Férfi NB I: Pécsen győzött a Kaposvár
17
Nov
2019
Férfi NB I: Pécsen győzött a Kaposvár
2019. november 17.  |  12:00

Pécsi VSK-Veolia - Kaposvári KK 82-99 (18-30, 26-21, 21-23, 17-25)

Bajnokság, 8. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
Játékvezető: Papp P., Nagy V., Török R. (Forrai S.)


Pécsi VSK-VEOLIA: Pongó 13/3 ,Diggs 5/3, Smith 15/3,Budimir 13/9,Horti 8. Cserék: Antoni 3/3, Ruják 19/3, Kocsis -, Csirics 6/6,

Kaposvári KK: Davis 19/6, Norfleet 21/12, Ponjavics 16/12, Hendlein 11/3, Lalic 14. Cserék: Dramicsanin 16/12, Krnjajski 2, Baki -.

Hatalmas elánnal kezdett a Kaposvár Pécsen. Noorflet és Davis ponterős játékának köszönhetően előbb tíz, majd tizennégy ponttal is meglógtak. A Pécs rengeteg hibával, fásultan játszott. Öt perc alatt mindössze négy pontot dobtak Csirke Ferenc tanítványai, míg a vendégeknek húsz pontra is elég volt ennyi idő. A negyed végére valamelyest összeszedték magukat a hazaiak, de Kaposvárnak így is bőven maradt az előnyéből. 18-30.

A második negyedre aztán felébredt a Pécs. Diggs és Smith kapta el a fonalat, igaz a Kaposvár hősiesen verte vissza felzárkózási kísérleteket. A csapatok inkább tüzeltek, mint védekeztek. Ebben a negyedben is rengeteg pont született, és az első félidő a vendégek sikerét hozta. 44-51.

A folytatásban is hatalmas volt a küzdelem. A Kaposvár őrizgette előnyét, a Pécs viszont mindent bevetett, hogy kezébe vegye az irányítást. Nem Smith-en múlt, aki ekkor már 13 pontnál járt, akárcsak a másik oldalon Noorflet. A vendégek szenzációsan dobtak kívülről, 25 perc alatt, 11 tripla volt a zsákban. Nagyon motiváltan játszott Fekete Ádám csapata, megnyugtató előnnyel fordultak a végjátékra. 65-74.

Pécs ennek ellenére – természetesen – nem feltartott kézzel vágott neki az utolsó negyednek, de a Kaposvár minden kísérletet visszavert, és igazi csapatként funkcionálva nyerte meg a szomszédvári rangadót. Az utóbbi időben több balszerencsével is küzdő Pécs a végére teljesen szétesett.



Szolnoki Olajbányász KK – Sopron KC 84-70 (27-16, 14-20, 26-18, 17-16)

Bajnokság, 8. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Benczur T., Söjtöry T., Vida J. (dr. Páli K.)


Szolnok: Smith 15/3, Tucker 22/12, Rudner 5/3, Krisztics 5/3, Morant 6. Csere: Kovács -, Tóth 6, Juhos 4/3, Jones 21/9.

Sopron: Supola 5/3, Thompson 18/3, Takács 6/6, Rivers 21/9, Carter 10. Csere: Jones 4, Molnár 6.

A vendégek kispadján ezen a mérkőzésen mutatkozott be Kosztasz Flevarakisz, a Sopron új edzője. Mindkét csapat csalódottan érkezett erre a találkozóra, mert míg a Sopron 1-5-tel állt a tabellán a kezdés előtt, addig a Szolnok az újonc otthonában szenvedett vereséget a legutóbbi fordulóban.

A hazaiak kezdték jobban a meccset, rögtön egy 14-5-ös futással indítottak. Nem találta sem a támadó, sem a védőjátékát a Sopron, amelyben leginkább Rivers volt energikus az első tíz percben. A korai szolnoki roham kitartott a negyed végéig, végül 27-16-ról folytathatták a felek.

A második felvonásban felébredtek a vendégek és Rivers hármasa után hatra zárkóztak. Ezután megint nyílni látszott az olló, ismét kétszámjegyűre növelte az előnyét a Szolnok, de a vendégek újfent feljebb tudtak kapcsolni, így a nagyszünetre már csak öt pontos hátránnyal mehettek (41-36).

A fordulás után Morant volt eredményes, majd Rivers tartotta a lelket a Sopronban, akinek a hármasa után már csak 3 volt közte, majd Takács triplájával ki is egyenlítettek a vendégek (23. perc: 47-47). Ekkor megrázta magát a hazai csapat és egy 10-0-s rohamot futott, ami után időt kellett kérnie Flevarakisznak (25. perc: 57-47). A hátralevő időben sem volt meg az igazi átütőerő a vendégekben, jól tartotta az előnyét az Olajbányász, végül tizenhárom pontos fórt épített ki magának.

A záró felvonást Takács triplája nyitotta, amire Jones válaszolt egy triplával. Thompson sem akart kimaradni a buliból, így ő is a helyére küldött egyet, majd Tucker közelije után kért időt a vendég csapat (34. perc: 72-60). Thompson zsákolt a szünet után, aztán Carter is eredményes volt, Thompson duplája után pedig hat pontra zárkózott az SKC, ezúttal Dragan Alekszics volt kénytelen időt kérni (36. perc: 72-66). Smith volt hibátlan a vonalról, ami után mindkét csapat elkövetett egy-két hibát, végül Jones köszönt be. Juhos tripláját követően Smith robogott végig a pályán, kevesebb, mint két perccel a vége előtt 11 volt a hazaiak előnye, újra vendég időkérés következett. Thompson szerzett két pontot, amire Jones válaszolt, amivel lényegében el is dőlt találkozó. Innen már nem volt visszaút a Sopronnak, a Szolnok nyerte a csalódott csapatok csatáját.



Zalakerámia ZTE KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 106-99 (18-29, 24-28, 36-25, 28-17)

Bajnokság, 8. forduló
Zalaegerszeg,
Játékvezető: Praksch P, Csabai-Kaskötő B., Goda L. (Várhalmi Zs.)


Zalakerámia ZTE KK: Johnson 37/12, Doktor 9/3,Williams 30/12, Szabó 2, Agafonov 20. Cserék: Djuric -, Bagó -, Gulyás 7/3, Simon -. Kipontozódott: Szabó Zs.

Naturtex-SZTE-Szedeák: Miliszavljevics 12/6, Kerpel-Fronius G. 7, Balmazovics 40/18, Krapic 15/6, Asbury 22. Cserék: Kerpel-Fronius B. 3/3, Olasz -, Vágvölgyi -, Polányi -. Kipontozódott: Kerpel-Fronius G.

Győzelmi kényszerben lépett pályára a Zalakerámia ZTE KK szombaton este. A kék-fehérek továbbra is keresik Emmanuel Ubilla utódát, hiszen a kiszemelt litván játékos a hét közepén mégsem írta alá magyarországi szerződését. Légiós-irányító nélkül kellett tehát megfelelni az egyre sürgetőbb szurkolói elvárásoknak.

A meccsbeharangozóban Szabó Zsolt, a ZTE KK csapatkapitánya is úgy vélte, mindegy, hogy akár csak egy ponttal is, de mindenképpen meg kell szerezniük az első hazai sikert a Szeged ellen. A tiszapartiak azonban teljes kerettel érkezve szintén szerették volna gyarapítani győzelmeik számát. A Szedeák játékosai közül négyen is ismerősként léphettek a zalai csarnok parkettjére: négy évvel ezelőtt Ante Krapic, Stefan Balmazovics, Kerpel-Fronius Balázs, valamint Olasz Ádám is a kék-fehéreket erősítette. Az volt Bencze Tamás első szezonja vezetőedzőként a ZTE-nél, így tehát ő is egykori játékosait üdvözölhette a bemelegítésnél.

Ezúttal is két magyarral a kezdőben állt fel a ZTE, Doktor irányított, Szabóé volt a négyes poszt, Andjelko Mandics mind a négy légiósát pályára küldte a feldobáskor, Kerpel-Fronius Gáspár képviselte a magyarokat a vendégeknél.

Jobban kapta el a fonalat a vendégcsapat, Miliszavljevics és Balmazovics triplával indított. Johnson betörése volt az első hazai akciókosár, ám a szegediek a remeklő Balmazovics révén egyre inkább elhúztak. Az egykori ZTE játékos igencsak bekezdett: pillanatok alatt még két triplát küldött a helyére, és máris tízzel ment a Szedeák. Szabó harcolt meg egy támadólepattanóért, majd szerzett egy duplát, majd Gulyás tett fel szépen egy labdát, ám kérészéletű volt a hazai felzárkózás. Krapic saroktriplájával megint tízzel járt előrébb a Mandic-legénység. Egy véleményes fújás után – Djuricot gyötörték meg a palánk alatt ziccerdobás közben, ám a játékvezetői trió máshogy látta az esetet, s az ellentámadásból ismét Krapic volt eredményes távolról. Extázisban dobta a hármast a Szeged délszláv különítménye, az első negyedben 60%-al céloztak távolról. A hazaiaknál Johnson talált be többször is, ám ő sem tudta megakadályozni, hogy 10 perc után 18-29 legyen az állás.

Balmazovics 16 pontig jutott 10 perc alatt, közte 4 triplával. A második játékrészben Kerpel-Fronius Balázs is trojkával kezdett, Bencze Tamás egy perc után máris időkérésre kényszerült. „Használjátok a faultokat, üssetek oda!“- szólította fel társait Szabó Zsolt az időkérésnél. Krapic újabb trojkája viszont azt mutatta, továbbra sem „harap“ a ZTE. Az SZTE tartotta 15 pontos előnyét, sőt Balmazovics ötödik triplája után már 19 is volt a különbség. Fokozta a hazai gondokat, hogy Szabó 4. faultját is megkapta, a Szeged pedig átlépte az 50 dobott pontot is. Doktor harcosságával zárkózott a ZTE, ám Miliszavljevicd  triplája újabb tőrt döfött a zalai szívekbe. 57-42-re vezetett a Szeged, Balmazovics 17 perc alatt 28 pontig jutott, közte 5 hármassal.

Ki más mint Balmazovics pontjaival folytatódott a játék, ám ezúttal Williams is belelendült a pontgyártásba. Igazi dobópárbaj alakult ki a két légiós között, a ZTE pedig elkezdett lassan közelebb zárkózni. Agresszívebben védekeztek, és ezáltal ritmusosabb támadásokra is voltak képesek a kék-fehérek. Johnson triplája azt jelentette, hogy lőtávon belül, tíz pontra jöttek fel a hazaiak. Szabó kipontozódott, Agafonovra egyre nagyobb szerep hárult, bár az ukrán center is három hibánál járt már. Bár ismét ellépett 15 pontra az SZTE, Williams három saroktriplája után varázsütésre megváltozott a mérkőzés képe: a Szeged teljesen megzavarodott, még Balmazovics is dobást hibázott, amire korábban nem igazán volt példa. Gulyás hármasa után időt is kért Mandics mester, hisz már csak hat maradt az előnyből. Sőt, a negyed végén Johnson hármasa után négypontosra olvadt a tiszaparti előny.

Krapic mindhárom büntetőjét helyére küldte, így indult a zárónegyed. A ZTE azonban elkapta a fonalat támadásban, Williams begyújtotta a rakétákat és végigrohanva a pályán dobott ziccert. Megjött a közönség hangja, robbant a csarnok, amikor Johnson hármasával először vezetett a ZTE a 33. percben. Williams szenzációs kosara után mindenki talpra ugrott a csarnokban, majd ismét a meccs egyik hőse, Johnson talált be távolról.

Mandics ismét időt kért, ám a momentum már a ZTE-nél volt, az utolsó négy percben nem engedték ki a kezükből a nehezen megszerzett győzelmet. Johnson forintos labdát adott Agafonovnak, aki könnyed ziccerrel talált be, majd az amerikai hátvéd betörése után a százat is átlépte a ZTE. Asbury kosaraival igyekezte tartani a lépést a Szeged, ám a kétórás thrillert végül hét ponttal a ZTE nyerte meg. Több mint kétszáz pont született a két ellentétes félidőt hozó összecsapáson, melyen Balmazovics negyven pontja is kevés volt ahhoz, hogy a Szeged első idegenbeli sikerét megszerezze. A ZTE először nyert hazai pályán egy rengeteg pontot hozó összecsapáson.



Egis Körmend – Alba Fehérvár 94-80 (30-19, 21-18, 20-22, 23-21)

Bajnokság, 8. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., dr. Mészáros B., Farkas G. (dr. Gincsai J.)


Körmend: Turner 22/3, Edwards 3, Takács -, Durázi 13/3, Taylor 17. Csere: Németh 4, Varnado 12/6, Kastrati 13/3, Filipovic -, Ferencz 10/6, Oroszi -.

Alba: Ljubicsics 18/3, Govens 17/9, Guyton 13/9, Csupkovics 7, Molnár 4. Csere: McDuffie 13, Takács Ma. -, Csorvási 3, Keller 3/3, Lukács 2.

Bár Varnado játéka kérdéses volt a találkozó előtt, végül bemelegített a társakkal, azonban a kezdőben nem kapott helyet.

Turner hármasa nyitotta a találkozót, de Guyton 5 ponttal válaszolt. Durázi pontjaira Csupkovics dobott két büntetőt, majd Turner volt eredményes (3. perc: 7-7). Fej-fej mellett haladtak a csapatok a következő percekben, de a haziak bizakodhattak, ugyanis Varnado is beszállt a meccsbe. Az 5. percben volt először két labdányi a különbség, Taylor zsákolása után (13-9). Szemmel láthatólag is kemény volt a védekezés mind a két oldalon ebben az időszakban, leginkább szerzett labdák és faultok jellemezték a negyed közepét. McDuffie csak egyet értékesített a két büntetőjéből, majd Taylor zsákolt, Turner ziccerezett, meglépni látszott a Körmend, 17-10-nél kért időt Jesús Ramirez. Csorvási jelentkezett egy 2+1-es akcióval, de Ferencz egy hárompontossal visszaállította a különbséget. Hol kilenc, hol hét ponttal vezettek a hazaiak, majd Kastrati büntetőivel már több, mint tíz volt közte (9. perc: 30-15). Ezután viszont már csak a Fehérvár szerzett pontot, így mínusz tizenegyről várhatták a folytatást. 30-19.

Durázi tett vissza egy támadólepattanót, majd Kastrati zsákolt, aztán Taylor is beköszönt, 6-0-val indította ezt a negyedet az Egis Körmend. Molnár szerezte meg az első fehérvári pontokat a második játékrészben, de Taylor hibátlan maradt a büntetővonalról, aztán Ferencz ismét dobott egy hármast, az Alba pedig kénytelen volt időt kérni, 41-21-nél. Jót is tett ez a vendégeknek, Ljubicsics harcolt ki egy faultot dobás közben, és még eredményes is volt mellette, igaz, a büntetőt már kihagyta. Egy kicsit elfogyott a piros-feketék tetemes előnye Guyton triplája után, így Matthias Zollnernek kellett időt kérnie (18. perc: 45-31). Varnado és Guyton is elszórt egy-egy labdát, aztán Kastrati jutott el 10 pontig. Ljubicsics és Turner egyébként érdekes különcsatát vívott, ha az egyikőjük eredményes volt, akkor szinte egyből válaszolt a másik. Ha az első negyedhez képest nézzük, akkor nőtt a különbség a negyed végére, de ha azt, hogy 20 is volt már közte, akkor faragott egy kicsit a hátrányából az Alba a nagyszünetre. 51-37.

Govens szerzett gyorsan öt pontot a fordulás után, de Kastrati triplájával újra kétszámjegyű volt a különbség. Ezután újra bejött tíz alá az Alba, köszönhetően Molnár és McDuffie kosarainak. Durázi zsinórban szerzett négy pontjának köszönhetően újfent ellépett a Körmend, majd állandósította a 14 pont körüli előnyt (26. perc: 65-51). McDuffie közelije után hibát hibára halmoztak a csapatok, több, mint két percig nem született kosár, amikor McDuffie zsákolt egyet, 65-55-re módosítva az állást, Zollner pedig időt kért. Durázi törte meg a hazai gólcsendet, majd McDuffie jelentkezett be ismét, a negyed végére pedig 2 pontot ledolgozott a Fehérvár. 71-59.

Turner kosarával kezdődött a záró felvonás, majd Varnado küldött a helyére két büntetőt. Csupkovics volt hibátlan a vonalról, aztán Turner talált ismét utat a gyűrűig. Később Govens és Guyton pontjaival 12-re jött fel az Alba, de az igazi átütőerő nem volt meg a fehérváriakban, a Körmendnek mindenre volt válasza, így a vasiak nyerték a forduló egyik rangadóját. 94-80.



Atomerőmű SE – OSE Lions 89-85 (26-18, 25-26, 20-24, 18-17)

Bajnokság, 8. forduló
ASE Sportcsarnok
V.: Tőzsér D., Ádám J., Frányó P. (Balogh L.)


Paks: Evans 10/3, Harris 5/3, Faust 10/3 Coleman 22/3 Lóránt 32/9. Csere: Kovács 4, Valerio-Bodon -, Velkey -, Kis -, Jackson 6.

Oroszlány: Abell 17/9, Illés 5/3, Zsiros -, Rizvic 26/3, Bozsovics 11. Csere: Washington 7/3, Garamvölgyi 2, Demeter 2, Hayes 15.

Gyorsan bekezdtek a felek, Rizvic pontjaira Coleman válaszolt, majd Lóránt zsákolt, Rizvic dobott egy közelit, aztán Evans és Coleman is bevert egy-egy hármast, így két perc után már időt is kellett kérnie Sebastjan Krasovecnek (10-4). Ez nem törte meg a hazaiak lendületét, ismét Lóránt zsákolt. Abell triplájával zárkózott volna az OSE, de Harris a rá követező támadásból szintén távolról talált a gyűrűbe. Az ötödik perchez érve már 11-gyel ment az ASE (18-7). Továbbra sem találta a támadásait az Oroszlány, ráadásul könnyű kosarakat dobott a Paks. A két friss szerzemény, Washington és Hayes is beszállt a meccsbe és egyből zárkózni kezdtek a vendégek, időt kellett kérnie Braniszlav Dzunics vezetőedzőnek (7. perc: 22-14). Kovács közelijével újra kétszámjegyű lett a különbség, de a végén Hayes duplájával bejött 10 alá az újonc. 26-18.

A második felvonást Hayes nyitotta, de ezt követően Faust és Coleman is betalált. Akárhányszor zárkózotak volna Illésék, mindig volt válasza a Paksnak. Faust és Abell is csak az egyik szabaddobását tudta értékesíteni, majd Coleman volt továbbra is tarthatatlan. Ekkor a hazaiak légiósa 12 pontnál járt, hibátlan mezőnymutatóval és mindössze egy elrontott büntetővel. A Paks továbbra is visszaverte az OSE próbálkozásait, így megragadt két csapat között a 9-11 pontos különbség (15. perc: 40-29). Rizvicet faultolták tripladobás közben, ő oedig köszönte szépen, mindhárom dobását a helyére küldte. Hayes duplája után 6-ra zárkózott a vendég csapat, amit Lóránt egy triplával állított meg (17. perc: 47-38). Feljavuló támadásainak köszönhetően ebben a negyedben már jobban partiban volt az Oroszlány, egy pontot sikerült faragniuk a nagyszünetre. 51-44.

A fordulás után Faust dobott egy duplát, Rizvic pedig egy triplát. Továbbra is tartotta a hétpontos előnyét a Paks, de magabiztosan kapaszkodott az Oroszlány. Sőt, Illés triplája után már csak 4 volt közte, de Lóránt és Harris kosarai után időt kellett kérnie a vendégeknek (24. perc: 68-60). Egy pár perc stagnálás után Washington és Rizvic egy labdányira hozta fel a vendégeket a negyed végére. 71-68.

Lóránt egy hármassal nyitotta a záró etapot, amire Demeter válaszolt, Hayes közelijével pedig két pontra zárkóztak az oroszlányiak (33. perc: 74-72). Abell büntetői után már egál volt, de Lóránt középtávolija a legjobbkor jött a Paksnak, majd a magasember közelről is eredményes volt (35. perc: 78-74). Rizvic büntetőivel folytatódott a mérkőzés, majd Kovács dobott kosarat Jackson passzából, majd Coleman közelijével hat lett közte (37. perc: 82-76), időt kért az Oroszlány. Ez sem segített, Jackson is betalált, aztán Coleman zsákolt egy gyorsindítás végén, így eldőlni látszott a találkozó (39. perc: 86-76). Lóránt egy büntetőt dobott csak be, Illés pedig pontosan célzott középtávolról, Bozsovics pedig faulttal együtt juttatta a labdát a gyűrűbe és bár a büntetője kimaradt, Rizvic a támadólepattanó után nemcsak a duplát, hanem a mellé járó szabaddobást is értékesítette. A túloldalon Evans volt hibátlan, 89-83-nál kért időt az Oroszlány. Illés passzából Bozsovics szerzett kosarat, ezúttal a Paks kért időt, négypontos vezetésnél, de már nagyon kevéssel az órán. Azután már nem született újabb kosár, a Paks egy végletekig izgalmas meccsen győzte le az Oroszlányt. 89-85.



DEAC - KTE-Duna Aszfalt 73-57 (18-16, 27-11, 13-10,15-20 )

Bajnokság, 8. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
Játékvezető: Földházi T., Minár L., Balog Gy. (Dernei G.)


DEAC: Moody 7/3,Polyák 3/3,Borisov 21/12, Harrison -,Tóth Á. 19. Cserék: Gáspár, Manigat 9/3, Omenaka 4, Bognár 6, Armwood 1.

KTE: Wittmann 15/6,Thomas 9/9,Djeraszimovics 19, Djuraszovics 2, Karahodzsics 6. Cserék: Révész 3, Kucsera -, Lewis 3/3, Vukcevic -.

Puhatolózással kezdődött a két csapat összecsapása Debrecenben. Ahogy az várható volt, nem az első negyed döntött. Mindkét csapatban akadtak jó teljesítmények, de meglépni egyik fél sem tudott. 18-16 volt az első tíz perc vége.

A második negyedben aztán begyújtotta a rakétákat, a szenzációsan dobó debreceni csapat. Borisov pedig hátára kapta a többieket, nagyon jól játszott a DEAC légiósa. A másik oldalon Wittmann és Djeraszimovics tartotta a lépést, de az olló ennek ellenére folyamatosan nőt. Előbb tíz, majd tizennyolc pont is volt a hazaiak előnye, akik ebben a periódusban minden játékelemben felülmúlták a kecskemétieket. 45-27.

Vendég kosárral kezdődött a második félidő, de fordulat nem jött. Tóth Ádám két gyors kosarával már húsz volt közte. És DEAC nem is engedte kiénekelni a sajtot a szájából. Sok volt a hiba, kevés pont született ebben a periódusban, de a lényegi kérdések gyakorlatilag eldőltek.

Az utolsó negyed formalitás volt. A hazai több fiatal játékosnak is lehetőséget adtak, és fontos győzelemmel örvendeztették meg hazai közönségüket. A Kecskemét rossz napot fogott ki, a DEAC győzelme megérdemelt.

Vármegyei szövetségek