Egyetemi bajnokság, férfiak: A címvédő kétpontos győzelme a csúcsrangadón
05
Nov
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: A címvédő kétpontos győzelme a csúcsrangadón
2019. november 5.  |  16:05
A harmadik forduló csúcsrangadója az előző két évad győztesének, a TF-nek és a Miskolcnak a fővárosi csatája volt a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a múlt héten. Az összecsapás nem okozott csalódást, küzdelmes és a végsőkig kiélezett játékot hozott, amely a címvédő 2 pontos sikerével zárult. A másik keleti találkozón a debreceniek simán verték a Szeged csapatát. A nyugati csoportban a Veszprém "elkapta" a tartalékos Mosonmagyaróvárt, a PEAC látványos mérkőzésen aratott biztosnak mondható győzelmet Sopronban, a BME pedig közel 40 pontos verést mért a Petőfi SE együttesére.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK
 
Keleti csoport, 3. forduló
 
TFSE – Miskolci Egyetem 66-64 (19-16, 19-20, 16-15, 12-13)
Budapest, Testnevelési Egyetem E terem, 50 néző. V.: Gyurka, Kapros.
 
TFSE: NAGY BENEDEK 13/9, Nagy Botond 11/3, BOINIZTER 17/3, Király 3/3, Félix 5. Csere: Szabó 4/3, Katona 8, Kelenföldi 5, Horváth B. Edző: Boros Zoltán.
 
Miskolci Egyetem: Takács 8, KOZÁK M. 10, Kozák B. 8, Orliczki 8, LIPPAI 24. Csere: Asszú 8, Sándor, Molnár. Edző: Drahos Gábor.
 
Az előző két évad győztesének csatáját jobban kezdte a Miskolci Egyetem csapata, 2-12-es állásnál a TFSE-nek időt is kellett kérni. Ez hatásosnak bizonyult, a címvédő már az első negyed végére átvette a vezetést. Mindkét csapat keményen és hatékonyan védekezett, aminek következtében sok eladott labda és pontatlan dobások jellemezték az első félidőt. A második félidőben a két csapat játékosai továbbra is gyenge százalékkal dobtak távolról, a védekezés dominált, 3 pontnál többnél egyik jobban csapat sem tudott elhúzni a másiktól. A hazai csapatban Boinitzer Dávid és Nagy Benedek volt a két vezér, ám a lepattanózást 58-46-ra nyerő miskolci gárda a két dupla-duplát elérő játékosának, Kozák Mártonnak (10 pont, 15 lepattanó) és Lippai Szabolcsnak (24 pont, 18 lepattanó) köszönhetően tartotta a lépést a bajnokkal. Az utolsó percben, 66-63-as TFSE vezetésnél a miskolciak csak egy büntetőt értékesítettek, a következő támadást kivédekezték, és támadhattak a hosszabbításért vagy a győzelemért. Kétpontos kísérletük azonban lepattant a gyűrűről, így végül a TFSE nyerte rangadót.
 
Boros Zoltán: - Igen küzdelmes mérkőzés volt, néha elemi hibákat követtünk el. Az egész mérkőzésen nem nagyon találtuk a ritmusunkat, sok labdát elszórtunk, meg is kérdeztem a játékosaimtól, hogy szappanos-e a labda. Nem ízlett nekünk a miskolciak kemény védekezése, nem csak a hárompontosakat, de a közeli dobásokat is rossz százalékkal dobtuk. Csak a védekezésünkre támaszkodhattunk, de ennek köszönhetően mi örülhettünk a mérkőzés végén, fontos győzelmet arattunk. Gratulálok a Miskolci Egyetem játékához!
 
Drahos Gábor: - Talán egy keleti rangadón nem illett volna 6-os méretű labdával elkezdeni a mérkőzést. Sajnos egy perc után, négy-nullás vezetésünknél a TF-játékosok kiszúrták a turpisságot, és szóltak a játékvezetőknek. Gratulálok a TFSE-nek, méltó ellenfelek voltunk egy ilyen rangadón! Nagyon ügyesek voltak a játékosaim, azt kívánom, hogy legyünk napról-napra még ügyesebbek.
 
 
 
Debreceni Egyetem – Szegedi RSC 129–36 (29-13, 24-11, 35-6, 41-6)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 20 néző. V.: Nemes, Kokas.
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 25/3, NEMES 14, FÁBIÁN 16, OPRE 10, GÁSPÁR 10/6. Csere: Balázsi 4, Berzi 6/6, Várbiró 5, SZEKERES 15/9, ZSUGA 14/12, Orosz 4, Gólya 6. Edző: Kádár Tamás.
 
