Férfi NB I: Az utolsó negyedben hengerelt a Paks
11
Nov
2019
Férfi NB I: Az utolsó negyedben hengerelt a Paks
2019. november 11.  |  10:00
Felőrölte az Alba a Jászberényt
 
A rengeteg gonddal küzdő jászberényieknél a keret egyetlen irányítója, Ruják Bence végül vállalta a játékot.
 
Csorvási kosarára öt Alekszandrov pont érkezett, a Berény kapta el hamarabb a fonalat. A negyedik percben 6-14 állt a táblán. Extrán, szinte hibátlanul dobott a JKSE. Egészen a nyolcadik percig, amikor is Molnár első kosarával visszavette a vezetést az Alba (21-20). Aztán újra betalált Molnár, jött is az időkérés a másik oldalról. Kezdett fáradni, hibázni a vendég együttes, az első negyed után 30-22 volt az állás.
 
Guyton hamar tízre növelte a különbséget, majd Ljubicsics dobott egy hármast. 11-2-vel nyitott a Fehérvár, kezdett egyre nagyobbra nyílni az olló (41-24). A tizenhatodik percben, 50-32-nél megint időt kért a megbízott edző, Lo Elhaji Malick. A félidőig sikerült is kozmetikáznia csapatának az eredményen (54-45).
 
Ljubicsics rögtön egy hármassal köszönt be a fordulás után. A huszonharmadik percben, 64-49-nél ismét időt kért Malick. Hiába, Ljubicsics, Govens és Csupkovics vezérletével végleg elment az Alba, már majdnem harminc volt közte. 85-60-ról indult a záró felvonás.
 
A 20 éves Mondi Richárd is debütált az A-csoportban, ő lett a vendégek harmadik cseréje. A végére a hazaiaknál is lehetőséget kaptak a fiatalok, a fehérváriak érvényesítették a papírformát, ilyen arányban is megérdemelten nyertek. A Jászberény továbbra is nyeretlenül sereghajtó - írta a BB1.hu.
 
Alba Fehérvár - Jászberényi KSE 107-72 (30-22, 24-23, 31-15, 22-12)
 
Bajnokság, 7. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Benczur T., Nagy V., Goda L. (Valovics I.)
 
Alba: Ljubicsics 20/15, Govens 18/6, McDuffie 11/6, Csupkovics 11/3, Csorvási 8. Csere: Guyton 13/6, Molnár 16, Lukács 6/6, Takács Ma. 2, Takács Mi. 2.
 
JKSE: Ruják 6, Reed 15, Miller 15/3, Alekszandrov 16/6, Pantelics 6. Csere: Mészáros 8/6, Szigedi 3/3, Mondi 3/3.
 
 
 
A PVSK is bevette Egerszeget
 
Két ellentétes formában levő csapat találkozott szombaton este Zalaegerszegen. A vendég pécsiek veretlenül, öt győzelemmel álltak a tabella második fokán; a ZTE azonban váratlan vereségeket elszenvedve csupán a 10. pozíciót foglalta el. A nehézségek és a nem éppen pozitív közhangulat ellenére a tegnap esti szurkolói ankéton Szabó Zsolték nagyon fogadkoztak, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a győzelem érdekében a nemzetközi kupában is szépen helytálló Csirke-tanítványokkal szemben.
 
A ZTE két magyarral a kezdőben futott ki a pályára, Agafonov helyett pedig Djurics kezdett. Triplapárbajjal kezdődött a találkozó: Djurics, Williams, Aiken és Smith is kintről talált be az első percben, 6-6 volt az állás. Ezután a házigazda kapta el jobban a fonalat, 13-7-re lépett meg a ZTE, Csirke Ferenc időt is kért. Aiken brutális zsákolásával folytatódott a mérkőzés, majd Agafonov váltotta Szabót, aki 4 pontot szorgoskodott össze gyorsan. Hatalmas hangorkánnal érkeztek meg a focimeccsről a B-közepes szurkolók is, s máris örülhettek Doktor hármasának. 20-10-re vezetett a ZTE, ráadásul négy magyarral a pályán. Doktor második hármasa után tizenhárommal vezettek a kék-fehérek, a negyed végén Antóni floatere csökkentette a különbséget, ám így is 26-14-el zárult az első tíz perc.
 
5-0-val indított a Pécs Diggs és Csirics révén, Johnson és Djurics hármasa nyugtatta meg a hazai nézőket, ám a Pécs is rákapcsolt és Aiken extrájával gyorsan zárkóztak a baranyaiak. A vendégek légiósaik révén egyre közelebb araszoltak, majd Smith-t faultolták tripladobás közben, s a PVSK amerikaija mindhárom büntetőjét abszolválva egalizált. Szoros állással, 42-43-al zárult a félidő, a második negyedben abszolút a pécsiek akarata érvényesült.
 
Johnson vette vállára csapatát a második félidő elején, előbb triplát szerzett, majd zsákolt, aztán egy 2+1-es akcióból talált be. A túloldalon előbb Aiken zsákolt, majd Smith tett hozzá két pontot. Egy szép Doktor-Agafonov összjátékot követően a ZTE ukrán centere szerzett kosarat, majd blokkolta Pongót, ezt követően pedig Djurics zsákolt. Szoros volt az állás, hol egyik, hol másik csapat vezetett egy ponttal. Doktor ismét “szót kért”, harmadik hármasát is bevágta a ZTE ifjú titánja, ám Szabó nagyon szellősen védekezett Csiricsen, a “dörzsölt róka” pedig triplával büntetett. Williams távolija után a Pécs szerzett négy pontot, így 62-65-ről indult a záró játékrész.
 
Williams nagyon belemelegedett: berepülős zsákolása nagy ovációt váltott ki a nézőtéren, ám nem tartott sokáig a hazai szurkolók öröme, hiszen Pongó üres hármast küldött a helyére. Hiába kezdett jobban védekezni a ZTE, támadásban nem működött a gépezet, Smith zsákolásával pedig már hattal mentek a vendégek. Williams és Johnson is nagyon kapart hátul, kettőre zárkózott a ZTE. Johnson és Pongó is betalált távolról, két perccel a vége előtt továbbra is hattal vezettek a fekete-fehérek. Agafonov négy ponttal ismét szorossá tette a találkozót, melynek utolsó perce igazi thrillerré alakult. 50 másodperce volt a ZTE-nek az egyenlítésre, ám kétszer is elveszítették a labdát. A jól játszó Ruják egy büntetőt értékesített, Szabó ziccerével pedig csak egy pont maradt a két csapat között. Faultolniuk kellett a hazaiaknak, Djurics Smith-t találta meg, akinek mindkét dobása célba is ért. Egy hármassal még mindig hosszabbításra menthette volna a ZTE, Djurics üresen is maradt a triplavonalon, ám dobása kipattant, így a Pécs végig szoros, egylabdás meccsen megőrizte veretlenségét - írta a BB1.hu.
 
Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-Veolia 86-89 (26-14, 16-29, 20-22, 24-24)
 
Bajnokság, 7. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 1700 néző
V.: Földházi T., Tóth C., Minár L. (Bogárdi J.)
 
ZTE: Simon 1, Johnson 24/9, Williams 15/6, Djurics 8/6, Szabó 9/3. Csere: Agafonov 20, Gulyás -, Doktor 9/9.
 
PVSK: Pongó 11/9, Diggs 3/3, Smith 17/6, Budimir 9/3, Aiken 16/3. Csere: Horti 2, Csirics 15/3, Ruják 14/3, Antóni 2.
 
 
 
Az utolsó negyedben hengerelt a Paks
 
Bár Shannon Evans játéka kérdéses volt a vendégeknél, bemelegített a csapattal és a kezdőbe nevezte őt Dzunics Braniszlav.
 
Coleman pontjai nyitották a találkozót, majd Hendlein válaszolt egy blokk-leválás után. Ponjavics és Coleman is szépen találta meg az utat a gyűrűig, aztán Evans vágott be egy hármast (4-7). Lóránt centerezése után Lalic értékesített két büntetőt, majd ismét Coleman talált be. Nem a védekezésről szóltak az első percek. Lalic kapott a lábához egy palánk alatti szituáció után, de gyorsan talpra állt. Evans és Faust szép összjátéka után 7-re hízott a paksi előny, majd egy eladott labdát követően Coleman zsákolt, 6-15-nél kért időt Fekete Ádám. Továbbra is sok labdát adott el a Kaposvár, miközben az ASE rendre kosarakat szerzett (4. perc: 6-19). Sikerült összekapnia a védekezést a hazaiaknak, először tudtak több paksi akciót kivédeni egymás után, amiből lett ritmusuk a támadóoldalon is, de Kis hármasa megtörte a lendületüket (10-22). A negyed végére állandósult a 10 pont körüli különbség, remekül használta ki a lehetőségeit az ASE, míg a somogyi együttes sok hibával kosárlabdázott.
 
Norfleet szlalomozott el a gyűrűig, majd Ponjavics vágott be egy triplát, Dzunics pedig időt kért (22-28). Ez pár támadás erejéig megtörte a Kaposvár lendületét, de a Paksét is, majd hosszú gólcsend után Hendlein hozta fel négy pontra a csapatát, de Coleman egyből egy palánkos triplával válaszolt, elnézést is kért érte, nem így tervezte. Norfleet triplája talpra ugrasztotta a közönséget, sok idő után jött be először egy labdányi különbségre a KKK (30-33), majd Dramicsanin dobott egy ziccert, aztán Norfleet hármasával már a vezetés is megvolt (15. perc: 35-33), Dzunics pedig újfent idők kellett, hogy kérjen. Jót is tett a kis szünet a vendégeknek, 7-0-t futottak két támadás alatt, a védőoldalon pedig zónára váltottak, ami nem ízlett a kék-fehéreknek. A nagyszünetre végül 41-45-ös eredménnyel mehettek a csapatok.
 
Evans még a levonuláskor kapott egy technikait, így a második félidőt Dramicsanin büntetője kezdte. Norfleet fejezett be egy támadást faulttal együtt, de a megítélt szabaddobást kihagyta (44-45). Jackson szerezte az első paksi pontokat a harmadik negyedben, de Hendlein egyből válaszolt, majd ismét betalált. Harris és Coleman kosaraival tartotta az előnyét a Paks, miközben Jackson is rendre eredményes tudott lenni a palánk alatt (25. perc: 48-55). Lóránt kapott technikait, Norfleet pedig meg is büntette, 3-ra jött fel a somogyi alakulat. Feszültté váltak a vendégek, Dzunics is kapott egy technikait túl heves reklamálásért, Norfleet pedig hidegvérrel verte be mindhárom büntetőjét és egalizált (27. perc: 55-55). Lalic pontjával szerezte meg a vezetést a KKK, de Faust egyből fordított egy 2+1-es akcióval, Coleman pedig egy távoli kettest küldött a helyére, majd egy eladott labda után zsákolt is egyet, Fekete Ádámnak pedig időt kellett kérnie (56-62). Továbbra is feszült volt a hangulat, ami helyenként a teljesítményre is rányomta a bélyegét ebben az időszakban. Lóránt tudott higgadt maradni, amivel 8-re nőtt a paksi előny az utolsó negyed előtt (56-64).
 
Sok hibával indult a záró játékrész, két és fél perc után Davis volt eredményes, majd Jackson egyből bevágott egy trojkát (33. perc: 58-67). Kovács közelije után kért időt Fekete Ádám, 11 ponttal vezetett a Paks 5:45-tel a vége előtt. Lóránt dobott egy tempót, amivel már 13-ra nőtt a különbség, ezúttal Dzunics kért időt. Evans és Coleman is betalált, míg a Kaposvár továbbra is sok hibával játszott, eldőlni látszott a találkozó (38. perc: 58-75). Coleman triplájával már húsz volt közte, majd Evans pakolt rá még kettőt. Itt már nem történt nagy változás, nagyot futott az utolsó negyedben a Paks, amely megszerezte ötödik győzelmét a bajnokságban - írta a BB1.hu.
 
Kaposvári KK - Atomerőmű SE 58-85 (17-28, 25-17, 14-19, 2-21)
 
Bajnokság, 7. forduló
Kaposvár Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, dr. Mészáros Balázs, Nyilas István (Várhalmi Zsolt László)
 
Kaposvár: Davis 2, Norfleet 16/6, Ponjavics 7/3, Hendlein 13/3, Dramicsanin 11/3. Csere: Krnjajski -, Baki 2, Lalic 7, Bogdán.
 
Paks: Evans 13/3, Harris 7/3, Faust 10/3, Coleman 28/6, Lóránt 9/3. Csere: Kovács 2, Jackson 13/3, Kis 3/3, Valerio-Bodon -.

Vármegyei szövetségek