hogy az elmúlt szezon döntősei találkoztak a meccsen. Úgy éreztük, hogy a magasságbeli és lendületbeli különbségünk egy kényelmes előny kialakításhoz elég lesz, azonban a harmadik negyedben több ziccert, üres középtávolit és hárompontosokat hibáztunk, s ezt a Debrecen kihasználta. A végén a védekezésen tudtunk változtatni, és egy kis szerencsével megnyertük a meccset.
 
 
 
5. forduló
    
Miskolci Egyetem – ELTE BEAC 79-68 (15-15, 16-27, 23-10, 25-16)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző. V.: Vaszi, Bene.
 
Miskolc: KECSKÉS 16/3, Takács 8/6, Bányai, SIKORA 24, ARAD 19. Csere: Móri 4, Balázs 3, Bándi 3, Papp 2, Jámbor, Orbán, Sabbadin. Edző: Lippai Szabolcs.
 
ELTE BEAC: Simoncsik 4, Némedi, Nagyi 2, Lendér 14, STEKLER 14. Csere: SZEITL 21/3, Majsa 6, Varga 6/6, Szakolczi 1. Edző: Dr. Gyarmati István.
 
Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a felek (15-15), aztán a második 10 percben egyértelműen a vendég ELTE akarata érvényesült. A fővárosi együttes letámadása megzavarta a hazaiakat, akik emiatt több labdát eladtak, s ezekből az ELTE BEAC könnyű kosarakat, szünetre pedig 11 pontos előnyt szerzett. A miskolci csapat az első félidőhöz képest sokkal agresszívebb, koncentráltabb játékkal kezdte a második félidőt, s a harmadik negyedben nemhogy ledolgozta hátrányát, hanem a dupla-duplával záró Arad Zsófia (19 pont, 10 lepattanó) és Sikora Emőke vezérletével fordítani is tudott. A negyedik negyedben lendületben maradtak a hazaiak, védekezésük is összeállt, a vendégek játékán pedig szünet után érződött, hogy két napja már volt egy kemény, nagy iramú mérkőzésük, elfáradtak - ez nem von le semmit a második félidőben mind védekezésben, mind támadásban remeklő miskolci együttes sikerének értékéből.
 
Lippai Szabolcs: - Gratulálok a lányoknak a győzelemhez! A mérkőzés során az önbizalmunk egyre csak nőtt és nőtt, ebből adódóan a hibáink mennyisége pedig csökkent. A második félidőben hatalmasat küzdve sikerült megfordítanunk a mérkőzést. További sok sikert kívánok az ELTE csapatának!
 
Dr. Gyarmati István: - Gratulálok a Miskolci Egyetem csapatának!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 4. forduló
 
BME-MAFC - PTE-Petőfi SE 79-58 (19-17, 20-22, 25-9, 15-10)
Budapest, Tüskecsarnok, 40 néző. V.: Gaál, Gruber.
 
BME-MAFC: Bozsó 5/3, HIZSNYIK 30/6, Horváth 3, MUNTEÁN 23/15, KARDOS 6. Csere: KIRÁLY 7/3, Kokavecz, Selmeczy 2, Józsa 3/3, Benkő, Karancz. Edző: Gorácz Árpád.
 
PTE-Petőfi SE: Tóth 5, Orbán 5, Miltner 2, Horváth 8/6, SÉRA 16. Csere: Kállai 4, Elek, BISZAK 11, Gulyás 5, Molnár, Bencze, Orosz 2. Edzö: Sipos Ádám. 
 
A mérkőzés elején egymásnak estek a csapatok, letámadást alkalmaztak mindkét oldalon, így aztán támadásban - szintén mindkét oldalon - volt némi fejetlenség. Látványos, szép megoldások és elemi hibák követték egymást. A kiegyenlített első félidőt követően a másodikat a BME behúzódó emberfogással kezdte. Ez rendkívül hatékonynak bizonyult, a vendégek - akiktől Séra Nikolett 16 pontos és 10 lepattanós dupla-duplát ért el - tanácstalanná váltak ez ellen. Hazai részről viszont Hizsnyik Dóra és Munteán Lili elkapták a fonalat, s kettejük ponterő játékának köszönhetően sima hazai siker született.
 
Gorácz Árpád: - Rohanásban nem tudtunk ellenfelünk fölé nőni, taktikus, érett védekezésben azonban igen, ennek köszönhetően nyertünk.
 
Sipos Ádám: - Egy félidőn keresztül egyenrangú ellenfelek voltunk, a második játékrészben a támadójátékunk szétesett.
 
 
 
Széchenyi Kosárlabda Akadémia – PTE-PEAC 103-35 (25-17, 27-10, 26-2, 25-6)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 20 néző. V.: Földesi, Tóth.
 
SZKA: SZŰTS 9, Horváth D. 1, BÁNSZEGI 29, Gosztola 10, NAGY R. 16. Csere: Tóth 4, Perl 10/3, BAFFY 10/3, RABI 14. Edző: Barthalos István.
 
PTE-PEAC: Krikler 4, Süle 4, TÓTH N 8/6, Kóbor 7/3 Bátai 6. Csere: Szomor 5/3, Horváth, Asztalos 1. Edző: Gyenge Gábor.
 
A mérkőzés elején még kiegyenlített volt a játék. A pécsi lányok a szűkebb, nyolcfős keretük miatt hamar elfáradtak, és ezt a győriek ki is használták, szünetig 20 pont fölé nőtt a dupla-duplát elérő Bánszegi Borbála (29 pont, 11 lepattanó) vezette hazai együttes előnye. A második félidőben már elég egyoldalú lett a játék, s fölényes győri győzelemmel zárult a találkozó. 
 
Barthalos István: - Bármennyire hihetetlen, elindult az idei szezon nekünk is így november közepén. Szezonkezdésnek, úgy gondolom, elégedett lehetek, egy nagyon szívós pécsi csapat ellen léptünk pályára, amely az első negyedben agresszívan és pontosan játszott, ennek ellenére a védekezésünk meglepte a vendégeket, így már a félidőben már megnyugtató különbséggel vezettük. Örülök, hogy minden játékosomnak lehetőséget adhattam, és hogy minden játékosom szerzett pontot. Megyünk tovább a kijelölt úton.
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a Győrnek, megérdemelten nyertek, ez az eredményből is látszik! Másrészt pedig azt szeretném mondani, hogy ameddig erővel bírtuk, addig méltó ellenfelek tudtunk lenni. Büszke vagyok, kevesen voltunk, és elfáradtunk.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek