Kikapott Hollandiában női válogatottunk
14
Nov
2019
Kikapott Hollandiában női válogatottunk
2019. november 14.  |  21:40
Megkezdte szereplését a női kosárlabda-válogatott a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjének a H-csoportjában. A kilenc csoportból a csoportelsők és a legjobb 5 csoportmásodik jut tovább. A két csapat legutoljára 2011-ben találkozott egymással, akkor a mieink 68-39-re győztek, de azóta a holland csapat sokat fejlődött. Egyébként a FIBA statisztikája szerint a két válogatott eddig tízszer találkozott egymással, a mérleg pedig 6-4 volt a magyarok javára az összecsapás előtt.
 
Egy szép Studer-Határ összjátékkal kezdődött meg a találkozó, majd Turner is megtalálta a centert. Jó védekezéssel kezdett a magyar csapat, közel 3 perc telt el, mire a hollandok megszerezték első pontjaikat, Hof révén (3. perc: 2-4).  Turner vágott be egy triplát, Suter pedig szépen tört be (2-9). Hosszú hollandiai gólcsend után van Grisven dobott egy tempót és Van den Adel is eredményes tudott lenni. Turnert faultolták hárompontos dobás közben, aki mindhárom büntetőjét értékesítette (7. perc: 6-11). Határ középtávolija után, 8 pontos magyar vezetésnél kért időt a holland szövetségi kapitány, Hakim Salem. J. Bettovil egyből egy hármassal jelentkezett becserélése után, a túloldalon pedig Weninger ment be szépen és harcolt ki két dobást, hibátlanul célzott. Driessen tört be, majd 20 másodperce maradt a magyaroknak az első negyedből. Turner felvezette, lepattogtatta az időt, majd ahogy kell, egy hármassal zárta ezt a 10 percet. 11-19.
 
A második játékrész Cornelius büntetője kezdte, majd magyar részről Barnai dobott egyet. Van den Adel szerzett öt pontot zsinórban, amire Zele válaszolt egy távoli duplával (15. perc: 17-22). Emese Hof centerezésével 3-ra jöttek fel a hollandok. Barnai ismét bedobott egyet a két megítélt büntetőjéből, Van den Adel viszont megint megállíthatatlan volt, aki ekkor már a kilencedik pontját szerezte a negyedben, Székely Norbert 21-23-nál kért időt. Emese Hof egyenlített ki, de Lelik hibátlanul célzott a vonalról. Határ is dobhatott kettőt ó, de csak az egyik ment be, időt kértek a hazaiak (18. perc: 23-26). Védekezésben zónára váltott a magyar csapat, mégis kiegyenlítettek a narancssárga mezesek, ezúttal Székely Norbert kért időt (19. perc: 26-26). A hátralevő időben már nem esett kosár, egálról vonultak nagyszünetre a felek. 26-26.
 
A fordulás után van Grisven tempójával először vette át a vezetést a holland csapat a meccsen, majd K. Kuijt értékesített két büntetőt. Van Grisven ziccere után már hattal mentek a hazaiak, majd Studer szerzett egy fontos labdát, ami után Határ hozta az első magyar pontokat a második félidőben (32-28). Egy betörés után megint 6 volt közte, magyar időkérés következett. Dubei szerzett 1 pontot, majd Loyce Bettonvil küldött a helyére egy triplát (25. perc: 37-29). A magyar csapatkapitány ezúttal mindkét szabaddobását értékesítette. szigorított a védekezésén Székely Norbert alakulata, amiből Turner kétszer is tudott indulni, időt kellett kérnie Hollandiának (37-35). Loyce Bettonvil tett vissza egy támadólepattanót, majd K. Kuijt dobott egy tempót. Dubei két bünetővel válaszolt, majd K. Kuijt talált be távolról, de Turner  reagálni tudott. Felváltva estek a kosarak, ebben az időszakban állandósult a 4-7 pontos különbség. Zele tett szedett egy lélektanilag dontos támadólepattanót, amiből eredményes is tudott lenni, az utolsó holland akciót pedig kivédekeztük. 50-46.
 
Hof négy pontja nyitotta a záró játékrészt, Székely Norbert másfél perc után már időt is kellett, hogy kérjen (54-46). Ez sem törte meg Emese Hof lendületét, aki kétszámjegyűre növelte a különbséget. Egy Studer-Határ kettő-kettő után állhatott utóbbi a vonalra, de csak a második dobását értékesítette (34. perc: 56-47). Turner ütötte be a negyedik faultját, majd Dubei kért cserét a jobb bokáját fájlalva. Több hiba is csúszott a támadásokba ebben az időszakban. Határ ütött oda Hofnak, aki nem hibázott, 11-gyel mentek a hollandok három perccel a vége előtt. Turner vitte végig, időt kértek a hazaiak (37. perc: 58-49). Fleur Kuijt küldött a helyére egy triplát, nagyon nehéz helyzetbe hozva ezzel a magyarokat, ráadásul Karin Kuijt is eredményes volt távolról (39. perc: 64-49). Határ büntetőjére Van den Adel dobott kettőt, Székely Norbert időt kért, 1:18-cal az órán. Studer csökkentette a hátrányt, majd Határ tett vissza egy támadólepattanót. A holland győzelem ekkor már nem forgott veszélyben, Magyarország vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. 66-56.
 
A magyar válogatott vasárnap Sopronban, 20:30-kor fogadja Szlovákiát a második fordulóban.
 
Hollandia - Magyarország 66-56 (11-19, 15-7, 24-20, 16-10)
 
Európa-bajnoki selejtező, H-csoport, 1. forduló
Amszterdam, Sporthallen Zuid, 700 néző
V.: Özlem Yalman (török), Geert Jacobs (belga), Maxime Boubert (francia)
 
Magyarország: Studer 6, Turner 20/9, Dubei 5, Kiss -, Határ 15. Csere: Horváth -, Zele 4, Weninger 2, Barnai 2, Lelik 2, Bálint -, Pusztai -.
 
Hollandia: Cornelius 1, L. Bettonvil 5/3, Van den Adel 12/3, van Grisven 8, Hof 18. Csere: K. Kuijt 12/6, Van der Keijl -, J. Bettonvil 3/3, Driessen 2, Westerik 2, F. Kuijt 3/3, Jongeling.

Vármegyei szövetségek