Szegedi RSC: Kaszai 3/3, Szűcs 8/3, Hajdú 10/3, Banda, KÉRI 11. Csere: Kirják 2, Kubik 2, Dapev. Edző: Mészáros Vivien.
 
A mérkőzés szegedi kosarakkal indult, majd 0-5 után magára talált és felpörgött a Debrecen, amely egy 15-0-s rohamot "repesztve" válaszolt, s nagy fölényben játszott. Az eleve tartalékosan érkező szegediek helyzetét nehezítette, hogy a második szakasz elején játékosukat, Banda Milánt egy szabálytalanság miatt kiállította a játékvezető. A mérkőzés már a felidő végére eldőlt. Szünet után is egyértelműen a hazai csapat akarata érvényesült, szerzett labdák után könnyű, gyors kosarakkal tovább növelték előnyüket a debreceni egyetemisták. Nagy különbségű hazai sikerrel zárult a mérkőzés, amelyből Szekeres Ferenc 15 pontos és 10 lepattanós, a tripla-duplától 2 szerzett labdával elmaradó Opre Roland pedig 10-10 pontos és lepattanós dupla-duplával vette ki részét. 
 
Kádár Tamás: - Jól játszottak a srácok, nagy energiával és sebességgel jó kosárlabdát játszottunk.
 
Mészáros Vivien: - Gratulálok az ellenfél csapatának!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 3. forduló
 
SMAFC – PTE-PEAC 75-100 (23-17, 23-30, 11-26, 18-27)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rudasits.
 
SMAFC: Horváth 11, Heiszenberger 8, TUKOVITS 21/6, SZEGEDI 23, BARCZA 12/3. Csere: Hajdók, Szilágyi, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
PTE-PEAC: KÁRPÁTI 9/3, VARGA 6, Nyulász 10, SCHUJ 20/9, Gáspár 7. Csere: Major 2, NAGY K. 36/18, LAJOS 10. Edző: Czéh László.
 
Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed végén azonban 6 ponttal ellépett a hazai csapat. A második negyed valóságos kosáresőt hozott, kevés védekezéssel. Ebből a PTE-PEAC csapata jött ki győztesen, fordított, s minimális, 1 pontos vezetéssel vonult pihenőre a vendég gárda. A harmadik negyedben egy sérülés és faultproblémák miatt a vendégcsapat átrohant a hazaiakon, 15 ponttal nyerte meg ezt a játékrészt a Pécs. A hazaiaknál Tukovits Balázs és a két dupla-duplát elérő kosaras, Szegedi Márton (23 pont, 15 lepattanó) és Barcza Dániel (12 pont, 10 lepattanó) tartotta életben a reményeket, de ők sem tudtak mit kezdeni pécsi együttes két extra dobóformát kifogó játékosával, Schuj Mártonnal, illetve Nagy Kevinnel. A negyedik negyedben már csak az volt a kérdés, a hazai csapat szorossá tudja-e tenni a hajrát. Bár a soproniak mindent megpróbáltak, ez nem sikerült, így a végül a távolról sokkal jobban dobó pécsi csapat biztosan és megérdemelten nyerte a látványos összecsapást.
 
Farkas Dávid: - Új csapattal vágtunk neki az idei szezonnak, egyelőre ez egy félidőre volt elég. Sajnos a harmadik negyedben egy sérülés és négy játékvezetői ítélet megpecsételte sorsunkat, de úgy gondolom, elsőre nem volt rossz ez a teljesítmény. Védekezésünkön mindenképp javítani kell, de sajnos „elfogytunk” a végére. Gratulálok a vendég csapatnak, korszerű és dinamikus kosárlabdát játszottak!
 
Czéh László: - Úgy tűnik, hogy egy félidő kellett ahhoz, hogy védekezésben felvegyük a tempót. A második félidőben is kellett egy kis idő ahhoz, hogy hibáinkat kijavítsuk. Innentől kezdve nem volt nehéz.
 
 
 
BME-MAFC – PTE-Petőfi SE 80-41 (16-7, 22-9, 18-17, 24-8)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: dr. Stánicz, Magyar.
 
BME-MAFC: Tálos 21/15, SVÉDA 13/3, Láng, Csepregi, FEKETE 6. Csere: KOFLANOVICS 7/3, Rados 4, Horváth, Lukács 7, KOMMA 22. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
PTE-Petőfi SE: Kovács 2, LEHMBACKER 11/3, Szavai 10/6, Marosvölgyi 8/3, Pontyos 5/3. Csere: Sulyok, Radnai 3/3, Varga, Huszka 2, Scherk. Edző: Petőfi Áron.
 
A mérkőzésen a hazai alakulat a kezdetektől fogva jól használta ki erő- és magassági fölényét. Hamar rátaláltak a PTE zónavédekezésének ellenszerére mind mezőnyposztokon, mind pedig a centerposzton. Komma László (22 pont, 14 lepattanó, 29 VAL) dupla-duplájával és Fekete József (6 pont, 23 lepattanó, 22 VAL) a lepattanózásával ismét tarthatatlannak bizonyult a palánk alatt. Koflanovics Kristóf Svéda Szabolccsal felváltva irányított, jó ritmust diktálva hozták helyzetbe társaikat, illetve agresszív védekezéssel kényszerítették eladott labdákra a PTE csapatát. A vendégektől Tim Lehmbacker és Szavai Péter léptek elő a mérkőzés egyes szakaszaiban vezérré, de a BME dolgát nem sikerült megnehezíteniük igazán. A "műszaki alakulat" jó ritmusban játszva gyakorlatilag átrobogott ellenfelén, és fölényes győzelmet aratott.
 
Tiba Klára: - Előszőr is gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Sikerült a nagy pontkülönbség ellenére is végigdolgozni az egész mérkőzést, amely nagyon jó lehetőséget biztosított a támadójátékunk pontosításához, illetve védekezésben is tudtuk gyakorolni a hiányosabb elemeket.
 
Petőfi Áron: - Gratulálok az ellenfélnek, valóban ez a különbség van a két csapat között!
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC – Mosonmagyaróvár Széchényi Egyetem 90-78 (21-24, 19-18, 26-24, 24-12)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 50 néző. V.: Dr. Vajda, Sebesi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: BIRKÁS 18, Naményi, Piukovits 2, KACSKÓ 17/12, KOVÁCS B. 14. Csere: Lenger, SIMON 19, VEINGARTNER 13/3, GRIFATONG 7. Edző: Mónus Péter.
 
Mosonmagyaróvár Széchényi Egyetem: TÓTH R. 10, Varga 7/3, IVÁNCSICS 12, Mándity, SZABÓ L. 36/3. Csere: Kovács, NAGY-BÍRÓ 13/6, Jakab, Zeve. Edző: Laky Tibor.
 
A Mosonmagyaróvár tartalékosan érkezett, mert az NB I B-s Győr csapatában szereplő játékosai Hepp-kupa mérkőzésen vettek részt, míg hazai oldalon a legeredményesebb játékos, Novák Patrik hiányzott. Az első negyed nagy iramú, ám mindkét fél részéről elég kapkodó játékot hozott. Ebből a kevesebb hibával játszó vendég együttes jött ki jobban, és 24-21-re nyerte az első negyedet. A második felvonásban határozottabbá vált a hazai csapat védekezése, és Kacskó Csaba triplájával tapadt a hibázni képtelen Nagy Levente vezette vendégekre a Veszprém - kétpontos, 42-40-es vendég vezetéssel fordultak a csapatok. A második félidőt egységes, jó csapatjátékának köszönhetően egy parádés 10-1-gyel kezdte a Veszprém. A vendégek rendezték soraikat, s a harmadik etap végén 66-66-os döntetlent mutatott az eredményjelző, így az utolsó játékrész volt hivatott eldönteni a meccset. A több lábon álló és frissebb Veszprém a záró szakasz első felében egy újabb nagy rohamot, egy 14-2-t bemutatva végül 12 ponttal győzött. Kiemelendő vendég oldalról a Szabó Levente-Tóth Richárd páros, de Iváncsics Ákos és Nagy-Bíró Benedek is hasznosan kosarazott, hazai oldalon pedig a hasznosan és ponterősen kosárlabdázó Birkás András-Kovács Botond-Simon Márton-Kacskó kvartett mellett Veingartner András és Grifatong Miklós jó "szárnysegédnek" bizonyultak.
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek és saját csapatomnak is! Örülök, hogy a múlt heti meccsünk után sikerült felfogásban és hozzáállásban változtatni. Küzdöttek, hajtottak a pályán a srácok! Hibák voltak és lesznek, azért dolgozunk, hogy ezeket minimalizáljuk.
 
Laky Tibor: - Gratulálok ellenfelünknek, ügyesen játszottak!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek